Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Czy jesteś za prawem do posiadania broni w Polsce?

Tak
121
62%
Nie
59
30%
Mi to obojętne
16
8%

Razem głosów : 196

Re: Prawo do posiadania broni - za czy przeciw?

Postprzez xionc w 18 Gru 2012, 11:37

Co ty gadasz, przeciętny człowiek z klamotem 9mm to jak małpa z brzytwą.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 18 Gru 2012, 11:40

Impulse_101: przeczytaj jeszcze raz co ja napisałem, co napisał Rambo Stalker i spróbuj tym razem zrozumieć.

Trenowanie strzelania ma się nijak do umiejętności zachowania w sytuacji zagrożenia życia.

Jak jesteś przestraszonym typkiem z bronią to masz dużą szansę użyć broni w sytuacji, która nie wymaga jej użycia, lub zastosowane środki będą niewspółmierne do zagrożenia.

Włamywacz się zwykle nie włamuje jak są gospodarze w środku. A jeżeli na to się decyduje to są zwykle ważniejsze powody niż chęć wyniesienia telewizora. A wtedy możemy spokojnie założyć, że napastnika nie wystraszy fakt posiadania broni przez właściciela w zamkniętej zgodnie z przepisami skrzynce z oddzielnie przechowywaną amunicją. Zanim będziesz miał szansę na użycie broni będziesz już martwy lub obezwładniony.

Nie myl rzeczywistości z własnymi wyobrażeniami.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Piłat w 18 Gru 2012, 11:52

Legalne posiadanie broni byłoby możliwe gdyby wpierw spełniło się kilka warunków:

Po pierwsze: należałoby zmienić prawo. To znaczy dać ludziom faktyczną możliwość obrony i posługiwania się bronią przed napastnikami (czyt. ludźmi łamiącymi prawo), np. "możliwość zastrzelenia przyłapanego włamywacza w swoim domu". Bo na chwilę obecną to za taki wyczyn dostałoby się nie medal, a dożywocie, za morderstwo z premedytacją i na nic zdałyby się tłumaczenia przed sądem, że działało się w obronie własnej rodziny i własnego mienia.

Jest jednak drobny szkopuł. Polska mentalność. Obawiam się, że gdyby taka ustawa w Konstytucji weszłaby w życie, nagle w każdym domu na podłodze leżałby trup domniemanego "włamywacza", który w rzeczywistości mógł się okazać nielubianym sąsiadem. Niestety prywatnych porachunków nie można wyeliminować w takiej sytuacji i to jest wada tego systemu...

Po drugie: znów należałoby zmienić prawo, a mianowicie przywrócić obowiązkową służbę wojskową. I tylko ci, którzy takową służbę odbyli, zostali przeszkoleni odpowiednio zmodyfikowanym programem, przeszli badania fizyczne i przede wszystkim psychologiczne, będą mogli ubiegać się o posiadanie broni palnej. Jednak tu pozostaje kwestia kobiet. Są dwa wyjścia: albo kobiety również będą odbywać obowiązkową służbę wojskową, albo trzeba paniom zadać pytanie, czy w ogóle odczuwają chęć posiadania broni palnej.

Po trzecie: kiedy odbyłoby się służbę wojskową, posiadałby się odpowiedni certyfikat można byłoby w końcu sprawić sobie legalną broń, kupowaną w legalnym przedsiębiorstwie. Przed zakupem, wraz z instruktorem odbywałoby się kilkugodzinne szkolenie wybraną przez siebie bronią i dopiero po tym czasie i wydaniu zgody instruktora, można byłoby cieszyć własną "klamką". Ponadto broń musiałby zostać zarejestrowana na właściciela. Oczywiście nie każda broń. Nie dopuszczam możliwości zakupu w Polsce karabinów szturmowych, oraz karabinów snajperskich, oraz w ogóle żadnej broni automatycznej. Jedynie pistolety i to również z ograniczeniem do pewnego kalibru.
Awatar użytkownika
Piłat
Redaktor

Dołączenie: 02 Sty 2011, 14:06
Ostatnio był: 06 Cze 2021, 12:31
Miejscowość: Rostok
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 163

Postprzez xionc w 18 Gru 2012, 12:15

Chcesz dawać ludziom prawo do posiadania broni po wystrzeleniu do tarczy 3 pocisków z ak? Bo do tego sprowadzało sie strzelanie w czasie zasadniczej służby wojskowej, ano i do grabienia alejek z liści.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Soviet w 18 Gru 2012, 12:22

xionc tyś gimnazjum nie skończył?

Piłat napisał(a):zostali przeszkoleni odpowiednio zmodyfikowanym programem
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Terminus w 18 Gru 2012, 12:30

Piłat napisał(a): Po pierwsze: należałoby zmienić prawo. (...) Bo na chwilę obecną to za taki wyczyn dostałoby się nie medal, a dożywocie, za morderstwo z premedytacją i na nic zdałyby się tłumaczenia przed sądem, że działało się w obronie własnej rodziny i własnego mienia.

O ile ja znam polskie orzecznictwo to w takich sprawach zwykle zapadały wyroki uniewinniające (z którymi ja się nie zgadzam, bo opis wydarzeń budził moje głębokie wątpliwości - ale to inna historia).

Jest jednak drobny szkopuł. Polska mentalność. Obawiam się, że gdyby taka ustawa w Konstytucji weszłaby w życie, nagle w każdym domu na podłodze leżałby trup domniemanego "włamywacza", który w rzeczywistości mógł się okazać nielubianym sąsiadem.
Polska mentalność to zupełny brak poszanowania prawa. Mordowaniem sąsiadów bym się mniej przejmował.

Po drugie: znów należałoby zmienić prawo, a mianowicie przywrócić obowiązkową służbę wojskową.

Przywrócić kosztowną i zupełnie niepotrzebną obowiązkową służbę wojskową dla całej populacji tylko dlatego, że paru gości chciałoby mieć własną klamkę? Ty tak na serio?
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez impulse_101 w 18 Gru 2012, 13:03

@xionc przeciętny człowiek nie miał kontaktu z bronią tak samo jak przeciętna małpa nie miała kontaktu z brzytwą i to jest przyczyną. Rozmawiamy o osobach które posiadają broń, a żeby dostać papier trzeba wystrzelać na czas odpowiednią ilość punktów która jest ustalona na całkiem sensownym poziomie.

@Terminus włożenie magazynka i przeładowanie nie zajmuje aż tak dużo czasu. A to że nie możesz trzymać broni pod lożkiem nie oznacza ze nie możesz miec pod nim sejfu z bronią, no chyba że ktoś był sprytny na tyle że sobie wymyślil sejf w piwnicy ale to już jego problem :E
Wiekszość właman podczas obecności domowników wynika z pomyłki włamywacza który spodziewał się pustego domu. Ale jeśli włamywacz tak jak mówisz wchodzi świadomie do domu z domownikami będąc zainteresowanym czymś innym niż TV to nie wiem jak ty ale ja mając świadomość braku jakiejkolwiek broni jakoś wcale lepiej bym sie nie czul.
Oczywisiscie masz racje, czlowiek w sytuacji zagrożenia zachowuje się zupelnie inaczej, ale jakos mimo to młody oficer w policji dostaje broń tak samo jak żołnierz WSZ za czasów wart dostawał ostrą amunicje a jakoś żaden z nich nie był 'zaprawiony' realnym zagrożeniem.
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez Gro3a w 18 Gru 2012, 15:36

Jestem za tym, aby policja od czasu do czasu, wpadała niezapowiedzianie w celu sprawdzenia prawidłowego zabezpieczenia posiadanej broni.
Z tego, co widziałem to policja niekiedy wpada, by zobaczyć w jakich warunkach jest przechowywana broń palna (wspominałem kiedyś, że dziadek jest myśliwym). W tedy sprawdzają z czego jest zrobiony "sejf" (zalecają szafę spawaną z blachy stalowej o grubości 5 do 8mm), jakość zamków, którymi się go zamyka i jak są dostępne klucze do schowka. A gdy coś "nie pasuje", wpisują to w kartotekę, przyjeżdżają za kilka dni i sprawdzają czy coś się zmieniło. Mówię jak to wygląda na podstawie broni myśliwskiej (sztucery i dubeltówki), więc nie wiem jak dokładnie wygląda to z bronią krótką.
Nie ma miłości, jest tylko żądza. Nie do człowieka, a do pieniądza.

Dziękuję Ci Boże, za te wspaniałe dni, bez których nie mógłbym teraz żyć. Dziękuje Ci za te wspaniałe chwile, bo w swym życiu nie miałem ich aż tyle. Za wszystkie spędzone w samotności i za te szczęśliwe, pełne miłości...
Awatar użytkownika
Gro3a
Technik

Dołączenie: 05 Maj 2012, 22:26
Ostatnio był: 26 Gru 2025, 23:07
Miejscowość: Lubawa - warmińsko-mazurski Sosnowiec
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sawn-off Double-barrel
Kozaki: 294

Postprzez Stalker Rambo w 18 Gru 2012, 16:23

Piłat napisał(a):Legalne posiadanie broni byłoby możliwe gdyby wpierw spełniło się kilka warunków:

Ile razy można pisać, że w Polsce posiadanie broni palnej jest legalne!!!

Piłat napisał(a):Bo na chwilę obecną to za taki wyczyn dostałoby się nie medal, a dożywocie, za morderstwo z premedytacją i na nic zdałyby się tłumaczenia przed sądem, że działało się w obronie własnej rodziny i własnego mienia.

Tu się zgadzam. Nie wnikajmy już w broń palną. Wystarczy takiego delikwenta pobić i już mamy przerypane. Nie mówiąc już o tym, że ktoś jest po kursie samoobrony i ma na to odpowiednie kwity. Wtedy pięści są zaliczane jako broń.

Piłat napisał(a):należałoby zmienić prawo, a mianowicie przywrócić obowiązkową służbę wojskową. I tylko ci, którzy takową służbę odbyli, zostali przeszkoleni odpowiednio zmodyfikowanym programem, przeszli badania fizyczne i przede wszystkim psychologiczne, będą mogli ubiegać się o posiadanie broni palnej.

Pomysł bez sensu. Wprowadzenie ZSW tylko po to aby jakiś odsetek osób chciałoby posiadać broń? To tak jakby każdy miał obowiązkowo sobie zrobić licencję pilota, bo kilku gości w Polsce chce mieć śmigłowiec.

Jak się starasz o posiadanie broni to psychotesty są obowiązkowe.

Piłat napisał(a):Po trzecie: kiedy odbyłoby się służbę wojskową, posiadałby się odpowiedni certyfikat można byłoby w końcu sprawić sobie legalną broń, kupowaną w legalnym przedsiębiorstwie. Przed zakupem, wraz z instruktorem odbywałoby się kilkugodzinne szkolenie wybraną przez siebie bronią i dopiero po tym czasie i wydaniu zgody instruktora, można byłoby cieszyć własną "klamką".

Czyli według twojego rozumnowania po odbyciu ZSW i odpowiednio zmodyfikowanego szkolenia (rozumiem, że szkolenie zmodyfikowane pod obsługę broni palnej) i uzyskaniu wszelkich certyfikatów, należy przejść przez odpowiednie szkolenia i kursy, ale tym razem prywatnie. Masz zadatki na polityka...

Piłat napisał(a):Oczywiście nie każda broń. Nie dopuszczam możliwości zakupu w Polsce karabinów szturmowych, oraz karabinów snajperskich, oraz w ogóle żadnej broni automatycznej. Jedynie pistolety i to również z ograniczeniem do pewnego kalibru.

Nic nowego nie wniosłeś do prawa. To wszystko już jest pod pojęciem "broń szczególnie niebezpieczna".

xionc napisał(a):Bo do tego sprowadzało sie strzelanie w czasie zasadniczej służby wojskowej, ano i do grabienia alejek z liści.

Teraz tę funkcję przejął korpus szeregowych zawodowych. :E
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez kapucha w 18 Gru 2012, 18:24

Moim zdaniem dostęp do broni palnej powinien być łatwiejszy. Dlaczego? Bo tak mi się zachciało. Dlaczego mam się tłumaczyć na zapas z czegoś czego nie zrobiłem? jestem pełnoletni, nie miałem żadnego konfliktu z prawem, dlaczego mam mieć utrudniony dostęp do broni? Jeślibym jej użył w złym celu, to wtedy powinienem się tłumaczyć i dostać stosowną karę.

Teraz bandyta zaczepiając człowieka na ulicy, albo włamując się komuś do domu czuje się pewnie, bo prawdopodobieństwo że trafi na uzbrojoną osobę jest niewielkie. Gdyby większość ludzi miała przy sobie broń, napastnik najpierw by się dwa razy zastanowił przed atakiem. I proszę, nie gadajcie bzdur że napadnięty nie potrafiłby użyć tej broni w zagrożeniu. Są jednostki które by się tak zachowały, ale to na prawdę niewielki ułamek. Ludzie od zawsze bronili się od napaści i to było normalne, dlaczego coś by się miało nagle zmienić?
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez impulse_101 w 18 Gru 2012, 18:41

kapucha napisał(a): jestem pełnoletni, nie miałem żadnego konfliktu z prawem, dlaczego mam mieć utrudniony dostęp do broni?

A w Mass Effecta grałeś? :caleb:
Image

Za ten post impulse_101 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Terminus, Tajemniczy.
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez STALKERCOSIEK w 18 Gru 2012, 19:00

Ja jestem przeciw, nie wystarczy masakra w szkole w usa.

Za ten post STALKERCOSIEK otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative manash.
STALKERCOSIEK
Kot

Dołączenie: 11 Gru 2012, 11:40
Ostatnio był: 02 Kwi 2013, 14:14
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -16

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości