Tak pomyślałem sobie swego czasu, hasając po polach wokół stacji Janów, że ciężarówka, która leży na dnie kamieniołomu, to ów słynna trupiarka z intra SoC? Nie wiemy, gdzie dokładnie się to miejsce (w intrze) znajduje, ale rzeźba terenu (Kamieniołom) i wygląd ciężarówki coś nam mówią. Czemu więc Striełoka nie zaniesiono do Janowa? A no, bo wydarzenia w CoP są "trochę" czasu, bo wydarzeniach z SoC.
Wymyśliłem dziwną teorię: może po wyłączeniu mózgozwęglacza stalkerzy ruszyli nie tylko wprost w kierunku CEJ, ale również na jej przyległości. Może wcześniej dotarcie do Janowa, Jupiteru i Kopaczi było zupełnie niemożliwe, z powodu monolitowców i zwęglacza? Co, jeśli Włóczęga i jego drużyna to dezerterzy, którzy uciekli z pola bitwy o elektrownię, którą pamiętamy z końcówki SoC? Przecież helikoptery spadające wokół kompleksu, to misja Ogończa. Nie pamiętam dokładnie czy wojownicy składają wyjaśnienia, co do powodu, dla jakiego znaleźli się nieopodal stacji kolejowej, ale jeśli nie? Mogłoby być tak jak piszę i byłoby to całkiem logiczne

Oczywiście, to tylko fikcja i moje domysły, niepoparte żadnymi dowodami. Gdybym miał więcej weny, zaraz dopisałbym resztę, z wyjaśnieniami i kilkoma innymi zagadkami, ale dziś już nie mam na to siły.