Terminus napisał(a):jak mógł sobie wybierać władców to królem czynił: Litwina, Francuza, Szweda, Niemca z Saksonii, Węgra

Alchemik napisał(a):Tajemniczy napisał(a):Ludzie którzy "nienawidzą Żydów". Nie wiem jak można nienawidzić naród który ma ok 2tys osób w Polsce... Rozumiem jeszcze przed wojną wtedy byli chyba 2 czy 3 mniejszością w kraju ale teraz? Większość z tych to pewnie w życiu Żyda nie widziała. Ja widziałem tylko dwa razy raz na ulicy w Lublinie i na Majdanku. Wiele? No to proszę sobie odpowiedzieć jaki jest sens ich "nienawidzenia".
Tajemniczy, poczytaj sobie Polonica.net, to Ci się włosy na głowie zjeżą, zesiwieją i wypadną. Wszyscy politycy (ba, gdyby tylko oni) od lewa do prawa, są tam uznani za Żydów. Nawet Kaczyńskim się oberwało
. Nie ma tam jednej nawet osoby która by spełniała jakąkolwiek funkcję publiczną (celebryci, pisarze) i nie została by uznana za agenta Izraela. Dajmy na to, że zostanę sławnym biznesmenem...Po kilku dniach pojawi się wpis o mnie, jakobym miał dziadka rabina ( jeden dziadek był w AK, drugi w Wehrmachcie, gdzie tu Żydzi?), a moja matka była agentką UB... I okaże się, że nie jestem Polakiem i mam konto na Kajmanach. Nie pytaj gdzie tu jakakolwiek logika, bo logika jest nudna.

jalkavaki napisał(a):Zapominasz, że w ówczesnych czasach nie było nawet takiego pojęcia jak "naród"

thainoodles napisał(a):Krakowiacy - właśnie wróciłem z tego ładnego miasta i muszę powiedzieć że jego mieszkańcy zepsuli mi bardzo pobyt, może miałem pecha i na złych ludzi trafiłem, ale byli straszliwie nadęci i przeświadczeni o wyższości siebie i swojego miasta nad każdym innym miejscem w polsce, komiczne zwłaszcza jest to ciągłe konkurowanie z Warszawą i przekonanie że odebrano im niesłusznie stolicowość () Samo miasto średnio mi sie podobało, miałem dużo czasu żeby złazić je całe i wydaje mi sie dość prowincjonalne jak na swój rozmiar, a ja lubie raczej wielkomiejskie klimaty.

thainoodles napisał(a):komiczne zwłaszcza jest to ciągłe konkurowanie z Warszawą i przekonanie że odebrano im niesłusznie stolicowość
Wiśniur, Tajemniczy.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości