Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Przemek77 w 02 Lip 2012, 10:02

Co mnie wnerwia w kwestii bycia kierowcą:

1. "L-ki". Powiem tak - jak ja się uczyłem jeździć (lata 90-te) instruktor mi powtarzał - "Nie przekraczaj prędkości, ale nie tamuj ruchu bo nie jesteś sam". Obecnie jak widzę generalną zasadą kursów na prawko jest chyba "Podziel przez dwa aktualnie obowiązującą prędkość". Szlag mnie trafia, gdy w zabudowanym wlecze się przede mną "L-ka" 20 na godzinę. To chyba nie na tym polega. A jeszcze jak na uragowisko - nazwy tych szkół nauki jazdy powalają - "Rally", "Formuła 1", "WRC"...

2. Takie elektryczne wózki co na nich dziadki jeżdżą - jaki toto ma status? Czy toto może jeździć po szosie? Bo na mojej wsi czesto-gęsto stare dziadki poruszają się takimi wehikułami po szosach - zazwyczaj z porażającą prędkością 5 km/h - skutecznie blokując ruch.
Pijany listonosz ze świata modliszek
Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę,
Której nie ma i tak;
Bo jest dziecko moje i sny atomowe,
I myśli myśliwce co są odrzutowe -
Ich huk - to dla mnie - znak.
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Dołączenie: 26 Maj 2008, 13:17
Ostatnio był: 29 Gru 2022, 21:38
Miejscowość: LUBLIN
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 118

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 02 Lip 2012, 10:12

No właśnie xionc: "rowerzysta jest równoprawnym uczestnikiem ruchu" - to dlaczego tylko kierowcy muszą mieć urzędową weryfikację umiejętności i znajomości przepisów (prawo jazdy), dlaczego tylko kierowcy muszą mieć wykupione OC, dlaczego auta muszą mieć przeglądy, sprawne światła et cetera, cetera.
Widząc rowerzystów jadących w szyku czołowym (obok siebie) na ruchliwej drodze, bez świateł i odblasków to się zastanawiam na czym ta równość polega?

O mrocznych ninja nie wspominając...
[Ci co jadą nocą, nieoświetloną drogą rowerem bez świateł i odblasków, ubrani na czarno - jednemu życie uratowały tylko jasne podeszwy trampek - inaczej nie wiem czy dałbym radę go ominąć]
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Stalker Rambo w 02 Lip 2012, 12:55

xionc napisał(a): Kiedyś sie taki wkomponował we mnie, skutek: jego scentrowane koło, rozwalony durny łeb, Ja: wstrząśnienie mózgu, ręka połamana w dwóch miejscach i podarte gacie.

Hehe, ten wypadek tłumaczy większość twoich wypowiedzi... :E

A tak serio, to dzięki twojemu postowi zauważyłem pewną powinność (Prawo większego?): Rowerzyści ignorują pieszych, kierowcy rowerzystów (i skuterkowców - ale ich można ignorować :E ), a ciężarówki pozostałe samochody.

Terminus napisał(a):O mrocznych ninja nie wspominając...

Niestety tacy się pojawiają nie tylko na rowerach. Wśród pieszych też się wielu takich znajduje, mroczni, niewidzialni i przedewszytkim najwidoczniej nieśmiertelni. :/

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Terminus, Lucjusz.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez Przemek77 w 02 Lip 2012, 13:53

A "ninja geriatryczni" - to dopiero fenomen. To dobrze, że zbliżając się do przejścia instynktownie trzymam nogę na hamulcu i jak dotąd zawsze udało mi się wyhamowac przed takim artystą - nieraz z piskiem, ale zawsze. Idzie taki stary dziadek ze starą babcią - obydwoje patrzą się w prawo skąd nadjeżdża samochód - i niewiele myśląc ładują się pod koła. Ja nie wiem co taki dziadek sobie wyobraża - że samochód ma drogę hamowania jak w kreskówkach, że on z racji swego wieku jest - nie wiem - niezniszczalny i nie podlegający prawom fizyki jak też i prawom kodeksu drogowego?
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez Terminus w 02 Lip 2012, 14:15

Zapomniałeś dodać, że są to sprinterzy krótkodystansowi: wbiegają na przejście, 3 kroki biegiem a potem pokonują dystans krokiem spacerowym.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Przemek77 w 02 Lip 2012, 14:26

To, że lezie potem jak śpiący ślimak to już tam olewam. Problem, że wpieprza się prawie pod koła myśląc, że z racji wieku jest jakiś nietykalny i nieśmiertelny.
Której nie ma i tak;
Awatar użytkownika
Przemek77
Przewodnik

Postprzez xionc w 02 Lip 2012, 14:30

Stalker Rambo napisał(a):Hehe, ten wypadek tłumaczy większość twoich wypowiedzi... :E

A tak serio, to dzięki twojemu postowi zauważyłem pewną powinność (Prawo większego?): Rowerzyści ignorują pieszych, kierowcy rowerzystów (i skuterkowców - ale ich można ignorować :E ), a ciężarówki pozostałe samochody.

Haha zabawne. Też byłem taki dowcipny do wypadku. Potem inaczej zaczałem patrzeć na to co sie dzieje na drodze.
I mimo że mam teraz mocne auto to jeżdże znacznie uważniej niż jak miałem małą popierdółke. Wystarczy chwila i wszystko w życiu ci sie odwraca o 180 stopni.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez Realkriss w 02 Lip 2012, 14:50

A teraz coś z zupełnie innej beczki...
Robaki w czereśniach!!!
Nie ma lepszych owoców według mnie, czekam co roku na tę chwilę, gdy się pojawiają. A potem robak i ma takie spasione cielsko białe i ten czarny łeb!!!!
Dlatego muszę każdą otworzyć i obejrzeć w środku, wyglądam wtedy jak debil z nerwicą natręctw.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Pijawol.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez Stalker Rambo w 02 Lip 2012, 15:26

Realkriss, Bear Grylss by nie narzekał ;)

Xionc moja wypowiedź nie miała na celu obrażenia Ciebie. To taki typowy wojskowy, przyjacielski dowcip. Jeśli się obraziłeś to przepraszam.

Za ten post Stalker Rambo otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
Awatar użytkownika
Stalker Rambo
Weteran

Dołączenie: 21 Paź 2011, 00:15
Ostatnio był: 27 Lis 2023, 17:36
Miejscowość: Starogard Gdański
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 143

Postprzez KoweK w 02 Lip 2012, 15:50

Domianos napisał(a):Podobno z ostatnią nowelizacją ustawy o ruchu drogowym rowerzysta ma prawo poruszać się po chodniku, na którym jest o wiele bezpieczniej niż na drodze.

Nowelizacja, której przepisy obowiązują od 21 maja 2011 r. pozwalają na jazdę po chodniku tylko i wyłącznie wtedy, gdy warunki pogodowe będą zagrażały bezpieczeństwu rowerzysty. Prawo zezwala na skorzystanie z chodnika, gdy będzie padał śnieg, ulewny deszcze lub na jezdni będzie gołoledź. Nowe przepisy dopuszczają też jazdę po chodniku podczas silnego wiatru. Chyba nie muszę tłumaczyć jak te przepisy wpływają na bezpieczeństwo rowerzysty.

Na chodnik można też wjechać, gdy obok nie ma ścieżki rowerowej, a po jezdni samochody poruszają się z prędkością większą niż 50 km/h. Chodnik musi mieć jednak co najmniej 2 m szerokości.

Podstawa prawna:
-Art. 1 pkt 7 - prawo o ruchu drogowym oraz ustawy o kierujących pojazdami (Dz. U. Nr 92, poz. 530);
-Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z 24 maja 2011 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń (Dz. U. Nr 105, poz. 615).

- - -

Ogólnie polecam zaznajomić się ze zmianami, które nastąpiły właśnie w maju tamtego roku, bo trochę ich jest, a nikt chyba przez przypadek rowerzysty przejechać nie chce...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 16:28
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez xionc w 02 Lip 2012, 20:31

Stalker Rambo napisał(a):Realkriss, Bear Grylss by nie narzekał ;)

Xionc moja wypowiedź nie miała na celu obrażenia Ciebie. To taki typowy wojskowy, przyjacielski dowcip. Jeśli się obraziłeś to przepraszam.

Spoko luz, chodzi mi tylko o to że w jednej chwili możesz wracać z roboty a za 5 minut możesz być zakleszczony w blaszanej puszce.
Realkriss czasami lepiej nie wiedzieć, piękne ładne ciemne czereśnie, łykasz i tylko pestki wypluwasz, wkładka mięsna gratis.
Image
Awatar użytkownika
xionc
Przewodnik

Dołączenie: 07 Maj 2005, 13:33
Ostatnio był: 19 Lip 2022, 20:36
Miejscowość: Zg-c
Kozaki: 171

Postprzez paintball_0 w 02 Lip 2012, 20:38

Realkriss napisał(a):A teraz coś z zupełnie innej beczki...
Robaki w czereśniach!!!
Nie ma lepszych owoców według mnie, czekam co roku na tę chwilę, gdy się pojawiają. A potem robak i ma takie spasione cielsko białe i ten czarny łeb!!!!
Dlatego muszę każdą otworzyć i obejrzeć w środku, wyglądam wtedy jak debil z nerwicą natręctw.

Pierwsza zasada jedzenia czereśni: NIE OTWIERAJ!!
Druga zasada jedzenia czereśni: PAMIĘTAJ O PIERWSZEJ ZASADZIE!!

Z innej beczki. Codziennie o 19:00 niczym dziecko w bożonarodzeniowy poranek otwieram stronkę steampowered.com z nadzieją na wspaniałą grę w 75%-towej promocji. Wiecie co dzisiaj przeceniono? TO. I jak tu się nie wkur**ć...
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości