[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez smoq2 w 21 Cze 2012, 00:05

Poza tym, że pewnie masz teraz zamiast 30/30/30 to 90 pocisków tego samego typu. Chyba wiem o co biega.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Reklamy Google

Postprzez nati20 w 21 Cze 2012, 10:09

@ jalkavaki
Dzięki za odpowiedz, ciekawy pomysł. Ja i tak bym nai kandydowała bo w modzie nie ma kobiet :E

@smoq2
Na przyszłość zapamiętam.

Jeszcze jedno pytanie ale tym razem o frakcje, mam dylemat czy dołączyć do powinności czy do czystego nieba, kto ma więcej wrogów i lepszy sprzęt? Wiem że cn ma najlepsze pancerze a powinność ma dosyć dobre a wolność snajperki, niby czytałam redme ale jakoś mnie nie usatysfakcjonowała odpowiedz :E Proszę o normalne odpowiedzi i nie spamić że było omawiane czy coś, bo ja nie będę czytać 400 stron o.O
:

Get out of here STALKER!

Image
nati20
Tropiciel

Dołączenie: 13 Cze 2009, 14:26
Ostatnio była: 17 Kwi 2025, 22:10
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 68

Postprzez igla2008 w 21 Cze 2012, 10:33

:arrowu:
Graj wszystkim po kolej.. będziesz miała największą frajdę z przejścia TFW. Ja tak zrobiłem i wtedy poznałem tajniki wszystkich frakcji tobie też tak radzę. I z tego co wiem to o tym chyba nigdy nie gadaliśmy w tym temacie bo tu rozwiązuje Smoq problemy.
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez smoq2 w 21 Cze 2012, 15:05

Dla informacji, na forum GSC są głosy, żeby wstawić Bar i Dzicz do TFW, gdyż mój kolega fluffy, autor PreSky, już prawie zakończył porządny port tych właśnie map do CS. Ciekawych zachęcam do przeczytania moich pomysłów:

http://www.gsc-game.com/main.php?t=comm ... =22#315240
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rumcajs93 w 21 Cze 2012, 16:16

No fajnie byłoby pochodzić znowu po Barze :)
Tylko będzie mały problem z frakcyjnymi. Powinność przeniesie się do Rostoku, a ich miejsce w Agropromie zajmą najemnicy - tak jak pisałeś, Pustelnik wróci do centralnego kompleksu - może jeszcze przywrócimy mechanika samotników z wanillowego CS, a sam punkt moze stracić miano bazy/zasobów...
A w Jantarze może zrobić obozowisko naukowców, będą oni zapewniali sobie sami ochronę - może jakiś onwy model "zbrojnego ekologa" - widziałem kiedyś w Soljance bardzo fajny biały kombinezon naukowców - 9 ochroniarzy w takich strojach wyglądałyby na profesjonalną ochronę. I w lokacji możemy zostawić tylko punkt zasobów "Niziny z Artefaktami", no i może zamienić punkt zasobów bunkier naukowców na inny - np. ta anomalia na tyłach fabryki.
A bunkier pozostanie obojętny na działania frakcji.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez Wojak w 21 Cze 2012, 16:36

No nie wiem. Dużo trzeba by było się namyśleć o nowe umiejscowienie frakcji, by było perfekcyjnie, tak jak teraz: centrum akcji to zupełnie neutralne wysypisko, a w początkowych fazach toczą się trzy wojny: Opór - Czyste Niebo, Powinność - Najemnicy, Wolność - Bandyci. Gdyby przeniesiono Najemników do Agropromu, a Powinność do Rostoku, to właśnie powinność była by wtedy szturmowana z dwóch stron (przez wolność w magazynach i najemników w agropromie). Strasznie dużo pracy wymaga inteligentne umieszczanie frakcji, a teraz trzeba by było robić to na nowo. No chyba, że Bar byłby całkowicie zajęty przez samotników.

Edit: A może Najemników wbić na Rostok? Tak było w SoC i było by perfekcyjnie, bo i tak Najemnicy toczyli by wtedy wojnę z Powinnością, a Jantar pozostał by niezależny i chroniony tylko przez naukowców, bo jakoś tak dziwnie wygląda jak frakcje bez przerwy odbierają sobie bunkier, jakby miał on być ważnym punktem strategicznym. I te kombinezony to dałbym standardowe zielone/czerwone, też się nadają na ochronę tylko przed mutantami i zombie.
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 37

Postprzez smoq2 w 21 Cze 2012, 17:39

Jednym ze sposobów byłoby mocno okroić liczbę przejść pomiędzy poziomami dla frakcji. Oczywiście bezfrakcyjni dalej mogliby korzystać ze "starych" przejść na zasadzie pendrive'ów z mapami. Mój pomysł (z kapelusza) wygląda tak:

Image

Strefa Neutralna składałaby się z Wysypiska, Jantaru, Dziczy i Czerwonego Lasu. Każda frakcja musiałaby mieć do niej tylko jedno wejście i to każda od innej strony, aby miało to ręce i nogi.

Ani Jantar, ani Dzicz nie mogą być jak Czerwony Las pod względem mutantów i artefaktów, bo są to mapy "przechodnie". Bardziej myślałem, aby zrobić z nich poziomy pokroju Wysypiska (Baza neutralna + Mechanik + Handlarz + po jednym punkcie zasobów na każdy). W dziczy nadawałaby się na to niedokończona budowa.

Pewnie zaraz polecą sugestie, aby zrobić przejście między Czerwonym Lasem a Dziczą, ale jest to niemożliwe, ponieważ muszą ze wszystkich przejść korzystać NPC, a mogą tylko z takich, które były w SoC lub CS. Nowe będą ignorować. Chyba, że tylko dla gracza, ale nie widzę takiej potrzeby.

Od razu powiem, że Bar nie będzie spędem Samotników, tylko bazą Powinności, i w miejsce Barmana, wskoczy barman Powinności. Albo skupię całą Powinność w północno-wschodnim kącie mapy, a reszta będzie do wzięcia, z zamkniętym wejściem do samego baru.

[EDIT]

Zaktualizowałem mapę dodając kropkowane przejścia dla Samotników. (dostępne dla gracza po kupnie pendrive'a)

Kropkowane przejście z czerwoną linią oznacza takie, którym potrafią się poruszać tylko gracz i kompani mający odpowiednią ochronę. (też dostępne tylko po kupnie pendrive'a)
Ostatnio edytowany przez smoq2 22 Cze 2012, 11:16, edytowano w sumie 2 razy
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Wojak w 21 Cze 2012, 18:07

No teraz jest to bardzo sensowne, bo Bandyci od razu wezmą sobie za cel Opór, a Powinność będzie walczyć z Wolnością. Wiem, ze wszystko jest już zaplanowane itd. ale ta dzicz wydaje się być zbędna. Taka bez wyrazu i jakiegokolwiek przeznaczenia. Z resztą, tak samo jak w SoC. Nie będzie można w przyszłości jej jakoś uatrakcyjnić?
Oceniasz zbyt prędko.
Awatar użytkownika
Wojak
Stalker

Dołączenie: 23 Paź 2009, 22:37
Ostatnio był: 14 Lip 2021, 16:25
Miejscowość: Wielkie Równiny
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 37

Postprzez pajak117 w 21 Cze 2012, 19:34

Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : fatal error
[error]Function      : CScriptEngine::lua_error
[error]File          : E:\priquel\sources\engine\xrServerEntities\script_engine.cpp
[error]Line          : 180
[error]Description   : <no expression>
[error]Arguments     : LUA error: ....t.a.l.k.e.r. - clear sky\gamedata\scripts\_g.script:982: bad argument #2 to 'format' (string expected, got nil)

Przy długiej walce z mutantami gdy uciekałem przestały mnie gonić i wróciły do swojej siedziby, więc miałem chwilę "przerwy", po strzale zawiesił mi się wskaźnik procentów "HP" mutanta w którego ostatnio strzeliłem i nie znikał ani się nie zmieniał gdy strzelałem. Gdy mnie w końcu zabiły, bo stały się nieśmiertelne, chciałem wczytać save z czasu "przerwy". Po zaznaczeniu sava wywaliło i zawsze wywala gdy tylko zaznaczę ten save. Miałem misję by oczyścić obszar "coś zabija stalkerów... itd".
pajak117
Kot

Dołączenie: 17 Cze 2012, 19:09
Ostatnio był: 22 Lip 2013, 13:34
Miejscowość: Parczów
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 0

Postprzez smoq2 w 21 Cze 2012, 21:08

Wklej też kilka linijek wyżej z loga.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Hairyguy w 21 Cze 2012, 21:09

Gram na wersji 3.7 i mam kilka problemów i pytań:
1. Pomieszczenia, nawet przy dobrej pogodzie, są bardzo ciemne. W domku 5x5 m przy słonecznym dniu jedno okno powinno pozwolić poruszać się po nim bez latarki ;)
2. Mam karabin Akm 74/2U i chciałem na niego założyć lunetę, ale nie mogę. Czy to bug czy po prostu tak ma być? Konkretnie luneta kupiona od Griszki, nazywa się "st_addon_scope_descr_bl". Moze zmienia cos ze ten Akm jest ulepszony? Ma wymieniona lufe i elementy polimerowe.
3. Gra zdecydowała że gram za wolno i zakwalifikowała Mnie jako Samotnika. Czy nadal mogę przyłączyć się do którejś z frakcji?
4. Czy można by wyłączyć "migające" animacje przy zasypianiu? Bo o ile przy 2-4 godzinach to nie ma problemu, przy 10-ciu są troszkę irytujące ;)
"Nie mam przyjaciół: własny umysł czynię swym przyjacielem.
Nie mam wroga: lekkomyślność czynię swym wrogiem.
Nie mam zbroi: życzliwość i prawość czynię swym pancerzem.
Nie mam zamku: stały umysł czynię swą twierdzą. "
- anonimowy XIV-wieczny samuraj
Awatar użytkownika
Hairyguy
Kot

Dołączenie: 21 Cze 2012, 20:21
Ostatnio był: 19 Paź 2012, 18:05
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 1

Postprzez smoq2 w 21 Cze 2012, 21:25

1. Pomieszczenia, nawet przy dobrej pogodzie, są bardzo ciemne. W domku 5x5 m przy słonecznym dniu jedno okno powinno pozwolić poruszać się po nim bez latarki ;)

Jeżeli grasz na wersji z AF to pytanie do Cromm Cruac. Jeżeli grasz na wersji Lite to do GSC.

2. Mam karabin Akm 74/2U i chciałem na niego założyć lunetę, ale nie mogę. Czy to bug czy po prostu tak ma być? Konkretnie luneta kupiona od Griszki, nazywa się "st_addon_scope_descr_bl". Moze zmienia cos ze ten Akm jest ulepszony? Ma wymieniona lufe i elementy polimerowe.

Luneta snajperska na tak małym karabinie szturmowym? Nie wpadłbym na to... Ale ok, być może jest to możliwe. W każdym razie, w żadnym stalkerze nie można na ten karabin zakładać żadnej lunety.

3. Gra zdecydowała że gram za wolno i zakwalifikowała Mnie jako Samotnika. Czy nadal mogę przyłączyć się do którejś z frakcji?

Nie grasz za wolno. Zdobyłeś 1500 punktów doświadczenia i status samotnika. To wszystko. Nie wyklucza to dołączenia do frakcji.

4. Czy można by wyłączyć "migające" animacje przy zasypianiu? Bo o ile przy 2-4 godzinach to nie ma problemu, przy 10-ciu są troszkę irytujące ;)

Nie, raczej nie można. Mi tam ten efekt się podoba. Dodam też, że animacja snu trwa tle samo, bez względu na to, czy śpisz godzinę, czy 10 godzin.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość