pisałem o mocnym powiązaniu

Ale drobne nawiązania na pewno. Nie pogardziłbym również rozwiązaniem fabularnym podobnym do ShOC, gdzie mogliśmy ukończyć fabułę niemal kompletnie pomijając wątek grupy Striełoka, co przekładało się na całkiem inne zakończenie. pamiętam, że jak pierwszy raz grałem to w ogóle nie odwiedziłem schowka Striełoka i przygoda zakończyła się na życzeniu w
mózgozwęglaczu sarkofagu.
w S2 mogłoby być podobne rozwiązanie, np. dokopywanie się do wątków z poprzednich części, tak aby weteranii serii mieli się z czego cieszyć, ale żeby nowy gracz nie znając poprzednich części dobrze się bawił.
W końcu, jeśli S2 by wyszedł, to w którym roku? 2017? 2018? wtedy pierwsza część będzie miała 10 lat, a społeczeństwo już teraz coraz mniej chętnie wraca do klasyków, bo "wygląda źle".
Ja na przykład z bananem na twarzy wracam do CMR Rally 2.0, a znajomy nie gra więcej, bo na ekranie Full HD wygląda to tragicznie.
Dlatego uważam, że nawiązania powinny być dodatkowymi wątkami dla weteranów, takich jak my, którzy graliśmy w 3 części vaniliowe, AA2, tajne ścieżki, SGM, MISERY, TFW, Solianke, masę innych modów i wiemy co to stalker™ ;D