[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Idealny w 30 Wrz 2012, 09:14

Legate48 napisał(a):a pobrałeś to https://dl.dropbox.com/u/66826401/fix1.zip ?

Pomogło, dzięki :)
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 32

Reklamy Google

Postprzez Legate48 w 30 Wrz 2012, 16:10

Nie ma problemu :)
Awatar użytkownika
Legate48
Kot

Dołączenie: 26 Wrz 2012, 18:38
Ostatnio był: 08 Gru 2012, 12:57
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez trojanuch w 30 Wrz 2012, 21:55

No dobra to skoro możliwe jest już zasadniczo wszystko, to już nie będę mędrkował ;) Na pewno cieszę się że masz podobne podejście do mobilności NPCów.

W każdym razie, jeśli limitów co do możliwości w zasadzie brak, to rzucę luźno 2 rzeczy które moim zdaniem spoko by było zrobić, a które do twojego ostatniego posta wydawały się delikatnie mówiąc mało realne:

- zróżnicowanie taktyk AI w zależności od trzymanej broni / lub chociaż różne taktyki przypisane 'na sztywno' do określonych 'klas' NPCów. W najprostszym wydaniu: typ z shotgunem / SMG rushuje, drugi z karabinem szturmowym trzyma średni dystans, trzeci z LMG kładzie ogień zaporowy (czyli strzela seriami w osłone za którą jest wróg) a snajper stoi najdalej i stara się walić heady.
Na to oczywiście już bardzo łatwo jest 'nałożyć' bronie i pancerze typowe dla danej klasy oraz np. poprzypisywać im inne ustawienia z m_stalker.ltx (np. rusher szybciej się porusza).

- poprawnie działający tryb 'paniki' - to co jest w vanilla oczywiście się do niczego nie nadaje i trzeba go wyłączać bo AI prędzej czy później 'wariuje' (przynajmniej ja nie byłem w stanie znaleźć żadnej akceptowalnej kombinacji parametrów w żadnej z 3 gier). Czyli właściwie od nowa trzeba by napisać jakiś system decyzyjny uciekam / nie uciekam + jakiś rozsądny scenariusz zachowania jeśli uciekam (np. biegnę do najbliższej obsadzonej swoimi lub neutralnej bazy).

Także powyższe tematy pod rozwagę (chyba, że może już zrobione? ;) ) - a ja czekam z niecierpliwością na cokolwiek grywalnego z waszej strony jeśli chodzi o nowe AI czy ogólnie nową wersję bo zapowiada się totalny kosmos :)
Image
Crazy Misery Brewer
Awatar użytkownika
trojanuch
Modder

Dołączenie: 17 Gru 2007, 07:31
Ostatnio był: 03 Lis 2021, 13:37
Miejscowość: Łódź
Kozaki: 160

Postprzez Ilja w 30 Wrz 2012, 23:52

Wiesz kiedy wersja 3.9? Albo ile z ficzerów nad którymi pracowałeś jest skończone? Osłony będą w najbliższej odsłonie, czy to rzecz na dłuższą robotę?
IT'S OVER

Za ten post Ilja otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Papa Mobile.
Awatar użytkownika
Ilja
Survarium.pl

Dołączenie: 02 Kwi 2011, 00:52
Ostatnio był: 16 Lis 2014, 21:25
Miejscowość: Deska zabita dziurami
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Bulldog 6
Kozaki: 25

Postprzez Fender w 01 Paź 2012, 09:44

Nie było mnie ho ho i jeszcze trochę czasu. Może ktoś podesłać listę najnowszych zmian lub nakierować gdzie się ona znajduje? Dzięki z góry!
Awatar użytkownika
Fender
Tropiciel

Dołączenie: 26 Wrz 2010, 12:38
Ostatnio był: 13 Gru 2024, 21:14
Miejscowość: Przedmieścia Limańska
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Viper 5 9x18
Kozaki: 90

Postprzez duty w 01 Paź 2012, 11:20

Wersja 3.9 była już bliska wstawienia , ale w ostatniej chwili "urodziło" się coś nowego, cierpliwości ;)

Co jest już gotowe do wersji 3.9 :
- 3-4 nowe bronie w tym UKM'y do obrony baz.
-modernizacja broni i pancerzy będzie w nowym systemie modułowo-slotowym
-mapa na której będziemy się znajdowali będzie w całości w trybie online.
-zmiany w AI śmigłowców http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=5616#p227307
- skrypt na atak z flanki do AI walki NPC http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=5580#p227019
- "Żywa Ekonomia" http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&p=215190#p215168
- nowe UI handlu http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=5124#p221321
-przeniesienie bazy Oporu i ( edit: jednak bez bazy Czystego Nieba :facepalm: ) , zamknięcie jednego przejścia na Bagna.
-zmieniony system celowania dla NPC http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=5064#p219907
-Patrole Ekologów, Wojskowych Stalkerów przez Zone, nowe kombinezony http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=4320#p212983

i to chyba jeszcze nie wszystko :)
Ostatnio edytowany przez duty, 02 Paź 2012, 11:37, edytowano w sumie 1 raz

Za ten post duty otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive DJ[Zone], trojanuch, Fender.
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez Juraszka w 01 Paź 2012, 18:04

ciekawe :) muszę przyznać, że moja nieobecność sprawia, że jak teraz wszedłem to aż nie mogę się doczekać nowej wersji :)

najbardziej bawi mnie to że na 3.8 ledwo mi CS chodzi... a dwa tygodnie temu udało mi się uruchomić Skyrim'a na moim laptopie... -,-
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez Shaker279 w 01 Paź 2012, 21:44

Ja słyszałem a raczej przeczytałem że tylko baza oporu będzie przeniesiona w inne miejsce a że baza czystego niebo to dla mnie nowość.Chyba że duty źle napisał.I czemu mrówka jako jedyny nie biega w egzo szkielecie wszystko ulepszyłem i geist i fiodor biegają e egzo a on nie.
:

I po co to czytasz i tak nie znajdziesz tu nic mądrego
Awatar użytkownika
Shaker279
Stalker

Dołączenie: 25 Cze 2012, 19:17
Ostatnio był: 27 Wrz 2013, 17:14
Miejscowość: I tak nie zansz tego zadupia
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 6

Postprzez smoq2 w 01 Paź 2012, 23:42

@ trojan - Tak już mega mega mega upraszczając sprawę, to zamierzam połączyć bardzo szybką i dynamiczną walkę razem z animacjami chowania się. Wszystko ma właśnie dziać się bardzo szybko, i mieć nawet takie bajerki:

Załóżmy, że mamy postawioną skrzynie w taki sposób, że każda z jej ścian jest skierowana odpowiednio na północ, wschód, południe, zachód. My stoimy ze 20m od południowej ścianki skrzyni a stalker, który nas atakuje (idzie złowrogo w naszą stronę strzelając seriami) akuratnie jest zaraz obok skrzyni. Posyłamy w jego stronę kulkę, obrywa w nogę i już nie ma takiego zapału, wskakuje za skrzynie odgrywając odpowiednią animację (po otrzymaniu obrażeń przechodzi tymczasowo w tryb chowania się). Naturalnie najlepszą stroną skrzyni do schowania się jest północna (bo przecież po bokach dalej będziemy go widzieć). No ale my nie chcemy czekać aż stalker nabierze znowu chęci do walki i staramy się obejść skrzynie od zachodniej strony. Jednak TFWowy stalker nie będzie taki durny, i tak szybko jak wyjdziemy z pola kąta przypisanego do północnej ścianki, stalker na nowo oceni, która ścianka najlepiej go osłoni (w tym przypadku wschodnia) i szybko przekuca za właśnie tą ściankę. Mówiąc technicznie, stalkerzy będą nie tylko szukali osłony, ale też ją dynamicznie modyfikowali w zależności od obiektu za którym się chowają.

Ze strony kodowania... Obecnie używamy (chyba wszystkie mody) funkcji silnikowej, która najzwyczajniej zwraca nam level vertex, który po jakichś tam obliczeniach jest uznawany za najlepsze miejsce osłony przed wrogiem. Działa jak działa... Na dalekie odległości jest całkiem ok, ale czasami ustawia NPC tuż przed wrogiem, bo akurat przy wrogu stoi sobie drzewo. W każdym razie działa "jednopunktowo". Ja planuje stworzyć funkcje, która nie będzie zwracała jednego punktu do osłony, a zbioru punktów. Takim zbiorem punktów będzie np. nasza skrzynia. Moja funkcja nie będzie wyszukiwała punktu za skrzynią, a całej skrzyni, czyli 4 punkty osłony, każdy o określonym kącie działania.

Zbieraniny nie będzie dużo, bo sobie stworzę toola do zbierania tych danych. Np. w taki sposób:

Hotkey'e w Main Menu:

O - Otwórz zapisywanie nowego zbioru Z

Później podchodzę do zachodniej ściany takiej skrzyni, ustawiam kamerę na wschód i naciskam, któryś z tych klawiszy:

C - zapisz punkt osłony do zbioru Z o kącie 30*
V - zapisz punkt osłony do zbioru Z o kącie 45*
B - zapisz punkt osłony do zbioru Z o kącie 60*
N - zapisz punkt osłony do zbioru Z o kącie 90*
M - zapisz punkt osłony do zbioru Z o kącie 180* (dla ścian budynków)

Powtarzam dla wszystkich ścian skrzyni i naciskam:

P - Zapisz zbiór do pliku ze zbiorami obecnej mapy

Oczywiście będzie trzeba dorobić jakiś indykator wizualny, który będzie wyświetlał wszystkie punktu podczas tworzenia zbioru.

Proste? Proste...

P.S. Nasze AI już w obecnym stadium ma różne typy zachowań w zależności od trzymanej przez stalkera broni. Klasa stalkera tylko lekko modyfikuje te zachowania. Czyli jeżeli zabierzemy snajperowi karabin snajperski i damy go szturmowcowi, to szturmowiec zacznie zachowywać się tak samo jak snajper, tylko nie będzie strzelał aż tak celnie.

Co do paniki, to jak najbardziej można go napisać od nowa. Bułka z masłem. Pytanie tylko po co? Stalkerzy zamiast pilnować się oddziału rozbiegną się po całej mapie i jeszcze jakieś błędy będą, bo stalker będzie albo zbyt daleko od swojego dowódcy albo od przypisanego punktu kontrolnego (smarta).
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive duty.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez duty w 02 Paź 2012, 12:09

Shaker279 napisał(a):Ja słyszałem a raczej przeczytałem że tylko baza oporu będzie przeniesiona w inne miejsce a że baza czystego niebo to dla mnie nowość.Chyba że duty źle napisał.I czemu mrówka jako jedyny nie biega w egzo szkielecie wszystko ulepszyłem i geist i fiodor biegają e egzo a on nie.

No tak, tylko baza Oporu będzie przeniesiona :/
Mrówka biega w egzoszkielecie jak cała reszta , na pewno dobrze zmodernizowałeś egzo ? Zamień im pancerze i sprawdź, ja nie mam z tym problemu :(
ImageImage
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez igla2008 w 05 Paź 2012, 18:08

Długo mnie nie było ale już jestem. Smoq a dało by radę dodać do TFW opcje padnij dla gracza i kompanów... ile można stać. A tak snajper mógłby dzięki takiej pozycji pozostać długo niezauważony.
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 48

Postprzez morgul w 06 Paź 2012, 15:29

Witam. Mam pytanie: jak zmienić stosunki z frakcją na lepsze, jeśli już są minimalne (tzn. pomarańczowe w lewo)? Konkretnie, chodzi mi o edycję jakiegoś pliku, bo w grze jestem ścigany przez helikopter, emisję i siły Oporu, a nie mam się gdzie skryć (jestem w Kordonie). Co i jak zmienić, żeby Opór był neutralny? Potrzebna szybka odpowiedź!
morgul
Kot

Dołączenie: 28 Sie 2012, 15:29
Ostatnio był: 07 Mar 2015, 11:52
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Gauss Gun
Kozaki: 1

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość