Film

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Film

Postprzez Dżuz w 28 Lut 2011, 22:30

Trzy nieklasyczne filmy, które najbardziej lubię i polecam:

1."Dzika banda" Peckinpaha, za to, że demitologizuje western i dziki zachód
2. "Brudny Harry" Siegla, za to, że demitologizuje stróżów prawa
3. "Prawdziwy romans", na podstawie scenariusza Tarantino, za: Samuela L. Jacksona, Garyego Oldmana, Dennisa Hoppera, Christophera Walkena, Vala Kilmera, Brada Pitta i jeszcze parę gwiazd, które się tam pojawiają

P.S.
a i jeszcze z polskich to "Misia", wiadomo za humor
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB Image
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem Image
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 20:01
Miejscowość: Frogville
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Reklamy Google

Postprzez Przemek77 w 02 Mar 2011, 10:12

Iceformen napisał(a):Franz (główny bohater czyli bogusław linda) w jednej z akcji traci swoich kumpli w nieudanej akcji i postanawia na własną rękę ich ukarać za to .

Nie bardzo kojarzę - traci kumpli i za to chce ich ukarać?
Al efakt, "Psy" to mocna polska klasyka. Raz na jakiś czas wracam do tego filmu. Z polskiego kina polecam również:

"Samowolka" - świetny, mocny film o fali w wojsku polskim. Bohaterem jest młody żołnierz (w tej roli Robert Gonera), który nie chce "nagiąć się" do zasad wyjątkowo ostrej fali panującej w jednostce i płaci za to wysoką cenę. Bardzo dobry film, z czasów gdy polskie kino nie było jeszcze zdominowane przez róznych "karolaków", "kotów", "zakościelnych" i ich głupie komedyjki.

"Wielki Szu" - historia "króla szulerów". "Szu" (Jan Nowicki - świetny jak zwykle) wychodzi z więzienia. W domu nie ma czego szukać, chce się ustabilizować i zerwać z kartami. W małym miasteczku Lutyniu spotyka tasówkarza Jurka, "dzięki" któremu wraca cała przeszłość - ustawiane gry, karty i olbrzymie pieniądze. "Szu" uczy Jurka szulerskich sztuczek, ten w ustawionej grze traci wszystko - dom, pieniądze brata, samochód i pewnie też żonę. A jednak w ostatniej scenie kupuje dwie talie kart....

"Dyrektorzy" - mało znany serial z 1975 opowiadający o pewnym zakładzie pracy i jego zmieniających się dyrektorach. W serialu ukazane są historie poszczególnych dyrektorów (którzy przychodzą i odchodzą - tylko załoga wciąż ta sama) na tle losów pojedynczych pracowników oraz wydarzeń polityczno-społecznych w kraju. Nie wiem czemu ten serial jest prawie zapomniany przez TVP.

"Wodzirej" - bohaterem jest młody, ambitny wodzirej Lutek, który bardzo chce piąć się wyżej, tymczasem prowadzi co najwyżej podrzędne imprezy w zakładach pracy i przedszkolach. Pojawia się okazja - wielki bal na jubileusz miasta, poprowadzenie którego otworzyłoby ścieżkę do kariery. Lutek bezpardonowo "eliminuje" poszczególnych konkurentów do prowadzenia balu, nie wahając się przed donoszeniem, łapówkami czy nawet swego rodzaju "prostytucją" (w zamian za kompromitujące informacje o swoich kolegach idzie do łóżka ze starą i nieatrakcyjną pracownicą "Estrady") itp. W końcu mu się udaje. Ale nie do końca...

Nie wiem czemu obecne polskie kino to w 95% badziewie - klepane na jedno kopyto tzw "komedie romantyczne", adaptacje literatrry klasycznej lub "komedie" tak głupie, że nawet ja, miłośnik "Kiepskich" odwracam się od nich z niesmakiem.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Postprzez El Diablo w 02 Mar 2011, 23:30

Cholerka! Normalnie jak dobrze czasem nadrobić zaległości! Już dawno znajomki polecali mi "Requiem dla snu", a ja jakoś nigdy nie mogłem się za to zabrać, ale niedawno naprawiłem ten błąd i bardzo dobrze bo ten film powala na glebę! Autentycznie nie wiedziałem co powiedzieć zaraz po seansie! :o Prochy to najgłębsze szambo :-/
Image
Awatar użytkownika
El Diablo
Tropiciel

Dołączenie: 09 Gru 2008, 22:17
Ostatnio był: 05 Paź 2021, 14:47
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 53

Postprzez Kola w 08 Mar 2011, 21:20

Z nowszych filmów polecam The Social Network. Film wciągnął mnie nieziemsko, zasłużył na wszelkie nagrody, ciężko mi nawet opisać jego geniusz. Są wątki takie i owakie, pokazanie życia tego i tamtego, jak student w przeciągu 2, 3 lat zostaje mulitmiliarderem, choć i tak zapie*dala w klapkach kuboty.
Wgniata w krzesło. Mocne 9/10.
Image
Awatar użytkownika
Kola
Stalker

Dołączenie: 14 Maj 2010, 13:27
Ostatnio był: 11 Mar 2011, 21:29
Miejscowość: tranquility lane
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 3

Postprzez Terminus w 09 Mar 2011, 19:09

LUDZIE BOGA
Des hommes et des dieux
Francja 2010 reż.X. Beauvois

W 1997 r w Algierii islamscy ekstremiści porwali i zamordowali 7-iu francuskich zakonników z małej wspólnoty ojców Trapistów [Cystersi]. Film opowiada o ostatnich miesiącach przed porwaniem. W kolejnych obrazach pokazuje relacje zakonników z muzułmańskimi sąsiadami i ich wewnętrzne rozterki w związku z narastającym zagrożeniem ze strony fanatyków religijnych. Film opowiada o wewnętrznych wyborach pomiędzy lojalnością wobec wspólnoty i sąsiadów, miłością do Boga a strachem i zwykłym ludzkim rozsądkiem.
Film operuje bardzo minimalistycznymi środkami. W całym filmie z wyjątkiem jednej sceny gdy słyszymy muzykę [chyba] Czajkowskiego, podkład muzyczny stanowią pieśni śpiewane przez członków wspólnoty i w tle zawodzenia mułłów.
Większość filmu stanowią migawki z życia wspólnoty. Końcowe sceny filmu z kolei odwołują się do chronologii i symboliki Nowego Testamentu [Ostatnia Wieczerza, droga na Golgotę].
Świetne, stonowane aktorstwo.
Film odniósł ogromny sukces we Francji, gdzie był chwalony przez ludzi różnych religii i osoby niewierzące, zdobył kilka nagród w Cannes.
Film, który nie pozostawia obojętnym, ale to też film nie dla każdego...
Polecam
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Greyeeh w 09 Mar 2011, 21:27

Film dokumentalny, podzielony na odcinki, czyli...

UCIEC DO LEGII CUDZOZIEMSKIEJ (z Bearem Gryllsem)
Escape To The Legion, 2002

Film, może raczej serial pokazuje jak przebiega podstawowe szkolenie ochotników, którzy zamierzają potem zostać legionistami. Przed tym wyzwaniem staje dwunastu facetów (m.in. E. B. Grylls), którzy bardziej lub mniej chcą zapomnieć o swej przeszłości.
Po więcej zapraszam do obejrzenia w serwisie YouTube (nieemitowane już w TVP), naprawdę godne polecenia.

Za ten post Greyeeh otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Bambosz107.
Awatar użytkownika
Greyeeh
Redaktor

Dołączenie: 29 Gru 2008, 21:08
Ostatnio był: 08 Sty 2014, 19:48
Miejscowość: Jaworzno
Ulubiona broń: Obokan
Kozaki: 66

Postprzez KoweK w 10 Mar 2011, 00:57

Kola napisał(a):Z nowszych filmów polecam The Social Network. Film wciągnął mnie nieziemsko, zasłużył na wszelkie nagrody, ciężko mi nawet opisać jego geniusz. Są wątki takie i owakie, pokazanie życia tego i tamtego, jak student w przeciągu 2, 3 lat zostaje mulitmiliarderem, choć i tak zap****ala w klapkach kuboty.
Wgniata w krzesło. Mocne 9/10.

A wg mnie film przereklamowany i nudny... Lubię takie filmy, z masą dialogów, fajną fabułą i w ogóle, ale przy tym usnąć można. Nie wiem za co te wszystkie nagrody... chyba każdy za bardzo lubi tego fejsbusia i dlatego. ;)
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 03:25
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1493

Postprzez Kuballa44 w 11 Mar 2011, 20:00

Mam nadzieje że ktoś mi pomoże.
Szukam serialu, o obcych. Był taki serial, że obcy przybli na ziemię, i bodajże zarażali sygnałem ludzi... Takim dziwnym dzwiękiem, i np zegarek przy oddziaływaniu silnym tego dzwięku zmieniał wskazówki w krztałt znaku tych obych... W jednym odcinku było, że chłopak zamordował rodzinę, bo się zaczeła zmieniać, i ich chyba spalił a przedmiot był w studni... Wie ktoś o co biega?
Słowa były niegdyś czarami i do dziś słowo zachowało coś ze swej siły czarodziejskiej. Słowami może człowiek uszczęśliwić lub doprowadzić do rozpaczy, słowami nauczyciel przenosi na uczniów swą wiedzę, słowami mówca porywa słuchaczy, decyduje o ich sądach i rozstrzygnięciach. -Freud.
Awatar użytkownika
Kuballa44
Beta Tester

Dołączenie: 12 Wrz 2009, 08:21
Ostatnio był: 02 Gru 2025, 19:29
Miejscowość: Prawie że Koszalin.
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 297

Postprzez Red Liquishert w 19 Kwi 2011, 11:44

Ja ubóstwiam film ,,Zielona Mila''.
Wzruszający, wciągający film.
I jeszcze dobry jest wczorajszy teatr telewizji, pt. ,,Czarnobyl'' , który opowiada o dezinformacji i niepokoju jakiego doświadczyli Polacy podczas czterech dni kwietnia, od 24 kwietnia do 28 kwietnia.
Nie polecam filmu ,,Jaja w tropikach''. Nudna głupizna.
Ostatnio edytowany przez Red Liquishert, 22 Kwi 2011, 18:07, edytowano w sumie 1 raz
Bydlę z pana, panie Red
Awatar użytkownika
Red Liquishert
Łowca

Dołączenie: 07 Sty 2010, 16:13
Ostatnio był: 16 Gru 2021, 16:32
Miejscowość: Chuj wie, Polska Ź
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 167

Postprzez Lucjusz w 19 Kwi 2011, 12:21

Kuballa44 czy to nie jest przypadkiem "Threshold-strategia przetrwania"?
...picie wódki to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości...

Za ten post Lucjusz otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kuballa44.
Awatar użytkownika
Lucjusz
Ekspert

Dołączenie: 04 Lis 2010, 20:08
Ostatnio był: 16 Kwi 2015, 16:33
Miejscowość: Bałuty
Kozaki: 261

Postprzez Soviet w 21 Kwi 2011, 11:30

http://film-fx.blogspot.com/2011/04/rea ... oscia.html

Ciekawy artykuł dla wszystkich, także fanów gier, którzy twierdzą, że "blablabla ludzkie oko nie wychwyci więcej nić 24 klatki".
r u avin a giggle m8? LA nie będzie.
Image
Awatar użytkownika
Soviet
Very Important Stalker

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:41
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 20:12
Miejscowość: Wow
Kozaki: 788

Postprzez Dovchenko w 27 Kwi 2011, 21:15

Z tych nowszych polecam "Jak zostać królem". Doskonałe role Colina Firth'a jako króla Jerzego VI i Geoffreya Rush'a jako logopedy Lionela Logue'a. Reżyseria: Tom Hooper. Film otrzymał 4 Oscary.

Z tych starszych, oczywiście trylogia "Władca Pierścieni". Myślę, że nie muszę wyjaśniać, dlaczego :wink: ?
Kogóż to z nas tonący nie wiózł wrak, któż z nas zaprzeczyć może - że ułomny?
Kogóż nie łudził oślepiony ptak, kogóż w bezludzie nie wiódł pies bezdomny?

A przecież wciąż przyciąga strefa ogrodzona, i ogrodzona nie bez celu chcemy wierzyć;
To nie my w Zonie - to nam odebrana Zona,nam ją niepewnym, ale własnym krokiem mierzyć
Póki nadziei gorycz wreszcie nie pokona.

Dovchenko
Wygnany z Zony

Dołączenie: 16 Kwi 2011, 21:15
Ostatnio był: 16 Kwi 2012, 17:25
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 6

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości