Piłat napisał(a):zostali przeszkoleni odpowiednio zmodyfikowanym programem

Piłat napisał(a): Po pierwsze: należałoby zmienić prawo. (...) Bo na chwilę obecną to za taki wyczyn dostałoby się nie medal, a dożywocie, za morderstwo z premedytacją i na nic zdałyby się tłumaczenia przed sądem, że działało się w obronie własnej rodziny i własnego mienia.
Polska mentalność to zupełny brak poszanowania prawa. Mordowaniem sąsiadów bym się mniej przejmował.Jest jednak drobny szkopuł. Polska mentalność. Obawiam się, że gdyby taka ustawa w Konstytucji weszłaby w życie, nagle w każdym domu na podłodze leżałby trup domniemanego "włamywacza", który w rzeczywistości mógł się okazać nielubianym sąsiadem.
Po drugie: znów należałoby zmienić prawo, a mianowicie przywrócić obowiązkową służbę wojskową.

Z tego, co widziałem to policja niekiedy wpada, by zobaczyć w jakich warunkach jest przechowywana broń palna (wspominałem kiedyś, że dziadek jest myśliwym). W tedy sprawdzają z czego jest zrobiony "sejf" (zalecają szafę spawaną z blachy stalowej o grubości 5 do 8mm), jakość zamków, którymi się go zamyka i jak są dostępne klucze do schowka. A gdy coś "nie pasuje", wpisują to w kartotekę, przyjeżdżają za kilka dni i sprawdzają czy coś się zmieniło. Mówię jak to wygląda na podstawie broni myśliwskiej (sztucery i dubeltówki), więc nie wiem jak dokładnie wygląda to z bronią krótką.Jestem za tym, aby policja od czasu do czasu, wpadała niezapowiedzianie w celu sprawdzenia prawidłowego zabezpieczenia posiadanej broni.

Piłat napisał(a):Legalne posiadanie broni byłoby możliwe gdyby wpierw spełniło się kilka warunków:
Piłat napisał(a):Bo na chwilę obecną to za taki wyczyn dostałoby się nie medal, a dożywocie, za morderstwo z premedytacją i na nic zdałyby się tłumaczenia przed sądem, że działało się w obronie własnej rodziny i własnego mienia.
Piłat napisał(a):należałoby zmienić prawo, a mianowicie przywrócić obowiązkową służbę wojskową. I tylko ci, którzy takową służbę odbyli, zostali przeszkoleni odpowiednio zmodyfikowanym programem, przeszli badania fizyczne i przede wszystkim psychologiczne, będą mogli ubiegać się o posiadanie broni palnej.
Piłat napisał(a):Po trzecie: kiedy odbyłoby się służbę wojskową, posiadałby się odpowiedni certyfikat można byłoby w końcu sprawić sobie legalną broń, kupowaną w legalnym przedsiębiorstwie. Przed zakupem, wraz z instruktorem odbywałoby się kilkugodzinne szkolenie wybraną przez siebie bronią i dopiero po tym czasie i wydaniu zgody instruktora, można byłoby cieszyć własną "klamką".
Piłat napisał(a):Oczywiście nie każda broń. Nie dopuszczam możliwości zakupu w Polsce karabinów szturmowych, oraz karabinów snajperskich, oraz w ogóle żadnej broni automatycznej. Jedynie pistolety i to również z ograniczeniem do pewnego kalibru.
xionc napisał(a):Bo do tego sprowadzało sie strzelanie w czasie zasadniczej służby wojskowej, ano i do grabienia alejek z liści.

kapucha napisał(a): jestem pełnoletni, nie miałem żadnego konfliktu z prawem, dlaczego mam mieć utrudniony dostęp do broni?
Terminus, Tajemniczy.

manash.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości