[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez SkullDagger w 10 Maj 2012, 16:31

Smoqu, a wiadomo kiedy wyjdzie jakaś nowa wersja?

Nie moge sie juz fabuly doczekać:)
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Reklamy Google

Postprzez gosciu121 w 10 Maj 2012, 16:44

smoq2 napisał(a):Możesz podesłać mi save? Wydaje mi się, że chodzi o przeskakiwanie ikony, ale głowy nie dam.

Dał bym, ale to był QS, a że nie mam w co grać, a to było frustrujące olałem questa, a później kolejny QS wiec nie ma... Sorry ziom...
Awatar użytkownika
gosciu121
Stalker

Dołączenie: 07 Sty 2010, 21:32
Ostatnio był: 12 Wrz 2014, 08:46
Miejscowość: Чернобыльская АЭС
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 8

Postprzez frosth w 10 Maj 2012, 19:55

SkullDagger napisał(a):Smoqu, a wiadomo kiedy wyjdzie jakaś nowa wersja?

Nie moge sie juz fabuly doczekać:)

W nowej wersji nie będzie raczej fabuły za to będą misje z eskortą. Poza tym najnowsza 3.8 wyszła całkiem niedawno - nie wymagajmy za dużo :)
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez smoq2 w 11 Maj 2012, 11:04

No, to misje z eskortą są już prawie zakończone. Brakuje tylko kilku linijek tekstu dla dialogu inicjującego zadanie oraz tego rozwiązania do przechodzenia między mapami.

Zastanawiam się czy nie zrobić tego po prostu w taki sposób, że jak oddział jest między dwoma punktami kontrolnymi, które są na różnych mapach, to nie nalicza kary za oddalenie się. Wtedy gracz może sobie przejść pierwszy i poczekać na drugiej mapie aż oddział sobie doczłapie.

Albo...

"Sklonować" oddział po przejściu na drugą stronę. Wymagało by to skryptu, który by zrobił kopię danych danego oddziału. Jest to po prostu MASA danych:

1. Dane oddziału:
-ID
-Tabela członków
-Cel podróży
-ID dowódcy

2. Dane każdego członka:
-ID
-Model
-Imię i nazwisko
-Stan zdrowia

3. Inwentarz każdego członka:
-Rodzaje broni
-Kondycja każdej broni
-Załadowana amunicja w każdej broni
-Ilość naboi w każdej broni (choć nie wiem czy to będzie miało jakieś straszne znaczenie)
-Rodzaje amunicji
-Ilość każdej amunicji
-Lista reszty przedmiotów

To rozwiązanie wymaga dużo dużo dużo dużo więcej pracy, nie wiem czy nie więcej niż całe zadanie, ale otrzymam zdolność "przenoszenia" oddziałów w dowolne miejsce za pomocą skryptu.

Działało by to podobnie jak w przypadku teleportowania kompanów bliżej gracza, tj. Nowy oddział jest tworzony na wzór starego przy wybranych współrzędnych mapy, po czym stary jest usuwany z gry.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Juraszka w 11 Maj 2012, 12:28

smoq2 napisał(a):Zastanawiam się czy nie zrobić tego po prostu w taki sposób, że jak oddział jest między dwoma punktami kontrolnymi, które są na różnych mapach, to nie nalicza kary za oddalenie się. Wtedy gracz może sobie przejść pierwszy i poczekać na drugiej mapie aż oddział sobie doczłapie.

Jestem za tym rozwiązaniem... ze względu na dużą ilość danych jaka będzie wykorzystana przy drugim rozwiązaniu, już widzę jak RAM zaczyna nam wsiąkać...chyba, że znajdzie się zastosowanie do tego jeszcze w czymś poza tą Eskortą, bo dla jednego zadania chyba nie warto się tak trudzić.
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez smoq2 w 11 Maj 2012, 12:39

No właśnie myślałem o tym już wcześniej, bo ogólnie funkcja, która pozwala "teleportować" oddziały by mi się przydała. Choćby myślałem o rozszerzeniu synchronizacji ze światem przy opcjach czekania czy spania. Większość na pewno zauważyła, że jeżeli włączymy sobie ikonki oddziałów na mapie, to po przespaniu 10h nadal są w tym samym miejscu. To dlatego, że spanie (w każdym modzie i części stalkera) w rzeczywistości nie zmienia niczego poza godziną na zegarku, aktualnej pogody, czasu do emisji oraz głodu i zmęczenia. Wszystko inne w tym czasie praktycznie stoi w miejscu. Dzięki takiej funkcji, mózg frakcyjny mógłby na szybko zrobić obliczenia o ile w tym czasie każdy oddział by się przemieścił, i "przeteleportował" go do odpowiedniego punktu kontrolnego. Spanie i czekanie, jak i przemieszczanie się pomiędzy mapami, miałoby faktyczne odwzorowanie na świecie gry.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Juraszka w 11 Maj 2012, 14:06

hmmm... kuszące ^^
Jeśli miałoby to dać możliwość urealnienia spania i czekania, to jestem jak najbardziej za...
Pamiętaj jednak o tym, że to dużo czasu, i czy Ci się chce/masz możliwości.

co do czasu w grze jestem za opcją realna sekunda 1:1 sekunda w grze lub ewentualnie 1:2
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez DJ[Zone] w 11 Maj 2012, 14:34

Dlaczego o 24 iles tam gdy chce spac przez 10 godzin to spie tylko do 2 w nocy?
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

Postprzez smoq2 w 11 Maj 2012, 16:01

@ [DJ]Zone - A emisja się nie pojawia zaraz po tym jak się obudzisz? Bo emisje i helikoptery wybudzają ze snu.

@ Juraszka - No właśnie chciałbym upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. Zobaczę czy uda mi się użyć do tej funkcji od kompanów do przerzucania samych NPC. Jeśli tak, to będzie o wiele łatwiej.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rumcajs93 w 11 Maj 2012, 16:37

A niedałoby się zamienić śpiwora przez miejsca do spania w poszczególnych punktach na mapie? I wtedy przechodzące w nocy emisje czy przelatujące helikoptery nie wybudzały by gracza ze snu - jedynie po obudzenie dostawalibyśmy komunikat o takim zdarzeniu - coś a'la Zew Prypeci.
Bo jest trochę denerwujące to że budzimy się o 2 w nocy po przespaniu 3h przez Emisję - a po jej przejściu nie możemy się kimnąć na kolejne kilka godzin :/
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez szkieletegzo w 11 Maj 2012, 17:00

Ostatnmio jak grałem w tą wersję to w 2.9

Pewnie było kilka wersji juz do pobrania więc mógłbym uprzejmię prosić tak mniej więcej oczywiście opowiedzieć mi o zmianach jakie się dokonały?? Jeśli nie to najwyżej zajrzę do readme w plikach no trudno :)
szkieletegzo
Kot

Dołączenie: 03 Sty 2012, 19:17
Ostatnio był: 12 Maj 2012, 14:19
Kozaki: -3

Postprzez DJ[Zone] w 11 Maj 2012, 17:06

Znaczy zdazylo mi sie to dwa razy
za pierwszym nie bylo ani emisji ani heli a za drugim byla emisja.

szkieletegzo

TFW v3.8
- http://www.filehosting.org/file/details ... .8beta.rar
- http://www.filedropper.com/thefactionwarv38beta

HOTFIX 1
http://www.filehosting.org/file/details ... tem.script

HOTFIX 2
http://www.filedropper.com/xrmonstercombatnew

HOTFIX 3
http://www.filedropper.com/restrictormanager

hotfixy wrzuc do gamedata/scripts
DJ[Zone]
Stalker

Dołączenie: 15 Mar 2012, 20:06
Ostatnio był: 21 Cze 2015, 16:47
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 6

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość