"Pęknięte Zwierciadło" by Gizbarus

Powyżej 5000 znaków.

Moderator: Realkriss

Re: "Pęknięte Zwierciadło" by Gizbarus

Postprzez Snorky w 03 Sty 2015, 20:51

KOSHI napisał(a): Dlatego piszę, że nie mam zamiaru pisać już w tym uniwersum, bo nie ma to najmniejszego sensu, skoro FS rozdaje karty. Wypaliłem się. Ani nie mam chęci pisać dla innych za free ani dla korzyści. Jestem zniesmaczony całą tą sytuacją i tyle. Jeśli napiszę coś, to na pewno nie w uniwersum stalkera i na pewno nie do FS. Do pisania FS nie jest mi kompletnie potrzebna. Publikować można wszędzie, a co do wydawcy, to wystarczy stworzyć tylko własne uniwersum, żeby nie musieć zawracać sobie dupy prawami i wiązać się z żadnym wydawnictwem. Tyle w tej kwestii. Życzę innym chęci i zapału do tworzenia w uniwersum stalkera. Może się im uda, choć szczerze wątpię po tym, co... odpierdolono. Mi motywacji brakło widząc jak się z fanami i czytelnikami pogrywa w ch...

FS poleciało w kulki, ale to synał by bojkotować ich produkty, a nie pisanie w tym uniwersum, choćby za free i tylko na tym forum. FS zasłużyło się tym, że wydało jako pierwsze Stalkera po polsku, ale zniesławiło się, że oszukało fanów, w tym czytelników.
Zbyt bardzo do serca sobie wziąłeś zostanie jednym z autorów antologii i twoje pisanie tu tylko do tego się sprowadzało, więc dałeś sobie spokój-może i lepiej, bo mam nadzieję, że reszta, która zamieszcza tu swoje teksty nie myśli jak ty-sprawia im przyjemność samo pisanie w tym temacie i bycie czytanym przez innych-jeśli ktoś od razu chce to robić za kasę czy dla 'zaistnienia' to nie najlepsze podejście do pisania czegokolwiek, a tym bardziej czegoś dobrego.

Za ten post Snorky otrzymał następujące punkty reputacji:
Negative Red Liquishert.
Awatar użytkownika
Snorky
Stalker

Dołączenie: 04 Lis 2014, 00:54
Ostatnio był: 01 Lut 2018, 03:09
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 12

Reklamy Google

Postprzez KOSHI w 03 Sty 2015, 22:35

Snorky, wybacz, ale nic nie zrozumiałeś. Po pierwsze - nie ja wysyłałem własne teksty, tylko selekcjonowała je RK i nie miałem na to żadnego wpływu. Po drugie - gdyby mi zależało, to napisałbym coś jeszcze. Czasu było sporo, a szansa niepowtarzalna. Nic tylko pisać. Nie napisałem nic (taaak, wg. ciebie pisałem dla kasy, tylko dziwne czemu jakby mi na tej kasie zależało, to nic nowego nie dopisałem by zwiększyć swe szanse...). Także nie bardzo Cię rozumiem z tym wzięciem sobie czegoś do serca. Trudno zrozumieć, że nie tylko powiedzmy mnie ktoś oszukał (choć mi i tak zwisało, jaki będzie finał), ale też i resztę chłopaków, którzy na tym forum pisali, starali się, szkolili warsztat, i wreszcie napisali coś do antologii dając z siebie wszystko i licząc na coś? Ludzi, którzy tworzyli czołówkę pisarstwa na tym forum i z którymi wielokrotnie komunikowałem się w sprawie tekstów. Ludzi, których pomysły niejednokrotnie przebijały papkę serwowaną przez FS i którzy mają potencjał, ale którym trzeba pomóc? Dziwnymi kategoriami patrzysz jak dla mnie. Myślisz, że mi do szczęścia jakieś tam rangi, publikacje potrzebne? Nie. Pisanie uprawiałem for fun zawsze. Pisałem zawsze tak jak chciałem, a nie jakby chcieli inni i nie dla Kozaków. A wiesz dlaczego? Bo mam to w dupie, ile flaszek mi dadzą i czy ktoś to opublikuje. Prawda jest taka, że FS zrobiła szumu co niemiara, a potem powiedziała ludziom: wiecie co? spierdalajta... I wina leży wyłącznie po ich stronie. Nie po stronie ludzi, którzy wysłali teksty, bo wysłali takie, jakie potrafili napisać. Jeśli zależało im na mega wysokim poziomie, to mogli sobie zatrudnić zawodowych pisarzy, a nie zawracać ludziom dupę za przeproszeniem. Dlatego nie mam ochoty na dalsze pisanie. Właśnie ze względu na całą tą sytuację. I nie jest tu istotne, kto wygrał, przegrał, kogo opki się Meeshowi podobały, kogo nie, bo i tak gówno z tego wyszło. Wszystko zamieciono pod dywan jednym ruchem. Także nie pisz mi jakiś tam bzdur w stylu - pisałeś, a nie dostałeś się to nie będziesz pisał (a muszę pisać za darmo?), czy o pisaniu za kasę, bo nie znasz sytuacji. Nie będę pisał, bo mi się nie chce i nie mam ochoty, jak widzę, że masę świetnych opków odrzuca się od tak, bez przyczyny. Tu już nie chodzi o to, że antologia nie wyszła. Chodzi o to, że FS olała pisarzy i potraktowała ich jak gówniarzy. Najpierw była marchewka, a potem kij. Kwestię pisania pozostawiam zatem innym. Chcą, niech piszą, nie chcą, niech nie piszą. Droga wolna. Dlatego sugeruję czytać uważniej i nie wyciągać pochopny wniosków na mój temat, bo nie wiesz, jak się na forum rozwijało pisarstwo, jakie i ile rozmów poszło przez PW i w jakich jestem relacjach z innymi tu piszącymi. Po prostu tego nie wiesz, więc naprawdę wolałbym, żebyś nie wyskakiwał z takimi tekstami, jak w końcówce postu, bo kompletnie nie masz pojęcia co się działo na płaszczyźnie pisarstwa na tym forum w okresie ostatnich 2 lat.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 22 Sty 2025, 10:25
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Snorky w 04 Sty 2015, 00:02

KOSHI-a skąd ty możesz wiedzieć, że piszesz,że ja nie wiem co się działo tu przez ostatnie 2 lata-po dacie utworzenia nowego użytkownika? :P A nawet jeśli, to może nie miałem ochoty się przyłączać, a tylko na 'sucho' studiowałem wasze opki? I doskonale widać jakie to grono, jeśli komuś z was zwróci się uwagę ;).
Doskonale rozumiem zamieszanie z FS, nie musisz mi tego opisywać-jestem jak najbardziej po stronie tych, którzy zamieszczają tu swoje opowiadania i tych, którzy nadesłali swoje teksty do stworzenia antologii.
Zrozumiałem to tylko tak, co napisałeś wcześniej, że nie będziesz dalej pisał z powodu zachowania się FS, a nie z własnej decyzji, co moim zdaniem nie powinno mieć miejsca, tym bardziej, że u niektórych naprawdę widać duży postęp i altruizm. Po prostu szkoda tego marnować dla tak zacnego uniwersa, przez sytuację z jednym głupim wydawnictwem.
Awatar użytkownika
Snorky
Stalker

Dołączenie: 04 Lis 2014, 00:54
Ostatnio był: 01 Lut 2018, 03:09
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 12

Postprzez KOSHI w 04 Sty 2015, 00:11

Cóż to jest moja suwerenna decyzja poparta też innymi rzeczami, których tu nie zamierzam wyciągać, bo to nie miejsce i pora na to. FS poleciała w kulki to fakt. Jednym to nie przeszkadza, innym przeszkadza. Nie będę kontynuował tej rozmowy, bo to temat o opku Gizba, a nie miejsce na wywlekanie dziwnych spraw i gorzkie żale więc spuentuje to tak: powiedzmy, że doszło po obu stronach do nieporozumienia. Powiedziałem swoje, ty powiedziałeś swoje. Ok, uszanujmy to. Z moje strony tyle. Dalej nie zamierzam rozwodzić się nad sensem i logiką ze strony FS.

Pozdrawiam.

Uwagi moderatora:

Ano, i w sumie obaj powiedzieliście to samo innymi słowy. I koniec offtopa, Panowie. - Realkriss
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 22 Sty 2025, 10:25
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 649

Postprzez Gizbarus w 14 Lip 2015, 12:57

W zasadzie zupełnie zapomniałem zrobić to wcześniej, cóż. Poniżej link do pół-oficjalnej, piątej części cyklu. Napisałem ją nieco później, więc nie mogłem już dorzucić, ale pasuje klimatem. Kto nie czytał, niech nadrobi zaległości.

viewtopic.php?f=144&t=24914
A czy TY już przeczytałeś i oceniłeś moją twórczość?
"Samotność w Zonie" - nadal kontynuowana.
"Dawno temu w Zonie" - tylko dla weteranów forum.
"Za późno" - czerwona część cyklu "Kolory Zony"
"Akurat o czasie" - biała część cyklu "Kolory Zony"
"Za wcześnie" - niebieska część cyklu "Kolory Zony"
"Pęknięte Zwierciadło" - mini-cykl o Zonie w wersji noir
Awatar użytkownika
Gizbarus
Opowiadacz

Dołączenie: 18 Paź 2011, 16:44
Ostatnio był: 04 Gru 2024, 13:20
Miejscowość: Zadupie Mniejsze Wybudowania Kolonia II
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 854

Poprzednia

Powróć do Teksty zamknięte długie

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość