UVB-76

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: UVB-76

Postprzez Wolfram w 20 Mar 2014, 23:50

Teraz na częstotliwości UVB-76 jest taki dziwny dźwięk, jakby klaksonu ciężarówki. Nie wiem czy to zakłócenia czy może jakiś nadawany sygnał
Awatar użytkownika
Wolfram
Kot

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:04
Ostatnio był: 30 Kwi 2014, 17:25
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez Provski w 20 Mar 2014, 23:58

Bo ten dźwięk jest tam nadawany od lat 80-tych ze sporadycznymi wiadomościami. :E Najlepiej najpierw poczytaj trochę o tej stacji ;)
Твоя цель здесь. Иди ко мне.
Твой путь завершается. Иди ко мне.
Вознаграждён будет только один.
Твоё желание скоро исполнится.
Пришло время. Я вижу твоё желание.
Путь завершён, человек. Иди ко мне.
Иди ко мне. Ты обретёшь то, что заслуживаешь.
Provski
Tropiciel

Dołączenie: 17 Maj 2011, 09:03
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 07:38
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 42

Postprzez Pangia w 21 Mar 2014, 00:35

@Eleventh:
Image
Więc nic dziwnego, że słyszałeś tam jakieś komunikaty. Ja od mniej-więcej 15 do 20 nagrałem takich sześć lub siedem, głównie czytanych przez jakiegoś mężczyznę, ale pojawił się też bodaj trzy czytane przez kobietę z tym, że jednego nie nagrałem, a drugiego nagrałem tylko 7 sekund. Strasznie dzisiaj byli rozgadani Amerykanie :P
Spakowałem do zipa mimo wszystko, bo byłoby za dużo wrzucania zważywszy na to, że właściwie już powinienem spać, żeby się jakoś jutro do szkoły zebrać (niestety, układ lekcji nie pozwala na prawidłowe uczczenie Dnia Wagarowicza).
http://www10.zippyshare.com/v/7264022/file.html
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Tajemniczy w 21 Mar 2014, 09:43

Posłuchałem trochę i mi się to widzi jako jakieś komunikaty z wieży kontroli lotów w dwóch nagraniach było słychać lądujący lub startujący samolot.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Kozaki: 517

Postprzez Pangia w 07 Maj 2014, 23:57

Wychodzi na to, że nasłuch należy prowadzić w okolicach… siódmej rano, jeśli dobrze liczę (mamy UTC+2 teraz, zdaje się).
http://priyom.org/number-stations/slavic/s28/2014.aspx
http://priyom.org/number-stations/slavic/s28.aspx

A tu jeszcze link do ich bloga z linkami do live-streamu do pobrania na kompa i odpalenia w np. Winampie czy innym odtwarzaczu:
http://priyom.org/blog/new-priyom-strea ... sting.aspx
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez ThaiWarrior w 05 Lip 2014, 14:19

W ramach ciekawostki. W lutym tego roku, w czasie szkolenia poligonowego mój radzik zameldował mi o komunikacie nadawanym w języku rosyjskim. Zawierał słowa i ciąg cyfr. pojawił się nagle i tak samo się urwał. Wychwycone na radiostacji RRC9211, w czasie pracy na częstotliwości 36.250 Mhz. Sądziliśmy, że może to rosyjscy truckerzy( do autostrady w linii prostej 1500m). Smaczku niech doda fakt, że na tę wiadomość trafiliśmy w czasie marszu, 2000m na płd. od Pstrąża. Po dziś dzień sobie żartujemy, że to zakonspirowani rosyjscy agenci siedzą w jakimś podziemnym bunkrze od 92 roku i życzliwe donoszą do Moswky ;)
Image
Awatar użytkownika
ThaiWarrior
Retired

Dołączenie: 26 Lut 2006, 18:44
Ostatnio był: Wczoraj, 21:50
Miejscowość: W-wa
Kozaki: 39

Postprzez Talbot w 10 Lip 2014, 06:50

Trafiłem tu przez ciekawość i szczerze - nie sądziłem, że słuchanie szumu w poszukiwaniu czegoś dziwnego tak mnie wciągnie. Co prawda nie złapałem UVB-76, ale za to na częstotliwości 11175.0 kHz złapałem kilka komunikatów nadawanych w systemie ICAO.

Generalnie to fajna zabawa, zwłaszcza, że wbrew pozorom co chwilę można trafić na jakiś dziwni komunikat pojawiający się na jakiś dziwnych częstotliwościach i trwający tylko kilka sekund... jednak to trochę bezcelowe :P Nie oszukujmy się, ktokolwiek nadaje te sygnały (o ile nie robi tego dla jaj) używa kodów jednorazowych, których my - szarzy śmiertelnicy nie jesteśmy w stanie złamać. Poza tym Sowieci swego czasu dysponowali ciekawą technologią umożliwiającą skompresowanie komunikatu radiowego do formy sekundowego pisku (wiem jak to brzmi, ale postaram się pogrzebać w moich książkach i znaleźć konkrety), ale do czego zmierzam. Nawet jeśli ktoś z Nas trafiłby na komunikat z rozkazem odpalenia głowic atomowych to prędzej zobaczyłby formujący się na horyzoncie grzyb niż odszyfrował komunikat :)
Image

Projekt "S.T.A.L.K.E.R. - Monopol Na Czarnobyl" -> http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=9&t=24021&p=298390#p298390
Awatar użytkownika
Talbot
Kot

Dołączenie: 08 Lip 2014, 19:27
Ostatnio był: 23 Lip 2014, 15:08
Miejscowość: Posen
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 35

Postprzez STALKIER998 w 10 Lip 2014, 11:41

Czyli, że UVB zmieniło częstotliwość nadawania ? W ogóle przypuszczam, że to jest "trzepień" systemu radiowego, który się składa jeszcze z "The Pip" i "Squeaky Wheel". Cóż. W teoriach można wybierać. Według kogoś może to służyć do wydawania rozkazów jednostkom wojskowych, a według innego może to służyć do nadawania komunikatów szpiegom rozmieszczonym w całej Europie (najbardziej prawdopodobne).

Btw. Nie wydaje mi się, żeby ktoś sobie robił jaja. Poczytaj o tym na Wikipedii.
Awatar użytkownika
STALKIER998
Tropiciel

Dołączenie: 10 Kwi 2012, 18:08
Ostatnio był: 15 Paź 2020, 20:24
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 47

Postprzez Talbot w 10 Lip 2014, 12:24

Wikipedia... tia... studiuję specyficzny kierunek i nauczyli mnie tam, że nigdy nie wolno polegać tylko na jednym źródle informacji, a już na pewno nie takim, które do woli może edytować każdy :D

Zwłaszcza, że sprawa jest o tyle ciekawa, że zasadniczo ten system może mieć tysiąc i jeden zastosować. Zaczynając od zestrojenia systemów na podstawie sygnału, poprzez zapasowy system łączności operacyjnej, wydawanie poleceń szpiegom... o wróć z tego co pamiętam 'podstępni szpiedzy' to wynalazek 'zgniłego zachodu', a Rosjanie mają 'Dzielnych Wywiadowców', no zawsze zostaje też teoria 'Martwej Ręki' patrz jeśli zamilknęły by wszystkie stacje nadawcze (The Pip; The Squeaky Wheel; The Buzzer + może jeszcze setka o których nie wiemy) co było by równoznaczne ze zniszczeniem takich obiektów jak Kreml, dowództwa wojsk rakietowych i wszystkich sztabów wojskowych zadziała automatyczny system nuklearnego uderzenia odwetowego...

Ale to nawet nie teoria, a czysta dywagacja bo z Rosjanami nigdy tak naprawdę nic nie wiadomo bo jak w końcu było z słynnym 'Dzięciołem' ? Teoria Spiskowa mówiąca o tym że Sowieci chcą w ten sposób zapanować nad umysłami polityków, wojskowych i obywateli państw NATO okazał się... efektem ubocznym działania radaru pozahoryzontalnego Duga :)

A wracając do kwestii szpiegów - myślisz że można stworzyć jeden uniwersalny komunikat skierowany do wszystkich agentów ? Dużo łatwiej było by chyba zabawa w 'starym stylu' która całkiem nieźle została zaadoptowana swego czasu przez Al-kaidę patrz sieć kurierów przekazująca poszczególne fragmenty wiadomości, które pojednawczo nic nie znaczą, ale połączone w całość tworzą spójną wiadomość.
Image

Projekt "S.T.A.L.K.E.R. - Monopol Na Czarnobyl" -> http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=9&t=24021&p=298390#p298390
Awatar użytkownika
Talbot
Kot

Dołączenie: 08 Lip 2014, 19:27
Ostatnio był: 23 Lip 2014, 15:08
Miejscowość: Posen
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 35

Postprzez Pangia w 10 Lip 2014, 13:02

Ja tam lubię sobie tego charakterystycznego buczenia posłuchać dla odstresowania. I tak w godzinach, w których da się to złapać przez internetowe radia czy streamy nie ma mowy o jakichkolwiek komunikatach, bo jeśli już, to zwykle nadają w okolicach 6:00-7:00 czasu lokalnego.

A jako ciekawostka to w dniu otwarcia igrzysk olimpijskich w Soczi na częstotliwości „The Pip” był słowny komunikat w języku rosyjskim dotyczący działań służb porządkowych (a dokładniej to chyba wojska) tego dnia:
http://priyom.org/blog/i-really-need-to ... ation.aspx
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Postprzez STALKIER998 w 10 Lip 2014, 13:11

Cholera jedna wie do czego Dzięcioł miał w "oryginale" służyć. Za kilkadziesiąt lat być może się tego dowiemy, bo wtedy ta informacja będzie mało znacząca.

Ciekawi mnie fragment z tym "ograniczeniem sił".
Awatar użytkownika
STALKIER998
Tropiciel

Dołączenie: 10 Kwi 2012, 18:08
Ostatnio był: 15 Paź 2020, 20:24
Miejscowość: Gdańsk
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 47

Postprzez Universal w 10 Lip 2014, 16:32

Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 15 Gru 2025, 21:29
Miejscowość: Poznań
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1051

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości