przez frosth w 26 Cze 2013, 23:52
@Tajemniczy zwróć jednak uwagę, że Polska jako naród toczy coś na kształt takiej wojny. Są rzeczy które nasi historycy omijają szerokim łukiem, to głównie temat naszego Marszałka Piłsudskiego czy Powstania Warszawskiego, to też również temat działań AK po wojnie. O Piłsudskim najlepiej wiedzieć że wygrał Bitwę Warszawską. O Powstaniu, że to taki "fajny" zryw narodowy był (zwróć uwagę że nawet komuniści po 56-tym roku nie niszczyli tego wizerunku) a o AK po II WŚ no walczyli z NKWD i formacjami paramilitarnymi bezpieki za wolną Polskę. To jest ta bielsza strona historii i nie wiele osób zagłębia się dalej a każdy kto to robi jest semitą, pedałem, poganem, antypolakiem lub na pasku wyborczej. Oczywiście obwiniamy Ruskich(bo nawet nie ZSRR) za 17.09 i Powstanie Warszawskie, Ukraińców za UPA, Niemców - Niemców obwiniamy za ku*wa wszystko co złe, za każde nasze narodowe niepowodzenie i teraz też jest przecież "ukryta opcja niemiecka", więc to ONI są winni. To chyba wpisuje się w wojnę historyczną.
@Uniwersal no jasne, że z tą bezpieką to żart był, myślałem że czytelny (pomyliłem się) ale wpisuje się jakoś w tą dyskusję bo przecież Nazizm (bo nie faszyzm) również chciał robić "porządek" na forum państwa niemieckiego a jak się to skończyło to wiadomo:).
A film dobrze, że został pokazany w TVP bo lepiej rozmawiać o czymś co można było zobaczyć niż po przeczytaniu "artykułu" na onecie, wp, pudelku.
Pozdro.
Edit
@Gizbarus to tak nie działa, zwykły zjadacz chleba jednak jest podatny na coś takiego:
Hitler miał sukcesy, Hitler "przełamał" Traktat Wersalski, Hitler odbierał co niemieckie wreszcie przywracał chwałę Rzeszy. Nie zapominaj, że on został wybrany w wyborach demokratycznych. I to nie jest tak jak w Korei Północnej, że wszyscy idą na święto bo inaczej ktoś z ich rodziny trafi do "koncentratyka". W III Rzeszy podnoszono rękę bo ktoś przywrócił im godność. Pewnie efekt tłumu też nie jest bez winy. Ale terror w samych Niemczech nie był nawet w ułamku % tak paraliżujący jednostkę jak w ZSRR.
A co do tej "kariery" nie Żydzi nie mieli wbrew pozorom wyboru mydło, poduszka, rękawiczki (to stało się dopiero pod koniec III Rzeszy i nie należy o tym zapominać). Polacy - są różne źródła i ja przychylam się do tych głoszących o wyborze Polski drogi wroga Niemiec w II WŚ.
-
Za ten post frosth otrzymał następujące punkty reputacji:
Universal.