[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez duty w 05 Cze 2012, 16:50

Z utratą amunicji w "Żywej ekonomi" raczej wszyscy mogą się pogodzić a myk z frakcyjnymi NPC dość sprytnie rozwiązuje ten problem i można by tak zrobić z całym sprzętem który znajdzie frakcyjny NPC zostawić mu tylko po sztuce z każdego rodzaju .
Za nich handlować będą ich handlarze, albo może lepiej, wprowadzić ten limit udźwigu ???
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Reklamy Google

Postprzez igla2008 w 05 Cze 2012, 23:03

Czyli rozumiem że frakcyjni handlarze będą zarządzali też całym arsenałem frakcji? Ale wtedy powstaje pytanie co z bronią nie ich ,,typu" tzn Powinność po zdobyciu Jantaru zostanie zalana przez własnych żołnierzy bronią zachodnią znoszoną przez nich od zabitych najemników. Nie wiem jak wygląda to z tabelą broni ale jak dla mnie potem dojdzie do sytuacji kiedy powinność będzie biegać z TRS zamiast z AK. A co z asortymentem handlarza czy będzie mógł on sprzedawać ten sprzęt zdobyty czy nie ?
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez smoq2 w 05 Cze 2012, 23:27

Czyli rozumiem że frakcyjni handlarze będą zarządzali też całym arsenałem frakcji?

Nie do końca. Frakcyjni stalkerzy nie będą handlować tak jak samotnicy. Oni spawnują się od razu z bronią i wybierają zawsze najlepszą dla swojej klasy. Bronie znalezione od razu lecą do handlarza, i tam już zostają, aż jakiś samotnik ich nie pozbiera.

Ale wtedy powstaje pytanie co z bronią nie ich ,,typu" tzn Powinność po zdobyciu Jantaru zostanie zalana przez własnych żołnierzy bronią zachodnią znoszoną przez nich od zabitych najemników.

No tak. Ale cała pójdzie na handel z samotnikami.

Nie wiem jak wygląda to z tabelą broni ale jak dla mnie potem dojdzie do sytuacji kiedy powinność będzie biegać z TRS zamiast z AK.

Tylko ci, co ją zdobyli i uznali, że jest lepsza od ich AK. Nowi rekruci będą się spawnować z bronią z tabeli Powinności.

A co z asortymentem handlarza czy będzie mógł on sprzedawać ten sprzęt zdobyty czy nie ?

Tak. Właśnie po to, i tylko po to, ten cały sprzęt do niego leci.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

No to mały update jak stoimy z "Żywą Ekonomią". Napiszę w w punktach i myślnikach co zostało zrobione.

1. Handel NPC<>Handlarze

1a. Samotnicy jak odwiedzają punkt gdzie znajduje się handlarz to kolejno robią rzeczy:

A - Sprzedają cały syf, który udało im się nazbierać, zostawiając sobie najlepszą broń na mutanty, najlepszą broń na ludzi i detektor.
B - Sprawdzają jaką handlarz ma najlepszą broń na mutanty, i jeżeli jest lepsza niż ich najlepsza oraz ich na nią stać, to ją kupują, po czym sprzedają swoją.
C - To samo, tylko z bronią na ludzi.
D - To samo, tylko z detektorem.

Do zrobienia:

E - W przypadku gdy samotnik jest w bazie frakcyjnej, zamiast sprzedaży broni, to kupno broni na handel.

1b. Handlarze neutralni używają następującego wzoru do obliczenia ceny broni zarówno na kupno jak i sprzedaż:

CP * ISI = cena oferowana

CP - (Cena Podstawowa + suma cen wszystkich założonych dodatków i modyfikacji) * kondycja

ISI - Ilość Sztuk w Inwentarzu - jest to współczynnik zależny od ilości broni tego samego modelu w inwentarzu, liczony odpowiednio: 0=1.6, 1=1.3, 2=1.0, 3=0.7, 4=0.4, 5=0.1, >5=0.1

Oznacza to, że jeżeli za każdą kolejną broń oferowana cena będzie spadać. Czyli jeśli przyniesiemy handlarzowi 5 kałachów, a on nie miał żadnego, to łącznie zapłaci nam kolejno 160% CP*kondycja za pierwszego, 130% CP*kondycja za drugiego, 100% CP*kondycja za trzeciego, itd. Tyczy się to zarówno NPC jak i gracza.

1c. Handlarze frakcyjni sprzedają broń za 100% CP*kondycja i kupują za 10% CP*kondycja.

1d. Wszyscy inni sprzedają broń za 200% CP i kupują za 10% CP.

1e. Wszystkie inne przedmioty są sprzedawane i kupowane za ceny określone w plikach konfiguracyjnych handlarzy. (Czyli jak do tej pory.)

1d. Handlarze zarządzają swoim inwentarzem co pół godziny czasu rzeczywistego, wykonując kolejno czynności:

A - Sprawdzają ile sztuk mają danego przedmiotu
B - Jeżeli przedmiot znajduje się na liście ich zamówień, i mają go mniej niż określoną ilość w pliku konfiguracyjnym, to braki są uzupełniane.
C - Jeżeli przedmiot znajduje się na liście ich zamówień, i mają go więcej niż określoną ilość w pliku konfiguracyjnym, to nadwyżka jest niszczona. (nie dotyczy broni i detektorów)
D - Jeżeli przedmiotu nie ma na ich liście zamówień, to przedmiot jest niszczony. (nie dotyczy broni i detektorów)
E - Jeżeli danej broni jest więcej niż 25 sztuk, to nadwyżka jest niszczona.
F - Jeżeli danego detektora jest więcej niż 25 sztuk, to nadwyżka jest niszczona.

Do zrobienia:

G - Handlarz neutralny za każdy przedmiot, który podczas zarządzania inwentarzem zostaje usunięty odzyskuje 20% jego wartości (CP). Można powiedzieć, że sprzedaje go poza Zonę. Za zarobionych pieniędzy za 50% zakupuje dodatkowe bronie i za 30% pancerze (oprócz tych, które pojawiają się w standardzie), a 20% powiedzmy, że odkłada na emeryturę. Czyli załóżmy, że po pół godziny handlarz jakimś cudem zarobił 100.000 Ru. Oznacza to, że za 50.000 Ru kupi losowo wybrane bronie (ze wszystkich dostępnych broni w TFW), a za 20.000 losowo wybrane pancerze (z dostępnych dla samotników).

2. Walka NPC<>NPC - Tylko tryb offline

2a. Jeżeli jakiś stalker z danego oddziału umiera, to jego bronie, artefakty, części mutantów, detektory i część pieniędzy są:

A - W przypadku samotników, monolitu, armii, ekologów, wojskowych stalkerów i renegatów, przesyłane do losowo wybranego członka z oddziału, który doprowadził do jego śmierci.
B - W przypadku członków grywalnej frakcji, bezpośrednio do ich handlarza. Najemnicy wysyłają swój sprzęt do Bunkra Naukowców, jeżeli nie zdobyli jeszcze bazy w Agropromie.
C - W przypadku zombie i mutantów, sprzęt przepada bezpowrotnie.

2b. Broń z ekwipunku stalkera jest brana pod uwagę, przy obliczaniu wysokości zadawanych obrażeń. Bronie dzielą się na dwie klasy - broń na mutanty i broń na ludzi. Stalkerzy umiejętnie wybierają broń, która jest używana do obliczeń - jeżeli 50% siły ich najlepszej broni na ludzi jest większa od 100% siły ich najlepszej broni na mutanty, to użyją tej pierwszej nawet jeśli przeciwnikiem jest mutant.

3. Poszukiwania artefaktów - Tylko tryb offline

3a. Oddział samotników przechodząc przez każdy punkt kontrolny sprawdza, czy nie ma przypisanych do niego artefaktów. Tu od razu wyjaśniam, że artefakt jest przypisywany do najbliższego dla siebie punku kontrolnego (czyli zawsze do jakiegoś jest). Sekwencja czynności przedstawia się tak:

A - Samotnik szuka przypisanych artefaktów.
B - W zależności od detektora, ma odpowiednio 20%, 40%, 60% na znalezienie każdego z nich.
C - Jeżeli zmieści się w przedziale procentowym, zabiera artefakt.

-Jeżeli przeszukiwany punkt kontrolny, jest celem podróży samotników, to przedział procentowy wynosi 40%, 70%, 100%.
-Powyższe czynności są powtarzane dla każdego samotnika w oddziale, czyli jeżeli mamy grupkę trzyosobową, to szukanie odbędzie się trzy razy.

4. Inne

4a. Każdy nowy samotnik pojawia się z Bm16 i PM lub Fortem, najsłabszym detektorem i 1000 - 5000 Ru.
4b. Nowi samotnicy pojawiają się tylko w punktach gdzie jest handlarz neutralny.

5. Ogólnie do zrobienia:

- Do tej pory samotnicy sobie wybierali losowo punkty do, których chcieli się udać. Nie było to absolutnie niczym określane. Skoro teraz robią trochę więcej niż dekoracja, to trzeba zrobić listę punktów, przy których są skupiska anomalii, listę punktów z handlarzami neutralnymi i listę punktów z handlarzami frakcyjnymi. Widzę to tak, że samotnicy będą przemieszczać się w ten sposób:
Start(Punkt z handlarzem) -> baza frakcji lub punkt z anomaliami -> Najbliższy punkt z handlarzem -> itd...

- GUI do handlu dla gracza.
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Matt141.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Matt141 w 06 Cze 2012, 20:59

Jestem, przyznaję, zachwycony ;) Być może się mylę, ale wydźwięk tego jest taki, jakby zostało już niewiele, i ten niesamowity system będzie można puścić w testy.
Co do zmiany zachowań samotników- czy ustawienie takiego schematu nie uczyni z nich tankowców kursujących wyłącznie po prostych szlakach? Oczywiście teoretyzuję, jeżeli się mylę to mnie popraw.
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Dołączenie: 30 Paź 2011, 14:42
Ostatnio był: 07 Lut 2016, 20:02
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 7

Postprzez Juraszka w 06 Cze 2012, 21:14

Samotnicy, to ludzie którzy przybyli do zony aby zarobić na życie dla siebie i swojej rodziny... Nie będą niepotrzebnie ryzykować życia, chodząc rzadko uczęszczanymi szlakami, bo ich głównym celem jest zarobienie dużych pieniędzy.

Jak dla mnie to bardzo naturalne podejście :)
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez Matt141 w 06 Cze 2012, 21:26

Skoro dodajemy do tego fabułę, to aż nazbyt pragmatyczne ;) Do zony trafiło wielu głodnych nie tyle kasy, co przygód i adrenaliny. Niewielu jest w Zonie Rockefellerów, i są ku temu powody.
Też analizowałem to Twoim torem, Juraszka, ale nie wiem, czy nie doprowadzi do do wycieczek tylko po najprostszej trasie, w jedną stronę i z powrotem. Nie wiem, jak widzi to Smoq.
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Postprzez smoq2 w 06 Cze 2012, 21:31

Tak czy siak, punktów z anomaliami jest około 15, baz frakcyjnych 6 a neutralnych handlarzy 7. O ile dobrze to liczę, a jestem noga z matmy i statystyki, to permutacji jest około 15 do potęgi 6 do potęgi 7. :)

Nie wiem tylko co zrobić, kiedy NPC sprzedaje broń z założonymi dodatkami. :/ Bo wtedy na sprzedaż zostaje wystawiona właśnie w taki sposób, i inny samotnik, jak i gracz, zmuszony jest wtedy ją właśnie kupić z dodatkami "w pakiecie".

- Mogę zrobić tak, że przy takiej broni, dodatki są zdejmowane i wystawione na sprzedaż osobno. Wtedy jednak samotnicy nie będą ich kupować.

- Mogę zrobić też tak, że nie są one uwzględnione w cenie.

- A mogę zrobić też tak, że jeżeli handlarz wystawia broń w taki sposób, dodatki są za jakiś tam % swojej ceny.

Inne pomysły?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Matt141 w 06 Cze 2012, 21:51

Nie wiem jak z wykonalnością i na pewno jest to skomplikowana operacja ale bardzo fajnym smaczkiem byłoby, gdyby taka obwieszona broń dostawała wygenerowaną nazwę stalkera- byłego posiadacza. Jest to możliwe bez zmiany plików konfiguracyjnych, np. Abakan Wadika/Głuchego/itp.itd?

Z podanych przez Ciebie najlepszym wyjściem jest moim zdaniem %ceny od dodatków.

Czyli drogi stalkerów są generowane losowo, nie idą oni na łatwiznę- gdzie szybciej? W takim razie wszystko w porządku ;)
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Postprzez Juraszka w 06 Cze 2012, 21:56

opcja z procentem jest najlepsza...
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez smoq2 w 06 Cze 2012, 22:09

Nie wiem jak z wykonalnością i na pewno jest to skomplikowana operacja ale bardzo fajnym smaczkiem byłoby, gdyby taka obwieszona broń dostawała wygenerowaną nazwę stalkera- byłego posiadacza. Jest to możliwe bez zmiany plików konfiguracyjnych, np. Abakan Wadika/Głuchego/itp.itd?

Nie jest to możliwe. :/ A szkoda. Tłumaczenia nazw broni są w plikach konfiguracyjnych (tak samo jak opisy). Nie da rady ich zmieniać za pomocą skryptu.

Czyli drogi stalkerów są generowane losowo, nie idą oni na łatwiznę- gdzie szybciej? W takim razie wszystko w porządku ;)

Po części. Punkt z anomaliami lub baza frakcyjna, do której chcą się wybrać jest wybierana losowo. Handlarz na rozładunek śmieci jest zawsze wybierany najbliższy.

To jaki procent? 50? 20?
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Matt141 w 06 Cze 2012, 23:03

Stawiam na 40%. Nie za dużo, nie za mało. Nikt się nie przyczepi do 40%. Takie narodowe, kozakowe.
Awatar użytkownika
Matt141
Stalker

Postprzez Rumcajs93 w 07 Cze 2012, 00:05

Mistrzu, a jak wygląda sprawa obciążenia procesora przez nowe skrypty tej nowej "żywej ekologii".
U mnie nawet ta obecna wersja 3.8 może sprawiać mały problem dla procesora (a może jednak problem sprawia RAM - mam 2GB na Win7 32bit)
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość