Swastyka a sierp i młot

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Swastyka a sierp i młot

Postprzez Szczur w 14 Lis 2013, 17:04

Voldi napisał(a):A teraz Szczur jako perfekcyjny policyjny prowokator próbuje doprowadzić do zamieszek na forumie.

Policyjny prowokator?! :E Przecież mówiłem, że jestem bezstronny. Nie, nie chcę skłócić ludzi na forum. Po prostu pytam jakie macie zdanie w tym temacie.

Domianos, chodziło mi o to, że nie tylko Niemcy takowe eksperymenty wykonywali. Zresztą zaczyna mijać się to z tematem. ;)
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Reklamy Google

Postprzez Tajemniczy w 22 Kwi 2014, 20:16

Sorry za kopanie, ale też chce się wypowiedzieć. Dla mnie sprawa jest jasna - oba systemy pozbawiły życia milionów w imię utopijnej "walki klas" czy "czystości rasowej" więc nie powinno być dzielenia na "lepszy" totalitaryzm i "gorszy" totalitaryzm. Argument z tym że ZSRR wyzwoliło Europę z nazizmu także jest dla mnie terminusowym inwalidą - co z tego skoro dla wielu ludzi wyzwolenie oznaczało tą samą walkę o przetrwanie, tyle że symbol tej niewoli ze złamanego krzyża przemienił się w czerwoną gwiazdę? Nawet wąsacze ci sami tyle że z byłego kaprala przemienił się w Gruzina- eks-popa... Po wojnie było sporo takich ludzi którzy przeżyli okupację, gehennę obozu koncentracyjnego a skończyli życie gdzieś na Kołymie czy Nowej Ziemi piłując jodły czy wydobywając uran lub węgiel za to że walczyli ze wspólnym wrogiem ale nie po tej stronie i nie z tą grupą co chciała władza.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Szczur w 22 Kwi 2014, 21:02

Niestety zwycięzcy zawsze dyktują warunki, a wina (wszystkich) spada na pokonanych...
Dobrej Zony!
Всегда из тени - крыса
:

Opowiadanie - praca zawieszona
Frakcja - dodatki!
Kawa / Στίχοι / Песни
Awatar użytkownika
Szczur
Stalker

Dołączenie: 21 Cze 2013, 18:29
Ostatnio był: 12 Cze 2017, 23:33
Miejscowość: Kraków / Zona
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 101

Postprzez Wiewi0r w 22 Kwi 2014, 22:11

@ Szczur, dlatego też swastyka została wrzucona na indeks po II WŚ, a wcześniej proszę:
Uniwersytecka(?) reprezentacja hokejowa::

Image

Odznaka i korpusówka 6 Pułku Strzelców Podhalańskich::

Image

Image

A, zresztą, wikipedia służy takim ładnym artykułem: Western use of the swastika in the early 20th century

O badaniach też bym się mógł wypowiedzieć, ale to nie ten temat.
Inna sprawa, że swastykę promującą nazizm można zakazać, to zakazanie używania sierpów w ogródku i młotków w garażu - przecież promują pracę! - może być problematyczne. :suchar: :P
Things are going to get unimaginably worse, and they are never, ever, going to get better.
- K.V.
Za Wilkiem nawet w ogień skoczę.
Попутного ветра!
Awatar użytkownika
Wiewi0r
Przewodnik

Dołączenie: 27 Maj 2013, 22:33
Ostatnio był: 24 Sty 2018, 17:29
Miejscowość: Warszawa/Częstochowa
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 164

Postprzez Tajemniczy w 23 Kwi 2014, 07:46

Kiedyś ogólnie swastyka była umieszczana na wielu przedmiotach, był powszechnie uważany za symbol szczęścia i dobrobytu. Kiedyś widziałem jakąś starą amerykańską grę planszową sprzed IIwś to też na pudełku były swastyki tyle że ustawione prosto. Po drugiej wojnie z wiadomych względów usunięto ten symbol.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Przemek77 w 23 Kwi 2014, 08:20

Swastyka to także tzw "krzyżyk niespodziany" spotykany w ornamentyce góralskiej.
Po 1939 roku, zaczęto lansować tezę, jakoby właśnie górale byli potomkami jednego z zaginionych plemion germańskich - świadczyć miała o tym m.in. "swastyka" w motywach dekoracyjnych.
Utworzono ruch "Goralenvolk" - w uproszczeniu odpowiednik "Volkslisty" w innych regionach okupowanej Polski. Głównymi postaciami tego ruchu byli Wacław Krzeptowski i Józef Cukier - ten pierwszy skończył powieszony za kolaborację, drugi zmarł po wojnie. Ludziom, którzy zadeklarowali przynależność do "Goralenvolk" zaoferowano dostęp do większych racji żywnościowych, ulgowe traktowanie przez władze okupacyjne, pomijanie przy wysyłkach na przymusowe roboty itp.
Planowano także utworzyć "Goralische Legion Waffen-SS" - zgłosiło się ok 300 ochotników, do obozu treningowego w Trawnikach dotarło 200, później sporo zdezerterowało, koniec końców porzucono ideę utworzenia tej jednostki.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Tajemniczy w 23 Kwi 2014, 08:52

Ten cały Goralenvolk był szwabom potrzebny ale pod koniec wojny jak się im zrobiło gorąco koło dupy. Wtedy to dla nich prawie każdy naród był zaginionym plemieniem germańskim - Łotysze, Litwini, Węgrzy, Czesi wszystkim dawali mundury i pchali na front jak już nie było kogo w kraju wysyłać na front.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Przemek77 w 23 Kwi 2014, 08:55

Nieprawda, założenie "Goralenvolk" to rok 1939, zaś "Goralische Waffen-SS" to 1942 - czyli czas gdy jeszcze "Deutschland siegt in allen Fronten".
Zaś faktycznie - pod koniec 1944 to już im było "rybka" czy ludzie czy podludzie - brali każdego kto chciał strzelać w imieniu Adolfa. Dowodem jest choćby "Polnische Wehrmacht", który jest osobną historią (i wcale nie jest tym "wehrmachtem" w którym stary Tusk się bujał).
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Ardas w 19 Sie 2014, 01:01

Morał z tego taki, że nie szata zdobi człowieka. A w obecnym świecie teorie i definicje się przekręca na własną korzyść - patrz na lewice.
Ardas

Ostatnio był: 01 Sty 1970, 02:00

Poprzednia

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości