Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Terminus w 24 Sty 2013, 09:00

Ehmmm... Założyłem kiedyś taki wątek o antysemityzmie...

Nie tyle wkurza co budzi mój smutek, że w narodzie, który przez większość swojej historii mieszał krew z narodami zamieszkującymi Rzeczpospolitą i armiami, które maszerowały w tą i z powrotem tak powszechna jest przekonanie w własnej wyjątkowości i wspaniałości.
Dla przypomnienia mówimy o narodzie, który jak mógł sobie wybierać władców to królem czynił: Litwina, Francuza, Szweda, Niemca z Saksonii, Węgra (to był akurat dobry wybór) i skończył rządzony przez królów z dynastii Romanowów :P

A wkurzyłem się jak zobaczyłem zapowiedź filmu o Westerplatte a tam moich "ulubionych gigantów polskiego kina" Szyca, Adamczyka, Wesołowskiego" Aż się dziwię, że dla Mroczków zabrakło miejsca.
Ostatnio edytowany przez Terminus, 24 Sty 2013, 09:18, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez nelson82 w 24 Sty 2013, 09:15

Terminus napisał(a):jak mógł sobie wybierać władców to królem czynił: Litwina, Francuza, Szweda, Niemca z Saksonii, Węgra

"Dajcie Polakom rządzić, a sami się wykończą".
Zdanie przypisywane Otto von Bismarckowi
łatwiej już nie będzie
Awatar użytkownika
nelson82
Łowca

Dołączenie: 16 Paź 2011, 00:09
Ostatnio był: 13 Paź 2019, 11:44
Ulubiona broń: --
Kozaki: 130

Postprzez Tajemniczy w 24 Sty 2013, 14:15

Alchemik napisał(a):
Tajemniczy napisał(a):Ludzie którzy "nienawidzą Żydów". Nie wiem jak można nienawidzić naród który ma ok 2tys osób w Polsce... Rozumiem jeszcze przed wojną wtedy byli chyba 2 czy 3 mniejszością w kraju ale teraz? Większość z tych to pewnie w życiu Żyda nie widziała. Ja widziałem tylko dwa razy raz na ulicy w Lublinie i na Majdanku. Wiele? No to proszę sobie odpowiedzieć jaki jest sens ich "nienawidzenia".

Tajemniczy, poczytaj sobie Polonica.net, to Ci się włosy na głowie zjeżą, zesiwieją i wypadną :E. Wszyscy politycy (ba, gdyby tylko oni) od lewa do prawa, są tam uznani za Żydów. Nawet Kaczyńskim się oberwało :P. Nie ma tam jednej nawet osoby która by spełniała jakąkolwiek funkcję publiczną (celebryci, pisarze) i nie została by uznana za agenta Izraela. Dajmy na to, że zostanę sławnym biznesmenem...Po kilku dniach pojawi się wpis o mnie, jakobym miał dziadka rabina ( jeden dziadek był w AK, drugi w Wehrmachcie, gdzie tu Żydzi?), a moja matka była agentką UB... I okaże się, że nie jestem Polakiem i mam konto na Kajmanach. Nie pytaj gdzie tu jakakolwiek logika, bo logika jest nudna.

Nie zsiwieją i nie wypadną 19 rok mi dopiero leci :) . A co do tej strony to to po prostu jest zawiść ludzka. Zazdrości mu sławy, pieniędzy, posady więc najlepiej przylepić mu łatkę Żyda/Cygana/Marsjanina a samemu siedzieć i płakać że się 1200zł zarabia. Jak się nie chciało nosić teczki to się targa woreczki :ati:...
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez thainoodles w 25 Sty 2013, 19:47

Krakowiacy - właśnie wróciłem z tego ładnego miasta i muszę powiedzieć że jego mieszkańcy zepsuli mi bardzo pobyt, może miałem pecha i na złych ludzi trafiłem, ale byli straszliwie nadęci i przeświadczeni o wyższości siebie i swojego miasta nad każdym innym miejscem w polsce, komiczne zwłaszcza jest to ciągłe konkurowanie z Warszawą i przekonanie że odebrano im niesłusznie stolicowość ( :kotek: ) Samo miasto średnio mi sie podobało, miałem dużo czasu żeby złazić je całe i wydaje mi sie dość prowincjonalne jak na swój rozmiar, a ja lubie raczej wielkomiejskie klimaty.

Poza tym bardzo nie na ręke mi był dzisiejszy strajk na kolei.
thainoodles
Stalker

Dołączenie: 14 Lut 2011, 10:28
Ostatnio był: 18 Wrz 2016, 22:51
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 25

Postprzez jalkavaki w 25 Sty 2013, 20:14

Oj Terminusie. Zapominasz, że w ówczesnych czasach nie było nawet takiego pojęcia jak "naród" i ludzie myśleli innymi kategoriami o państwie, społeczności. A dwa, to królowie "polskiego" pochodzenia też się trafili ;)
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Kozaki: 194

Postprzez Terminus w 25 Sty 2013, 20:15

Też mnie Krakowiacy wkurzają :E
Zapraszam do Nowej Huty.

jalkavaki napisał(a):Zapominasz, że w ówczesnych czasach nie było nawet takiego pojęcia jak "naród"

A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.
Mikołaj Rej, XVIw.
;-)
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Alchemik.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez dorian w 26 Sty 2013, 03:07

Wyschnięte na mrozie moje usta, bo jak ich nie obliże to pękają, a jak obliżę to też pękają.
Studzienki akurat na wysokości kół mojego auta na jezdni jak jadę przez miasto.
Szczekający mi kundel za płotem koło domu na wsio, co się ruszy rano, w nocy, czy wieczorem.
Gadające godzinami sąsiadki akurat przy mojej bramie.
Jak wstanę i ledwo co się obudzę, a tu zaraz coś ode mnie chcą.
Telefony z samego rana, że mam wyjątkową okazję kupić np. garnki i mnie zapraszają na pokaz uj wie gdzie.
Telefony z samego rana, że mi obniżą rachunek, ale żebym im nr ewidencyjny mojego telefonu podał.
Moje auto, jak mi zamarźnie przy ponad -15 st. i nie chce odpalić.
Jak kot długo nie przychodzi, a go wypuściłem.
O szuflowaniu śniegu teraz nie wspomnę.
Ostatnio edytowany przez dorian, 26 Sty 2013, 03:33, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
dorian
Legenda

Dołączenie: 11 Lut 2008, 16:02
Ostatnio był: 15 Lis 2025, 14:18
Miejscowość: W-wa
Frakcja: Zombie
Kozaki: 247

Postprzez Ardas w 26 Sty 2013, 03:16

thainoodles napisał(a):Krakowiacy - właśnie wróciłem z tego ładnego miasta i muszę powiedzieć że jego mieszkańcy zepsuli mi bardzo pobyt, może miałem pecha i na złych ludzi trafiłem, ale byli straszliwie nadęci i przeświadczeni o wyższości siebie i swojego miasta nad każdym innym miejscem w polsce, komiczne zwłaszcza jest to ciągłe konkurowanie z Warszawą i przekonanie że odebrano im niesłusznie stolicowość ( :kotek: ) Samo miasto średnio mi sie podobało, miałem dużo czasu żeby złazić je całe i wydaje mi sie dość prowincjonalne jak na swój rozmiar, a ja lubie raczej wielkomiejskie klimaty.

Nie tylko w Krakowie tak jest. Teraz każde większe miasto w Polsce uważa się za lepsze od innych. Wrocław, Poznań, Leszno, Kalisz, Gdańsk, Lublin. Długo by tak wymieniać. Czasami się zastanawiam, czy to nie przedsmak drugiego rozbicia dzielnicowego.
Mnie wpienia to, że dużo chcę, a mało mogę.
Ardas

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Lucjusz w 26 Sty 2013, 03:40

Zaburzenia snu mnie wkurzają.
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 261

Postprzez Gorik w 26 Sty 2013, 22:13

thainoodles napisał(a):komiczne zwłaszcza jest to ciągłe konkurowanie z Warszawą i przekonanie że odebrano im niesłusznie stolicowość

Chciałbym zauważyć, iż nigdy nie został wydany dokument odbierający Krakowowi(to to tak się pisze?) coś co nazywasz "stolicowością". Tak więc wciąż jesteśmy stolicą :E
A tak żeby nie było offtopu:
Wpienia mnie to że kisiel mi się skończył :/
i to że gitara mi się ciągle rozstraja :/
i jeszcze że ferie mi się kończą :/
i że żeby zmienić kanał muszę machać anteną na lewo i prawo :/
i moja gimbusowatość :/
i to że słowo fenyloketonuria jest tak trudne do wymówienia :/
Piękno zbawi świat

Za ten post Gorik otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wiśniur, Tajemniczy.
Awatar użytkownika
Gorik
Stalker

Dołączenie: 26 Lut 2012, 17:43
Ostatnio był: 21 Lis 2024, 11:48
Miejscowość: Kraków
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 33

Postprzez Merhius w 28 Sty 2013, 22:00

Wpienia mnie:
- Że w tą niedzielę mam egzamin z matematyki, oceniłem że mam ok 12% szans na jego zdanie.
- Że tego samego dnia mam też egzamin pisemny i ustny z angielskiego. Tak, słabo znam angielski...
- Wnerwia mnie że muszę odśnieżać podjazd na działce.
- Że co 3 dni muszę się zajmować piecem w domu (czyścić, napełniać itd.) Nie było by w tym nic złego gdyby nie to że węgiel trzymam na dworzu i ostatnio jest cały urypany w śniegu :facepalm: , teraz weź go oczyść bo inaczej w piecu będzie woda i przenieś osiem ciężkich wiader z węglem przez oblodzoną alejkę... I jeszcze mi pies dzisiaj nasrał pośrodku kopca z węglem... Pierdyliat przyjemności :mad:
- Dalej, wnerwia mnie mój kolega który codziennie pisze do mnie na skype. Niby wszystko ok, tylko on jest pieruńsko mało elokwentny, więc cały ciężar prowadzenia rozmowy spoczywa na mnie.
- Strasznie irytuje mnie nasz forumowy ShoutBox ;) a raczej jego stali bywalcy którzy gdy tylko zobaczą że np. ktoś nowy chce włączyć się do rozmowy, to zaraz wylatują z tekstem typu: "co to za multikonto", "znacie to multikonto", "pa, znowu jakiś gimbus się podszywa", itd. KURDE, gdzie jest napiane że tylko WY możecie korzystać z ShoutBoxa. Pamiętam jak ja kiedyś coś tam zagadałem, zaraz wyskoczyło "Terminus: multikonto?"... Ehhh.

Za ten post Merhius otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus, Terminus.
Awatar użytkownika
Merhius
Stalker

Dołączenie: 24 Maj 2012, 21:37
Ostatnio był: 27 Paź 2016, 02:55
Miejscowość: Gruzowisko koło reaktora
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 94

Postprzez jalkavaki w 28 Sty 2013, 22:26

@Terminus: Ad. M. Reja. Pisząc On o narodzie miał inne pojęcie niż obecnie się to słowo rozumie.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Kozaki: 194

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości