Mój znajomy ma. Pierdółka fajna i godna polecenia. Do póki nie będzie się rozkręcać by zobaczyć "co jest w środku" wszystko będzie ok. No i chyba po raz pierwszy podali prawdziwą wartość FPS. Ja jakbym kupował od razu poprosiłbym o wymianę gumki hop-up i najlepiej do tego dystansera typu zwykłego na typ "H". Ale to można dokupić z czasem.
Od niedawna jestem posiadaczem repliki pistoletu Colt M1911A1. Replika jest full metal, ruchomy zamek, który pozostaje w pozycji cofniętej (nie wiem jak to się fachowo nazywa) po oddaniu ostatniego strzału. Rozkłada się ją tak samo jak oryginał. Zasilana jest green gas'em, 350 fps, zasięg skuteczny 10m. Pojemność magazynka 25 kulek.
Jestem z niego bardzo zadowolony, polecam jako broń poboczną.
Jeśli chodzi o przyboczną replikę to ja poleciłbym MP5k od Wella, jak dotąd żadnych problemów, dobra szybkostrzelność i moc, nie jest za ciężka i nie lata kiedy się ją przyczepi z przy udzie
Witam. Przejrzałem trochę stron tego topicu, i muszę napisać, że mnie zainteresowaliście. Mieszkam w okolicy Poznania, więc ewentualnie, jakbym zaczął się strzelać, nie było by chyba problemu ze znalezieniem drużyny. A teraz kilka spraw: A)Wiek
Nieskończone 17, uważacie, że nie jestem za stary? I, cóż, nie jestem jakimś tam sportowcem, ciężko ogólnie u mnie z kondycją (nie, nie palę, po prostu tak mam). Czy w ASG trzeba dużo biegać, czy to zależy od rodzaju rozgrywki?
B)Replika Poszukałem trochę po internecie, i znalazłem coś takiego: Broń Czy na początek coś takiego może być?
C)Ubranie Czy w meczach ASG jest wymagana odzież ochronna, czy też można grać bez, ale z nastawieniem "dostanę, to będzie w uj bolało"?
D)Wada wzroku Domyślam się, żeby grać w jakiś Teamach, musiałbym mieć szkła, prawda? Wada nie jest poważna, ale z okularami mimo all lepiej.
My, niżej podpisani Anna i Jan Kowalscy, jako rodzice / opiekunowie Marty / Marka Kowalskiej/go urodzonego/j w dniu xx.xx.xxxx roku, wyrażamy niniejszym zgodę, by nasz/a córka/syn (podopieczna/podopieczny) brał/a udział w spotkaniach Air Soft Gun. Jednocześnie oświadczamy, iż jest nam wiadomym, że spotkania ASG polegają na oddawaniu przez uczestników strzałów do siebie (symulacja walki) z replik broni o napędzie pneumatycznym kulkami plastikowymi o średnicy 6 mm i 8 mm oraz o masie do 0,6 g. Jest nam również wiadomym, że używane przez uczestników repliki są napędzane sprężonym powietrzem lub gazem i wyrzucają pocisk z prędkością początkową do 200 m/sek., na odległość do 100 m, także seriami. Jest nam także wiadomym, że w spotkaniach ASG udział biorą osoby pełnoletnie w różnym wieku. Oświadczamy dodatkowo, że mamy świadomość, iż uczestnictwo w grach ASG jest obarczone ryzykiem zaistnienia nieszczęśliwych wypadków, tj. potłuczeń, otarć, złamań, a także, w skrajnym przypadku (w razie braku odpowiednich środków ochrony oczu), utratą oka lub oczu, a wszystkie mogące zaistnieć wypadki, mogą doprowadzić do trwałego uszkodzenia zdrowia i ciała, w tym do utraty wzroku. Oświadczamy, że w razie wypadku, gdzie ofiarą będzie nasz/a syn/córka (podopieczny/podopieczna), zaistniałego w okolicznościach nie wskazujących na to, że jest on wynikiem złej woli lub nieodpowiedzialnego postępowania innego uczestnika spotkania ASG, nie będziemy wnosić roszczeń odszkodowawczych, ani wnosić o zastosowanie jakichkolwiek konsekwencji prawnych wobec sprawcy wypadku bądź jakiegokolwiek innego uczestnika spotkań ASG.
Tutaj podpisy...
). Jesteś więc jeszcze formalnie za młody.
Nie ma czegoś takiego w ASG jak broń, wyobraź sobie, idziesz z kumplami chwaląc się jaką to masz "świetną broń" (trzymając swoją replikę w ręku) i powiedziałeś to akurat obok policjanta/strażnika miejskiego. Po pierwsze - za młody żeby mieć pozwolenie na broń, a po drugie i tak tego pozwolenia nie masz a noszenie jej w miejscach publicznych bez pokrowca nie jest dozwolone. Tak więc prawdopodobnie gdyby funkcjonariusz nie znał się na replikach/nie rozpoznałby że to jest owa, zostałbyś zatrzymany. Tak więc kur**, to nie jest broń! Zapamiętaj bo sobie narobisz kłopotu.
Co do samej repliki - może być, skoro tam u ciebie z kondycją źle, to przygotuj się do szybkich i krótkich ucieczek. Wybrałeś sobie karabin wyborowy, więc zakładam że znajdziesz sobie jakąś pozycję i postrzelasz z ukrycia. Ja w sumie też od tego zaczynałem.
A jeśli chodzi ci o ubranie ochronne, to potrzebne są tylko okulary ochronne (profesjonalne, odradzam się strzelać w np. tych do szlifierki...). Co prawda jeśli będzie jakiś TDM/S&D czy coś innego, ktoś mógłby cię nie chcieć w teamie, bez stroju camo (moro :S), więc załatw owy sobie, najlepiej jakiś kombinezon (polecam Holenderkę, lub polską WZ'tke - tylko musisz dokupić sobie spodnie, o!).
Okulary w niczym nie przeszkadzają, już tutaj ktoś się o nie pytał. Jeśli masz soczewki, to na strzelankach się bardziej od okularów przydają. Jak nie, to kup sobie osłonki (profesjonalne, do asg) na okulary.
Ayaz napisał(a):B)Replika Poszukałem trochę po internecie, i znalazłem coś takiego: Broń Czy na początek coś takiego może być?
To ustrojstwo jest cholernie mocne. Jesteś początkujący więc kup najlepiej jakiegoś kałacha, który nie ma więcej niż 400 fps, bo gdybyś komuś przez przypadek strzelił w twarz z bliskiej odległości... Wątpię czy byś się jeszcze kiedykolwiek postrzelał w okolicy. Ja przez takiego kota omal nie straciłem zęba i na dodatek musieli mi zszywać dolną wargę.. Dla ciekawości karabin miał coś koło 430 fps a SWD ma lekko ponad 500.. Wnioski wyciągnij sam.
Zacznijmy od tego, że na wszelkich imprezach ASG jest limit FPS. Rep[liki powyżej 450 FPS nie ma sensu kupować, bo nas po prostu nie wpuszczą. Ja straciłem zęba po strzale 600 FPS z 20 metrów. Koleś oczywiście zapewniał, że celował w plecy.
Greyeeh, co się tak napinasz jak ktoś nazwie swoją replikę "Broń"?
Nie widzę w tym nic złego Repliki broni służyły Japończykom do szkolenia, więc można to nazywać bronią ćwiczebną Zresztą repliki broni do dziś służą do szkoleń
Coś z wiki "Broń ćwiczebna to broń o specjalnym przeznaczeniu, stanowiąca odrębną konstrukcję umożliwiającą wykonywanie ćwiczeń pozwalających na nabywanie wprawy w posługiwaniu się bronią bojową lub myśliwską, jednak bez ryzyka poważnego uszkodzenia ciała."
Jeśli uznamy że Airsoft to sport, bo w pewnym sensie tak jest to nawet nazwanie repliki bronią sportową chyba nie będzie złym pomysłem
Więc proszę Cię nie napinaj się tak, bo za każdym razem jak widzę posta gdzie przeklinasz na słowo "Broń" mnie śmieszy )
Ogar, Ciebie może to śmieszyć, ale Greyeeh ma w zupełności rację. Ostatnio mojej koleżance policja zarekwirowała replikę tylko dlatego, że ta stała oparta o ścianę budynku i pozostawiona na chwilę "bez opieki".
I moje pytanko: jakie buty polecacie (koniecznie rosyjskie) do lasu i na błoto? Mam amerykańskie Jungle Boots, ale mi się prują niestety.
Rosyjskich butów nie można z czystym sumieniem polecić niestety (żadnych). Te jungle to kontrakty czy jakiś shit pokroju Mil-Teca? Oryginały są całkiem wytrzymałe. No i są koszer, bo na wielu fotach z Gruzji i Czeczenii można zobaczyć ruskich szwejów którzy w nich latają. Jeśli nie Jungle, to ja bym na twoim miejscu inwestował w BW2000. Solidne, niezniszczalne buty. Mam, polecam.