Co was w...pienia

...a raczej wszystko o wszystkim. Debaty na dowolne tematy.

Re: Co was w...pienia

Postprzez Gizbarus w 05 Lut 2014, 09:58

Ale chyba nie liczycie, że ta sytuacja się zmieni na lepsze? Co, kolejny marsz zrobić? Pikietę? Po pierwsze to nic nie da, po drugie można jeszcze w pysk od policji zarobić.
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Reklamy Google

Postprzez Tajemniczy w 05 Lut 2014, 10:15

djcycu napisał(a):Najgorsze jest to że nic się tu nie zmienia i ludzie pokazują że nie musi się zmieniać bo im dobrze. Ciekaw jestem który z tych dobrze żyjących wie co to zachód i jak wygląda tam życie. O niebo lepsze jeśli chodzi o zarobki. Tam się pracuje by mieć pieniądze a tu się pracuje by ledwie z biedą przeżyć i chodzić przynajmniej w poszarpanych portkach...

To jest taka jaskinia platońska. Siedzą sobie takie cebulaczki w jaskini patrzą na cienie które im serwują media w postaci "zielonej wyspy" na mapie Europy w postaci "wzrostu gospodarczego" i wierzą świecie że tak jest i że ich kraj jest najlepszy najbogatszy a na Zachodzie zarabiają jak dziady "bo tam kryzys jezd oni nic nie robiom a nasz rząd dużo robi". A jak ktoś tam pracuje i żyje na poziomie stać go np na hobby na rozwijanie pasji to zaraz myślą że "łon pewnie to ukradł albo w jakiej mafii robi bo jak tyle można zarobić". Bo na Zachodzie doceniają tych co pracują dobrze, którzy dają z siebie wszystko a nie tych co mają znajomości bo szef to jego wujo, stryjo, dziadzio lub kolega i jemu trzeba dużo dać kasy i aby mało się narobił a reszta niech zapieprza.
Awatar użytkownika
Tajemniczy
Monolit

Dołączenie: 13 Sie 2010, 20:48
Ostatnio był: 14 Cze 2021, 19:41
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 517

Postprzez Tormentor w 05 Lut 2014, 12:33

Przykładowo mój starszy robi w Niemczech jako budowlaniec, od kilkunastu lat. Zawsze jak wraca do Polski to opowiada co i jak na obczyźnie i nie ma dnia, w którym by nie bluzgał na aparat działający w naszym kraju. Przykładowo pracując w Germanii jako ochroniarz OBI wiódłbyś spokojne życie, na poziomie. A u nas z tą fuchą to musiałbyś się wspomóc dilerką, bo jak inaczej wiązać koniec z końcem? W dodatku u nich 1 euro to jak u nas 1zł, z tym, że u nich chleb kosztuje "ajn ojro", a u nas 5 zeta :| Nie ma co przeliczać.
Image
Awatar użytkownika
Tormentor
C O N T R I B U T O R

Dołączenie: 15 Lis 2010, 21:42
Ostatnio była: 18 Kwi 2026, 17:19
Miejscowość: Yantar
Ulubiona broń: --
Kozaki: 291

Postprzez KoweK w 05 Lut 2014, 14:02

Tormentor napisał(a):W dodatku u nich 1 euro to jak u nas 1zł, z tym, że u nich chleb kosztuje "ajn ojro", a u nas 5 zeta

Chyba w ALMA albo innym sklepie dla burżujów. Jeszcze może porównajmy cenę zwykłej wody w Niemczech do ceny Perriera w Polsce? :E
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:04
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez djcycu w 05 Lut 2014, 17:26

To zależy gdzie się robi zakupy. Ja będąc w Niemczech robię głównie w Aldi, Kauflandzie i Lidlu. Przyjechałem do Polski i z ciekawości wybrałem się do tych samych sklepów. Nie dość że ceny porównywalne do niemieckich (czasem Niemcy mają taniej) to w dodatku produkty tej samej marki są w Niemczech smakowo lepsze... No i ile oni zarabiają średnio a ile my więc nie można tu mówić że mają wysokie pensje bo i życie mają droższe jak to inteligencja polska zwykła nam wpie*dalać* do głowy.

Kowku, tak, chleb w Niemczech kosztuje około 1 euro a czasem nieco więcej ale głównie chodzi o chleb 1 kg :) Ale nie ma co wiele mówić i porównywać do Niemców bo to inna bajka. Możemy jeszcze się cieszyć z tego że mamy niskie ceny za towary tyle że polskie płace są na tyle denne że wszystko na polską kieszeń jest drogie.

Ale pomijając płace i ceny to debilizmu w naszym kraju nie brakuje, przykładem jest prawo jazdy, uprawnienia, wymogi, normy... Wszystko przesadzone aż ponad wszelkie ironie.

* robią to tak perfidnie że innego słowa nie mam.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez utak3r w 05 Lut 2014, 20:05

Do Szczecina są stałe linie autobusowe z Niemiec, przyjeżdżają tu *masowo* na zakupy. Zakupy wszelakiej maści - spożywka, chemia, materiały w Castoramie itp. Wszystko u nas kupują.
Sooner or later, you will meet the Undertaker...
Awatar użytkownika
utak3r
Modder

Dołączenie: 11 Lis 2009, 18:15
Ostatnio był: 02 Sie 2025, 22:51
Miejscowość: Szczecin
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 376

Postprzez Gizbarus w 05 Lut 2014, 20:20

A to ciekawe, bo u nas z kolei robi się szał, kiedy kupuje się coś, co było robione na rynek niemiecki, a nie polski - proszki, chemię, kosmetyki etc. Lepsze jakościowo, bez dwóch zdań :-/
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 17 Sty 2026, 10:14
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Postprzez Hoshka w 05 Lut 2014, 21:50

To prawda tam rzeczy jakościowo są lepsze choć nie wszystkie, u nas także niektóre są tańsze. Dlaczego? Otóż produkty zagraniczne sprzedawane w Polsce sprawiają wrażenie wybrakowanych... Weźmy sobie cole z biedry i oryginalną Coca-Cole szczerze? Nie czuję różnicy po dłuższym nie piciu oryginalnej. Cycu nie napisał tego że Freeway w Niemczech (który kosztuje 29 centów!) smakuje tak jak Coca-Cola, ale w Lidlu w Polsce stwierdził że smakuje gorzej, sprawia wrażenie rozcieńczonej. Tak samo jak on mam dość propagandy niemieckiej i chwalenia niemieckich produktów ale niestety część produktów z sieci sklepów typu Lidl w Polsce wypada gorzej. Może to akurat wina tego że nasz przykładowy Freeway jest produkowany gdzie indziej czyli niemiecki w Niemczech a polski w Polsce. Miało by to sens patrząc jak napoje w tym samym przedziale cenowym w Polsce smakują. Jednym słowem ohydnie stąd wolę kupić w biedrze orango albo cole - tą biedronkowską :P niż w Lidlu Freeway'a
Middle fingers up, if you don't give a fuck!
Awatar użytkownika
Hoshka
Stalker

Dołączenie: 01 Wrz 2013, 15:42
Ostatnio była: 03 Gru 2023, 01:38
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Sniper TRs 301
Kozaki: 218

Postprzez Adam w 05 Lut 2014, 21:57

Colę Oryginal z Biedry to robią u mnie w Kutnie na Wschodniej 5, a w smaku jest dobra. ;)

Co do tematu to wpieniła mnie nieziemsko cała rodzina (mam na myśli ciotki, wujków i to inne g*wno). Jak się okazało, mogę liczyć tylko na swoją rodzinę właściwą (czyli mamusia i tatuś) oraz na narzeczonego siostry :)
Image
Image

Za ten post Adam otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Hoshka.
Awatar użytkownika
Adam
Redaktor

Dołączenie: 27 Gru 2007, 12:13
Ostatnio był: 04 Sie 2025, 19:54
Miejscowość: Kutno
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 394

Postprzez agata w 05 Lut 2014, 23:27

ale to nie ma co ukrywac, ze niemieckie sklepy sa zaopatrzone w lepsze jakosciowo produkty. Juz kilkakrotnie spotkalam sie z informacjami, ze: 1. to co w Polsce produkuje sie na eksport jest lepszej jakosci niz to, co ma zostac. 2. To, co jest produkowane w Niemczech na eksport do Polski jest gorszej niz to co zostaje u nich. 3. To co produkuje Polska na eksport do Niemiec jest lepszej niz ten sam towart, ktory jest stamtad importowany do nas...
...a najbardziej wpienia mnie to, ze dotyczy to rowniez artykulow zywnosciowych dla malych dzieci... jakby nasze byly jakiejs nizszej kategorii... wrr...

Przepraszam za brak polskich znakow.
Buzi buzi dla wszystkich za darmo!! I niech nikt nie odejdzie skrzywdzony!! :* :*

Image
Awatar użytkownika
agata
Tropiciel

Dołączenie: 25 Paź 2013, 13:53
Ostatnio była: 24 Lut 2020, 11:56
Miejscowość: Toruń
Kozaki: 131

Postprzez Pangia w 05 Lut 2014, 23:36

No to tak jak za komuny z Polonezami było. Krajowe się psuły, a o eksportowym jednym to było niedawno głośno, bo właściciel twierdził, że zepsuł mu się po raz pierwszy odkąd go ma, czyli od '84.
Proszę państwa, sto pięćdziesiąt kilometrów na godzinę w ciągu kilku sekund, wspaniały wynik. Gdyby w ten sposób można było wypie*dolić z polskiej polityki tych wszystkich śmieci z Okrągłego Stołu, Leszka Millera, byłoby… cudownie i każdemu bym ku*wa kupił po takim Ferrari, byleby w piz*u pojechali tym PROSTO do swojego ukochanego… Izraela. SYJONIŚCI Europy, jedźcie do siebie! Pozdrawiam, Zbigniew Stonoga. Nie jestem antysemitą!
Awatar użytkownika
Pangia
Monolit

Dołączenie: 27 Maj 2012, 10:49
Ostatnio był: 28 Lis 2017, 19:49
Miejscowość: Kukle Karakańskie
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 853

Postprzez KoweK w 09 Lut 2014, 18:39

Wpienia mnie to co przed chwilą odkryłem. Moja miłość życia - Chisuka - nigdy nie dała mi...

...kozaka. :(

Uwagi moderatora:

A może chociaż sandała?... ;p
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack

Za ten post KoweK otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Chisu.
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:04
Frakcja: Bandyci
Kozaki: 1496