Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Gizbarus w 16 Kwi 2013, 12:01

Spójrz na to z tej strony - gdyby nauczyciele wyszli z inicjatywą, że jest taka, a nie inna potrzeba, to Oświata, mimo całej tej dekadencji, w końcu by wprowadziła zmiany. Ale, jest tak jak mówisz - nikt nie będzie nic zmieniał, bo wszystko rozbija się o kasę...
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez Realkriss w 16 Kwi 2013, 14:10

Niestety, żadna inicjatywa nauczycieli nie spotkałaby się odzewem, ministerstwo hegemonistycznie narzuca normy, podstawy i zarządza reformy systemu oświaty. I na pewno się nie liczy z tym, co komu się podoba.
A już na pewno uczniom...
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Wave w 16 Kwi 2013, 14:19

Kurna, jestem wpieniony, bo nawet durnym Rometem do szkoły nie mogę zajechać, bo jest zakaz poruszania się pojazdami po terenie szkoły i zakaz parkowania czegokolwiek innego na terenie szkoły niż rower. No takiego debilizmu to chyba nigdzie nie ma.

@UP

A powiedz mi, po co mi jest rozbieranie polskich zdań na czynniki pierwsze, imiesłowy, zdanie współrzędnie złożone, na kiego Skrętaka mi to potrzebne?
Wave

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Postprzez Realkriss w 16 Kwi 2013, 14:27

Ażebyś znał mowę ojczystą również od strony gramatyki.
Humanista musi poznawać obwód kuli i skład jakichśtam brej chemicznych, a ścisłowiec uczyć się stopniowania przymiotników, żeby nie mieć wiedzy ograniczonej do jednej dziedziny.
To wchodzi w zakres tzw. podstawowej wiedzy ogólnej i uwierz mi - nie jest jeszcze najgorsze.

Dopiero na kierunkowych studiach polonistycznych można dostać wścieklizny, np. ucząc się podstaw języka starocerkiewnosłowiańskiego. Oto dowód:
Image

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wojas21.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Wave w 16 Kwi 2013, 14:33

Nie mam zamiaru być polonistą, humanizm w polskich LO to pranie mózgu i durnoty. Wolę iść do technikum na informatykę (już przynajmniej konkrety) a potem na studia informatyczne.
Wave

Postprzez Terminus w 16 Kwi 2013, 15:06

Szkoda, że na architekturze nie było starocerkiewnosłowiańskiego a choćby podstaw łaciny :/
Szczerze, pouczył bym się..
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez vandr w 16 Kwi 2013, 15:09

Realkriss napisał(a):Dopiero na kierunkowych studiach polonistycznych można dostać wścieklizny, np. ucząc się podstaw języka starocerkiewnosłowiańskiego. Oto dowód:
Image

Pół biedy jeśli jest ktoś, kto to potrafi dobrze wytłumaczyć i stwarza wokół siebie aurę spokoju. W moim przypadku było zgoła na odwrót i na każdych zajęciach dostawałem pie*dolca, bo choćbym chciał, nic nie mogłem zrozumieć przez wujowe tłumaczenie wykładowcy, a gdy przyszły aorysty to można było sobie wykopać grób. Tak czy siak, znajomość tego dzisiaj jest niepotrzebna, ale jest naprawdę fajną ciekawostką(podobnie jak gramatyka historyczna języka polskiego, którą jak na razie ogarniam w całości przez zajebistego wykładowcę i o dziwo to jeden z moich ulubionych przedmiotów :E Wiem, Kriss- odbiło mi).

Terminus napisał(a):Szczerze, pouczył bym się..

Rynek Główny 7/13
31-042 Kraków, małopolskie
Strutyński Tomasz - Właściciel

Tu możesz kupić podręcznik za plus/minus 10 zł. Wydawnictwo mieści się w zakładzie numizmatycznym, ale sądzę, że będzie Ci ciężko ogarnąć samemu chociaż część tylko na podstawie podręcznika. Ot, urok starobułgarskiego. :)
Ostatnio edytowany przez vandr, 16 Kwi 2013, 15:16, edytowano w sumie 1 raz
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Pangia w 16 Kwi 2013, 15:16

Wave napisał(a):Wolę iść do technikum na informatykę (już przynajmniej konkrety) a potem na studia informatyczne.

Poczytaj sobie moje poprzednie posty. Wiesz, gdzie chodzę? Do SAMOCHODÓWKI. Poszedłem tam z kilku powodów:
1. Darmowe prawo jazdy (opłacić trza było tylko egzamin)
2. Stwierdziłem, że może łatwiej będzie mi się załapać w przyszłości na posadkę kierowcy
3. Uznałem, że praca mechanika nie jest taka trudna (znowu fail)
4. Nie chciałem znowu się pier♥olić z przedmiotami pokroju biologii czy informatyki
Póki co, tylko pierwszy punkt się sprawdził.
Co do podstawy programowej - wiecie, ile z polskiego mieliśmy książek przez 3 lata? CZTERY, a jeszcze teraz zaczynamy piątą. Po trzeciej stwierdziłem, że choćby nie wiem co, następnej nie kupię zwłaszcza, że korzystaliśmy z niej tylko 2 miesiące, a jak już ją kupiłem i przyniosłem, to nauczycielka do mnie z tekstem, że już z niej nie będziemy korzystać :!: Dzisiaj mówi nam, że piątą zaczynamy. Powiedziałem, że niech mi kupi, to będę miał, bo ja bulić nie będę. Jest połowa kwietnia, do ku♥wy nędzy, 30. kwietnia jest dzień otwarty w szkole (wolne), później długi weekend, później matury, nauczyciele jeżdżą na promocję szkoły, na końcu maja długi weekend (Boże Ciało) i na kiego ch♥♥a mi nowa książka?
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Realkriss w 16 Kwi 2013, 15:20

Ignoti nulla cupido, Terminusie.
Ja miałam łacinę (którą uwielbiam) przez 2 lata liceum i dwa lata studiów. Nie dziwię się, ze ten język był tak kultowy w czasach staropolskich, bo jest piękny. Oczywiście do dziś nie pamiętam już zbyt wiele.

Tak, Vandr, spokojnie, panowie z kaftanem już jadą.
Ostatnio edytowany przez Realkriss, 16 Kwi 2013, 15:22, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Postprzez Wave w 16 Kwi 2013, 15:22

Akurat zrobiłem rozeznanie i kuzyn chodzi do tej szkoły, gdzie chcę iść, na informatyce nauczył się dość dużo, choćby mają programowanie, tak więc wolę tutaj iść niż użerać się z mat-fiz (jestem z nich taki o) i potem ledwo co na studiach robić infę, wolę od razu przygotowywać się do wymarzonej pracy. Siostra chodziła do LO na humana, nic sensownego, bo potem nawet ciężko się określić i jest się z niczym. Zauważyliście, że teraz popularne są mundurówki ogólnokształcące?
Wave

Postprzez vandr w 16 Kwi 2013, 15:30

Realkriss napisał(a):Nie dziwię się, ze ten język był tak kultowy w czasach staropolskich, bo jest piękny

A ile to wyrazów dzisiaj i nazw firm zostało zeń zaczerpniętych, ło jezusicku...fajny język. :)

Realkriss napisał(a):Tak, Vandr, spokojnie, panowie z kaftanem już jadą.

Nie ma mocy na moje promienie kontrakcji i przegłosu lechickiego! :kotek:
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Mar 2026, 19:55
Kozaki: 1749

Postprzez Pangia w 16 Kwi 2013, 15:36

Bo policjant to najlepsza możliwa robota (po polityku, oczywiście - od radnego do posła) - np. na prewencji to jeździsz od McDonalda do KFC i się, mówiąc kolokwialnie, opier♥alasz. A jak ktoś cię będzie wzywał, no to i tak jesteś na obiedzie. Państwówka, więc zwolnienia Ci nie grożą, a jak coś będą chcieli obciąć, to idziesz z płaczem do telewizji i wizja restrukturyzacji odchodzi na nieokreśloną przyszłość. I tak przez 20, 25 lat? Na ile to teraz podnieśli? 25 lat chyba, bo jak liczyłem, to mój kuzyn w wieku, zdaje się, 48 lat będzie mógł stać się emerytem. Później jakaś robota ciecia na parkingu czy portiera w hotelu na pół etatu i spokój.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości