Ruskie i rusofobiaSam używam tego w rozmowie potocznej i znam dwie osoby z Rosji. Jednej osobie to przeszkadza i staram się nie używać tego słowa w jej obecności, ale nie robi z tego afery. Ogólnie słowo nie jest obraźliwe jak kacapy
Jestem przeciwnikiem rusofobii i germanofobii, ponieważ większość ludzi nie jest tam źle nastawiona do Polski. Oczywiście mamy zawiłą i pełną okrucieństw historię, ale powinniśmy szukać porozumienia, ale nie w stylu ostatniej ustawy o Wołyniu i filmu "Nasze matki, nasi ojcowie". Bez przesady, ale większość Niemców nawet w Wermachcie nie była święta jak ich się przedstawia. Jak SS potrzebowało ludzi do eksterminacji jeńców, dowództwo Wermachtu chętnie wysyłało swoich ludzi. Jednak część z nich była nastawiona antyhitlerowsko.
Komunisty i lewactwo O komunistach już się napisałem i nie mam zamiaru robić tego po raz kolejny. Komunizm jest sprzeczny z naturą ludzką i niewydolny gospodarczo. Tylko osoba, która nic nie posiada może poprzeć taką ideę.Idea komunizmu, czyli zniesienia własności, jest sprzeczna z naturą ludzką. Idea zniesienia rodziny, negacji Boga podobnie. O gospodarce lepiej mówić, a mit wspaniałości Gierka jest po prostu zabawny.
Szukając w internecie informacji o książce "Psychologia socjalizmu" natrafiłem na ciekawy cytat:
"Kiedy ekonomiści dziwią się, że przedstawienie bezdyskusyjnego dowodu zupełnie nie skutkuje na przekonania socjalistów, należy ich odesłać do historii wszelkich zwierzeń i psychologii tłumu. Nie pokonuje się doktryny, pokazując jej utopijne strony. Marzeń nie zwalcza się argumentami."DemokracjaMam nadzieję, że już długo nie pociągnie. Osobiście nie jestem zwolennikiem tego systemu, gdzie nie omawia się ważnych spraw. Przecież ważniejsza jest dyskusja Macierewicza o mgle nad Smoleńskiem. Rządzą specjaliści od PR'u narzucają nam problemy typu pomnik, tupolew, geje. Takie zabiegi nie dopuszczają na scenę polityczną prawdziwych prawicowych partii (
nie jestem korwinistą i nie oszukujmy się PIS i PO to nie prawica). Problemem ich nie jest brak programu lub ludzi, ale papka medialna, gdzie występuje pasożytnicza klasa polityczna mówi się, że konserwatywno-liberalna prawica jest bez szans. Dzięki takim zabiegom wyborcy nie wieżą, że Polska może być inna. Jednak z drugiej strony bez demokracji wszystko może pójść w lewą stronę, ponieważ kapitalizm nie cieszy się popularnością wyborców zdemoralizowanych opieką socjalną i spora grupa jest nastawiona roszczeniowo. Wiązać może się to z upadkiem obyczajowym, ponieważ bez chrześcijańskiego etosu pracy ludzie zamieniają się w masy domagające rozrywki i żarcia. Jak już wspomniałem o kapitalizmie, to warto dodać, że 100% wolny rynek jest taką samą utopią jak komunizm. Można do niego dążyć, ale nie można go osiągnąć, ponieważ każde państwo pobiera podatki. Można też szukać innych systemów gospodarczych niż kapitalizm, ale na obecną chwilę nie ma alternatywy.