[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 02 Cze 2012, 18:19

@ Matt141 - Nie idzie. Cut-scenek nie ma, i nie zapowiada się, żeby w najbliższym czasie się pojawiły.

@ Kieł - Prace nad fabułą stoją w miejscu (patrz wyżej). Ciągle mamy nadzieję, że będzie taka, jaką sobie wyśniliśmy, ale obawiam się, że w pewnym momencie będzie trzeba ją okroić tylko do zwykłych, pisanych dialogów.

Szczerze, to ja na prawdę nie czaję czemu was tak ta fabuła korci. :E Już tysiąc razy dałem do zrozumienia, że bajkopisartstwo nie jest ani moją najlepszą stroną, ani (z tego co mi wiadomo) nikogo z zespołu, i podejrzewam, że nie będzie też najlepszą stroną TFW. :D Nasz mod będzie zawsze kierowany do tych, co najbardziej lubią freeplay, zabawę z frakcjami, i klimat. TFW ma na celu stworzyć tętniący życiem świat, który nie wiruje w okół gracza, a jedynie ma dla niego miejsce, i gdyby fabuła była dla nas priorytetem, to już dawno byłaby w grze, bo zamiast tworzyć system utrzymujący Żywą Ekonomię, poświęciłbym ten czas na szukanie grafika.
Inspirują nas gry typu X, X2, X3:Reunion, wszystkie inne z serii X, Port Royale, Civilization, Freelancer, Evochron, TES, itp. Gry w których nie na fabułę kładzie się największy nacisk (TES może jest tutaj trochę paradoksem), a na świat w którym się gracza umieszcza, bo w końcu każdy kto pisze grę, od tego właśnie zaczyna - Jak ma wyglądać jej uniwersum.
Pożyjemy, zobaczymy. Może fabuła będzie fajna, może nie. Może w ogóle z niej zrezygnujemy. :) W każdym razie, nasze zdanie na jej temat już znacie. :)

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Tymczasem, ciągle czekam na propozycje odnośnie rang broni. :)
Doszedłem do wniosku, że najlepiej będzie je podzielić na:
- Bronie przeciwko ludziom
- Bronie przeciwko mutantom
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kieł.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez jalkavaki w 02 Cze 2012, 19:50

Ojciec Grigori napisał(a):Nie ma jej w pierwszym poście, mógłbyś rzucić linka?
wpisuje w forumowej szukajce, w googlach i na forum GSC i nic nie mogę znaleźć.

To Panie kiepsko szukasz. Mnie to zajęło około minuty. Słowem kluczem jest "patch 3.8"

@smoq - a może podzielić broń na amunicję pistoletową i karabinową (w tym strzelby)? I w skrypcie dać aby NPC sprzedawał wszystko poza najlepszymi z tych dwóch rodzajów?
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Matt141 w 02 Cze 2012, 19:53

Fabuła ma właściwe czysto mityczne znaczenie, ponieważ zamykałaby na swój sposób testowy etap gry. Gdybym nie cenił najważniejszych przymiotów TFW, nie doszłoby do sytuacji, w której Twój mod wyparł wszystkie inne ;)

Podział na te dwie grupy mimo wszystko ogranicza wykorzystanie broni snajperskiej. Można to rozwiązać, przenosząc do grupy "na mutanty" Wintoreza oraz SWU, ale tego drugiego z lekko powiększonym rpm. Byłoby to swoją drogą bardziej zgodne z paramterami tej broni. TRG, Mosin z lupką oraz SWD pozostałyby na ludzi, a przy takim ustaleniu broń snajperska byłaby w wykorzystaniu, i wystarczająco skuteczna. Można byłoby im podnieść rangę.
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Postprzez nismoztune w 02 Cze 2012, 20:22

Awatar użytkownika
nismoztune
Stalker

Dołączenie: 18 Paź 2008, 22:20
Ostatnio był: 27 Lis 2024, 23:47
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 19

Postprzez Matt141 w 02 Cze 2012, 20:41

Smoq mówił, że więcej broni dodawać nie zamierza. Jesteś w stanie znaleźć kogoś, kto stworzyłby modele do tych broni? Swoją drogą obwieszenie spluw szynami to najbardziej gryzący się z klimatem zony dodatek.
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Kozaki: 7

Postprzez smoq2 w 02 Cze 2012, 20:53

@ jalkavaki - To raczej odpada. Uważam podział na broń na mutanty i broń na ludzi za lepszy, ponieważ sam tak gram - w jednym slocie karabin, w drugim strzelba, i uważam że dla "dużo głupszego od gracza" NPC, będzie to podział optymalny.

@ Matt141 - No nie wiem, nie wiem... Jak często widziałeś, żeby Samotnik z SWU poradził sobie ze stadem psów. W przypadku mutantów, broń dalekiego zasięgu się w ogóle nie sprawdza, ponieważ:
A. NPC w ogóle nie interesują się mutantami z odległości większej niż 30m.
B. Mutanty są w ciągłym ruchu, a NPC rzadko trafiają w ruchome cele.
C. Vintorez ma za mały magazynek, a SWU i tak będzie miało za małą szybkostrzelność żeby pozwolić na 1/10 trafień.

@ nismoztune - Nie zamierzam bawić się ze skinami broni. Wyglądają jak na mój gust ok. W ogóle nie planujemy już się arsenałem zajmować. Jest mały pomysł, żeby wrzucić do gry miniguna, ale jak na razie się na to nie zgodziłem.
Ostatnio edytowany przez smoq2 02 Cze 2012, 21:13, edytowano w sumie 2 razy
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Idek w 02 Cze 2012, 21:06

Miniguna nie trzeba jak kogoś kręcą takie zabawki to niech sobie odkopie CKM powinności. 200 pocisków w magazynku mu powinno wystarczyć .Albo jeżeli ktoś twierdzi że 200 to mało można mu dać "Ciężki karabin czołgowy" czy jakoś tak z zadania z wanilii w czerwonym lesie. Ten ma 2000 pocisków to zanim to wystrzela to minie parę minut chyba.

Edit:
Taka mała prośba. Czy mogłaby być możliwość zdobycia mojej ulubionej broni z wanilii czyli Trofialnego ak ? Łączył on w sobie mobilność z dużą siłą ognia. Koszty utrzymania były duże(był na amunicje snajperską) ale za to warty swojej ceny. Zawsze dawałem to zadanie jakiemuś oddziałowi poza bazą i gdy tylko go oddawałem od razu zabijałem cały oddział.
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Kozaki: 20

Postprzez smoq2 w 02 Cze 2012, 21:13

Sam opracowałem taką tabelę rank broni:

monster_weapons_rank = {
:

wpn_pm = 25,
wpn_pb = 25,
wpn_fort = 25,
wpn_hpsa = 30,
wpn_beretta = 30,
wpn_walther = 30,
wpn_sig220 = 35,
wpn_colt1911 = 35,
wpn_usp = 35,
wpn_desert_eagle = 40,
wpn_bm16 = 50,
wpn_toz34 = 55,
wpn_toz34scoped = 55,
wpn_m3 = 60,
wpn_wincheaster1300 = 65,
wpn_spas12 = 70,
wpn_protecta = 75,

}

human_weapons_rank = {
:

wpn_ak74u = 35,
wpn_mp5 = 30,
wpn_bizon = 30,
wpn_hk53a3 = 35,
wpn_vikhr = 35,
wpn_ump45 = 40,
wpn_ak74 = 50,
wpn_l85 = 50,
wpn_abakan = 55,
wpn_lr300 = 55,
wpn_m1891 = 55,
wpn_sig550 = 60,
wpn_groza = 65,
wpn_val = 65,
wpn_sig550_sniper = 65,
wpn_g36 = 70,
wpn_trg22 = 70,
wpn_fn2000 = 75,
wpn_vintorez = 75,
wpn_svu = 75,
wpn_psg1 = 80,
wpn_svd = 80,
wpn_rpk = 85,
wpn_pkm = 90,
wpn_rpg7 = 110,

}

W praktyce, będzie wyglądać to tak:

Samotnik we Wschodzie Słońca - 550
wpn_m1891 (Mosin) - 55
Ogólna ranga = 605

Czyli dany stalker będzie miał 605 punktów (nazwijmy to HP) na walkę w trybie offline.

Dla tych co nie rozumieją - tryb offline to stan w który przechodzą wszystkie obiekty w odległości większej niż 150m od gracza. Jest on po to, aby oszczędzać zasoby komputera, i wszystkie obiekty, które są dalej niż ten promień, zamieniają się w "suche" cyferki, które komputer gdzieś tam sobie przelicza. W tym trybie nie latają kule, mutanty nie szarżują, i ogólnie walki nie ma. Procesor porównuje dwie liczby (rangę) wrogich NPC, i wywala z gry tego o niższej. ;)

[Edit]

@ Idek - Wybacz, ale nie chcę żadnej unikatowej broni w TFW. RPK może będzie ci pasować bardziej.
Ostatnio edytowany przez smoq2, 02 Cze 2012, 21:17, edytowano w sumie 1 raz
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Kenzelek w 02 Cze 2012, 21:16

Z Minigunem też jestem na nie,jest on anty-Stalkerowy.
Kenzelek
Stalker

Dołączenie: 24 Mar 2012, 19:48
Ostatnio był: 31 Mar 2020, 14:49
Miejscowość: Limańsk
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC

Postprzez Idek w 02 Cze 2012, 21:23

A czy do ta tabelka nie powinna uwzględniać czy broń/pancerz są ulepszone ?I oddział ze specjalnymi stalkerami typu medyk powinien mieć jakiś bonus z tego tytułu.
Idek
Tropiciel

Postprzez smoq2 w 02 Cze 2012, 21:31

@ Idek - Niestety nie da się tego w tabelce określić, a skrypt który sprawdzałby za każdym razem, czy broń jest modyfikowana, zarżnąłby procesor. Uwierz mi, uwzględnienie broni w algorytmie odpowiedzialnym za walkę w trybie offline już jest nie lada wyzwaniem.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Idek w 02 Cze 2012, 21:40

Czy te punkty będą się odejmować ?Czyli jak stalker miał np 2000 i spotkał mutanta o punktach np 500 to będzie miał 1500 dalej ?Czy będzie uwzględniało apteczki, czas itp. (tak tak wiem oczekuje gruszek na wierzbie)
Idek
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości