Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Omnibus w 06 Wrz 2013, 22:31

[quote="Terminus"]
Owszem denerwuje mnie moda na "lewicowość" czy jak wolicie "lewackość", dlatego że takie poglądy tą zwyczajnie z punktu widzenia ekonomii i gospodarki głupie i szkodliwe. Na szczęście większość z nich z wiekiem wyrasta.
quote]
" Do dziewiątego roku życia byłem socjalistą. Potem już się z tego wyrasta" ? :)
Czy głupie i szkodliwe to zależy od rozumienia. Mój ukochany Keynesizm generalnie zaliczany jest (m.in. przez wyżej wymienionego pana z muszką, który uwaza go za odłam komunizmu, i jako niezawodną receptę* na niego daje wystrzelanie**) za lewicowy/centrowy z odchyleniem nurt ekonomii. I w tym momencie czar nieskutecznych lewicowych teori pryska, bo zastępują go liczby: Wysoki, stabilny wzrost (Tu mamy taki bardzo prosty wykres obrazujący, jak ten wzrost spadł po zmianie polityki finansowej w USA: http://drabina.files.wordpress.com/2010 ... -57-47.png), lepiej podzielony pomiędzy społeczeństwo, częściowe okiełznanie cykli koniunturalnych (To, czy dzisiejszy kryzys ma charakter cykliczny, czy strukturalny nie jest pewne, ilu ekonomistów, tyle poglądów), najpiękniejszy okres tej niezwykle cennej, dla wrogów kejnsa konkurencji, ogólny rozkwit USA, brak prawdziwych monopoli***, niewielkie bezrobocie (do kryzysu naftowego, kiedy ta piękna epoka się zakończyłą)itd.
Czy marksizm jest ekonomicznie głupi nie wiem, nie mam zamiaru się o to po nocach kłócić. Ale wiem, że nazywanie szkoły austriacko-chicagowskiej "neoklasykami" to bzdura na kółkach .
*korwinizm- światopogląd, przedstawiający nam wizję wszechświata, w której na kazdy problem świata odpowiedź da się zawrzeć w jednym zdaniu.
** keynesizm jako komunizm... :facepalm:
*** wiecie jaka jest najlepsza bajka z tymi wszystkimi leseferystami, friedmanistami, ultraliberałami etc.? Ta myśląca cześć przyjmuje do wiadomości, że poprzez pełne uwolnienie handlu i gospodarki, predzej czy później skazujemy się na planowanie gospodarcze (Tym razem z rąk oligopoli). Ale jednocześnie nie pozwolą na żadną "zbrodnicza ingerencję w rynek" (która oczywiście skończy się fatalnie, w ostatecznosci narażamy się na to, że wszechświat imploduje) jaką są podstawowe przepisy anty-monopolowe.

Za ten post Omnibus otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wasia.
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 153

Reklamy Google

Postprzez Terminus w 07 Wrz 2013, 06:05

Jakbym czytał Wolanda :/

Keysenizm mógł być przydatny w sytuacjach wyjątkowych jak kryzys i to też pod warunkiem, że państwo wcześniej zgromadziło środki na interwencjonizm jak USA w "tłustych" latach 20-tych. Ciągłe ingerowanie w gospodarkę skończyło się jak widać w ostatnich latach.
"Złote czasy" powojenne wynikały z wielu różnych czynników np. wprowadzenia wymienialności walut opartego o parytet złota oraz wydatków na odbudowę powojenną.
Dalsze "keysenistyczne" wspieranie gospodarki przez FED doprowadziło do dzisiejszej nadpodaży pieniądza i zamiast łagodzić cykle doprowadziło do ich ekstremizacji.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez kapucha w 07 Wrz 2013, 09:45

Wasia napisał(a):...jak to robi Ruch Narodowy (czasem też PiS), nazywając się Ruchem Narodowo-Katolickim. To co ci naziści wyprawiają...

Nazizm nie ma nic wspólnego z prawicą. Narodowy socjalizm. Narodowosocjalistyczna Niemiecka Partia Robotników. Przecież po nazwie można od razu wywnioskować, że to są typowo lewicowe poglądy + nacjonalizm.

Wpienia mnie to, że tak wielu ludzi gardzi wolnością. Co tam, że siedzę w klatce, ważne że sucho i micha pełna :facepalm:
kapucha
Łowca

Dołączenie: 09 Kwi 2011, 13:53
Ostatnio był: 01 Lut 2015, 22:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: F1 Grenade
Kozaki: 94

Postprzez Adam w 07 Wrz 2013, 10:20

Terminus napisał(a):Romantycznych socjalistów najszybciej "gasili" praktyczni komuniści strzałem w tył głowy :P

Dokładnie. Ci, którzy ślepo wierzyli w swoje ideały zawsze byli likwidowani przez "racjonalistów", którzy ich wykorzystywali do swoich złych i niecnych celów. To nie oznacza, żeby ich wrzucać do jednego kosza z tymi złymi komunistami.

Edit:
Co do naszych kochanych narodowców, to czasami sami się proszą, aby ich nazywać nazistami. Warto ogarnąć dwa fanpage'a na FB "Gardzę korwinistami gdziekolwiek jestem", oraz "Nacjonalizm to choroba wieku dziecięcego". Czasami wrzucają dobrze uzasadnione porównania :)
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Wasia w 07 Wrz 2013, 10:49

Narodowy socjalizm jest trudny do skategoryzowania jako lewica czy prawica. Na pewno nie są to typowo lewicowe poglądy. Dobrym przykładem na to jest Hitler, który był narodowym socjalistą (dzięki temu NS określany jest też jako hitleryzm). Potępiał on polityków prawicowych jak również lewicowych. Komunizm był skrajną lewicą i poglądem wrogim Hitlerowi. Narodowy socjalizm nie mógłby być więc typowo lewicowym poglądem. Nazwa to tylko nazwa. Nazizm jako pogląd wyróżniający daną rasę nad inne jest poglądem prawicowym, tym bardziej nacjonalizm, którego to zwolennicy dążą do wyższości swojego narodu nad innymi.

Co do tematu: wpienia mnie to, że w internecie śmieją się z rudych. Nie jestem rudy, ale to też są ludzie, różniący się tylko kolorem włosów.
Ze względu na ciemnotę i zacofanie niektórych użytkowników tegoż forum, których to żałosne wypociny mam w głębokim poważaniu, planuję zakończyć swoją działalność na nim, bo z wami zwyczajnie nie da się dyskutować na temat poglądów, gdyż wyśmiewacie grupowo każdego, kto odważy się myśleć samodzielnie. Dziękuję za uwagę.
Polecam forum normalnych fanów stalkera, na którym dobrze poczują się osoby, którym nie starczy cierpliwości na czytanie głupot niektórych tutejszych użytkowników:
http://www.stalkerteam.pl Odszedłem z forum stalker.pl dobrowolnie.

Wasia
Wygnany z Zony

Dołączenie: 05 Sie 2013, 15:56
Ostatnio był: 08 Wrz 2013, 16:59
Miejscowość: Baza stalkerów "Победа" w północnej zonie.
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 3

Postprzez Omnibus w 07 Wrz 2013, 12:11

Obłędne drukowanie pieniędzy, nieprzerwane od wielu lat przez bank centralny ameryki (w którym od jakiś 20 lat nie było jakiegokolwiek szefa otwarcie chcącego ingerować w gospodarkę), to jeszcze nie keynesizm, pomimo iż zwolennicy tej teorii postuluja wprowadzenie w rynek większej ilości kapitału.
Od prawdziwego parytetu złota zaczęto odchodzić w USA ok. 10 lat wcześniej przed zaproponowaniem planu odbudowy Keynesa, poprzez stopniowe zmniejszanie proporcji dolar-złoto.
Stwierdzenie, że lokowanie kapitału państwowego w rynku wymaga pieniędzy, nie jest odkryciem milenium. I owszem, to reszta rzeczy o których napisałeś to prawda: Po wyłożeniu pieniędzy na jego plan, powiódł się on w 100 procentach. Nie jest to żaden argument przeciw.
Zaraz zaraz... insynuujesz, że to interwencjoniści wywołali kryzys finansowy roku 2008? Że to oni destabilizowali rynek, i pozwolili na wmieszanie ogromnej ilości nieistniejących pieniędzy (nie mających żadnego pokrycia w rzeczywistości) w rynek? Znieśli najwżniejsze ustawy np. Glasa-stigala zabraniające łączenia działalności ubezpieczeniowo-kerdytowej z inwestycyjną? Bardzo ciekawy pogląd muszę przyznać. Tak samo jak pogląd, że europejska część tego kryzysu została wywołana przez socjalistów.
Na każdym kroku słyszę, że obecny kryzys został wywołany przez to, że europejskie rządy przez lata prowadziły nieodpowiedzialną politykę fiskalną i żyły ponad stan. Głównie pompowały ciężkie miliardy w wydatkach na rozbuchane państwo socjalne. To irytujący absurd. Z wyjątkiem Grecji wszystkie kraje, które są dzisiaj w zadłużeniowej pułapce, miały zrównoważone finanse publiczne. Wiele państw, jak Irlandia albo Hiszpania, notowało wręcz budżetowe nadwyżki. Ich kłopoty nie wzięły się więc z tego, że tak bardzo rozpieszczały swoich obywateli dobrodziejstwami państwa socjalnego. Mamy tu raczej do czynienia z efektem dramatycznego spadku wpływów podatkowych, który jest spowodowany recesją, którą z kolei wywołał kryzys finansowy. Do tego doszło ratowanie sektorów bankowych w tych krajach z publicznych pieniędzy. Powtarzanie w tej sytuacji, że wszystkiemu winne są nieodpowiedzialne rządy, uważam za niemoralne oraz w długim okresie bardzo niebezpieczne.

Sam pan Milton (albo von Misses, nie pamiętam) kiedyś gdzieś pisał, jakie to dobroczynne skutki ma opieranie gospodarki na nieistniejących pieniadzach. Cóż, życie zweryfikowało te wymysły, podobnie jak i treść "Wolnego wyboru" i innych ksiąg objawionych.

Kapucha:W 1819 r. brytyjski parlament przyjął ustawę regulującą pracę dzieci. Zabroniono wówczas zatrudniania maluchów, które nie skończyły dziewiątego roku życia. Dzieci w wieku od 10 do 16 lat mogły pracować nie więcej niż 12 godzin dziennie. Nowe przepisy nie regulowały oczywiście całej gospodarki, lecz tylko pracę w przędzalniach. Natychmiast po uchwaleniu tego prawa podniósł się krzyk. Jego przeciwnicy argumentowali właśnie z pozycji wolnorynkowych – mówiono, że ten zakaz uderzy w brytyjską gospodarkę i uczyni ją mniej konkurencyjną. W końcu wówczas większość krajów nie miała jeszcze takiego ustawodawstwa, ba, większość z gospodarczych rywali mogła bez przeszkód zaopatrywać się w siłę roboczą złożoną z niewolników. W czasie debaty w Izbie Lordów jeden z parlamentarzystów krzyczał, że ustawę trzeba odrzucić, bo praca musi być wolna. Zadam ci proste, i skrajnie głupie z punktu widzenia wierzącego liberała pytanie: Czy jesteś za zatrudnianiem dzieci w fabrykach?
Awatar użytkownika
Omnibus
Łowca

Dołączenie: 20 Lut 2013, 09:07
Ostatnio był: 01 Mar 2021, 15:28
Frakcja: Naukowcy
Kozaki: 153

Postprzez szm w 07 Wrz 2013, 12:59

Może nie tyle wpieniają, co śmieszą... 15-letni, lewaccy lewacy. I jeszcze analizy politologiczne onych. Polecałbym skończyć wpierw gimbazę, a dopiero potem wypowiadać się na poważne tematy.
NA KOWNO!

Za ten post szm otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Lucjusz, The Witcher, Terminus, Kuballa44, tomasz4815, kapucha,
Negative Wasia.
Awatar użytkownika
szm
Ekspert

Dołączenie: 16 Wrz 2008, 18:39
Ostatnio był: 31 Sie 2025, 16:45
Miejscowość: Ciemnogród k. Moherowa Wielkiego.
Frakcja: Powinność
Kozaki: 163

Postprzez Tajemniczy w 07 Wrz 2013, 13:09

Coby przerwać na chwilę bój lewica vs prawica:
Pies sąsiada. Kiedy sąsiad gdzieś wyjeżdża zawsze zamyka swojego psa w komórce bo już dwa psy zaginęły mu gdy nie było go w domu. Pies jak to pies chce do pana więc wyje. A on potrafi wyć godzinami jak potępieniec. Najgorzej jest w nocy...

Uwagi moderatora:

Pisz normalnie, a nie jakichś plebijskich strzałek i editow używasz.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez KoweK w 07 Wrz 2013, 13:27

Czemu tego nie zgłosisz?
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Wczoraj, 16:28
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez Adam w 07 Wrz 2013, 14:13

@Tajemniczy, to nic, ja obok swojej posesji mam wy*urwiście wielki kompleks obór. Cwaniaczki załapali jakieś dofinansowanie z Unii i wybudowali przeogromne obory. Co jakiś czas przywożą kolejne 200 krów z Niemiec, a wywożenie gnoju i obchodów to mam codziennie (zwłaszcza jak powieje wiatr ze wschodu). Debile mają do obrony tego kompleksu z 12 psów różnej rasy, które... są uwiązane, zamknięte w budach i tylko na jakiś czas wypuszczane. Moja matka normalnie ma już przez nie wyprute nerwy...
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Terminus w 07 Wrz 2013, 15:36

Omnibus: dalej widzę "woland style" czyli dużo tekstu, którego przepisujący nie bardzo potrafi ogarnąć, choć wydaje mu się, że jest wprost przeciwnie. Co mnie denerwuje.
Takie kraje jak Hiszpania czy Irlandia utrzymywały politykę finansową tylko pozornie, gdyż rosnące wpływy do budżetu od razu były wydawane w formie wydatków socjalnych, subsydiów itp. (patrz doktryna Keynesa pobudzania popytu). Kryzys kredytowy który przeciął bańkę spekulacyjną i odciął krótkoterminowe wzrosty wpływów budżetowych tylko obnażył nierównowagę budżetu i słabość polityki rządów, gospodarki.
Więc daruj sobie cytowanie takich "specjalistów".
Swoją drogą szczególnie zabawnie to wygląda w Hiszpanii, gdzie po rządach prawicy do władzy doszli lewacy Zapatero i skończyła się dyscyplina budżetowa.

Komunizm czy nazizm to dwa oblicza tego samego zła, różniące się tylko rozłożeniem akcentów propagandowych. Kiedy było trzeba to potrafiły się świetnie dogadać co do podziału Europy i wspólnego mordowania Polaków.

Denerwuje mnie, że Bartek ma alergię.
Ostatnio edytowany przez Terminus, 07 Wrz 2013, 15:48, edytowano w sumie 1 raz
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez smichal74 w 07 Wrz 2013, 15:45

Mnie wku*wił wczorajszy sędzia w meczu Polska:Czarnogóra co za Cep takich to k**wa powystrzelać.
Windows 10 pro,I5 7400,Rx 470 Gigabyte G1,8 Gb ram ddr4,XFX Core ts550w,MSI h110 pro-vd,Toshiba p300 1tb,Adata Su800 128gb.

ImageImage
Awatar użytkownika
smichal74
Tropiciel

Dołączenie: 16 Mar 2012, 16:32
Ostatnio był: 09 Lut 2025, 11:50
Miejscowość: Zona/bar
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 45

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość