Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 16 Kwi 2016, 21:06

A o czym tu rozmawiać? Ukraina miała przytłaczającą przewagę w ludziach, sprzęcie pancernym, lotnictwie itp., a nie mogła tego wykorzystać. Związki zmechanizowane były okrążane przez piechotę, która RPG robiła z T-etów złom, a strącone MI 24 karczowały budynki. Wojska Ukraińskie mają fatalne dowodzenie, a ataki piechurów ukraińskich przypominały te z I wojny światowej. Co zrobili marynarze floty, gdy ruskie robiły im wjazd na okręt? Nic, gdyż dowództwo przeszło na stronę rebeliantów. :( Ukrainie przydałby się Płk. Kowalski
"Ci ludzie pustyni miotający meblami kuchennymi to prawdziwe sku*wysyny matki natury" - Opis Burerów.
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Dołączenie: 03 Paź 2014, 20:18
Ostatnio był: 04 Kwi 2025, 01:21
Miejscowość: Pralnia Samoobsługowa Prypeć
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 32

Reklamy Google

Postprzez Universal w 17 Kwi 2016, 11:40

Arapskyy napisał(a):Wy tu gadu, gadu o II wojnie światowej i o Rzeszy, a Ukraina i Krym? Oni też są pamiętacie? Wojna minęła jakieś 71 lat temu. A wojna na Krymie trwa już dobre 2 lata. Więc chyba czas o czymś innym rozmawiać. Ruskie też...

Wybierz jedną z odpowiedzi (lub obie):
a) co Ty chrzanisz?
b) historia magistra vitae est (czy jakoś tak)

więc chyba czas o czymś innym rozmawiać.

Serio? To, co dzieje się teraz, jest "przedłużeniem" wydarzeń właśnie sprzed kilkudziesięciu lat. Kiedy na Krymie przestali dominować Tatarzy krymscy, tak dla przykładu? Bo jeśli mnie pamięć nie myli, po wojnie Sowieci doszli do wniosku, że Tatarzy "zdradzili" i ich powysiedlali, a nawieźli w ich miejsce Rosjan.

Więc jakkolwiek Wojna Obronna 1939 faktycznie nie ma prostego przełożenia na Krym (jedynie jako preludium do konfliktu światowego), tak II WŚ jako ogół zdecydowanie ma.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Gru 2025, 21:29
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Grzechu300 w 17 Kwi 2016, 12:27

PRZEMEK ŁOWCA napisał(a):przewagę w ludziach, sprzęcie pancernym, lotnictwie itp., a nie mogła tego wykorzystać.

Tyle że ten sprzęt był w większości odkupiony wcześniej od Rosji za psie pieniądze, gdy armia rosyjska ulegała reformom i modernizacji.

Cytując:
"Według rankingu Global Firepower (2014) ukraińskie siły zbrojne stanowią 21. siłę militarną na świecie, z rocznym budżetem na cele obronne w wysokości 4,9 mld dolarów"

A Zielone Ludziki dysponowały i dysponują sprzętem kontraktowym Armii Rosyjskiej. Próby modernizacji wojska Ukraińskiego owszem i były, ale raczej na zasadzie cięć kadrowych niż zakupu sprzętu i szkolenia żołnierzy. "Kopa" finansowego i sprzętowego dostali dopiero po otrzymaniu zachodniego wyposarzenia.

PRZEMEK ŁOWCA napisał(a): Co zrobili marynarze floty, gdy ruskie robiły im wjazd na okręt? Nic, gdyż dowództwo przeszło na stronę rebeliantów. :( Ukrainie przydałby się Płk. Kowalski

A co mieli zrobić, dać się rozstrzelać? Sytuacja wygląda tam trochę inaczej, niż w zwykłym konflikcie swój/wróg, inne są też podstawy i natłok różnych czynników. Sporo wyższych stopniem wojskowych czy oligarchów przeniosło się na stronę separatystów, mając zagwarantowany spokój i pieniądze.
Вознаграждён будет только один.
Awatar użytkownika
Grzechu300
Ekspert

Dołączenie: 30 Sie 2012, 22:39
Ostatnio był: 15 Wrz 2019, 11:19
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 333

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 25 Kwi 2016, 18:58

Chodziło mi, o okres, gdy jeszcze Armia Rosyjska jeszcze nie weszła znacznymi siłami, a siły Ukraińskie były już pod Donieckiem i robiły z rebeliantów rzeszoto. Właściwie nie jestem w stanie pojąć, jak armia która wygrywała, nagle uległa rebeliantom. Rozumiem że Rosjanie i w ogóle, no ale tak się dać skosić?
Oglądałem na YT rozbity sprzęt Armii Ukraińskiej w Donbasie. Przerażające. Szczególnie BMP 2, któremu rozwaliło więżę. Naprawdę to musiało być piekło i nic dziwnego, że młodzi ludzie nie chcą walczyć za swój kraj.
"Ci ludzie pustyni miotający meblami kuchennymi to prawdziwe sku*wysyny matki natury" - Opis Burerów.
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Postprzez Kcpi66 w 25 Kwi 2016, 19:14

Konflikt na Ukrainie nie jest żadną Wielką Wojną nie jest nawet w 100% wojną konwencjonalną to tylko wojna hybrydowa. Cała wojna w Syrii jest czymś więcej.

PRZEMEK ŁOWCA napisał(a):Naprawdę to musiało być piekło i nic dziwnego, że młodzi ludzie nie chcą walczyć za swój kraj.

Zacytuję cały fragment żeby nie było. Hmm... a o czym świadczy, iż młodym ludziom nie chce się walczyć za ojczyznę?
Zdaje mi się, że o zdemoralizowaniu armii. Nic dziwnego, iż przegrali z rebeliantami jak im się walczyć nie chce. Broni też dobrej nie mają, głównie po ZSRR i trochę amerykańskiej, ale to w śladowych ilościach. Dowództwo sądzę też nie świeci przykładem.
Niech żyje cesarz!
Kcpi66
Kot

Dołączenie: 11 Paź 2015, 20:27
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 06:07
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez PRZEMEK ŁOWCA w 25 Kwi 2016, 19:28

No nie wiem czy takie złe uzbrojenie. Raczej źle użytkowane, a ich personel jest źle wyszkolony. Jest także zle wykorzystywany, a jakby tak przeprowadzić ofensywę pancerną wspartą piechotą zmotoryzowaną i lotnictwem, to szala zwycięstwa może się przechylić na stronę Ukrainy.
Awatar użytkownika
PRZEMEK ŁOWCA
Tropiciel

Postprzez trolololo w 25 Kwi 2016, 20:39

A to nie było tak że Ukraincy wygrywali, ale w okolicy "Rosyjskie pomocy charytatywnej" się nie cofnęli?
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 119

Postprzez Tajemniczy w 08 Sie 2016, 10:15

http://fakty.interia.pl/raporty/raport- ... -114639789
Oczom nie wierzę. Piekło zamarzło, bociany szczekają, a Kaczyński maszeruje na manifestacji KOD-u.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Alchemik w 08 Sie 2016, 11:10

Nie wolno ufać muslimom. Zaczynam rozumieć czemu Izrael jest taki twardy w sprawach Palestyny. Nie wolno popuszczać...
Lizać stópki, niuchać stópki
Awatar użytkownika
Alchemik
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 17 Lut 2010, 12:59
Ostatnio był: 14 Sty 2026, 05:01
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 209

Postprzez Tajemniczy w 27 Paź 2016, 20:32

Temat przysechł, więc chciałem wrzucić coś nowego na wokandę, a mianowicie CETA. Co o niej sądzicie, dla mnie na pewno nie jest to korzystna umowa dla społeczeństwa, korzystnych umów nie tworzy się za zamkniętymi drzwiami i na zasadzie czeskiego filmu że nikt nic o niej nie wie albo to co się dowiadujemy napawa niepokojem. Oczywiście hurraoptymizm rządu i szukanie samych plusów też nie napawa mnie otuchą.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Postprzez Mito w 27 Paź 2016, 21:51

Proste: rządy PO-PiSów nigdy dobrowolnie nie zrobią niczego dla dobra Polski lub jej obywateli, więc nie rozumiem skąd pytanie. W kwestii CETA za tym, że biurwy usiłują jeszcze bardziej ubić gospodarkę, stoi to wredne zjawisko, że mamy wobec tego zasłonę dymną z aborcji. Byle była kasiora dla członków i przyjaciół Partii.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez Tajemniczy w 27 Paź 2016, 21:55

Już teraz w razie zjebania po całości mają dobry listek figowy, negocjacje nt CETA zaczęły niby się za rządów PO-PSL, więc w razie czego będą mogli umyć ręce na zasadzie "PO-PSL praktycznie wszystko zrobił, my mieliśmy związane ręce i musieliśmy podpisać, no niestety". W sprawie imigrantów potrafili się postawić, szkoda że tu nie zauważyli że to też wpuszczanie zagrożenia tylnymi drzwiami.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 11 gości