Z racji, że Zew Monolitu jest modyfikacją w którą się gra bardzo długo(chyba nawet dłużej jak w vanillę), przygotowałem mocno edytowany system pogodowy, specjalnie na potrzeby tego moda. Jakiś czas temu stwierdziłem, że miło byłoby uświadczyć nową, bardziej zmienną i ładniejszą pogodę, tak więc zabrałem się do roboty, i dzisiaj mogę się z wami podzielić efektem pracy. Wielkie dzięki dla CrommCruac oraz Trojanuch'a za wskazówki.

Idąc od początku- tekstury nieba wycięte z Atmosfear 2.1. Jest ich naprawdę dużo, tak więc dzień w Zonie jest mocno zróżnicowany i tekstury nieba nie powtarzają się. Wyregulowałem pogodę w ten sposób, aby uniknąć deszczu z czystego nieba. Taka sytuacja pojawia się tylko raz (w okolicach godziny 12), około 15 minut przed nadejściem ciemnych chmur, oraz po ich zniknięciu. Niestety, mimo zmiany parametru za to odpowiedzialnego we wszystkich plikach, nie mogę z tym nic zrobić. Nie jest to problem, tak po prawdzie- wiele razy byłem świadkiem mżawki z takiego nieba.
Edytowane oświetlenie dla poszczególnych pór dnia. Na przykład- przy wschodzie słońca wszystko jest spowite w żółtawej kolorystyce, aby wraz z górowaniem słońca owa kolorystyka przeszła w neutralną, a z nadejściem popołudnia, a poźniej wieczora nabrała tonacji zółtawej, pomarańczowej i ciemno pomarańczowej. Teraz wszystko wygląda naprawdę ciekawie, żywo i mocno- koniec ze świecącymi ścianami/ betonowymi płytami, które powstawały na wskutek nieumiejętnego edytowania parametrów za to odpowiedzialnych. Wszystko jest stonowane, nie razi w oczy, a jednocześnie mocno podbite(można zobaczyć na screenach). Kilka innych pierdółek typu dynamiczne flary, kolory słońca, wyłączone emisje itp...Na koniec zostawiłem gwóźdź programu, czyli:
Nowa muzyka w niemal wszystkich lokacjach- wyselekcjonowałem ambient, który wg mnie
idealnie pasuje do Stalkera, i jest znacznie lepszy od tego wykonanego przez MoozE (z MoozE zostawiłem raptem dwa utwory- Rad Rain i jeszcze jeden, którego nazwy nie pamiętam). Wyciąłem też muzykę z Zew Prypeci- muzyka z Zatonu jest odtwarzana w Kordonie i Agropromie, muzyka z Janowa w Jantarze, a muzyka z Prypeci jest odtwarzana właśnie w Prypeci oraz w Sarkofagu. Wg mnie, klimat gry wzrósł w wielkim stopniu.
Instalacja: wrzuć folder gamedata do folderu z Zew Monolitu i potwierdź zamianę
wszystkich plików. Plik user_monolith wrzuć do folderu:
- Kod: Zaznacz wszystko
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC
- Kod: Zaznacz wszystko
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC
Podczas gry uruchom konsolę i załaduj ustawienia wpisując cfg_load user_monolith.
Download Call of Monolith Weather ModScreeny zrobione z użyciem moda Autumn Aurora (finalnej wersji).
HELP:Mam problem z przebiegiem transmutacji Księżycowy Smok -> Puding. Napisane jest, iż "Księżycowego Smoka" wrzucamy do anomalii Galareta na 12 h. Wrzucam więc owego Smoka do Galarety(spróbowałem do kilku), lecz nic się nie dzieje- nie mam charakterystycznego rozbłysku ekranu.
EDIT: Znalazłem posta na 60 stronie, mówiącego, że należy wrzucić nie Błyszczącego, a Księżycowego Smoka. Okazało się, że to prawda.
Mam pytanie- gdzie znajdę Szturmowego Abakana? Próbowałem kupić u Kutwy, następnie u Pietrenki oraz barmana, a potrzebuję tego karabinu dla Kniazia.