Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Terminus w 06 Sie 2013, 09:15

CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Reklamy Google

Postprzez Soviet w 06 Sie 2013, 09:22

Ale pierdo*enie.

Otóż wśród tych osób znajdują się osoby samozatrudnione, te działające z własnej woli na takich umowach (np. artyści) oraz część działająca na takich zasadach „pod przymusem”- ta grupa liczy blisko 350 tysięcy.
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Terminus w 06 Sie 2013, 09:26

Ale oczywiście dysponujesz badaniami potwierdzającymi tezę o "pie*doleniu"? :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Soviet w 06 Sie 2013, 09:29

Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Terminus w 06 Sie 2013, 09:31

Ale wiesz, że umowa na czas określony nie równa się umowie śmieciowej?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Soviet w 06 Sie 2013, 09:33

To zależy, co kto myśli o umowie na czas określony.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Terminus w 06 Sie 2013, 09:36

Zależy z której strony patrzeć. Z własnego doświadczenia: zanim się komuś da umowę na czas nieokreślony dawało się mu umowę na miesiąc, żeby zobaczyć czy się nadaje.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że są patologie na rynku pracy. Oczywiście można podziękować za to naszej kochanej lewicy, która obciążyła koszty pracy haraczem na realizację zadań "państwa socjalnego", ale przecież zawsze są winni Ci wyzyskiwacze - pracodawcy...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez Soviet w 06 Sie 2013, 09:44

No w sumie masz rację, że umowy śmieciowe to umowy śmieciowe, ale niestety nie ma żadnych statystyk właśnie na temat tego nadużywania czasu określonego, a z własnego doświadczenia wiem, że można całe lata tak przepracować, choć miało to być podobno ograniczane.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Postprzez Wasia w 06 Sie 2013, 09:46

Mnie mocno wpieniają pajęczyny na wydeptanych dróżkach w lesie. Na samym przejściu jakiś krzyżak rozkłada się przytulnie jak w domu. Szkoda, że pająki nie wiedzą, że ktoś kiedyś tędy przejdzie i w nie wpadnie. I najczęściej to muszę być ja.
Ze względu na ciemnotę i zacofanie niektórych użytkowników tegoż forum, których to żałosne wypociny mam w głębokim poważaniu, planuję zakończyć swoją działalność na nim, bo z wami zwyczajnie nie da się dyskutować na temat poglądów, gdyż wyśmiewacie grupowo każdego, kto odważy się myśleć samodzielnie. Dziękuję za uwagę.
Polecam forum normalnych fanów stalkera, na którym dobrze poczują się osoby, którym nie starczy cierpliwości na czytanie głupot niektórych tutejszych użytkowników:
http://www.stalkerteam.pl Odszedłem z forum stalker.pl dobrowolnie.

Wasia
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Sie 2013, 15:56
Ostatnio był: 08 Wrz 2013, 16:59
Miejscowość: Baza stalkerów "Победа" w północnej zonie.
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 3

Co was w...pienia

Postprzez szm w 06 Sie 2013, 09:46

Gdy ktoś mi mówi o demokracji za komuny, a dzisiaj to się pytam: gdzie jest lepiej? Tam gdzie 30 000 ludzi żądaniami o podwyżkę płac dali zapłon obaleniu ustroju, a dzisiaj gdzie kilkadziesiąt milionów ludzi żyje w stanie na zachodzie określanym na zachodzie jak ubóstwo

Wiesz dlaczego upadł system (chociaż ja sam uważam, że system nie upadł do końca, i teraz mamy taką łagodniejszą komunę bis)? System nie upadł dzięki, jak to ująłeś, 30 000 ludzi z żądaniem podwyżki płac, tylko dlatego, że w połowie lat 80tych PRL zbankrutował. Sami towarzysze uznali, że w takiej sytuacji lepiej jest się podzielić władzą z Solidarnością (zwłaszcza, że ta była po stanie wojennym rozbita i przestraszona). Dzięki temu manewrowi udało im się zrzucić z siebie gros winy za "bałagan" i kryzys początku lat 90tych.

Wracając do Twojego pytania... Wolę zdecydowanie demokrację komuny bis. Dziś, za udział w demonstracji mogę najwyżej dostać gumową kulą w plecy. Będę miał siniaka, ale nie będę miał dziury po jakimś ostrym pocisku.

Wkurza mnie dziś pogoda. Mogłoby cały dzień padać.. i grzmieć.
NA KOWNO!

Za ten post szm otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wasia, vandr, M3Fis70.
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 163

Postprzez Omnibus w 06 Sie 2013, 10:42

Szmie masz 100% rację. PRL upadł bo zbankrutował. Ale zapłon ku gwałtownym przemianom społecznym dały żądania podwyżki.
Sami towarzysze uznali, że w takiej sytuacji lepiej jest się podzielić władzą z Solidarnością (zwłaszcza, że ta była po stanie wojennym rozbita i przestraszona). Dzięki temu manewrowi udało im się zrzucić z siebie gros winy za "bałagan" i kryzys początku lat 90tych.

I to jest właśnie coś niepojętego dla mnie, po prostu unikat w skali światowej: Po "obaleniu" ustroju opozycja dalej jest w roli opozycji, a beton nadal jest betonem tylko, że w dziwnej hybrydzie kapitalizmu i socjalizmu. O niebo bardziej im się to opłaca, ale jakim cudem publika do tego dopuściła?
i muszę cię uświadomić: Gdyby jakims cudem zaczęło sie prawdziwe że tak się wyrażę "powstanie" i lud chciałby wywieźć cały ten burdel na taczkach, to możesz stracić o wiele więcej niźli zdrowie w wyniku trafienia gumowa kulą. To jak "obchodzą" się z narodowcami policjanci w trakcie marszów uznajmy za małe piwo.

Terminusie, masz niesamowitą wręcz skłonność do rzucania określeń jak "gimbus", czy "nastolatek". Wynikałoby, że alboś wszechwiedzący i wiesz lepiej ode mnie ile mam wiosen, albo z pewnej dozy ignorancji, bez urazy.

Tzw. "komuna" dała pewną możliwość: rolnicy których ojcowie, dziadowie, pradziadowie, byli niepiśmiennymi rolnikami zaczęli posyłać swe dzieci do szkół, a potem na studia wyższe. Tak więc powiedziałbym, że w porównaniu do czasów dzisiejszych: gdzie tempo przechodzenia z klasy średniej do niższej wzrosło dramatycznie był to pewien postęp.
Na początku prl-u w istocie: była bida ostra ( potem również, choćiaż wtedy doszliśmy do stanu wysokiej klasy niskiej/niskiej średniej ). ale jaki ma być stan w kraju z którego po wojnie nie został kamień na kamieniu? :caleb:

I, pszepraszam uważasz, że takie zjawisko jak wykorzystywanie pracowników, pod pretekstem, że jutro zawsze będzie mógł przyjść ktoś inny na twe miejsce jest fair? gratuluje :głośnyaplausdlatermiego:Podejrzewam, że każdy normalny człowiek (niekoniecznie o lewicowych poglądach: to już w waszej bajce, każdego kto chce żyć jak przystało na normalnego człowieka nazywany jest komuchem) ma skromne życzenie: by spać spokojnie, wiedząc, że utrzyma rodzine, mieszkanie.Ja z życia wiem, że to nie są bynajmniej pojedyńcze patologiczne przypadki. mówie zarówno o rządowych i normnalnych posadach Podejrzewam, że nie potrzeba wiele wyobraźni, by siebie postawić w takiej sytuacji.
A ja za to co narobiła pseudo lewica, postkomunistyczny beton, liberalno-konserwatywne twory , czy inne LPR-y odpowiadać nie muszę. W polskiej polityce wszystko to szmelc, po jednych pieniądzach.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Postprzez M3Fis70 w 06 Sie 2013, 10:49

Soviet napisał(a):No w sumie masz rację, że umowy śmieciowe to umowy śmieciowe, ale niestety nie ma żadnych statystyk właśnie na temat tego nadużywania czasu określonego, a z własnego doświadczenia wiem, że można całe lata tak przepracować, choć miało to być podobno ograniczane.

Właśnie drogi Soviec'ie jest prawo które to naprawia. Uczyłem się w szkole o tym, iż tylko dwie pierwsze umowy z danym pracodawcą mogą być "próbne" ale trzecia powinna być już na czas "nieokreślony". Ale czytajmy między wierszami powinna.
Dobry mutant, to martwy mutant.
Tajne zaszyfrowane inforamcje
:

Kovek to ciągle pauka
Awatar użytkownika
M3Fis70
Weteran

Dołączenie: 08 Kwi 2010, 20:34
Ostatnio był: 23 Maj 2025, 21:46
Miejscowość: Brzydgoszcz/Posen
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 77

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości