A mnie wpienia Rozbrat. Dla ludzi niezorientowanych, lub spoza Poznania powiem tyle, że to przeidealizowani skłotersi, głownie punki i pochodne tego nurtu. Obsadzili już x lat temu pewien wolnostan w centrum miasta. Podają się za organizację (
http://www.rozbrat.org) ingerująca w sprawy miasta i ludzi. Mieszają się w jakieś akcje społeczno-charytatywne, podejmują głos w "trudnych" sprawach.
Fajnie to brzmi, ale tak na prawdę to jeden cyrk na kółkach. Nie czepiam się poglądów anarchistycznych, sam kiedyś byłem (nie idealnym bo na takie czasy już ich nie ma) punkiem i miałem styczność z całym tym światkiem, poglądami, używkami, nocami z ekipą i gitarą "pod mostem" jak i samym skłotem w którym spędziłem kilka nocy. Zawsze czułem jakiś niesmak do tego miejsca. Libacje jakie sie tam odbywały, pijana, naćpana wiara, walające sie gumki i syf.
Nocą na większych zjazdach wszędzie się rżnęła wiara bez opamiętania. Zero wartości jakichkolwiek i zero ideałów. Tylko biadolenia jaki świat, praca i system jest zły. Pod przykrywką "fajnego" ugrupowania zrobił się burdel. Z czasem zaczęły się pojawiać tam i 14 latki... Oczywiście mało kto wiedział ile one maja lat, ale czy to kogoś tłumaczy? tak mi to obrzydło, że już nawet woodstockowa swoboda i wyzwolenie seksualne wywołują u mnie odruch wymiotny.
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że poznałem dziewczynę, ma skonczone 18 lat. Gdy miała 15 lat zaszła w ciąże... na rozbracie. Czy była głupia? Czemu ktoś starszy o wiele od niej ją tam zabrał? Może dlatego jestem tak przepełniony nienawiścią, bo ja kocham i chcę ja chronić przed złem.
Tak czy siak podsumowując nienawidze pozerstwa, przesadzonych idei na pokaz, pomagania innym jednoczesnie krzywdzac po cichu innych w jakimś zaciszu, zwalania swoich błędów na złe dzieciństwo, los i system...
To bardzo skomplikowane, wpienia mnie to, nawet gdy o tym pisze. Tym bardziej ze sam kiedyś poniekąd obserwowałem to/brałem w tym udział.
Nie mialem zamiaru poruszać samej subkultury punków do której nic nie mam oraz poglądów anarchistycznych, skupiam sie na samym skłocie :]