[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez sms216 w 11 Maj 2013, 11:28

Czyli jet to już naprawione? Bo czas ładowania czasami może "zdenerwować" :)
Albo to wina win 7 32bit
sms216
Stalker

Dołączenie: 20 Sty 2013, 11:25
Ostatnio był: 21 Maj 2018, 15:03
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Noiseless Viper
Kozaki: 3

Reklamy Google

Postprzez Pangia w 11 Maj 2013, 12:31

Raczej Windowsa - coś Stalkery są strasznie kapryśne z Win7 i 8, dość często słychać, że albo chodzi fatalnie, albo się wywala znacznie częściej niż na XP, chociaż nie wszystkim.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez Juraszka w 12 Maj 2013, 11:15

Hełmy zostały już poprawiane, ale tak jak mój przedmówca już napisał, gry S.T.A.L.K.E.R. a w szczególności Clear Sky nie są wzorem stabilności, do tego dodaj dużego i wymagającego moda, który powoduje dodatkowe zużycie zasobów komputera.

Windows Vista, 7 i 8 mają porównywalne wymagania systemowe, to tym samym oznacza, że mają podobne zużycie zasobów, gdzie porównywając do XP który, robiony pod starsze już komputery tych zasobów potrzebuje mniej - czyli więcej jest do wykorzystania przez grę. Należy jeszcze pamiętać, że kompatybilność jest zazwyczaj w dół, a nie w górę. Gra wydana przed premierą jakiegoś systemu, może ale nie musi działać na tym systemie, a jak będzie działać to już różnie bywa. Oczywiście tutaj spotykamy się z polityką różnych firm m.i. Microsoft, Starforce itp. którzy lubią tworzyć w jakiś sposób niekompatybilne oprogramowanie.

Dam tutaj doskonały przykład, jakim jest gra Boiling Point: Road to Hell:
Starforce stworzyło sterowniki które w dystrybucji LEM wymagały wpisania CD-KEY'a, a nasz kochany Microsoft stworzył Windows 7 tak, że te sterowniki nie są obsługiwane (czyli brak kompatybilności w dół) i tak na Win7 z BP:RtH nie zagramy chyba, że mamy dystrybucje CENEGA (nowsza o 2-3 lata), która już ma nowsze sterowniki zabezpieczeń, które są obsługiwane przez Win7 (ale przez Win8 już nie i tutaj już nie ma rady).
Dodam tylko, że "stalkery" też mają CHYBA zabezpieczenia StarForce - co przy polityce Microsoft'a oznacza, że za jakiś czas, na kolejnych systemach możemy już nie móc uruchomić naszej ukochanej gry...
A wystarczyłoby, aby Microsoft zastosował kompatybilność z starszymi programami - bo logika nakazuje, by na nowszym uruchamiało się starsze, niestety tak w przypadku Windowsa nie jest (pierwszy raz spotkaliśmy się z tym w Windows Vista, gdzie całkowicie już zrezygnowano z trybu MS-DOS - uruchomienie starej gry na Vista np. TES II: Daggerfall wymaga zastosowania zewnętrznego emulatora np. DosBox - a wiadomo jak działają emulatory... nawet na dobrym sprzęcie spotkamy się z utratą płynności)

Ale się rozpisałem :E mówiąc krótko, gry S.T.A.L.K.E.R. najlepiej działają na prawidłowo zainstalowanym systemie Windows XP z prawidłowo zainstalowanymi sterownikami... jeśli chcecie wiedzieć czemu to czytajcie dalej :E

Jeśli posiadacie HDD (dysk twardy) działający w trybie AHCI - obecnie to już standard w laptopach z systemem minimum WinVista, to zainstalowanie WinXP wymaga przełączenie HDD w tryb kompatybilności (chyba, że wasza instalka WinXP ma zintegrowane stery do HDD), a w tym trybie, na moim Acer Aspire 5535, granie w Clear Sky (oryginalnym, czystym i z patchami) było niemożliwe z powodu 3-6 FPS, a SoC działało na 15-20 FPS, na MINIMALNYCH!
(z opisanym problemem spotkałem się osobiście i jedynym rozwiązaniem jakie znalazłem, to była instalacja systemu który pozwala na instalację z poziomu systemu sterowników do HDD o rozszerzeniu *.msi - minimum WinVista, bo oczywiście Acer nie oferował tych sterowników w *.exe ani żadnym innym formacie)
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 70

Postprzez sms216 w 12 Maj 2013, 13:32

Brak kompatybilności to rzeczywiście prawda.
Po zmianie z najniższych na najwyższe NIC się nie zmienia ;/
Ale cóż poradzić? Próbowałem pewnego sposobu z uninstallem win 7 ale niestety mam zbyt "nową'' wersję. :(
Zawsze można spróbować z win 7 black edition... :(
sms216
Stalker

Postprzez Juraszka w 12 Maj 2013, 22:08

sms216 napisał(a):Brak kompatybilności to rzeczywiście prawda.
Po zmianie z najniższych na najwyższe NIC się nie zmienia ;/
Ale cóż poradzić? Próbowałem pewnego sposobu z uninstallem win 7 ale niestety mam zbyt "nową'' wersję. :(
Zawsze można spróbować z win 7 black edition... :(

Ale zmianie czego z najniższych na najwyższe? Opcji graficznych?
Zbyt nową wersję czego masz? Windows 7? Nowsza różni się tym, że może już posiadać service pack 1 i hotfixy...

słyszałem o XP:BE ale o 7:BE? Muszę się rozejrzeć :D
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez frosth w 12 Maj 2013, 22:35

Pewnie chodziło o win 7 ultimate.... też jest czarny, i to tyle różnic dla zwykłego człowieka bo reszta to marketing. Na zwykłym blaszaku win7-32bit&8-64bit Stalker CS + TFW działa wyśmienicie. Sprzęt mam stary więc o maksymalnych mogę zapomnieć ale nie narzekam. W porównaniu z XP różnicę zauważam tylko w dx10.
Znaczny spadek wydajności jest tylko wtedy kiedy uruchamiam przez wine (linux) wtedy CS działa ale TFW niestety nie pozwala na rozsądne ustawienia grafiki(pewnie przez atmosfear+ati/amd)
CTD czy inne niebieskie szaleństwa na windowsach wynikały najczęściej niestety (na moim przykładzie) z agresywnego OC procesora lub zbyt dużych ustawień grafiki w stosunku do możliwości sprzętu (brak pamięci najczęściej).
Pozdrawiam

PS:@SMS216 z moich obserwacji wynika że długość ładowania zapisanych stanów gry zależy najbardziej od ustawień graficznych(tekstur) w przypadku opcji z atmosfear trwa to u mnie długo. W mniejszym stopniu ale również daję się odczuć przyśpieszenie przy szybszym ramie i/lub dysku. Jeśli masz 2 dyski zawsze możesz próbować instalować stalkera na innym dysku niż system i swap w teorii powinno to przyśpieszyć prace całości.
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez sms216 w 13 Maj 2013, 16:30

Przepraszam albowiem zaszła pomyłka ponieważ win 7 BE pomylilem z Win 7 Ingresso S/Win 7 Ingresso który jedynie bazuje na win 7 oraz pochodzi od tego samego twórcy win xp BE :)
sms216
Stalker

Postprzez frosth w 14 Maj 2013, 08:35

To nie pomogę, na czystej 7-ce od 1 bety aż po wydanie oficjalne nie miałem żadnych problemów z CS 1.5.10 a później CS+TFW. Wszystko zależy co i w jaki sposób modyfikacja modyfikuje, albo po prostu to problem ze sprzętem. Nie napisałeś właściwie na czym ta niekompatybilność polega...
Kwestię legalności takich "systemów" pozostawiam Twojemu sumieniu :)
pozdrawiam
frosth
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2012, 15:35
Ostatnio był: 12 Kwi 2021, 09:16
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 60

Postprzez MrZiomal w 14 Maj 2013, 22:26

mi na wiscie na max op graficznych lata az milo

najlepiej kupic do tego typu gier i modow skladaka stacjonarnego za 3,5 do 5 tyś od zaufanego informatyka
MrZiomal
Kot

Dołączenie: 13 Maj 2013, 22:38
Ostatnio był: 21 Cze 2013, 21:10
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: -2

Postprzez SkullDagger w 14 Maj 2013, 22:45

Ja mam za 2950 i tez działa:) Takze takie porady są zbędne.
I5-3570K 3,40Ghz 3,80Ghz in Turbo
GA B75M-D3V GoodRam 8GB 1600Mhz
GTX 660 2GB Win 7 64bit
Awatar użytkownika
SkullDagger
Ekspert

Dołączenie: 26 Sie 2011, 01:04
Ostatnio był: 10 Gru 2025, 02:28
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 63

Postprzez Idealny w 17 Maj 2013, 15:40

Panowie, jest sprawa.
Chciałbym bardzo utrudnić sobie rozgrywkę, bo trochę zbyt łatwo mi się gra, nawet na najtrudniejszym poziomie.
Chciałbym aby u wszystkich handlarzy było zdecydowanie mniej amunicji/apteczek/bandaży/żarcia, i aby było to dużo droższe. Chciałbym mniej rubli za wykonanie zadania. Bo teraz jak grałem jako samotnik, to w krótkim czasie dorobiłem się AK74 z lunetą, Mosina Naganta z luntetą i Toz-a 34, i kombinezonu wschód słońca ...
Mogę to jakoś w plikach pozmieniać ?
Awatar użytkownika
Idealny
Tropiciel

Dołączenie: 08 Cze 2012, 15:24
Ostatnio był: 04 Sty 2018, 20:55
Miejscowość: Kordon
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 32

Postprzez Pangia w 18 Maj 2013, 12:06

gamedata/configs/misc/trade/
I przerabiaj, co chcesz. Tutka nt. grzebania u handlarzy poszukaj na forum.
A, i nie ruszaj tam handlarza Monolitu (chwilowo i tak nie ma do niego dostępu) i hackera (chociaż w sumie to z domyślną szansą na spawn PDA przy zwłokach Pawlowicz jest więcej niż zbędny i jego umiejętności rozkodowania PDA są bezużyteczne)
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!

Za ten post Pangia otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Idealny.
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości