Po pierwsze: pisałem, że NKVD to mój błąd. Sam zwracam uwagę na błędy typu SVD, VSS, Spetsnaz czy też AK47... Każdemu się trafia.
Po drugie: nawet jeśli zajmujesz się historią całe życie to obejmujesz pewnie historię jako całość. Widzisz, ja natomiast skupiam się na rosyjskich siłach specjalnych - Smiersz, KGB, GRU, Wympiel itd. ogółem Specnaz jako całość.
Przeczytałem o tym multum książek, polecam wszytkie Suworowa (Specnaz, GRU, Akwarium, Lodołamacz itd.) (z lekkim przymrużeniem oka - niektóre fakty w tych książkach są zabarwione), "Specnaz w Afganistanie", "Berety z gwiazdami - Radzieckie wojska powietrznodesantowe", "Zabijałem aby żyć", "Żołnierz niepotrzebnej wojny", "Afgańcy" mogę tak wymieniać ...
Do tego nie rozumiem twojego picia do Czeki. Tak samo Czeką nazywa się formacje wewnętrzne - 2 liniowe - polityczne jak nazywa się Specnazem multum sił: WDW, Morpiech, OMON, FSB, Alfa, GRU itd. Zwyczajowe określenie mimo swojego znaczenia historycznego.
Zajmuję się rekonstrukcją sił KGB z lat upadku komunizmu (ok. pucz moskiewski '91) więc mam pojęcie co robię i mam pojęcie czym są siły na których się wzoruje. Więc nie wytykaj mi, że NKWD i KGB nie istniało na raz bo dobrze o tym wiem i nic takiego nie propaguje. Mówiłem tylko o znaczeniu zwyczajowym.potocznym "czeki".
Poza tym to nigdy nie były jednostki wojskowe
Ta? Poczytaj o OSNAZ'ie
Wiedziałem, że się ludzie doczepią. Nie warto mówić swojego zdania w dzisiejszych czasach. "Gdzie jest krzyż itp."
A jeżeli nie wiesz o zbrodniach Polaków a interesujesz się historią to wstyd trochę od razu mówić "NIE".
KGB- 1954- dzisiaj- głównie wywiad, kontrwywiad nadzór i ochrona nad obiektami o wadze strategicznej- silosy atomowe, laboratoria, inne ważne budynki.
KGB już nie ma. Teraz jest FSB. Przynajmniej w Rosji. Do tego KGB gdy istniało zajmowało się ochroną pogranicza jak i akcjami zaczepnymi - np Wympiel w Afganistanie (25 grudnia 1979 – 15 lutego 1989).