Dżuz napisał(a):skrzyżowanie z tzw. pierwszeństwem łamanym i bach... prawy kerunkowskaz, bo on zjeżdża z drogi głównej i musi to zakomunikować

Darth ReX napisał(a):Dżuz napisał(a):skrzyżowanie z tzw. pierwszeństwem łamanym i bach... prawy kerunkowskaz, bo on zjeżdża z drogi głównej i musi to zakomunikować
No wg wszelkich kursów prawa jazdy tak się właśnie robi. Też mnie irytuje, że uczą mnie, bym tak zrobił, no ale cóż.
jalkavaki napisał(a):Mnie to wqrczają rowerzyści jeżdżący po chodnikach. Miejsce pojazdów jest na drodze [...]

kapucha napisał(a):Prawka jeszcze nie mam, ale sporo jeżdżę rowerem, więc się wypowiem. Denerwuje mnie kiedy kierowcy nie traktują rowerzysty jak każdego innego uczestnika ruchu drogowego. Kiedyś miałem taką sytuację: podwójna ciągła, z przodu dopi*dala wielka ciężarówka a jakiś debil mnie wyprzeda, i do tego mając na pewno powyżej 100 na blacie. Brakowało kilku centymetrów, a by mnie zaczepił i w najlepszym przypadku zleciałbym na ryj do rowu. Po tym incydencie kiedy widzę coś na przeciwko a z tyłu samochód usiłujący nie wyprzedzić wjeżdżam chamsko na środek pasa. Przynajmniej wiem, że żaden debil nie zachce mnie wyprzedzić na siłę, a przynajmniej mam taką nadzieję.

kapucha napisał(a):Denerwuje mnie kiedy kierowcy nie traktują rowerzysty jak każdego innego uczestnika ruchu drogowego.
SkullDagger.

Co mówi kodeks drogowy? Jechać należy jak najbliżej prawej krawędzi drogi (choć z drugiej strony nie zawsze stan drogi na to pozwala), bez znaczenia czy prowadzisz rower czy jelcza 625.

xionc napisał(a):Chcesz sie zabić? Przecież to istne samobójstwo, kiedyś ktoś sie wkurzy i nakopie ci do dupy za takie zachowanie, albo policjanty to zobaczą i ci mandat dadzą. Kapitan szos sie znalazł, będzie innych na drodze zasad uczył. Takie lekcje nigdy dobrze sie nie kończa. Widzisz kretyna na drodze? Wymusza? Wciska sie na chama? Robi jakieś dziwne aksle na drodze? Odpuść, niech sobie jedzie, niech jak najszybciej sie oddali.

kapucha napisał(a):A co do mandatów, to wydaje mi się, że ostatnio weszła jakaś zmiana i rower ma prawo zajmować cały pas jak każdy inny uczestnik ruchu. Jeżeli się mylę, to proszę o podanie jakiegoś racjonalnego źródła.
Art. 1. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.1)) wprowadza się następujące zmiany [...]:
2. w art. 16:
dodaje się ust. 7 w brzmieniu [...]:
b) "7. Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem, motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art. 33 ust. 1.";

Domianos napisał(a):Podobno z ostatnią nowelizacją ustawy o ruchu drogowym rowerzysta ma prawo poruszać się po chodniku, na którym jest o wiele bezpieczniej niż na drodze.

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości