Polityka

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Polityka

Postprzez jalkavaki w 14 Lip 2011, 21:24

A to myślisz, że rząd ma wpływ na cenę ropy? Porównaj więc sobie może cenę baryłki ropy za PiS i obecnie.
Co do Euro to nie tylko Słowacy byli cwani a chyba wszyscy, zaokrąglając ceny w górę. Oczywiście na wszystkich się to odbiło. Ale motłoch nie rozumie praw rządzących rynkiem i zależności cen, tylko sam chce się nachapać.

PS.Nie zaczynaj licytacji, kto jak i ciężej pracuje i za ile. Bo i praca murarza i księgowego i grajka na weselu i stewardesy na promocji serków w hipermarkecie na pewien swój niepowtarzalny sposób jest ciężka. I każdy mógłby przytoczyć przykłady na to jak ma w niej przekichane i jak małe za to pieniądze zarabia.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.

Za ten post jalkavaki otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Universal.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Reklamy Google

Postprzez Universal w 14 Lip 2011, 22:31

djcycu napisał(a):Terminus... Chodzi o to że wszystko wymaga studiów i po latach tej ciężkiej nauki nie ma pracy w zawodzie który się studiowało.

Wszystko wymaga studiów. No właśnie. Kogoś do reszty pobździło i teraz mamy od cholery humanistów - wyszkolonych w zawodach nikomu nie potrzebnych. Socjolog? Po co? Psycholog? To samo (jeśli ktoś wskaże na ważną rolę psychologa w społeczeństwie, to wyśmieję. Z paroma miałem do czynienia).
djcycu napisał(a):Dla przykładu: za rządów PiS mieliśmy benzynę za 3.80 a teraz za 5.15... Czym zawiniłem? To po co nam taki rząd który nie umie gospodarować pieniędzmi?

A który umiał? Żaden.
djcycu napisał(a):Stąd PiS próbuje chyba ludzi na to wyłapać że niby zaradzą...

NIBY. Kolejna banda populistów.
djcycu napisał(a):Kto mądry inwestuje w remont samolotu wartego 800 000$ aż 20 000 000$ w nieautoryzowanej firmie!

Te samoloty mają 20-30 lat z wielkim hakiem. Nie robiło nic AWS, UW, SLD, PiS i PO. A jak się rozwalił samolot za rządów tych ostatnich, to wielce wina PO. Nieprawda.
djcycu napisał(a):Tylko ile ty zarobisz a ile taki przysłowiowy "robol"...

djcycu napisał(a):Powiem ci tylko tyle że twoje siedzenie przed komputerem czy innych sprzętach nijak ma się do mojej pracy

W tym momencie wygląda to lekko na żalenie się "bo Tobie się udało, a mi niespecjalnie". No wybacz. Idź i się dokształć, albo nie marudź.
djcycu napisał(a):A poza tym politycy są jak dupa od srania i powinni raczej takie bezprawie tępić a nie jemu sprzyjać!

Nie tyle "raczej powinni", co muszą. Ale biadoleniem na forum ich do tego nie zmusisz. Inicjatywę mają oni.
jalkavaki napisał(a):każdy mógłby przytoczyć przykłady na to jak ma w niej przekichane i jak małe za to pieniądze zarabia.

Dla przykładu - zarządzanie ludźmi nie jest takie hop-siup. Za to nie rozumiem, co robi pan ekonomista, pan spekulant i inni panowie w krawatach... E, głupie to. Czas iść spać :)

PS @djcycu - to nie jest tak, że kompletnie się z Tobą nie zgadzam ;)

Za ten post Universal otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive djcycu, Realkriss.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Gru 2025, 21:29
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

Postprzez Terminus w 14 Lip 2011, 23:01

djcycu napisał(a): Stąd PiS próbuje chyba ludzi na to wyłapać że niby zaradzą... I myślę że w 10% by się im udało bo to co robili kiedyś jest lepsze niż to co robi PO teraz!

A co robili, skoro NIC nie robili? Fajnie im się rządziło bo była światowa hossa. Ostatni rząd, który coś zrobił dla gospodarki to był gabinet Belki, który obniżył akcyzy, zreformował CIT wprowadził podatek liniowy.
Kryzys? Jaki kryzys?! Mój kolega jest teraz w USA na stałe i mi mówił iż w okresie całego tego kryzysu tak strasznie nie mieli jak to bagatelizowano. To tylko w Polsce tak jest!

Nie no nie ma kryzysu w USA bo twój kumpel tak powiedział... :facepalm:
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez djcycu w 14 Lip 2011, 23:33

Rozbicie się polskiego samolotu i wydatki na niego to ewidentna wina PO dlatego iż starano się kupić nowe samoloty a premier Tusk to wszystko przeciągał bo jego zdaniem nie było pieniędzy no ale przepłacanie na remont dało się załatwić (prowadzono rozmowy z PLL LOT o zakupie samolotów by były ze zniżką). Problem w tym że nie było remontu w Moskwie czyli w zakładach Tupolewa a w Samarze która jest niezbyt licencjonowana do tego typu napraw a nie wspomnę o nieautoryzowanym wstępie rosyjskich dziennikarzy do samolotu a to daje do myślenia. Stąd twierdzę że PO przesadziło inwestując w starego rupiecia który po serwisowaniu miał dalsze usterki...

Dokształcanie się w moim przypadku będzie wyglądało tak że zrobię prawo jazdy C+E i zdobędę pracę jaką chcę. Bo studiowanie nie zawsze się opłaci a w niektórych kwestiach nie jestem za dobry więc nie zaszaleję (anglistyka przyda się w wojsku lub nauczaniu lecz ani tu ani tu wkrótce nie będzie miejsc).

Nie miałem na myśli użalania się lecz chciałem powiedzieć że ludzie ciężko pracujący nie mogą przeboleć braku wypłat w terminie. Jeśli Terminus to przyjmuje to jego sprawa ale ja i inni nie przyjmą tego do wiadomości bo w cywilizowanym państwie się płaci normalnie najwyżej z tygodniowym opóźnieniem.

To że PiS próbuje naciągnąć na obiecanki to fakt wszędzie znany jak i u innych partii. Nie obstaję za nimi tylko ukazać chcę to że PO obiecywało a zrobiło na minus (lepiej wcale). Dodatkowo próbowali narobić jak najwięcej szumu i nie wiem po co... W końcu Palikot odszedł sam o nich mówiąc to i owo i zacząłem nawet chłopa lubić.

Na forum nic nie zdziałam bo nie przemówię ani wy tego nie zrobicie bezpośrednio do rządu za to można dojść do wspólnych porozumień i może coś z tym zrobić kiedy będzie ciężej. Część z was się będzie śmiała ale takie rzeczy jak ten temat nieraz może posłużyć do wspólnej wymiany poglądów na ten temat i nie będzie to biadolenie.

Podsumowując. W Polsce jest jak w burdelu... Wszystko sobie leży jakby dziwka porozrzucała i nikomu nie chce się nawet sprzątać.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Terminus w 14 Lip 2011, 23:57

Miller nie kupił nowych samolotów, choć Jak-40 się palił, Kaczor nie kupił, Tusk nie kupił... Wszyscy są winni.
Zresztą Tu-154M rozwalił się raczej na skutek błędów ludzkich a nie niesprawności technicznej.
Wszyscy wiedzą, że trzeba je kupić i wszyscy wiedzą, że jak któryś kupi te samoloty to politycy z innych partii rzucą się mu do gardła krzycząc, że trwoni państwowe pieniądze, zamiast dać na emerytów i stoczniowców...

Ja czekam już półtorej roku na kilkanaście tysięcy za projekt. I co mogę zrobić? Nic. Ratować się oszczędnościami. I nie narzekam, bo nie widzę w tym sensu...
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez viernio w 15 Lip 2011, 12:51

Terminus napisał(a):Ja czekam już półtorej roku na kilkanaście tysięcy za projekt. I co mogę zrobić? Nic. Ratować się oszczędnościami. I nie narzekam, bo nie widzę w tym sensu...

Wybacz, nie obrażaj się ale ciągle o tym wspominasz - narzekasz :( . Co poradzisz to Polska i jak mawia mój ojciec - "Póki obecny rząd "nie wymrze" (czyli nie dobierze się do władzy następne pokolenie) to dalej nic nie będzie się działo, gdyż oni robią tak, aby było im jak najlepiej, a nie dla przeciętnego obywatela" :( ...
Obiecywać każdy umie - głosujcie na mnie to zrobie to i tamto. A jak dochodzi co do czego to nagle kasy nie ma i trzeba powiększać vat, a dla siebie na podwyżki mają... To jest chore. :(
„A jakże! Referendum. Lud powie tak - znaczy tak. Powie nie - znaczy, że lud się pomylił. Niech się namyśli jeszcze raz" - Dmitry Glukhovsky
Awatar użytkownika
viernio
Kot

Dołączenie: 13 Lip 2011, 12:27
Ostatnio był: 25 Gru 2022, 14:17
Frakcja: Wolność
Kozaki: 2

Postprzez Adam w 15 Lip 2011, 13:37

Ja podtrzymuje swoje stare stanowisko: Całkowita wymiana polityków na nowych, bo mamy dość oglądania tych samych twarzy przez 10-15 lat.
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez viernio w 15 Lip 2011, 13:41

Dokładnie, dokładnie... Ale pomyśl, że oni jeszcze drugie tyle pociągnął (dobrze napisałem? :E ), a nasz biedny kraj po tych ich rządach szybko z biedoty i zacofania nie wyjdzie.

Uwagi moderatora:

Nie cytuj ostatniej wypowiedzi. - Wheeljack
„A jakże! Referendum. Lud powie tak - znaczy tak. Powie nie - znaczy, że lud się pomylił. Niech się namyśli jeszcze raz" - Dmitry Glukhovsky
Awatar użytkownika
viernio
Kot

Dołączenie: 13 Lip 2011, 12:27
Ostatnio był: 25 Gru 2022, 14:17
Frakcja: Wolność
Kozaki: 2

Postprzez xionc w 15 Lip 2011, 16:49

Fajnie Fajnie tylko co ma rząd do tego że Terminusowi nie zapłacili za robote hmm?
Odnośnie tego no Smoleńska to Kaczka sam mówił że oficer nie może być lękliwy no i tym razem nie był, wiadomo.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Kumpel111 w 16 Lip 2011, 19:51

Mam takie pytanie.

Przypuśćmy, że Grecja zbankrutowała i co wtedy? Państwo przestanie oficjalnie istnieć czy co? Bo naprawdę nie wiem :(
Awatar użytkownika
Kumpel111
Tropiciel

Dołączenie: 24 Wrz 2010, 18:23
Ostatnio był: 05 Lip 2024, 08:31
Miejscowość: Paraguay
Frakcja: Zombie
Kozaki: 22

Postprzez Terminus w 16 Lip 2011, 20:01

Pamiętasz Polskę 86-89? Mniej więcej to...

Państwo straci możliwość zaciągania kredytów. Budżet Grecji ma deficyt oficjalnie szacowany ok 14% [pewnie realnie 20%] czyli te 14-20% wydatków jest kredytowane pożyczkami w bankach w formie obligacji. Jeżeli państwo zbankrutuje to będzie musiało ciąć wydatki publiczne tak aby zmieścić się z wydatkami w dochodach. Przy czym po stronie wydatków są ciągle odsetki od niespłaconych poprzednich pożyczek, które niespłacane rosną i coraz bardziej obciążają budżet. Zaciągane nowe pożyczki są oprocentowane tak wysoko, że są w zasadzie samobójcze.

W praktyce oznacza to ostre cięcia w wydatkach na pomoc socjalną, kulturę, edukację, naukę, wojsko, sport, oraz podnoszenie podatków w celu zwiększenia dochodów co wszystko razem pociąga zubożenie społeczeństwa - mniej pieniędzy dla ludzi pracujących w wymienionych branżach = mniej zakupów = mniejsze zyski z handlu i usług = mniejsze podatki = mniejszy wzrost gospodarczy i koło się zamyka...
CREDO [łac. Wierzę]

Za ten post Terminus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kumpel111.
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Postprzez djcycu w 17 Lip 2011, 14:54

xionc napisał(a):Fajnie Fajnie tylko co ma rząd do tego że Terminusowi nie zapłacili za robote hmm?
Odnośnie tego no Smoleńska to Kaczka sam mówił że oficer nie może być lękliwy no i tym razem nie był, wiadomo.
Nie znam zasady fuchy Terminusa ale jeśli płacą mu za robotę to oczekiwanie jest inną sprawą (chociaż klient powinien płacić od razu po otrzymaniu projektu, w sklepie nikt na słowo nie da). Chodziło z wypłatami o to że nie wolno ludziom wypłat wstrzymywać bo trzeba opłacić rachunki a każdy nawet groszowy odsetek czy kara jest bolesny przy aktualnych zarobkach. Innymi słowy pracujemy by nie być w stresie przy opłatach a taki stan rzeczy obecnie przedstawia sprawę w komicznie chorych światłach. Rząd ma wiele do tego. Eliminacja korupcji związanej z inspekcją pracy (znam przypadki znajomości firm z tymi służbami).

Kaczka? Trochę szacunku... Raz że zginął to dwa że "śledztwo" zmataczono byście tego przyzwyczajenia nazywania "Kaczką" nie stracili.

Obecny rząd składa się z ludzi pozbawionych szacunku do obywateli... Będą robić i obiecywać cuda lecz kto mądry to wie kim są owi panowie i jak się zachowali po katastrofie Smoleńskiej. Stracimy wpływy i wrócimy do mateczki Rosji od tak się to przedstawia... Kaczyński jaki był to był ale nie dopuszczał do interesów z Rosją na niekorzyść porozumień z UE i NATO a to co zrobił Tusk z Komorowskim czyli te głupie zachowania i zlewka totalna poległych w służbie generałów oraz prezydenta pokazało jak obaj mają w poważaniu NATO... Tym bardziej że mogli mieć informacje najróżniejsze których Polska strona nie zabezpieczyła tylko lekkim gestem oddała śledztwo Rosjanom uznając lot typu HEAD za cywilny! :facepalm:

1. Samolot należał do 36 Pułku Lotnictwa Specjalnego.
2. Samolot pilotowali piloci wojskowi.
3. Samolotem lecieli wojskowi oraz prezydent RP.
4. Pasażerowie nie lecieli na festyn tylko na obchody które leżały w ich obowiązku a więc byli "w pracy".

Coś jeszcze? Lot typu HEAD jak nazwa wskazuje jest najwyższym priorytetem więc to co zrobiono jest po prostu pierwszym najcięższym gwoździem w trumnę Polski ponieważ pokazaliśmy "klasę" i oddaliśmy tajemnice (jeśli były) wywiadowi rosyjskiemu.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości