[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez CoowBooy w 03 Maj 2010, 17:52

Wheeljack napisał(a):Chodzi o wersję moda.
19.04
Prawie cały Zew przeszedłem wraz z IL86. Po tym jak przeszedłem grę, wbiłem kod na pieniądze, ulepszyłem maksymalnie GP37 dowiedziałem się jaki jestem głupi...
Awatar użytkownika
CoowBooy
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2010, 11:25
Ostatnio był: 06 Lut 2011, 17:11
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 1

Reklamy Google

Postprzez trurl3 w 03 Maj 2010, 18:45

CoowBooy napisał(a):Wersja 1.0004.
A ten plik jest tam. :|

Powinieneś miec nastepujące rzeczy:

1. W kalalogu \gamegata\config\text powinieneś mieć katalog \pol z polskimi skryptami tekstowymi .xml. W zasadzie powinien tam pozostać również oryginalny katalog \rus.
Najlepiej jest skopiować \rus i zmienić mu nazwę na \pol. Jak będziesz miał polskojęzyczne skrypty tekstowe, wtedy wkleisz je do katalogu \pol z zamiana plików i na pewno będziesz miał wszystkie potrzebne Soljance pliki, nawet jeśli nie wszystkie będą po polsku

2. W katalogu gamedata\config masz plik localisation.ltx zawierający nazwy skryptów tekstowych .xml dla danej wersji językowej, stronę kodową , w jakiej maja być wyświetlane oraz nazwę katalogu z którego gra ma pobierać teksty. Tu też dobrze jest zrobić kopię oryginalnego pliku localisation.ltx i zmienić mu nazwę np. na localisation_org.ltx.
Właściwy plik localisation powinien pokazywać katalog z tekstami - czyli jeśli maja to być pliki z katalogu \pol, trzeba usunąć średnik sprzed nazwy pol w linii language. Następna sprawa - to strona kodowa. Dla języka polskiego jest to cent, czyli te nazwę też trzeba odkomentować. W linii font_prefix powinno być wtedy = _cent ;west. Jeśli obydwa deskryptory będą zakomentowane, domyślnie będzie zastosowana strona kodowa cp1251, czyli cyrylica dla Windows.

Weź pod uwagę, że z polską strona kodową cp1250 która jest stosowana w tym przypadku, rosyjskie litery będą wyświetlane jako niezrozumiałe krzaki. Więc jeśli masz na przykład tylko część polskich tekstów (tak jak ja, bo jestem w trakcie tłumaczenia), lepiej zostawić =;_cent ;_west i wtedy polskie wyrazy będą bez polskich liter, ale za to rosyjskie napisy będą zrozumiałe - w tym przypadku możesz spokojnie pozostawić oryginalny plik localisation.ltx a na przykład przygotować sobie drugą wersję tego pliku do polskich napisów i zamienić mu na tymczasem nazwę na localisation_pol.ltx

Dla przykładu podaję mój pełny plik localisation.ltx.
Kod: Zaznacz wszystko
[string_table]
language   = pol
font_prefix   = _cent ;_west

;spis plików xml, zawierających tablice symboli
files = ui_st_pda, ui_st_mm_mp, ui_st_inventory, string_table_tutorial, string_table_general, string_table_includes, stable_dialog_manager, stable_dialog_manager_uni, stable_task_manager, stable_treasure_manager, string_table_level_tips, string_table_items, string_table_ui, string_table_enc_zone, string_table_amk_arts_desc, string_table_outfit, stable_dialogs, stable_dialogs_escape, stable_dialogs_garbage, stable_dialogs_agroprom, stable_dialogs_deadcity, stable_dialogs_darkvalley, stable_dialogs_pripyat, stable_dialogs_labx18, stable_dialogs_bar, stable_dialogs_military, stable_dialogs_yantar, stable_dialogs_radar, stable_dialogs_aes, mp_st_speechmenu, ui_st_keybinding, ui_mp_teamdesc, ui_st_mm, stable_stories, ui_st_mapdesc, string_table_enc_social, string_table_enc_mutants, string_table_enc_weapons, string_table_enc_equipment, ui_st_mp, ui_st_other, stable_game_credits, stable_repair_dialogs, stable_miniquest_dialogs, amk_strings, amk_flame_dialogs, amk_reload_dialogs, sak_strings, amk_escape_dialogs, stable_dialogs_amk, stable_dialogs_new, string_table_new, stable_dialogs_wawka, arsenal_mod, aem_strings, st_meceniy, meceniy_st_dialogs, string_table_arhara, stable_dialogs_arhara, string_table_apgreyd_weapons
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez ProtteuSS w 03 Maj 2010, 19:03

Witam.....
Panie trurl3 czy jest pan w stanie określić w jakim terminie możemy się spodziewać spolszczenia. Za tydzień, dwa tygodnie, miesiąc itd. Mam bardzo wielkiego smaka na tego moda ale bez spolszczenia nawet go nie instaluję bo Rosyjskie krzaczki to nie dla mnie. Pozatym tam jest wszystko inne dlatego miło by było się zagłębić w tego moda w postaci spolszczonej wersji. Za ewentualną odpowiedz z góry dziękuję.

Pozdrawiam Stalkerzy..................
AMD Athlon 64 X2 5000+ 2200.00 MHz
Gigabyte GA-M61PME-S2P nVidia GeForce 6100/nF430
GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5
GeForce with CUDA 9500 GT Gigabyte OC 1GB HDMI & DVI / PCI-E
Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W
Microsoft Windows XP Home Edition PL SP3

ProtteuSS
Wygnany z Zony

Dołączenie: 31 Lip 2009, 18:29
Ostatnio był: 25 Paź 2010, 10:52
Miejscowość: Świętochłowice
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -1

Postprzez CoowBooy w 03 Maj 2010, 19:08

1. Wypakowałem Soljanke, wrzuciłem gamedata, i zmieniłem gamedata\config\text\rus na gamedata\config\text\pol

2. Próbowałem z różnymi wariantami i nadal nie działa :|
Prawie cały Zew przeszedłem wraz z IL86. Po tym jak przeszedłem grę, wbiłem kod na pieniądze, ulepszyłem maksymalnie GP37 dowiedziałem się jaki jestem głupi...
Awatar użytkownika
CoowBooy
Kot

Dołączenie: 03 Maj 2010, 11:25
Ostatnio był: 06 Lut 2011, 17:11
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 1

Postprzez trurl3 w 03 Maj 2010, 19:16

Co do Pana - dajmy sobie spokój - jestem młody duchem :E .
Co do terminu spolszczenia - będzie , jak będzie. Aktualnie spolszczone w stanie surowym jest 76% tekstów. Tłumaczę sam, ale na szczęście jest ekipa sprawdzających i korektorów z naszej strony. Podejrzewam, że zakończenie nie wcześniej jak na wakacje. Poza tym pojawiają się uaktualnienia i dopełnienia, bo?Soljanka jest stale rozwijana, zresztą tez przez jednego człowieka, młodego lekarza z Archangielska :D . 1 maja minęło dokładnie dwa lata od Startu Narodnoj Soljanki. Przez ten czas rozrosła się i okrzepła. Dla wielu ludzi stała się niemalże stylem życia - zwłaszcza za naszą wschodnia granicą. Ja oprócz tłumaczenia staram się przekazywać nowości z rosyjskojęzycznych forów i służyć pomocą wszystkim, których wciągnęła Zona w Soljance.
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Postprzez caleb59 w 03 Maj 2010, 19:29

Przepraszam za offtop ale muszę zapytać @trurl3 czy jest szansa spolszczenia moda Zew Monolitu ( viewtopic.php?f=49&t=6514 )? Widzę jedyny rusycysta, a bubki z AMK forum mają sprawę gdzieś bo pisaliśmy i prosiliśmy ich o zangielszczenie to kasowali nasze (bynajmniej moje) posty...
Tekstów jest o wiele mniej niż w Soljance, więc jeśli zakończy się sprawa z Soljanką to czy będzie chęć/szansa na spolszczenie Zewu Monolitu?
                        Image
| Ryzen 7 5800X3D | 32GB DDR4 RAM | RTX 4070 SUPER 12GB GDDR6X RAM | Windows 11 Pro x64 |
Awatar użytkownika
caleb59
Administrator

Dołączenie: 23 Sie 2008, 18:59
Ostatnio był: Dzisiaj, 18:17
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 679

Postprzez Delat w 03 Maj 2010, 22:12

trurl3 - Ja mam takie drobne pytanie: Nie mam przejścia z baru do magazynów wojskowych... wydaję mi się, że dostęp do nich powinien być odblokowany w szczególności, że mam dostać się do " Mózgozwęglacza". Tam gdzie powinno być przejście kończy się mapa. Nie byłem jeszcze u przewodnika to może być tego przyczyna ? Nie zdziwił bym się właściwie gdyby tak było. Mam tak od paru dni i nie mogę nic z tym zrobić:P Czego to wina ?

I daj znać jak będzie jakiś porządny fix naprawiający zjawisko wypadania różnych rzeczy z ekwipunku. W spolierku opisze dokładnie przebieg tego :
:

Dzieje się to na każdej mapie, jest jedno takie miejsce na mapę. Np: w kordonie we wiosce w jednym miejscu na drodze, idę i nagle wylatuje pare apteczek, artefaktów, bandarzy, broń itp. nie wszystko ale ważne rzeczy często. Gdy zaczynam to zbierać zaraz potem dzieję, się to samo więc po prostu staram sie takie miejsca omijać. Na Wysypisku - obok hangaru na drodze. W Jantarze tuż przy wejściu na mape ! To utrudnia mi bardzo grę, fix z paczki z dodatkami nie pomaga :( Dodam, że inne działają bez zarzutu. Jedynie to nie.
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Dołączenie: 28 Mar 2009, 22:43
Ostatnio był: 14 Paź 2014, 10:55
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Sniper VLA
Kozaki: 0

Postprzez jaras76 w 03 Maj 2010, 22:51

Te pliku: localisation i text- jak dobrze rozumiem to zmieniamy w folderze gamedata Soljanki. :?:
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez Delat w 03 Maj 2010, 23:13

Tak.
gamedata/config - folder text też jest w gamedata/config. Kopiujesz w nim folder rus i zmieniasz nazwę kopia rus, na pol. Aby były dwa foldery rus i pol :)
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

Postprzez wes w 03 Maj 2010, 23:20

Delat przejście bar-magazyny pojawi się gdy oddasz pendrive Krugowa barmanowi lub możesz kupić je od gościa w barze. Nie pamiętam imienia ale stoi on pod ścianą przy ladzie
wes
Kot

Dołączenie: 17 Lut 2010, 23:29
Ostatnio był: 18 Cze 2011, 10:11

Postprzez smok61 w 04 Maj 2010, 06:50

Delat - W mojej rozgrywce jest taka sytuacja - też nie ma przejścia z baru do magazynów wojskowych na mapie, ale w Kordonie jest teleport do magazynów wojskowych. Pojawił się prawdopodobnie po wykonaniu misji z laptopem.

Co do zjawiska wypadania różnych rzeczy z ekwipunku to mam to samo. W magazynach wojskowych takie miejsce jest przy wejściu do bazy. Przyłączam się do prośby Delat-a.

EDIT:
Nie radzę jednak używać tego teleportu przed odblokowaniem przejścia na mapie. Próba przejścia z Magazynów do Baru, kończy się wylotem na pulpit.
Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów.
Stanisław Lem
Awatar użytkownika
smok61
Tropiciel

Dołączenie: 19 Wrz 2009, 12:36
Ostatnio był: 07 Lut 2018, 19:30
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 75

Postprzez Delat w 04 Maj 2010, 14:22

Dzięki za info. Zapewne chodzi o tego koleszkę w płaszczu z kapturem, zawsze sprzedawał informacje itp.
Dobrze wiedzieć gdzie jest kolejne miejsce "zero" w grze:P Mam na myśli miejsca gubienia rzeczy. Przynajmniej nie jestem jedyny który ma ten problem:P

Chciałem jeszcze pogadać z "przewodnikiem" w Kordonie ale nie mogę z nikim tam rozmawiać. PDA nie działa mi w całym Kordonie i wysypisku:P Wcześniej jak szedłem na Wysypisko jakiś głos kobiety-maszyny mówił o niesprawności PDA, i kazała mi iść z tym do barmana bo dopiero tam PDA chodziło normalnie. Od tamtego momentu nie mogę wybierać w ekwipunku i gadać z nikim w Kordonie.
Awatar użytkownika
Delat
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości