Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Gizbarus w 10 Wrz 2013, 19:50

Dzieci z tej całej ferajny to najmniej mi się chce...:E No, ale kiedyś im więcej potomstwa, tym lepiej.

Dodatkowo, lekko irytuje mnie klawiatura - wszystko spoko, niezawodna i w ogóle, ale po prawej stronie gumka ze stópki zużyła się bardziej, niż po lewej i teraz podczas pisania ma tendencję do "skakania" na prawą stronę, eh. Niby nic takiego, ale jednak wkurza jak więcej się pisze.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez smichal74 w 10 Wrz 2013, 22:16

Wstyd i upokorzenie żeby stracić bramke z San marino :facepalm: .
Nikt nie stracił tylko polska musi stracić.
Windows 10 pro,I5 7400,Rx 470 Gigabyte G1,8 Gb ram ddr4,XFX Core ts550w,MSI h110 pro-vd,Toshiba p300 1tb,Adata Su800 128gb.

ImageImage
Awatar użytkownika
smichal74
Tropiciel

Dołączenie: 16 Mar 2012, 16:32
Ostatnio był: 09 Lut 2025, 11:50
Miejscowość: Zona/bar
Ulubiona broń: Striker
Kozaki: 45

Postprzez vandr w 10 Wrz 2013, 22:59

anarchistt89 napisał(a):
Ojej, ale chyba wiadomo o co chodzi. Gramatyczni naziści to twór internetu, nie mój. Ów grupa beszta każde przewinienia dotyczące pisowni, składni et cetera. Captain obvious is obvious. (zaraz będzie, że wplatam makaronizmy. strach pisać, aż strach!)

Broń boże, nie zamieszczaj i barbaryzmów. ;)

Możesz odkupić swą winę- pokaż cycki.
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Damianox, M3Fis70, kapucha, GhostRider44.
vandr
Modder

Dołączenie: 21 Lut 2011, 14:18
Ostatnio był: 19 Kwi 2026, 13:07
Kozaki: 1749

Postprzez Terminus w 10 Wrz 2013, 23:09

smichal74 napisał(a):Wstyd i upokorzenie żeby stracić bramke z San marino

A wygrać z San Marino 1:0 po bramce strzelonej przez Furtoka ręką? :E
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Realkriss w 11 Wrz 2013, 09:00

anarchistt89 napisał(a):Ojej, ale chyba wiadomo o co chodzi. Gramatyczni naziści to twór internetu, nie mój. Ów grupa beszta każde przewinienia dotyczące pisowni, składni et cetera. Captain obvious is obvious. (zaraz będzie, że wplatam makaronizmy. strach pisać, aż strach!)

Ano strach, jak będąc na studiach robi się błędy ortograficzne. A poza tym pisze się et caetera.

Nic mnie bardziej nie wpienia, niż ludzie, którzy do poprawnego używania języka ojczystego w mowie i piśmie podchodzą "na luzie". Teraz obowiązkowo trzeba znać język angielski, a nie polski. Ludzie lepiej się wysławiają po anielsku, niż po polsku, a od makaronizmów z angielszczyzny wtrącanych do potocznej polszczyzny można się porzygać.

Za ten post Realkriss otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Wunderwaffe, Chisu.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Postprzez anarchistt89 w 11 Wrz 2013, 09:01

Spoko, spoko. Nie myślałam, że temat wywoła takie poruszenie :P Już się zamykam.
Cycki? http://www.documentingreality.com/forum ... an-gun.jpg
Mogą być?
;]

Realkriss napisał(a): A poza tym pisze się et caetera.

"Et cetera" jest poprawną formą.
Image
Awatar użytkownika
anarchistt89
Kot

Dołączenie: 27 Cze 2013, 15:28
Ostatnio była: 19 Gru 2013, 00:08
Kozaki: 7

Postprzez vandr w 11 Wrz 2013, 09:13

Realkriss napisał(a):
Ano strach, jak będąc na studiach robi się błędy ortograficzne. A poza tym pisze się et caetera.

Nic mnie bardziej nie wpienia, niż ludzie, którzy do poprawnego używania języka ojczystego w mowie i piśmie podchodzą "na luzie". Teraz obowiązkowo trzeba znać język angielski, a nie polski. Ludzie lepiej się wysławiają po anielsku, niż po polsku, a od makaronizmów z angielszczyzny wtrącanych do potocznej polszczyzny można się porzygać.

To zjawisko będzie się nasilać. Dzisiaj wtrącanie germanizmów jest po prostu "trendi", chociaż jak do tej pory spotkałem się z tym tylko w środowiskach, gdzie średnia wieku to "naście" lat. Trzeba wykorzeniać tę patologię gdzie się tylko da.

"Et cetera" jest poprawną formą.

Tylko jeśli chodzi o wymowę, bo zapis łaciński zawiera połączenie dyftongiczne "ae", które czyta się jako "e", tak więc Twój zapis jest wciąż błędny. ;)
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!

Za ten post vandr otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Realkriss.
vandr
Modder

Postprzez anarchistt89 w 11 Wrz 2013, 09:51

Spojrzałam nawet do słownika, żeby nie pisać głupot, gdy mi zarzucono, że jest błędny :P Spojrzałam też do sentencji łacińskich: tam figuruje jako et cétera. Na końcu wreszcie zajrzałam do podręcznika od łaciny: ceteri, ae, a.. Uff. Czy to wystarczające dowody, czy mam jeszcze przeprowadzić wywiad z prof. Miodkiem? :P
Image
Awatar użytkownika
anarchistt89
Kot

Dołączenie: 27 Cze 2013, 15:28
Ostatnio była: 19 Gru 2013, 00:08
Kozaki: 7

Postprzez vandr w 11 Wrz 2013, 09:57

To forma fakultatywna, czyli wymienna. Od biedy można uznać, że dopuszczalne jest użycie wszystkich trzech. Gdybym miał kontakt do mojej profesorki od łaciny, to bym jej zapytał i się upewnił. ;)
TAJAG JUDYN
HAZBAZ
SEKODYN!
vandr
Modder

Postprzez Adam w 11 Wrz 2013, 10:34

Oj nieźle się zagotowałem. Dlaczego? :mad:

Po pierwsze:
Bo C&A uległa naszym (nie)kochanym narodowcom i wycofała z produkcji koszulki z Che Guevarą. Witajcie w wolnym, demokratycznym państwie, gdzie całkowicie prywatna firma zostaje wplątana do politycznej gry.

Nie chce mi się z Termim dyskutować na temat biografii Ernesta, bo już to kiedyś nie raz robiliśmy. Już pomijam te ich "argumenty" o komunizmie. Samo wycofanie czegokolwiek z produkcji ze względu na czynniki zewnętrzne jest po prostu dyktaturą. Mogliby nawet drukować Hitlera, Stalina, Pol Pota czy kurna Poncjusza Piłata, co ich to obchodzi? Nikt nie każe im tego kupować. Fan Ocieplania wizerunku Hitlera kupi sobie koszulkę z Fuhrerem, a buntownik kupi sobie koszulkę z Che. Gdzie jest ta wolność?

Mój konserwator z liceum miał rację. Na 1989 roku zyskali tylko jedni, a prawdziwi robotnicy, niżsi członkowie Solidarności zostali pocałowani w tyłek.

Do drugie:
Według najnowszych sondaży Kaczor jest najlepszym premierem. To jest też śmiech na sali. Posłucham Palikota i będę głosował na Tuska, wybierając mniejsze zło i nie dopuszczając tego człowieka do władzy....
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez Terminus w 11 Wrz 2013, 10:57

Jeszcze raz powtórzę teoretyka i idola "lewicowców" W.Ilicza Lenina:
"Wolność to świadomość ograniczeń".

Propagowanie systemów totalitarnych, ideologii i symboli jest zabronione przez polską konstytucję. I dotyczy to zarówno nazizmu jak i komunizmu. Więc mamy tu równość. Poncjusz Piłat, swoją drogą ciekawa postać i święty w niektórych kościołach afrykańskich, nie był urzędnikiem państwa totalitarnego.
A wpienia mnie próba innego traktowania przez "lewicowców" zbrodniarzy w kolorze czerwonym od tych w brunatnym.
CREDO [łac. Wierzę]
Awatar użytkownika
Terminus
Deliryk

Dołączenie: 22 Cze 2007, 06:15
Ostatnio był: 13 Maj 2025, 11:07
Kozaki: 1451

Postprzez Adam w 11 Wrz 2013, 11:04

No tak, najlepiej wszystko tłumaczyć tą sentencją: "Dura lex, sed lex"...

Piłat nie był urzędnikiem państwa totalitarnego? To jak określić Imperium Rzymskie w kwestii mordów religijnych? Autorytaryzm?
Image
Image
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

PoprzedniaNastępna

Powróć do Prawie o wszystkim

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość