Filozofia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Filozofia

Postprzez Woland w 12 Kwi 2013, 22:24

Vandr, ja pierwszy pisałem że to nie byli dekadentyści, nihiliści czy mizantropi!
Nietzsche na przykład pisał iż "człowiek jest czymś co pokanenem być powinno", jednak tu chodziło o przezwycieżenie człowieka w sobie, "człowiek jest przejściem i zanikiem". Chodziło o to by w duszy "porodzić gwiazdę tańczącą", czyli by stać się nadczłowiekiem.
A dekadentyzm i nihilizm zawsze to co złe i z często używane w kontekście chrześcijaństwa.
Zresztą walką z nihilizmem był właśnie nadczłowiek. Jak to?
"Bóg jest martwy" jak na rynku obwieścił szaleniec. A więc podstawa dawnego świata runęła. Upadła dawna podstawa, dawny porządek. Nie ma natomiast nowe porządku w miejsce starego. I tym był nadczłowiek- nadczłowiek dążył do stania się bogiem, cała koncepcja nadczłowieka, przewartościowania wszystkich wartości, woli mocy, wiecznego powrotu to właśnie nowy porządek mający uchronić przed nihilizmem.
Woland
Legenda

Dołączenie: 26 Sie 2010, 11:18
Ostatnio był: 28 Mar 2019, 00:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 10

Reklamy Google

Postprzez zdzicho w 05 Lip 2014, 00:03

O, tak sobie czytam ten temat i sobie myśle oooo pamiętam go. No i potem sobie przypominam jak tam coś było o kwestiach duchowo, religijnych. Oj, zapomniałem już co miałem na myśli... aaa, już wiem, że moje IQ wynosi 83 i jest poniżej normy, ale czuje sie z tym dobrze. Noo i że wszystkie religie prowadzą do tego samego celu, tylko że na swój sposób. I że jak człowiek nie wierzy, i mówi że nie wierzy w istnienie swojej duszy to tak jak by mówił "nie mam nosa!", a czy to sprawia że on nie ma nosa? Nie, on cały czas ma noc tylko może go akurat nie widzi. Chciałem chyba napisać coś totalnie innego, ale zapomniałem już co.

Za ten post zdzicho otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pangia, Papa Mobile.
Awatar użytkownika
zdzicho
Modder

Dołączenie: 19 Cze 2009, 20:02
Ostatnio był: 14 Sty 2026, 20:29
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 500

Postprzez Kacper777 w 31 Lip 2014, 16:33

Sta1ker
Ja upieram się przy swojej teorii- można zapanowac nad materia. Z naszym mózgiem co prawda w małym stopniu, ale za pare tysięcy (milionów?) lat... Kto wie...

Polecam książkę Dana Browna ,,Zaginiony Symbol''. Jest w niej sporo rozważań na ten temat.
Kacper777

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości