Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Jadę jak chcem. dajta lejce... Powożę rydwanem ...

Postprzez Darth ReX w 01 Lip 2012, 15:23

Dżuz napisał(a):skrzyżowanie z tzw. pierwszeństwem łamanym i bach... prawy kerunkowskaz, bo on zjeżdża z drogi głównej i musi to zakomunikować :facepalm:

No wg wszelkich kursów prawa jazdy tak się właśnie robi. Też mnie irytuje, że uczą mnie, bym tak zrobił, no ale cóż.
|| Ryzen 7 5700 X3D | 32GB RAM | RTX 5070 Ti | Windows 10 Pro x64 ||
Awatar użytkownika
Darth ReX
Redaktor

Dołączenie: 08 Lut 2008, 17:27
Ostatnio był: 16 Kwi 2026, 18:07
Kozaki: 224

Reklamy Google

Postprzez kapucha w 01 Lip 2012, 15:31

Prawka jeszcze nie mam, ale sporo jeżdżę rowerem, więc się wypowiem. Denerwuje mnie kiedy kierowcy nie traktują rowerzysty jak każdego innego uczestnika ruchu drogowego. Kiedyś miałem taką sytuację: podwójna ciągła, z przodu dopi*dala wielka ciężarówka a jakiś debil mnie wyprzeda, i do tego mając na pewno powyżej 100 na blacie :mad:. Brakowało kilku centymetrów, a by mnie zaczepił i w najlepszym przypadku zleciałbym na ryj do rowu. Po tym incydencie kiedy widzę coś na przeciwko a z tyłu samochód usiłujący nie wyprzedzić wjeżdżam chamsko na środek pasa. Przynajmniej wiem, że żaden debil nie zachce mnie wyprzedzić na siłę, a przynajmniej mam taką nadzieję.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez scigacz1975 w 01 Lip 2012, 16:16

Sam myślałem napisać o takim temacie w "co mnie wpienia" ale dobrze że jest osobny. Ostatnio od dwóch miesięcy siedzę z boku bo zabrali mi za punkty i trzeba zdać od nowa egzamin. Żeby było śmiesznie - 5 pkt za prędkość a reszta za głupie błędy, najczęściej po całym dniu driverki - zmiana pasa bez kierunku - wiem mieli rację, moja wina - za takie durne błędy nałapałem 20 pkt i piździach. Trudno, zdam i będę jeszcze bardziej uważał i szanował. Ale do tematu - wku*wia mnie godzina 15.00 w Stalowej Woli. Dlaczego? - o 15-ej otwierają się bramy HSW i około 5-6 tyś. pieszych, około 1,5-2 tyś. rowerzystów i troszkę tylko mniej samochodów nagle pakuje się na ulice, a wszyscy Ci ludzie myślą tylko jedno - do domu. ku*wa mać. Tragedia to mało powiedziane, zeszłej wiosny mało nie staranowałem dupka z huty, który wyjechał tuż przede mną na dwupasmówkę, zatrzymał się centralnie środkowym słupkiem na linii rozdzielającej oba pasy ruchu i tępo patrzył na mnie, a ja, hamując awaryjnie, nie wiedziałem co ten pajac ma zamiar zrobić. Albo rowerzysta z huty wypadający całym pędem na Al. Jana Pawła - droga dwujezdniowa po dwa pasy w każdą - na przejściu dla pieszych, bez rozglądania się czy coś w ogóle jedzie. Mogę tak na kolejne dwie strony. I wreszcie kierowcy "niedzielni" którzy jeżdżą codziennie do huty i z powrotem, a w niedzielę do kościoła. Kto się tu wybiera - OD 14.45 DO 16.15 ZRÓBCIE SOBIE PRZERWĘ. Szczerze wam wszystkim radzę.
Awatar użytkownika
scigacz1975
Monolit

Dołączenie: 29 Sty 2010, 00:26
Ostatnio był: 29 Mar 2026, 16:28
Miejscowość: Stalowa Wola
Ulubiona broń: --
Kozaki: 926

Postprzez Dżuz w 01 Lip 2012, 17:59

Darth ReX napisał(a):
Dżuz napisał(a):skrzyżowanie z tzw. pierwszeństwem łamanym i bach... prawy kerunkowskaz, bo on zjeżdża z drogi głównej i musi to zakomunikować :facepalm:

No wg wszelkich kursów prawa jazdy tak się właśnie robi. Też mnie irytuje, że uczą mnie, bym tak zrobił, no ale cóż.

No to skoro tak Cię uczą, to weź kodeks drogowy i pokaż każdemu jednemu, który tak naucza, Art. 22, ust. 5 i niech więcej nie mędrkuje :E A jak nadal będzie się upierał przy swoim, to poproś grzecznie żeby Ci pokazał artykuł, który nakazuje sygnalizować opuszczanie drogi głównej :P

jalkavaki napisał(a):Mnie to wqrczają rowerzyści jeżdżący po chodnikach. Miejsce pojazdów jest na drodze [...]

Oj tam, w wielu sytuacjach jest to dozwolone :P
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
atikabubu Dżuz to morrofag z 10 letnim stażem
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Dołączenie: 11 Lut 2011, 19:08
Ostatnio był: Wczoraj, 17:28
Miejscowość: Frogville
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 255

Postprzez xionc w 01 Lip 2012, 18:10

kapucha napisał(a):Prawka jeszcze nie mam, ale sporo jeżdżę rowerem, więc się wypowiem. Denerwuje mnie kiedy kierowcy nie traktują rowerzysty jak każdego innego uczestnika ruchu drogowego. Kiedyś miałem taką sytuację: podwójna ciągła, z przodu dopi*dala wielka ciężarówka a jakiś debil mnie wyprzeda, i do tego mając na pewno powyżej 100 na blacie :mad:. Brakowało kilku centymetrów, a by mnie zaczepił i w najlepszym przypadku zleciałbym na ryj do rowu. Po tym incydencie kiedy widzę coś na przeciwko a z tyłu samochód usiłujący nie wyprzedzić wjeżdżam chamsko na środek pasa. Przynajmniej wiem, że żaden debil nie zachce mnie wyprzedzić na siłę, a przynajmniej mam taką nadzieję.

Chcesz sie zabić? Przecież to istne samobójstwo, kiedyś ktoś sie wkurzy i nakopie ci do dupy za takie zachowanie, albo policjanty to zobaczą i ci mandat dadzą. Kapitan szos sie znalazł, będzie innych na drodze zasad uczył. Takie lekcje nigdy dobrze sie nie kończa. Widzisz kretyna na drodze? Wymusza? Wciska sie na chama? Robi jakieś dziwne aksle na drodze? Odpuść, niech sobie jedzie, niech jak najszybciej sie oddali.
Image

Za ten post xionc otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive kapucha.
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Stalker Rambo w 01 Lip 2012, 18:19

Nie bardzo wiem o co Ci dżuz chodzi. Logicznym jest, że zmianę pasa sygnalizuje się kierunkiem.

kapucha napisał(a):Denerwuje mnie kiedy kierowcy nie traktują rowerzysty jak każdego innego uczestnika ruchu drogowego.

My was nie traktujemy jako uczestnika ruchu, bo nimi nie jesteście :P (to dla beki). A teraz na poważnie, jakby mi jakiś dupek zajechał drogę rowerem, to zadzwoniłbym na policję, że prawdopodobnie pijany rowerzysta jedzie środkiem drogi. Chociaż nie, zjechałbym mu drogę i shamował, aby wjechał do rowu.
Co mówi kodeks drogowy? Jechać należy jak najbliżej prawej krawędzi drogi (choć z drugiej strony nie zawsze stan drogi na to pozwala), bez znaczenia czy prowadzisz rower czy jelcza 625.

Gorsi od rowerzystów są skuterkowcy. Rowerzysta jedzie wolno i wyprzedza go się szybko. Natomiast taki pajac na skuterze (który zapewnie nie ma prawka i jeździ na dowód), jedzie za wolno aby za nim się wlec i za szybko, aby go wyprzedzić, jeżeli coś jedzie na przeciwko. Oczywiście skuterkowcy lubią również jeździć środkiem pasa. I dodatkowo ten ich dźwięk, w mordę jeża. Mam nadzieje, że prawo kiedyś zakaże korzystania ze skuterów. :mad:

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative SkullDagger.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Dżuz w 01 Lip 2012, 18:28

@Stalker Rambo, chodzi mi o sytuację, w której pojazd D jadąc na wprost przez skrzyżowanie, używa prawego kierunkowskazu.

Image

Wiem, że trudno w to uwierzyć, ale za każdym razem gdy wjeżdżam do T-wa, jestem świadkiem takiej sytuacji. Może dla Ciebie jest to logiczne, że kierunkowskazu używa się wyłącznie do sygnalizowania zmiany pasa ruchu (dzięki Ci za to :) ) i kierunku jazdy, ale nie dla wszystkich jest to oczywiste :/

Uwagi moderatora:

Nie ogarniam po co na te narzekania nowy temat. Łączę.
W11 x64 / Ryzen 5 7500F / ASUS Prime RTX 5070 OC 12 GB / 32 GB DDR 5 / SSD Samsung 990 Pro 1 TB
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Re: Co was w...pienia

Postprzez Stalker Rambo w 01 Lip 2012, 19:13

Teraz rozumiem. Faktycznie idiotyczne. Jadąc prosto, po cholerę używać kierunku :facepalm: .
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Domianos w 01 Lip 2012, 19:55

Co mówi kodeks drogowy? Jechać należy jak najbliżej prawej krawędzi drogi (choć z drugiej strony nie zawsze stan drogi na to pozwala), bez znaczenia czy prowadzisz rower czy jelcza 625.

Podobno z ostatnią nowelizacją ustawy o ruchu drogowym rowerzysta ma prawo poruszać się po chodniku, na którym jest o wiele bezpieczniej niż na drodze.
Awatar użytkownika
Domianos
Łowca

Dołączenie: 23 Lis 2009, 22:32
Ostatnio był: 25 Wrz 2024, 18:16
Miejscowość: Szczecin
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 28

Postprzez kapucha w 01 Lip 2012, 20:08

xionc napisał(a):Chcesz sie zabić? Przecież to istne samobójstwo, kiedyś ktoś sie wkurzy i nakopie ci do dupy za takie zachowanie, albo policjanty to zobaczą i ci mandat dadzą. Kapitan szos sie znalazł, będzie innych na drodze zasad uczył. Takie lekcje nigdy dobrze sie nie kończa. Widzisz kretyna na drodze? Wymusza? Wciska sie na chama? Robi jakieś dziwne aksle na drodze? Odpuść, niech sobie jedzie, niech jak najszybciej sie oddali.

Może trochę przesadziłem, nie jadę wtedy jak rowerowy król szos przy znakach poziomych, ani zygzakiem, odbijam od pobocza, aby uniemożliwić próbę ładowania się kierowcy z tyłu na trzeciego. Wolę, żeby kierowca na mnie ponarzekał, i wyprzedził te 3 sekundy później, niż żeby próbował się wcisnąć i nie daj Boże zaczepił. Mój wujek zawsze zjeżdżał aż na pobocze i się doigrał, poważnie uszkodzony lewy łokieć. A co do mandatów, to wydaje mi się, że ostatnio weszła jakaś zmiana i rower ma prawo zajmować cały pas jak każdy inny uczestnik ruchu. Jeżeli się mylę, to proszę o podanie jakiegoś racjonalnego źródła. W takiej sytuacji to zjeżdżanie na pobocze jest istnym samobójstwem, wręcz zachęca to do wyprzedzania kierowcę z tyłu.

Ale muszę przyznać, że ostatnie zdanie bardzo mądre.
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Dżuz w 01 Lip 2012, 20:38

kapucha napisał(a):A co do mandatów, to wydaje mi się, że ostatnio weszła jakaś zmiana i rower ma prawo zajmować cały pas jak każdy inny uczestnik ruchu. Jeżeli się mylę, to proszę o podanie jakiegoś racjonalnego źródła.

Słyszałeś, że dzwonią, ale w którym kościele to już nie :E

Odpowiedź na Twoje pytanie: tak i nie. Rowerzysta może poruszać się środkiem pasa ale tylko podczas zbliżania się do skrzyżowania, lub gdy już się na nim znajdzie. Podstawa prawna - nowelizacja z 1 kwietnia 2011:

Art. 1. W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.1)) wprowadza się następujące zmiany [...]:

2. w art. 16:
dodaje się ust. 7 w brzmieniu [...]:

b) "7. Na skrzyżowaniu i bezpośrednio przed nim kierujący rowerem, motorowerem lub motocyklem może poruszać się środkiem pasa ruchu, jeśli pas ten umożliwia opuszczenie skrzyżowania w więcej niż jednym kierunku, z zastrzeżeniem art. 33 ust. 1.";

Tak że "całą drogą" jechać nie możesz wszędzie tam gdzie Ci się podoba, ale tylko w określonym ustawą miejscu :wink:
Awatar użytkownika
Dżuz
Przewodnik

Postprzez xionc w 02 Lip 2012, 08:10

Domianos napisał(a):Podobno z ostatnią nowelizacją ustawy o ruchu drogowym rowerzysta ma prawo poruszać się po chodniku, na którym jest o wiele bezpieczniej niż na drodze.

Bezpieczniej? Na pewno nie dla pieszych. Strasznie mnie denerwuje jak taki cyklista dzwoni bo on jedzie, jest panem i władcą chodnika. Kiedyś sie taki wkomponował we mnie, skutek: jego scentrowane koło, rozwalony durny łeb, Ja: wstrząśnienie mózgu, ręka połamana w dwóch miejscach i podarte gacie. Idiot, powinni sobie wykupywać OC czy coś.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości