[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez trurl3 w 25 Maj 2010, 07:59

Moim zdaniem jest to dział pomocy dla tych, co graja lub chcą grać w Soljanke, niezależnie od charakteru trudności. Zresztą skoro Administracja nie protestuje, to znaczy można...
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Projekt "Zew Monolitu PL" pomyślnie zakończony
Projekt polonizacji "NLC6-Początek" w toku
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Tu mozna podziekować Arharze, twórcy Soljanki
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Dołączenie: 22 Wrz 2008, 19:56
Ostatnio był: 28 Lis 2013, 17:02
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 11

Reklamy Google

Postprzez Crisu w 25 Maj 2010, 10:45

WodZu, gdyby wątek miał być taki, jak sobie chcesz - czyli wyłącznie opisujący solucję, wrażenia i ciekawostki odnośnie Soljanki - to zginąłby bardzo, ale to bardzo szybko. Ile to większych tematów zostało zamkniętych bo kilku trepów pisało posty typu "fajny mod polecam!!!11!!1jedenjeden" lub nie potrafiło sprecyzować czego nie mogą przejść. Ciekawostki? Tak, na pewno wątek służy do orgii na temat perkusji w ekwipunku.

Wątek to wątek, jego generalizacja nie jest niczym złym. Jeśli ktoś ma jakikolwiek problem to pisze, ja osobiście nie widzę w tym żadnego problemu. Poza tym... Gdyby tak iść Twoim tokiem myślenia - to o jakim spolszczeniu Ty mówisz, przecież nie ma prawa go tutaj być, dopuszczalny jest tylko i wyłącznie orgazm nt. moda, czyli lakoniczne wypowiedzi i powtarzające się dniami i tygodniami posty odnośnie tego, że po wypiciu szklaneczki urywa nam się film.

I dlatego właśnie lepiej by wszelkie możliwe problemy - te mniejsze, jak i większe były smarowane tutaj. Że niby burdel? Że nie można znaleźć interesującego kogoś tematu? A co za problem nacisnąć Ctrl+F, wpisać rzecz, którą się szuka i przeryć parę stron wstecz. Jest też szukajka forumowa. No, ale lepiej oczywiście lamentować. Nie tędy droga. Z wątkiem nie było dotychczas problemu. Przynajmniej jest to dowodem, że administracja/moderacja coś w tym kierunku robi, mam rację?

Anyway... Sam osobiście zapewne niedługo klepnę wpis żaląc się, że coś mi nie działa. Dlaczego? Cóż, mam wrodzony talent do psucia czegoś, a aktualnie pobieram Soljankę. Rozumiem, że nie trzeba robić najróżniejszych myków związanych z podmianą exe i temu podobnych manewrów jak miało to miejsce z pierwszymi wersjami Soljanki?

- - -

Edit...
FFFUUU, wyczytałem właśnie, że podmianka exe jest wskazana. Tak więc pytanko... Po wrzuceniu Soljankowego exe gra odpala się bez konieczności pakowania płyciwa do odtwarzacza, tak?
Jeśli tak to zdecydowanie w moim wypadku jest to dobre rozwiązanie bo nie uśmiecha mi się odpalanie gry z płytki. Dlaczego? Uszkodzenia. Nie tyle mechaniczne, co bardziej anomalne. Nie wiem jak to wyjaśnić...
"Дай мне мой респект, не больше не меньше."
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Dołączenie: 05 Paź 2007, 20:16
Ostatnio był: 26 Sty 2017, 10:51
Kozaki: 48

Postprzez djcycu w 25 Maj 2010, 12:47

Nie tłumacz się :) Wiekszość z nas ma oryginały i jeśli zcrackujemy już oryginał to nic wiele się nie dzieje. Ten crack już zapewne jest tak dostępny że ho ho więc co tu wiele ukrywać. Zapłaciliśmy za grę? Jest oryginał? Skoro tak to w czym problem :) Niewiem... Może jednak spróbuję raz jeszcze ze solianką... Widzę że Lost Alpha się znów przesunęło w związku z tym w coś muszę sobie od czasu popykać. Myślę że PDA tym razem mi nie padnie tak jak wtedy bo to martwy punkt...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez KoweK w 25 Maj 2010, 13:55

Mogę wiedzieć, po jakiego ch**a jest ten exe? Odstrasza mnie to przed pobraniem moda. Czy autor nie mógł po prostu zrobić zwykłego folderu gamedata i spakować do rara? Ruscy widzę lubią komplikować sprawę i tworzyć niepotrzebne (chyba) rzeczy...
Image
"kowunio jest stalkerem ubranym w sweter ochronny "wschód słońca" szukającym artefaktów w zonie szczecińskiej
legenda głosi, że zdołał ominąć korki i dostać się do centrum - żyły złota"

Wheeljack
Awatar użytkownika
KoweK
Główny Administrator

Dołączenie: 10 Cze 2005, 14:49
Ostatnio był: Dzisiaj, 01:45
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1496

Postprzez ProtteuSS w 25 Maj 2010, 14:22

Jeśli masz oryginała to w czym widzisz problem ? Szukasz dziury w całym :E [ciach] Co za tym idzie wisi mi czy to exe czy gamedata.

P.S. Podkreśliłem "oryginała" bo nie chce ni z gruszki ni z pietruszki przejść na 3 poziom wtajemniczenia :E

Pozdrawiam............. :wódka:

Uwagi moderatora:

Dzięki za odpowiedź na moje pytanie. Widzę, że ostrzeżenie bardzo chcesz dostać. ;) Spokojnie - następnym razem Cię nie ominie.
AMD Athlon 64 X2 5000+ 2200.00 MHz
Gigabyte GA-M61PME-S2P nVidia GeForce 6100/nF430
GoodRam DDR2 2GB 800MHz CL5
GeForce with CUDA 9500 GT Gigabyte OC 1GB HDMI & DVI / PCI-E
Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W
Microsoft Windows XP Home Edition PL SP3

ProtteuSS
Wygnany z Zony

Dołączenie: 31 Lip 2009, 18:29
Ostatnio był: 25 Paź 2010, 10:52
Miejscowość: Świętochłowice
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: -1

Postprzez WodZu w 25 Maj 2010, 17:15

Powoli zaczynam się bać odzywać na tym forum. Rygor jakich mało. Aż dziw, że jeszcze nie mam warna :|
Już niedługo: FEAR 3
Awatar użytkownika
WodZu
Stalker

Dołączenie: 14 Gru 2009, 23:58
Ostatnio był: 13 Gru 2011, 19:55
Miejscowość: Polska stolica parowozów
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 4

Postprzez zubol93 w 25 Maj 2010, 17:28

a ja mam taki problem : idę sobie podziemiami agropromu i dochodzę do miejsca które jest zaznaczone niebieskim znaczkiem ( tam gdzie w SHOC wyskakiwał nam kontroler ) wchodzę po drabinie i przechodzę do innej lokacji . Ładuje się a gdy już ma się włączyć gra wyskakuje bugtrap , tak jest na wszystkich innych saveach .

FATAL ERROR

[error]Expression : fatal error
[error]Function : CScriptEngine::lua_error
[error]File : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\script_engine.cpp
[error]Line : 73
[error]Description : <no expression>
[error]Arguments : LUA error: ...shadow of chernobyl\gamedata\scripts\xr_logic.script:1490: attempt to call field '?' (a nil value)

stack trace:
zubol93
Kot

Dołączenie: 30 Lis 2008, 14:45
Ostatnio był: 21 Wrz 2019, 00:39
Miejscowość: Kobiór
Ulubiona broń: Fast-shooting Akm 74/2
Kozaki: 1

Postprzez Michu33 w 25 Maj 2010, 17:46

^^^ Mnie też wywala do pulpitu jak wychodzę z podziemi do siedziby żołnierzy, ale u mnie jest taki błąd:
Kod: Zaznacz wszystko
FATAL ERROR

[error]Expression    : vertex || show_restrictions(m_object)
[error]Function      : CPatrolPathManager::select_point
[error]File          : E:\stalker\patch_1_0004\xr_3da\xrGame\patrol_path_manager.cpp
[error]Line          : 155
[error]Description   : any vertex in patrol path [agr_tower3_stand] in inaccessible for object [agr_tower3_soldier]
Шэjdź do sтгэfy śmїeгcї! Hoггoг Czaгnobyla гozpoczął się w pїąтeк 13 кшїэтnїa 2007 гoкu!
Тuтај człoшїэк sтшогzył рїэкłо
Awatar użytkownika
Michu33
Stalker

Dołączenie: 13 Cze 2007, 20:33
Ostatnio był: 29 Sty 2024, 00:23
Miejscowość: Karczew
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1

Postprzez Crisu w 25 Maj 2010, 17:47

Z FAQ - "Arguments : LUA error: ...улиs.t.a.l.k.e.rgamedatascriptsxr_wounded.script:514: attempt to index field '?' (a nil value) - Przegrać epizod".

O co chodzi z "przegraniem epizodu" - niestety nie mam pojęcia, wskazałem tylko to, co skojarzone jest z Twoim błędem.

- - -

Mam pytanko. W dodatkach jest wzmianka o "7. gubienie rzeczy z plecaka".
Jako, że nie wiem pod co to podpiąć pytam - wyjaśniłby ktoś tę kwestię?

Podobnie jak "2. adaptacja mapy pod różne monitory".
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Postprzez trurl3 w 25 Maj 2010, 20:38

CrisuSPW napisał(a):Z FAQ - "Arguments : LUA error: ...улиs.t.a.l.k.e.rgamedatascriptsxr_wounded.script:514: attempt to index field '?' (a nil value) - Przegrać epizod".
O co chodzi z "przegraniem epizodu" - niestety nie mam pojęcia, wskazałem tylko to, co skojarzone jest z Twoim błędem.

Prawdopodobnie chodzi o rozpoczęcie od autosave-u przy wejściu na lokację
- - -

CrisuSPW napisał(a):Mam pytanko. W dodatkach jest wzmianka o "7. gubienie rzeczy z plecaka".
Jako, że nie wiem pod co to podpiąć pytam - wyjaśniłby ktoś tę kwestię?

Podobnie jak "2. adaptacja mapy pod różne monitory".

Pozycje z Dodatków są opcjonalne, zwłaszcza jeśli chodzi o pozycję 7. Po prostu Soljanka się stale rozwija. Dodatki składałem kiedy były pewne problemy z zawartością plecaka., zwłaszcza jeśli ktoś sobie zwiększył ustawieniami udźwig.
Na dzień dzisiejszy jest jeden patch 'kumulatywny' który załatwia wszystkie zauważone problemy wersji 19.04.10 za jednym zamachem.
Podaję link do ostatniej wersji kumulatywnego patcha z 12.05.10 od Sapsan-a. Ten patch zawiera w sobie wszelkie niezbędne poprawki do najnowszej wersji Soljanki.
Kumulatywny patch 12.05.2010 od Sapsan

Wyjaśnienia do Dodatków
:

Lista DODATKÓW do Solyanki 19.04.10 - instalować w miarę potrzeby
1. 21 slotów na arty - opcja pozwalająca uzyskać na pasie 21 slotów na artefakty i inne rzeczy
2. adaptacja mapy pod różne monitory - np. do monitorów szerokoekranowych
3. Autosave-1.0 for NS - dodatek powodujący automatyczny sejw gry w momencie brania i wykonania zlecenia
4. bin - katalog z plikiem xrGame.dll - plik .dll który należy zamienić w podstawce
5. Ewentualny HUD - alternatywny HUD
6. FPS-fix 21.04 - poprawka polepszająca FPS grafiki przy słabych kartach graficznych
7. gubienie rzeczy z plecaka - usunięcie buga z wypadaniem rzeczy z plecaka - niaktualne przy zastosowaniu 'kumulacyjnego patcha' od Sapsan-a
8. nano-mikro patch 21.04 - nieaktualne przy zastosowaniu kumulatywnego patcha od Sapsan-a
9. respawn - modyfikacja częstotliwości spawnu potworów i innych elementów. Oryginalnie w grze jest rzadki spawn. Kto potrzebuje więcej adrenaliny - zmienia na częsty spawn
Ostatnio edytowany przez trurl3, 25 Maj 2010, 23:13, edytowano w sumie 1 raz
Projekt "Narodnaya Soljanka " w toku - wydana wersja z 20.01.11. z kompletnym 'polskim akcentem' i dodanym kwestem
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacji - zapraszamy do odwiedzin.
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

Bug... -,-

Postprzez Crisu w 25 Maj 2010, 21:13

A teraz taki myk... No, może sprecyzuję - błąd, który nie pozwala grać.

http://img96.imageshack.us/img96/2443/luad.jpg

- - -

Proszę nie odsyłać do poradnika instalacji - zrobiłem wszystko według niego.

Poza tym, punkt 7 jest przekłamany, w aktualnej paczce Soljanki nie ma żadnego XR_3DA.exe...
Dlatego warto byłoby nadmienić, że paczka nie zawiera tego pliczku.
Awatar użytkownika
Crisu
Legenda

Re: Bug... -,-

Postprzez trurl3 w 25 Maj 2010, 23:02

CrisuSPW napisał(a):Poza tym, punkt 7 jest przekłamany, w aktualnej paczce Soljanki nie ma żadnego XR_3DA.exe...
Dlatego warto byłoby nadmienić, że paczka nie zawiera tego pliczku.

Rzeczywiście, plik XR_3DA.exe z podstawki należy zamienić innym plikiem, odpowiednim dla Soljanki, ale jego faktycznie nie ma w paczce. Twój problem z grą bierze się właśnie z braku odpowiedniej wersji pliku .exe.
Spróbuj pobrać z tego linka:
<ciach>

Jest to jedna z tych rzeczy zbyt oczywistych, które umykają uwagi każdego, kto zajmuje się Soljanka już jakiś czas i ma "podstawkę-gotowca" do instalowania kolejnych wersji Soljanki.

Uwagi moderatora:

Wywaliłem linkacza - obywatel ati
Awatar użytkownika
trurl3
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość