Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Adam w 25 Cze 2013, 17:12

Mi się serial podobał bardzo. Odwzorowanie historyczne super, momenty walk i wybuchy przyzwoite, całkiem całkiem dobre wątki miłosne. A Polacy jak na Polaków przystało hejtują tylko to, że jakaś inna nacja inaczej pokazuje naszych bohaterów. Ale Polacy mają to w naturze. Niemcy nie bez przyczyny nazwali serial "Nasze matki, nasi ojcowie". Film nie jest skierowany do szerszej międzynarodowej publiki, tylko do młodych Niemców, aby poznali historię. Na końcu i tak dowódca AK-owców wypuszcza tego Żyda i tyle. Nie wszyscy byli wtedy święci. Antysemityzm był wszędzie.

Apropos ciekawostka: kiedy Wilhelm ucieka podczas bitwy w drugim odcinku, to chowa się do czołgu o numerze taktycznym 102, a jeszcze żyjący czołgista przypomina trochę Gajosa w znanej wszystkim roli ;)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Reklamy Google

Postprzez Gizbarus w 25 Cze 2013, 18:29

"Niemiaszki" jak to mówisz, nie muszą się wybielać, bo nie mają z czego - i tak mają do usranej śmierci łatkę "nazistów" i "faszystów". Jednak żaden z wyzywających jakoś nie zauważa prostej rzeczy, mianowicie - nie byłeś za Hitlerem? Lądowałeś na dożywotnie wakacje w obozie. Temu po pierwsze - wielu ludzi popierało tego złamasa tylko na pokaz, a po drugie - także sporo Niemców właśnie poginęło w obozach. Ale nieeee, poszkodowani byli tylko Polacy, Winkelriedy narodów, cierpiący za miliony i kierujący ku swej piersi wszystkie wrogie włócznie i kopie...:facepalm:

To już mnie nie wkurza. Nazwałbym to dosadniej, ale nie wypada...
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir

Za ten post Gizbarus otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Gość.
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Universal w 25 Cze 2013, 18:56

[zdezaktualizowane poglądy z których nie chce mi się po latach tłumaczyć] + [niepotrzebny komentarz, którego po latach bym nie napisał]
Ostatnio edytowany przez Universal, 02 Lis 2025, 16:54, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez djcycu w 25 Cze 2013, 19:31

Mnie ta afera denerwuje dwukrotnie... Raz że jest to fałszywe zagranie Niemców a dwa że jest szum wkoło tego i przyćmiewa on inne moim zdaniem ważniejsze sprawy. Tak czy inaczej fałszu w tym serialu nie wolno lekceważyć. Takie rzeczy należy potępiać bo jak tu wyżej ktoś napisał młodzież uczy się fałszywej historii zupełnie podświadomie. Ponadto nie zapominajmy o wymigiwaniu się Niemców od złego piętna jakie sami na sobie odcisnęli. Najpierw zabijają w chorej 2WŚ potem jeszcze udają poszkodowanych, kręcą seriale taki jak ten no i oczywiście chcą odszkodowań jakichś o czym też dość głośno było parę miesięcy temu albo lat (zgubiłem rachubę).

Jak dla mnie Niemcy zaczynają się zachowywać jak Rosjanie (Katyń)... Przyznali się do zbrodni a teraz starają się to jakoś ubarwić i pomalutku zrzucić to z siebie bądź podeprzeć idiotycznymi argumentami. Ot stało się, idiota się narodził i chcąc dobrze dla swojego kraju narobił bigosu na skalę światową. Nikt przecież Niemców za to nie ściga. Każdy cywilizowany i wychowany człowiek nie powiesi dziś Niemca za to że jego pradziad mordował bądź był zmuszany do mordowania ludzi. Wojna była, skończyła się, są wspomnienia, nauczka na przyszłość i niech życie biegnie dalej w spokoju... Ale niestety muszą znaleźć się prowokatorzy tak po jednej jak po drugiej stronie (reżyserzy oraz polscy oburzeni widzowie).
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Gizbarus w 25 Cze 2013, 21:37

Universal napisał(a): a jakbym nakręcił film o Świadkach Jehowy gwałcących dzieci i pożerających samotne młode kobiety to byś to zaakceptował bo mam prawo mieć swoją wersję wydarzeń? Nie jestem przekonany do relatywizmu historycznego.

Ogarniam co miałeś na myśli, ale... W tym nie było by nic z faktów, no nie? A w wypadku Niemców ich spojrzenie na historię nie odbiega AŻ tak od prawdy - zarówno wśród niemieckich sił zbrojnych trafiali się ludzie z sercem nawet dla wroga, a i wśród polskich byli antysemici i zwyrodnialcy. Nie wnikam w to, jaki odsetek po poszczególnej stronie - bo może i rzeczywiście większość Niemców była zwyrodniałymi ścierwami, a Polaków szlachetnymi rycerzami na białych koniach. Ale To uogólnianie i polactwo w tym wypadku doprowadza mnie po prostu do szału. Jak już pisałem wcześniej - Niemcy (mówię tu o zwykłych, szarych obywatelach) mieli za czasów Hitlera przesrane niemal tak samo, jak Polacy, Żydzi czy inne wyniszczane nacje. Więc o co spina?
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez scigacz1975 w 25 Cze 2013, 21:49

- Niemcy (mówię tu o zwykłych, szarych obywatelach) mieli za czasów Hitlera przesrane niemal tak samo, jak Polacy, Żydzi czy inne wyniszczane nacje. Więc o co spina?

Z tym że nie do końca. Może po 42-43 kiedy wermacht zaczął w dupsko zbierać, zaczęło ich coraz więcej ginąć i Hitler miał już coraz większą paranoję. Ale wcześniej praktycznie każdy zwykły Niemiec korzystał na tym co Hitler wprowadził i co robił. Dlatego tak chętnie za nim szli. I to dlatego teraz tak chętnie by się wybielili. Bo najłatwiej byłoby zgonić na kogoś i mieć czystsze sumienie.

Za ten post scigacz1975 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Gizbarus.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Universal w 25 Cze 2013, 22:07

[niepotrzebny komentarz, którego po latach bym nie napisał]
Ostatnio edytowany przez Universal, 02 Lis 2025, 17:01, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive RysiowatyZwierz, scigacz1975, djcycu, Tajemniczy, Lucjusz.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Kwi 2026, 09:27
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Tajemniczy w 26 Cze 2013, 08:54

Takie coś to się nazywa wojną historyczną:
Wojna historyczna polega na nadszarpnięciu jedności narodu poprzez takie działania informacyjne, które mają na celu moralną likwidację wszystkich bohaterów będących do tej pory źródłem dumy narodowej".- to właśnie takie coś jak np w "Pokłosiu" jak w "Lotnej" A.Wajdy- film bardzo często puszczany w mediach niemieckich. Po prostu chce się zrobić to abyśmy to my przyznali się do tego czegoś my nie robili i w ogóle nie mieliśmy z tym nic wspólnego albo bardzo mało wspólnego i robi się z nas na siłę katów i takie filmy trafiają do opinii publicznej na całym świecie i oni mogą sobie wyrobić takie a nie inne opinie jeśli nie znają prawdy historycznej.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez utak3r w 26 Cze 2013, 21:37

Gizbarus napisał(a):nie byłeś za Hitlerem? Lądowałeś na dożywotnie wakacje w obozie.

Nie do końca tak. Zauważ, jaka byłą przepastna różnica w podejściu do całej sprawy żołnierzy Wehrmachtu i SS. I musisz wiedzieć, że do SS nie szło się na siłę, tam byli oddani sprawie ludzie...

Znam wielu Niemców, niektórzy są moimi przyjaciółmi. Oni na razie jeszcze znają historię, pytanie, co będzie za kolejne 50 lat... z drugiej strony, ten ichni serial to coś na kształt naszego "Rudego"... równie historycznie prawdziwy.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Gizbarus w 26 Cze 2013, 22:34

utak3r napisał(a): I musisz wiedzieć, że do SS nie szło się na siłę, tam byli oddani sprawie ludzie...

Racja, racja - to akurat sam wiem. Ale chodziło mi tam o zwyczajnego zjadacza chleba - ot, szarego obywatela z ulicy. Byłeś przeciwko Hitlerowi? Naturalnie dostawałeś bilecik. Byłeś neutralny? Tak samo, wysyłano cię na wakacje.

utak3r napisał(a):z drugiej strony, ten ichni serial to coś na kształt naszego "Rudego"... równie historycznie prawdziwy.

I o tym właśnie mówiłem parę postów wcześniej...
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Postprzez frosth w 26 Cze 2013, 23:52

@Tajemniczy zwróć jednak uwagę, że Polska jako naród toczy coś na kształt takiej wojny. Są rzeczy które nasi historycy omijają szerokim łukiem, to głównie temat naszego Marszałka Piłsudskiego czy Powstania Warszawskiego, to też również temat działań AK po wojnie. O Piłsudskim najlepiej wiedzieć że wygrał Bitwę Warszawską. O Powstaniu, że to taki "fajny" zryw narodowy był (zwróć uwagę że nawet komuniści po 56-tym roku nie niszczyli tego wizerunku) a o AK po II WŚ no walczyli z NKWD i formacjami paramilitarnymi bezpieki za wolną Polskę. To jest ta bielsza strona historii i nie wiele osób zagłębia się dalej a każdy kto to robi jest semitą, pedałem, poganem, antypolakiem lub na pasku wyborczej. Oczywiście obwiniamy Ruskich(bo nawet nie ZSRR) za 17.09 i Powstanie Warszawskie, Ukraińców za UPA, Niemców - Niemców obwiniamy za ku*wa wszystko co złe, za każde nasze narodowe niepowodzenie i teraz też jest przecież "ukryta opcja niemiecka", więc to ONI są winni. To chyba wpisuje się w wojnę historyczną.

@Uniwersal no jasne, że z tą bezpieką to żart był, myślałem że czytelny (pomyliłem się) ale wpisuje się jakoś w tą dyskusję bo przecież Nazizm (bo nie faszyzm) również chciał robić "porządek" na forum państwa niemieckiego a jak się to skończyło to wiadomo:).

A film dobrze, że został pokazany w TVP bo lepiej rozmawiać o czymś co można było zobaczyć niż po przeczytaniu "artykułu" na onecie, wp, pudelku.
Pozdro.

Edit
@Gizbarus to tak nie działa, zwykły zjadacz chleba jednak jest podatny na coś takiego:
Hitler miał sukcesy, Hitler "przełamał" Traktat Wersalski, Hitler odbierał co niemieckie wreszcie przywracał chwałę Rzeszy. Nie zapominaj, że on został wybrany w wyborach demokratycznych. I to nie jest tak jak w Korei Północnej, że wszyscy idą na święto bo inaczej ktoś z ich rodziny trafi do "koncentratyka". W III Rzeszy podnoszono rękę bo ktoś przywrócił im godność. Pewnie efekt tłumu też nie jest bez winy. Ale terror w samych Niemczech nie był nawet w ułamku % tak paraliżujący jednostkę jak w ZSRR.

A co do tej "kariery" nie Żydzi nie mieli wbrew pozorom wyboru mydło, poduszka, rękawiczki (to stało się dopiero pod koniec III Rzeszy i nie należy o tym zapominać). Polacy - są różne źródła i ja przychylam się do tych głoszących o wyborze Polski drogi wroga Niemiec w II WŚ.

Za ten post frosth otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez Tajemniczy w 27 Cze 2013, 11:30

utak3r napisał(a):Nie do końca tak. Zauważ, jaka byłą przepastna różnica w podejściu do całej sprawy żołnierzy Wehrmachtu i SS. I musisz wiedzieć, że do SS nie szło się na siłę, tam byli oddani sprawie ludzie...

Nie tak oddani sprawie. Pod koniec wojny różnie bywało często było tak że większość "starej kadry" SS padło na froncie lub poszło na Syberię więc trzeba było werbować do SS kogo się dało byleby nie był jakimś "podludziem". Np wejścia do Reichstagu bronił oddział SS składający się z... Francuzów.Fragment z książki "Berlin Upadek 1945" A.Beevora:
Niewielka grupa Francuzów, żołnierzy SS uzbrojonych w Panzerfausty, trafiła do radzieckiej
niewoli. Francuscy podoficerowie próbowali przekonać Rosjan, że są robotnikami przymusowymi,
których Niemcy zmusili do przebrania się w ich mundury, gdy tylko ruszyła radziecka ofensywa
znad Odry. Mieli naprawdę wiele szczęścia, że czerwonoarmiści im uwierzyli. W tym czasie
radzieccy żołnierze nie wiedzieli jeszcze o tatuażach esesmanów.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości