Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez impulse_101 w 23 Cze 2011, 14:33

STREFA X (Monsters)

Generalnie sytuacja sprowadza się do tego ze NASA przywlokła jakieś draństwo z kosmosu które rozpanoszyło się po USA i częściowo po meksyku. Cały teren jest ogrodzony i zamknięty a film opowiada o dwóch ludzika podróżujących po tej zonie.
O produkcji słyszałem dużo wcześniej tylko ze jakoś zraziły mnie opinie na jej temat i spodziewałem się kiczowatej niskobudzetowki. Okazało się ze film jest bardzo dobrze zrobiony, dobra gra aktorska, zdjęcia, brzydko mówiąc wszystko trzyma się kupy. Problem polega na tym ze ludzie po obejrzeniu zwiastuna który jest przekłamaniem idą do kina oczekując czegoś w rodzaju Dzień Niepodległości albo Wojna Światów a ten film jest zupełnie o czymś innym (bliżej mu do The Road 2009). Wszystkie drastyczne momenty są ujęte w trailerze (dosłownie wszystkie :facepalm: ) a sam film dotyczy bardziej relacji dwojga ludzi i na tym się skupia, potwory schodzą na drugi albo nawet trzeci plan stanowiąc tylko pretekst do całej podróży. Tak wiec jeśli ktoś nastawia się na bryzgające strugi zielonej alienowatej krwi to się rozczaruje i wyjdzie wkurzony z kina bo przez cały czas było bla bla bla. Niemniej jednak jest wyczuwalny specyficzny klimat a brak jakiś scenek w stylu zabili go i uciekł nie psuje nam zabawy. Film nie powalił na kolana ale nie żałuje ze go obejrzałem :wink:
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Reklamy Google

Postprzez Papa Mobile w 23 Cze 2011, 14:49

Jeśli ktoś lubi filmy animowane, w wolnej chwili można obejrzeć Dziwne, że polscy urzędnicy decydenci raczej nie są zainteresowani mitologią Słowian i nie znajdują kaski na polską kulturę, heh teraz się budują podobno stadiony. BTW w programie nauczania jest mitologia Greków i mitologia Rzymian, a niewiele jest czasu na mitologię Słowian.
„Et aux horions, l’on verra qui a meilleur droit" — Jeanne d’Arc
Image
Awatar użytkownika
Papa Mobile
Tropiciel

Dołączenie: 23 Sie 2007, 13:54
Ostatnio był: 31 Maj 2025, 18:25
Miejscowość: Campus Pagani
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 133

Postprzez Dżuz w 23 Cze 2011, 21:24

A mnie, na fali niedawnych dyskusji na różne kulturalno-społeczne tematy, przypomniał się taki film dokumentalny pt. "Shadya" o hipokryzji, obłudzie i paru innych ogólnie znanych sprawach, który niejako mną wstrząsnął, zachęcił do refleksji nad paroma rzeczami odnośnie tradycji i aż się prawie popłakałem, a - musicie uwierzyć na słowo - rzadko kiedy mi się to zdarza :wink:

Jest to dokument, ale jakby ktoś miał okazję gdzieś go zobaczyć to zachęcam.

http://www.rp.pl/artykul/539542.html
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 20:01
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez Szpagin w 23 Cze 2011, 22:31

"Czarna Błyskawica" (znany także pod tytułami "Chernaya Molniya", "Black Lightning" lub "Черная Молния")
Wszyscy lubią amerykańskie filmy o superbohaterach. Ale co by było, gdyby taki film zrobili Ruscy?
Głównym bohaterem "Czarnej Błyskawicy" jest Dima, moskiewski student, który dostaje od ojca dziwny prezent urodzinowy: pochodzącą z niewiadomych źródeł czarną Wołgę. Szybko okazuje się, że auto było wynikiem prac grupki naukowców i potrafi latać.
Resztę możecie sobie dośpiewać. Nie jest to obraz zbyt odkrywczy, ale nie tu tkwi jego siła. Film zabawny, lekki, no i przede wszystkim bardziej swojski niż obrazy z Hollywood.
Aha, byłbym zapomniał:
Image

Za ten post Szpagin otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dementorin.
Awatar użytkownika
Szpagin
Legenda

Dołączenie: 26 Wrz 2009, 11:39
Ostatnio był: 15 Gru 2021, 23:24
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 238

Postprzez El Diablo w 23 Cze 2011, 23:58

Szpagin napisał(a):"Czarna Błyskawica" (znany także pod tytułami "Chernaya Molniya", "Black Lightning" lub "Черная Молния")
Wszyscy lubią amerykańskie filmy o superbohaterach. Ale co by było, gdyby taki film zrobili Ruscy?
Głównym bohaterem "Czarnej Błyskawicy" jest Dima, moskiewski student, który dostaje od ojca dziwny prezent urodzinowy: pochodzącą z niewiadomych źródeł czarną Wołgę. Szybko okazuje się, że auto było wynikiem prac grupki naukowców i potrafi latać.
Resztę możecie sobie dośpiewać. Nie jest to obraz zbyt odkrywczy, ale nie tu tkwi jego siła. Film zabawny, lekki, no i przede wszystkim bardziej swojski niż obrazy z Hollywood.

Muszę przyznać ze coś w tym jest! Ostatnio zupełnie przypadkiem trafiłem na ten twór i było dość zabawnie gdy nie widzi się tych wszystkich Hollywoodzkich super-superów, tylko... ruską, latającą czarną wołgę! :E
A tak z innej beki to ostatnio rozwalił mnie nasz polski "Lincz". Motyw myślę znany nam wszystkim. Dobór aktorów, ich gra, coś niesamowitego. Na mnie ten film zrobił niesamowite wrażenie.
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Kozaki: 53

Postprzez xionc w 24 Cze 2011, 17:13

Pijawol napisał(a):- Gwiezdne Wojny: Mroczne Widmo
- Gwiezdne Wojny: Atak Klonów
- Gwiezdne Wojny: Zemsta Sithów

Te filmidła warto obejrzeć. :D

Warto to obejrzeć Starą trylogie a nie te niewypały.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Realkriss w 24 Cze 2011, 17:24

Nawet moje Dziecko, które ma jeszcze wiek jednocyfrowy nie chce tego oglądać, tylko starą Trylogię.
Ja nie mogę patrzeć na drewniaka Christensena i JarJar Binksa, że o reszcie "ZALET" już nie wspomnę.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive dorian.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Kozaki: 882

Postprzez impulse_101 w 24 Cze 2011, 21:05

Tylko ze stare wersje filmów nie ważne czy to są gwiezdne wojny, 007 lub Batman ogląda się dla specyficznego stylu klimatu, dla rodzaju klasyki jaki sobą reprezentują. Dlatego te filmy mierzy się troszkę inna miara. Gdyby tego nie robić to po prostu filmy wypadną słabo. Do czego zmierzam... ostatnimi czasy jest trend do odswierzanie kultowych filmów. Agent 007 nie jest już wymuskanym typem co tnie ściany laserem z zegarka tylko wyszkolonym żołnierzem SAS z umiejętnością zachowania się na salonach. Tak samo jest z Batmanem, zamiast pokazywać gościa w rajtuzach jeżdżącego plastikowym autem z skrzydełkami postarano się go przedstawić w bardziej dojrzalej formie. Rozumiem frustracje fanów którzy przywykli do pewnego stylu ale należałoby się dopasować do poziomu dojrzałości widza bo inaczej zaczniemy robić taka "sztukę dla sztuki" a nie filmy dla ludzi. Co do Gwiezdnych Wojen to poobala mi się jedynie cześć mroczne widmo natomiast pozostałe części zarówno stare jak i nowe w ogóle do mnie nie trafiają :P
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Terminus w 24 Cze 2011, 22:19

Akurat pierwszy Batman Tima Burtona w 1989r. z Michaelem Keatonem i Jackiem Nicholsonem pokazuje tę historię w również dzisiaj nowoczesny i atrakcyjny sposób. Kreacja Jokera w wydaniu Nicholsona jest kapitalna. Podobnie ciekawa jest stylizacja miasta na Art Deco. Acz przyznam, że późniejsze "dokonania" z Clooneyem czy Kilmerem to papka bez ambicji.
Bond to z zamierzenia miała być łatwa sensacyjno-szpiegowska komedyjka i nie ma co z tego robić poważnego kina...

Stare "Gwiezdne wojny" w swoim czasie były perfekcyjne zrealizowane i nieźle aktorsko zagrane. Scenariusz space opery choć śmieszno-naiwny i tak był tle nowej serii prawie dziełem wybitnym.
Nową serię uważam za syf...
Scenariusz na poziomie marnego FPS-a...
Aktorstwo żałosne..
Efekty specjalne - nic specjalnego. Wszystkie gry robione komputerowo wyglądają prawie tak samo.
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Dżuz.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez riv8 w 30 Cze 2011, 22:32

Ostatnio oglądałem dwa boskie filmy z Lindą- Zabić Sekala i Tato. Istne arcydzieło IMO, każdy kto uważa się za miłośnika polskiego kina MUSI obejrzeć te filmy.
Awatar użytkownika
riv8
Stalker

Dołączenie: 06 Gru 2010, 16:07
Ostatnio był: 13 Lip 2014, 15:48
Miejscowość: Las
Kozaki: 28

Postprzez Gavdylenko w 30 Cze 2011, 22:43

Ja oglądałem dwie super komedie twórczości polskiej nazywają się tak "Chłopaki nie płaczą" i "Manna" te filmy mnie powaliły pozytywnie są takie śmieszne że polecam je każdemu.
Славься, Отечество наше свободное,
Счастья народов надёжный оплот!
Знамя советское, знамя народное
Пусть от победы к победе ведёт!
Awatar użytkownika
Gavdylenko
Tropiciel

Dołączenie: 18 Cze 2011, 13:26
Ostatnio był: 28 Lut 2013, 19:03
Miejscowość: In der Dunkelheit
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 53

Postprzez Piterxd w 30 Cze 2011, 22:50

Transformers. Zarówno pierwsza jak i druga część. Dla mnie są genialne, posiadają wszystko, czego potrzeba mi do rozrywki przed ekranem. Uwielbiam dobrze wykonane efekty specjalne. FullHD+dźwięk przestrzenny, który trzęsie całym pokojem - i jesteśmy w centrum akcji. Jutro premiera trzeciej części.
Image

Za ten post Piterxd otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gavdylenko.
Awatar użytkownika
Piterxd
Przewodnik

Dołączenie: 20 Sty 2008, 18:15
Ostatnio był: 06 Maj 2014, 22:05
Miejscowość: Braniewo
Kozaki: 181

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości