[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Rumcajs93 w 04 Wrz 2012, 01:27

No jeżeli chodzi o rzucanie granatami to chyba mody AMK dają takie możliwości zwykłym stalkerom jak rzucanie granatów. A jeżeli chcesz mieć od razu skrypty modyfikacji do Czystego Nieba to w SHOKER MOD v1.9 są takie rzeczy.
W shokerze jest również niezłe AI, nie wiem nawet czy czasem nie stworzyli tam specjalnych skryptów dających w jakiś magiczny sposób możliwości wyszukania miejsc nadających się do tych specjalnych pozycji strzeleckich (zauważyłem takie coś podczas walki na północnych krańcach agropromu - a tam chyba GSC nie robiło tych smart.cover'ów czy jak to tak się zwie).
Tam też znajdziesz sporo LKM'ów (M249 SAW; M60E3; Minigun M134; RPK-74 [wersja na 45 lub 100 naboi]; PKM Taktyczny; MK-14) lub nawet alternatywną wyrzutnie rakiet :D.
Jak chcesz to mogę Ci podrzucić pełną listę broni dodanych przez SM v1.9 - to byś może coś wybrał.

A i może dałoby się dodać "do obiegu" kombinezony monolitu w późniejszych wersjach moda?
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Reklamy Google

Postprzez smoq2 w 04 Wrz 2012, 10:21

Wątpię by coś takiego było możliwe... Jak znam życie po prostu wrzucili AI od rulixa i na tym się skończyło.

A co do broni, to chciałbym tylko jeden natowski karabin maszynowy.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez Pytajnik w 04 Wrz 2012, 14:13

A propos dostępności: IMO dobrze że wszystko jest dostępne, ale moim zdaniem ZA TANIO. Jak giwera będzie dużo kosztować, będzie można ją nabyć tylko w opłakanym stanie, trzeba będzie dużo zapłacić za naprawę, przy czym nigdy nie uda się jej naprawić w 100% i będzie się szybko psuła poza tym naboje będą ważyć od groma i będą kosztować niemało, to zaleta posiadania super giwery nie będzie taka istotna - nie będzie dawać takiej przewagi. Dziwne jest to, że do niektórych broni nie można zamontować celownika optycznego. Powinien być też jakiś rodzaj czarnego rynku, tzn. jakiś ekwipunek lub umiejętność jest właściwa tylko dla danej frakcji to u kogoś (zdrajca itp.), po cenach czarnorynkowych (duuużych) mógłby być dostępny. No i umiejętności się kończą po 9k exp - a to średnio - gdyby dało się to rozwinąć do 50k? Sam pomysł i wykonanie super, chociaż potwierdzam coraz większe zacinanie - jakby wraz z czasem grania wzrastało obciążenie kompa.
Pytajnik
Kot

Dołączenie: 29 Sie 2012, 17:13
Ostatnio był: 15 Lut 2013, 01:19
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

Postprzez Rumcajs93 w 04 Wrz 2012, 15:15

@smoqu
Jeżeli chcesz dodać jeden KM to chyba najlepiej i najprościej będzie dodać M249 SAW. Amunicja do niego już jest w grze (5,56x45mm). A model prezentuje się tak:
Image
Wtedy myśle że byłoby mniej więcej tak:
PKM będzie na wyposażeniu Powinności i Oporu,
M249 u Najemników i Wolności,
RPK u Bandytów.
Brakowało by KM dla czystoniebowców (bo tu chyba RPK jest trochę słabszą bronią niż pozostałe KM, a bandyci mają większe oddziały i lepiej wyposażone niż CN) i tu może zdałby się Taktyczny PKM. Wiem że to jest sporo roboty ale chyba się opłaci. I tu masz od razu podgląd modelu:
Image

I teraz jeszcze taki postulat - według mnie ten karabin myśliwski z lunetą nie spełnia się za bardzo jako snajperka, i tu wzamian można by dodać jakiś jego zamiennik - choćby sztucer z Shokera, tylko tam był na amunicje 9x18mm ale jakby to zmienić na nabój .45 to mogłaby być to porządna broń na start dla snajperów. Wygląda to mniej więcej tak:
Image
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez duty w 04 Wrz 2012, 15:44

Proponowałem wcześniej M249 SAW , ale może być też M60E3 , za to rozdzielenie broni po frakcjach widzę tak:
M249 SAW dla Czystego Nieba i Najemników ( maja kasę i bezpośrednie powiązania z NATO)
RPK mieli by Bandyci i Opór , (silne frakcje osłabimy , słabszą bronią do obrony baz)
PKM dla Powinności i Wolności. ("Wolność ma Mosin-Nagant i SWD , to i będzie pasować PKM")

Co do pomysłu spawnowania broni nie podoba mi się, o wiele prościej jest spowodować, żeby takiej broni nie opłacało się naprawiać i stała się zwykłym balastem. Przypomnę że zdobycie dobrej broni nawet w początkowej fazie gry to nie problem , odwiedzamy np: dowódcę "Wolności" po czym walimy mu kulkę w dyńkę i mamy SWU, spadek nastawienia nie jest na tyle wielki by reszta frakcji zaczęła od razu do nas walić a my się wycofujemy z łupami. Jednak zawsze uszkodzenie SWU przekracza 60% a koszt naprawy jest astronomiczny i przekracza koszt kupna nowej u handlarza. Powoduje to że taką broń sprzedajemy lub zalega w schowku jako trofeum. Jeśli zamiast M249 SAW wprowadzimy M60E3 to zwykłe ograniczenie amunicji 7,62 x 51 mm NATO w sklepie, uniemożliwi jego wykorzystanie , podobnie można zrobić z PKM i RPG .
Ostatnio edytowany przez duty, 04 Wrz 2012, 16:00, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez smoq2 w 04 Wrz 2012, 15:48

@ Rumcajs - Obawiam się, że broń na amunicję 5,56x45mm będzie zadawała za mało obrażeń w porównaniu z PKM i RPK.
A co do RPK, to obrońcy będą mieli specjalny wariant na 75 naboi.
Jak już coś mam dodać, to jakiś karabin maszynowy na naboje większego kalibru i wyglądałoby to tak:

Bandyci - RPK
Opór - RPK
Powinność - PKM
Wolność - PKM
Czyste Niebo - Coś Natowskiego
Najemnicy - Coś Natowskiego

A co do karabinu myśliwskiego, to należy pamiętać, że to nie jest broń snajperska, tylko... Karabin myśliwski z lunetą. Nic więcej, nic mniej.

Bronią początkującego snajpera ma być Mosin.

[EDIT]

@ duty - Problemem nie jest że broń wpadnie w łapy gracza, tylko innego NPC lub obrońca sobie zejdzie z posterunku i pobiegnie w świat (Zonę :)) z nowiutko zespawnowanym PKM'em.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rumcajs93 w 04 Wrz 2012, 16:26

Ale jeżeli sprawdzicie na wikipedii dowiecie się że M249 jest sprzedawane w Europie pod nazwą FN Minimi w dwóch wariantach kalibrowych - 5,56x45mm lub 7,62x51mm - a ta druga opcja amunicji może będzie porównywalna z osiągami PKMu.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez duty w 04 Wrz 2012, 16:42

No tak , ja ciągle zakładałem, że LKM'y ( czy bardziej poprawnie UKM'y ) nie będą w początkowej fazie gry w bazach , ale chyba lepiej jak pojawią się od razu i wtedy twój pomysł smoq2 wydaje się rozwiązywać problem. Jednak w późniejszej fazie gry spokojnie UKM'y mogą mieć Szturmowcy.

Jak M249 SAW 5,56x45mm wydaję ci się za słaby choć szybkostrzelność wydaje się robić swoje to faktycznie można zmienić mu amunicję na 7,62x51mm NATO jak pisze Rumcajs93 i zmienić mu nazwę na FN Minimi w ostateczności M60 na pewno sprosta wymaganiom.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Postprzez Gorianov w 04 Wrz 2012, 16:53

RPK to dobry pomysł, broń jeszcze za czasów Związku Radzieckiego więc w magazynach mieli tego mnóstwo jak sądzę, do zony mogłaby ta broń zostać przemycona na dużą skalę, tak jak z AK-74, no może nie aż w takiej skali ale fakt że RPK to doskonały pomysł.
Co do Mosina ..
Moim zdaniem ta broń CAŁKOWICIE nie pasuje do świata stalkera, skąd niby w zonie miałaby się znaleźć broń używana od lat 90. XIX wieku do lat 50. XX wieku !
Można przecież tą broń zastąpić jakąś inną.

Za ten post Gorianov otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Strelok_90.
Awatar użytkownika
Gorianov
Człowiek-Artefakt

Dołączenie: 27 Cze 2012, 00:20
Ostatnio był: 08 Wrz 2021, 23:36
Miejscowość: legowisko utakera
Kozaki: 36

Postprzez smoq2 w 04 Wrz 2012, 17:14

@ duty - Jak masz gdzieś model M60 to też mogę dodać.
Niestety jednak bronie służące wyłącznie do obrony bazy będą znikać z rąk stalkera jeśli zginie albo opuści posterunek. Będzie to najprostsze rozwiązanie. Przynajmniej na chwilę obecną wiem jak takie wykonać żeby spełniało te warunki:

1. Gracz nie może dostać w pełni sprawnej broni do obrony bazy po zabiciu stalkera.
2. Broń do obrony bazy nie może opuścić stanowiska obrony jeżeli stalker ją trzymający odejdzie.

@ Rumcajs - Możesz mi podesłać model tego Minimi? Najlepiej z plikiem konfiguracyjnym. (Link do Shoker Mod nie działa)
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Śledzik w 04 Wrz 2012, 17:25

FN Minimi na amunicję jest używany jedynie przez siły specjalnie i armie czech nie bardzo by tu pasował karabin o ogromnej szybkostrzelnosci i ogromnej sile lepiej by pasował FN Mag (dręzczy mnie już to że RPK jest na amunicje 7,62x54 zamiast 7,62x39) ale M60 pasuje idealnie, bron nie uzywana już szeżej w siłach zbrojnych wycofywany z uzbojenia do rezerw a tam po cihutku wynoszony z magazynów na czarny rynek.

@Gorianov
Mosin pasuje tu idealni w końcu pełno tego we wsiach krajów po związkowych w tym na Ukrainie. Jak na mój gust bardziej nie pasuje tu FN 2000, Groza, Abakan czy mój ulubiony AS WAŁ. I mylisz sie jeśli sądzisz że koniec kariery Mosina nastąpił w latach 50-tych XX wieku. W rególarnej służbie używany był do lat 70-tych a w rezerwie przeleżał prawdopodobnie kolejne 20 lat.

Pomysł z dodaniem sztucera jak dla mnie strzał w dziesiątke ale użył bym amunicji 7,62x51 NATO, ewentualnie (mażenia) dodanie amunicji 30-06 , bardzo silnej ale dającej ogromny odrzut. Jednak SV 98 to nie sztucer a karabin wyborowy służb specjalnych i milichyjnych Fderacji Rosyjskiej. Idealna była by popularna w tym rejonie świata CZ 550.
"Nic tak nie cieszy jak seria z Pepeszy"
"Si vis pacem para bellum"
Awatar użytkownika
Śledzik
Kot

Dołączenie: 24 Cze 2012, 14:30
Ostatnio był: 02 Sie 2013, 02:48
Miejscowość: Sosnowiec
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 1

Postprzez duty w 04 Wrz 2012, 17:36

Szkoda że będą znikać :(
RPG7 - w bazach na wybranych stanowiskach to bardzo dobry pomysł tylko trzeba pogorszyć celność dla NPC , bo jak walą tak celnie jak "mrówka" to będą nie lada przeszkodą, choć to chyba o to chodzi.
Granaty- mam nadzieje, że smoq2 znajdzie coś w SHOKER MOD v1.9 albo gdzieś indziej, pozwalającego na modyfikacje.
Gorianov też uważam, że Mosin-Nagant pasuje do STALKER'a , produkowana do 1965r powinna zalegać w magazynach na czas "W" dopóki rdza go nie zje.

model M60- http://78352.file4u.pl/download/3264969 ... e4u.pl.rar (sprawdź, czy kompletny)
edit:
model FN Minimi (M249) http://78352.file4u.pl/download/3264988 ... e4u.pl.rar

Za ten post duty otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Rumcajs93.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości