Znalazłem nareszcie rozwiązanie (dokładniej to Soviet znalazł tylko w j.ang.) na problem ze ścinaniem STALKERa pod Vistą i chciałem go ujednolicić w języku polskim, aby nikt nie musiał tak jak ja czekać tyle czasu aby sobie zagrać właśnie w tą grę. Proponuję tego posta przykleić, albo coś w tym stylu bo dużo ludzi może mieć ten problem. Postaram się instrukcję napisać własnymi słowami, a nie tłumaczyć bo oryginał jest mało treściwy.
Do rzeczy…
1. Ściągnij ten plik:
http://files.filefront.com/3GB_enabler2 ... einfo.html (Proponuję abyś rozpakował go na pulpit, wtedy operacja będzie łatwiejsza> Jeśli link do pliku nie będzie działał, pisać do mnie na gg [4269558])
2. Zrób kopię zapasową pliku XR_3DA.exe, który znajduje się w katalogu z grą /STALKER/bin/ na wypadek, gdyby coś się nie powiodło.
3. Skopiuj plik XR_3DA.exe do rozpakowanego pliku „3GB enabler”(Nie do „3GB_enabler2”!)
4. Otwórz wiersz poleceń jako administrator (START>Programy>Akcesoria>Prawym Myszy na Wiersz Poleceń i Uruchom jako Admin.)
5. Zmień w Wierszu Poleceń <C:/WINDOWS/system32> na taką ścieżkę, gdzie masz folder „3GB enabler”. (Jeśli nie wiesz jak, napiszę poniżej)
6. Gdy ścieżka w Wierszu Poleceń, będzie wyglądała tak: <C:/Users/[account]/Desktop/3GB enabler> ,wpisz:
"editbin.exe /LARGEADDRESSAWARE XR_3DA.exe" (bez cudzysłowiu)
7. Następnie wpisz w Wierszu: "BCDEDIT /set increaseuserva 2900" (bez cudzysłowiu)
Jeśli polecenie 2900 nie zadziała, zamiast niego wpisz 3072.
8. Skopiuj spatchowany plik XR_3DA.exe do folderu /STALKER/bin/
Gra nie powinna teraz ciąć, chyba, że masz słabą kartę graficzną
>>>Jak zmienić ścieżkę w Wierszu Poleceń…
Jeśli masz linijkę <C:/WINDOWS/system32> ,wpisz obok niej „cd..” (bez cudzysłowiu) i wciśnij ENTER. W następnej linijce powinno się pokazać <C:/WINDOWS>. Powtórz operację jeszcze raz, powinno się pokazać <C:/>.
>Znacznik „cd..” usuwa jeden człon ze ścieżki.
Następnie wpisz obok <C:/>, „cd users”. W następnej linijce powinno się pokazać: <C:/Users>.
>Znacznik „cd [wyraz]” dodaje jeden człon do ścieżki.
I tym sposobem ustaw sobie ścieżkę do pliku.
UWAGA > Napisałem , aby rozpakować folder na pulpit, gdyż wtedy łatwiej w wierszu ustawić sobie ścieżkę.( nie umiem i nie wiem czy się da zmienić w Wierszu <C:/> na <D:/> ^^)
MAM NADZIEJĘ, ŻE INSTRUKCJĘ NAPISAŁEM ZROZUMIALE. JEŚLI NIE TO PROSZĘ NAPISAĆ TO POPRAWIĘ.