Polska elektrownia jądrowa

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Postprzez KTS w 29 Maj 2008, 14:41

Soviet napisał(a):Zauważ różnicę miedzy wybuchł a stopił się.

to rdzeń się stopił, reaktor natomiast z powodu bardzo wysokiego ciśnienia pary wodnej wewnątrz został rozsadzony (na pewno nie doszło do eksplozji jądrowej, zwykły wybuch to też nie był, ale potocznie można to tak określić), a elementu go tworzące zostały rozrzucone w pobliżu bloku czwartego. Chyba, że o czymś nie wiem...

Gdyby ktoś chciał poczytać, proszę:
KLIK
- Biuletyn w formacie .pdf Instytutu Energii Atomowej pt. "za i przeciw energetyce jądrowej"...
Awatar użytkownika
KTS
Stalker

Dołączenie: 27 Paź 2007, 23:49
Ostatnio był: 11 Sty 2026, 21:04
Ulubiona broń: SVUmk2
Kozaki: 2

Reklamy Google

Postprzez Radion w 29 Maj 2008, 18:07

Niestety jeśli przeciętny polak słyszy w zdaniu reaktor + polska to kojarzy mu sie Czernobyl. A i tak większość z nich nie wie że już w Polsce mamy reaktor badawczy Maria ciągle działający od 1974 roku(była jednoroczna przerwa z powodu braku paliwa), a przed nim mieliśmy Ewe działająca w latach 1958-1995. Marie widziałem, nawet po niej chodziłem, przyjemne uczucie kiedy stoisz obok 30MW mocy. Normalnie czujesz moc. Jestem bardzo za elektrownią atomową w Polsce.
Reaktor pracuje w podstawowych tygodniowych cyklach stugodzinnych przy nominalnych parametrach, a każde jego uruchomienie wymaga zestawu ekspertyz.

Chyba nic więcej nie trzeba mówi że reaktory to bezpieczny sprzęt.
Image
Image
Awatar użytkownika
Radion
Stalker

Dołączenie: 10 Cze 2007, 19:11
Ostatnio był: 25 Gru 2008, 16:16
Miejscowość: 127.0.0.1
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 0

Postprzez wrobello89 w 06 Cze 2008, 14:11

Nie mniej jednak problemy występują od czasu do czasu jak ostatnio na Słowenii . Jednak nawet spore usterki techniczne w nowych reaktorach są szybko usuwane i praktycznie nie ma żadnego ryzyka takiej awarii jak w Czarnobylu .
Awatar użytkownika
wrobello89
Stalker

Dołączenie: 27 Lis 2007, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2025, 16:12
Miejscowość: Trójmiasto
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: IL 86

Postprzez Przemek77 w 09 Cze 2008, 07:18

wrobello89 napisał(a):Nie mniej jednak problemy występują od czasu do czasu jak ostatnio na Słowenii . Jednak nawet spore usterki techniczne w nowych reaktorach są szybko usuwane i praktycznie nie ma żadnego ryzyka takiej awarii jak w Czarnobylu .

Zgadzam się, tylko ludzie, którzy są odpowiedzialni za obieg informacji w Polsce to zasrane tępaki do którejś tam potęgi.
Dla nich zdanie "awaria w elektrowni jądrowej" jest wystarczającym powodem do wypisywania sążnistych, pełnych apokaliptycznych klimatów artykułów w prasie codziennej pt "Czeka nas zagłada!" "Nowy Czarnobyl!" itp.
Pałeczkę przejmują zaraz potem różni "pseudo-eokoldzy", którzy chyba są na żołdzie korporacji paliwowych, bo nie ustają w działaniach aby obrzydzić przeciętnemu Kowalskiemu energetykę jądrową. Posuwając się nawet do manipulowania faktami i podawaniem całkiem fałszywych informacji.
Tymczasem "awaria" nie oznacza zaraz eksplozji reaktora......
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez Provokator w 16 Lip 2008, 16:27

jeśli to wybudują to pojde do Barmana albo sidorowicza i kupie gaussa i ich powytepiam a elektrownie wyłącze ;p . a tak na serjio to jestem za poniewaz tak jak ktos juz pisal w polsce jest malo surowcow i wogule na swiecie sie koncza. no i po 2 Rachunki....
Awatar użytkownika
Provokator
Kot

Dołączenie: 14 Lip 2008, 01:07
Ostatnio był: 20 Lip 2012, 01:01
Miejscowość: Szczecin

Postprzez Lionix w 30 Lip 2008, 23:40

polska to kraj zabobonowcow (koscioly) wiec jak uslysza o elektrowni, to od razu mysla ze wybuchnie...ale to beda inne lepsze reaktory ;) powwini wybudowac :D
Awatar użytkownika
Lionix
Stalker

Dołączenie: 29 Lip 2008, 01:21
Ostatnio był: 17 Paź 2015, 16:09
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 8

Postprzez CLEAR SKYline w 30 Lip 2008, 23:56

Węgla mamy tylko na pokrycie 25% zużycia krajowego i w dodatku wiele złóż "okupują" obce spółki. Elektrownie ekologiczne są stosunkowo niewydajne i zajmują dużo miejsca. Niedługo uzależnimy się od Rosji nietylko od gazu, ale i od prądu.
Prócz opinii publicznej, której nie rozumiem, nie wiem co jeszcze powstrzymuje rząd od postawienia NPP w Polsce. Opinia publiczna się boi wybuchu i nie da sobie wytłumaczyć, że wypadek w Czernobylu był spowodowany tylko i wyłącznie błędem człowieka. Teraz człowiek m w elektrowni jądrowej moło do gadania. Bezpieczeństwa pilnuje komputer, a człowiek pilnuje tylko, żeby się nie zepsuł.
ImageImage
11% graczy uważa że najważniejsza jest grywalność, jeśli należysz do tych 89% dla których ważniejsza jest grafika to p...l się.
Awatar użytkownika
CLEAR SKYline
Łowca

Dołączenie: 13 Lis 2007, 21:07
Ostatnio był: 29 Sty 2013, 15:25
Miejscowość: 3OHA -> БAP -> APEHA
Ulubiona broń: Black Kite
Kozaki: 1

Postprzez Joker w 21 Sie 2008, 19:00

Powini zbudować elektrownie, ponieważ przypuszczalnie za 40 lat nie będzie węgla a ceny ropy dosięgną zenitu. Muwiąc prościej jestem za.
Awatar użytkownika
Joker
Kot

Dołączenie: 18 Sie 2008, 13:11
Ostatnio był: 10 Maj 2014, 23:53
Miejscowość: Gotham City
Frakcja: Bandyci

Postprzez bufi w 21 Sie 2008, 19:14

Joker napisał(a):Powini zbudować elektrownie, ponieważ przypuszczalnie za 40 lat nie będzie węgla a ceny ropy dosięgną zenitu. Muwiąc prościej jestem za.

MÓwiąc prościej, jest jeszcze wiatr i Słońce. Po wypadku w Czarnobylu
wiele państw przestawia się na elektrownie wiatrowe i baterie słoneczne.
Energia atomowa jest zbyt niebezpieczna, czy komuś się to podoba czy nie.
Nie mówiąc już o odpadach nuklearnych które się 'produkuje' w takich
elektrowniach. Co z nimi później robić? Najlepiej wysłać w kosmos. A to
znowu koszta. Elektrownie wiatrowe są chyba dziś najtańszym źródłem
energii i podejrzewam, że właśnie w tym kierunku pójdzie Świat.
Rosja już nie buduje elektrowni, a te co są, to w większości, ten sam
typ co Czarnobyl. A Czarnobyl w porównaniu z tymi innymi był,
średnią elektrownią o średniej mocy.

Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
bufi
Stalker

Dołączenie: 21 Kwi 2008, 17:11
Ostatnio był: 13 Mar 2016, 01:40

Postprzez Joker w 21 Sie 2008, 19:33

Bufi weź pod uwagę, że dzisiejsze reaktory jądrowe są ZNACZNIE bezpieczniejsze niż 20 lat temu
Awatar użytkownika
Joker
Kot

Dołączenie: 18 Sie 2008, 13:11
Ostatnio był: 10 Maj 2014, 23:53
Miejscowość: Gotham City
Frakcja: Bandyci

Postprzez bufi w 21 Sie 2008, 19:37

Joker napisał(a):Bufi weź pod uwagę, że dzisiejsze reaktory jądrowe są ZNACZNIE bezpieczniejsze niż 20 lat temu

Ale tu nie chodzi o sprzęt i komputery zastosowane. Choć te też mogą ulec awarii.
(patrz wczorajasza katastrofa samolotu w Hiszpani).

Problem jest dużo bardziej przyziemny. Chodzi o człowieka. O jego błąd.
Przykład? Czarnobyl.
Świata nie stać na drugi Czarrnobyl.

Pozdrawiam
Image
Awatar użytkownika
bufi
Stalker

Dołączenie: 21 Kwi 2008, 17:11
Ostatnio był: 13 Mar 2016, 01:40

Postprzez nagyatsu w 21 Sie 2008, 19:42

Oglądałem jakieś 2 lata temu program w telewizji, chodził takowy bodajże na TVP o fizyce. W jednym mówili właśnie o energii atomowej i elektrowni. W dzisiejszych czasach, z dzisiejszą technologią jest rzeczą niemożliwą, aby doszło do takiej katastrofy jak w Czarnobylu. Pozatym Czarnobyl to wina człowieka. Na takie stanowiska powinni dawać tylko odpowiednio przeszkolonych ludzi, a to, że w Czarnobylu niestety był jeden baran to nic się nie poradzi ;P Ponadto weźcie pod uwagę jaką technikę mięli 20 lat temu... To co było wtedy, w porównaniu z tym co jest teraz to jedno wilelkie G ! Wtedy komputerów nie było, a teraz one wszystko kontrolują :D
Ja jestem jak najbardziej na tak. Dużo korzyści by z tego było, nie mówiąc o cenach za prąd, jakby w dół poszły xD Jedna elektrownia zasiliłaby całą polskę :)
Ostatnio edytowany przez nagyatsu 21 Sie 2008, 19:45, edytowano w sumie 2 razy
Image
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości