Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez Trikster w 25 Lut 2013, 15:13

Koledzy Stalkerzy, zachęcam do wsparcia mojego projektu:
http://www.beesfund.com/projekty/pokaz/ ... k--carsona
Trochę mało stalkerskie klimaty, ale do filozofii pasuje jak najbardziej. :)
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Dołączenie: 21 Maj 2012, 21:23
Ostatnio był: 09 Lut 2025, 17:47
Kozaki: 188

Reklamy Google

Postprzez Adam w 25 Lut 2013, 16:18

Ja jestem zwolennikiem utylitaryzmu. Idea jest przepiękna i nie należy jej od razu skazywać na "utopijne" bzdury. Warto być potrzebnym dla innych, takim społecznikiem z prawdziwego zdarzenia.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Woland w 12 Kwi 2013, 19:29

Co kto może polecić z filozofii w stylu Nietzsche, Stirner, Machiavelli, Sartre?
Są jacyś jeszcze w tym stylu filozofowie?
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Postprzez Trikster w 12 Kwi 2013, 20:01

Zależy, co rozumiesz przez "w stylu".
Do Nietzschego zdecydowanie nawiązuje francuska myśl poststrukturalistyczna i postmodernistyczna (Foucault, Deleuze), a od niej już łatwo przeprowadzić jakąś linię podobieństwa, szczególnie w kwestii teorii władzy i podmiotu, którym poświęcona była twórczość Foucaulta. Paweł Pieniężek napisał nawet książkę na ten temat pt. "Suwerenność a nowoczesność. Z dziejów poststrukturalistycznej recepcji myśli Nietzschego". Z polskiej literatury na temat Nietzschego podobno dobra jest pozycja Markowskiego pt. "Nietzsche. Filozofia interpretacji". Z drugiej strony, do Nietzschego odwołują się postanarchiści, Po polsku ciężko dostać ich teksty, ale swego czasu napisałem na ten temat tekst (http://trikzter.blogspot.com/2011/05/po ... waniu.html), a w nim masz niewielką bibliografię.
Za kontynuatora Stirnera można w pewnym sensie uznać Benjamina Tuckera, amerykańskiego anarchistę, i całe środowisko skupione wokół gazety "Liberty". W ogóle anarchiści całymi garściami czerpali od Stirnera, zob. np. Renzo Novatore czy John Henry Mackay, który był głównym popularyzatorem idei Stirnera w Stanach. Możesz obadać jeszcze książkę Ragnara Redbearda "Might is Right", która jest dosyć frywolną interpretacją Stirnera (chyba).
Machiavelli nie mam pojęcia, co robi w tym zestawieniu, zaś Sartre'a za bardzo nie znam, ale oczywistą paralelą wydaje się Camus, a także Heidegger, a przed niego Derrida (jeśli potrafisz znieść ten styl pisania). :)
To by było na tyle.

Za ten post Trikster otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wunderwaffe.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Postprzez Woland w 12 Kwi 2013, 20:08

O, zaciekawiło mnie. Mnie filozofowie o podobnym stylu, toku myślenia jak wspomniani przeze mnie. Opracowania filozoficznych dzieł i czyjeś interpretacje już nie ;)
A coś przybliżyć można by było idee poszczególnych filozofów?

A co powiesz o Schopenhauerze? Też ten styl? Jakoś chce się za niego zabrać a jakoś wziąć nie mogę :E

Link do dzieł mile widziany (ale jesli możliwe- bez potrzeby ściągania)
Woland
Legenda

Postprzez Trikster w 12 Kwi 2013, 20:20

Można by było, ale to za dużo czasu. :) Dlatego dam Ci linki do tekstów:
1. Foucault: http://filozofia.tv/2012/12/przyblizeni ... -foucault/
Tu zresztą masz tekst o Nietzschem: filozofia.tv/2012/11/przyblizenia-3-friedrich-nietzsche/

2. Tucker: http://liberalis.pl/2007/04/15/benjamin ... narchista/ oraz http://liberalis.pl/2007/03/03/benjamin ... anarchizm/
Tyle po polsku, gdzieś mam zachomikowane linki do jego bardziej Stirnerowskich artykułów.

3. O Stirnerze Adam Gajlewicz napisał doktorat. Tutaj link do niego: http://psk.net.pl/ag/Maxa.Stirnera.Filo ... lewicz.pdf
Kiepsko sformatowany, mogę Ci przesłać sformatowany troszkę ładniej.
Drugim doktoratem poświęconym Stirnerowi jest książka Macieja Chmielińskiego pt. "Max Stirner. Jednostka, społeczeństwo, państwo". Polecam obie pozycje.

Schopenhauera nie znam za bardzo, więc się nie wypowiadam.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Postprzez Woland w 12 Kwi 2013, 20:48

A można linki do samych dzieł poszczególnych wymienionych przez ciebie filozofów (tylko filozofowie, nie doktoraty i inne nie wiadomo co o filozofach)?
+ link do dzieł Schopenhauera.
Woland
Legenda

Postprzez Trikster w 12 Kwi 2013, 20:51

Nie dasz rady wyguglować? To proste przecież.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

Postprzez Woland w 12 Kwi 2013, 20:52

W tym że trudno coś znaleźć nie wymagające ściągania, coś na zasadzie tego:
http://nietzsche.ph-f.org/dziela/fn_j.pdf
Woland
Legenda

Postprzez vandr w 12 Kwi 2013, 21:17

Trikster napisał(a): zaś Sartre'a za bardzo nie znam

To ten od "piekłem są inni".

Woland, co, aż tak Cię Black Metal kieruje w stronę nihilizmu, mizantropii, dekadentyzmu, że zamierzasz głosić opiewającą te przymioty filozofię paru łebków? ;) Toż to Schopenhauer również należy do tej paczki. Znam osoby, które się ściśle kierują tymi filozofiami i uwierz mi, że to najśmieszniejsi ludzie na świecie...
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 16 Gru 2025, 18:32
Kozaki: 1749

Postprzez Woland w 12 Kwi 2013, 21:33

No ja akurat czytałem że tych słów Sartre'a nie można interpretować dosłownie i wcale z nihilizmme, mizantropią, dekadentyzmem itp. nie ma to nic wspólnego.

Szukam filozofów o takich poglądach bo po prostu podobają mi się takie koncepcje ;)

Stirner i Nietzsche nie mają nic wspólnego z mizantropią.
Nietzsche o ile wiem krytykował nihilizm (za którego uosobienie uważał chrześcijaństwo). Choć tu też kwestia rozumienia nihilizmu, bo to co ty nazywasz nihilizmem a co Nietzsche to dwie różne sprawy.

Kierowanie się filozofią Nietzschego i reszty przeze mnie wymienionych nie ma nic wspólnego z zabawnością o ile ktoś rozumie co ten filozof dany pisał a nie bierze co fajniejsze hasło, okrasza własnymi pomysłami i tworzy własne koncepcje że gdyby dany filozof je poznał i dowiedział się że to on byłby inspiracją to by się w grobie przewracał.

BTW. szukam także po necie (tłumaczenia są rzadkie i trudno znaleźć) do wierszy itp. Williama Blake.
Serio trudno znaleźć, sporo porozrzuczane, wielu nie ma.
Zaślubiny Nieba z Piekłem mają tłumaczenie ale siadły polskie znaki :/

BTW2. ślepy wyznawca filozofii Nietzsche to rzecz nie mogąca istnieć gdyż ślepa wiara w słowa tego filozofa jest zaprzeczeniem jego filozofii, filozofii która zakładała pełny indywidualizm i odrzucała jakiekoliwek autorytety, normy czy moralność odgurnie przyjętą (rzecz jasna nie równa sie to nie istnieniu jakiejkolwiek moralności- Nietzsche głosił moralność aktywną po prostu).
Tym znajomym to przypomnij im "O cnocie darzącej" z "Tako rzecze Zarathustra"

BTW3. poza pustą krytyką przedstaw może co ty lubisz może?
Woland
Legenda

Postprzez Trikster w 12 Kwi 2013, 21:43

Woland:
A który aspekt filozofii tych myślicieli Cię najbardziej interesuje?

vandr:
Wręcz przeciwnie, oni tępią nihilizm, mizantropię i dekadentyzm, a Ty dałeś się złapać w dość powszechną opinię o Nietzschem, że był nihilistą.

Za ten post Trikster otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive vandr.
Awatar użytkownika
Trikster
Łowca

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości