Tym razem, po spisie niebezpiecznych miejsc do CS, postanowiłem zrobić spis mutantów - ich siłę, jak pokonać itd. Podobny artykuł znajduje się na stronie głównej ( Stalker.pl }, ale ja chciałbym dokładniej opisać mutanty, oraz dodać poradnik jak go pokonać. Więc zaczynamy!
Mięsacz:
Ogólnie - Bardzo słaby mutancik, jak nas atakuje to nie tracimy praktycznie żadnego punktu życia.
Jak pokonać? - Najbardziej opłacalne jest zabić go nożem, lub jak ktoś nie lubi się zbliżać do mutantów - to krótka seria w głowę. Nie będę się rozpisywał, bo jest to bardzo słaby mutant.
Charakterystyka:
Pojedynczy osobnik - Nieszkodliwy
Stado - Bardzo słabe
Występowanie:
Zaton: Częsty
Okolice fabryki Jupiter: Powszechny
Prypeć: Bardzo rzadki
Tunel „Prypeć 1”: Nie występuje
Laboratorium X8: Nie występuje
Dzik:
Ogólnie - Też dość słaby mutant, choć ewidentnie silniejszy od Mięsacza. Trzeba uważać przede wszystkim, na pewien błąd gry, który powoduje że czasami jak Dzik na nas zaszarżuje - to jesteśmy wyrzucani wysoko/daleko, a przy upadku można ponieść duże obrażenia.
Jak pokonać? - Albo nóż, albo celna seria w głowę.
Charakterystyka:
Pojedynczy osobnik - Słaby
Stado - Średnie
Występowanie:
Zaton: Powszechny
Prypeć: Nie występuje
Ślepy Pies:
Ogólnie - Przeciętny mutant, dość szybki, lecz przeważnie biegnie na nas w linii prostej, przez co łatwo go trafić.
Jak pokonać? - Najlepiej użyć jakiejś strzelby, lub innej broni, wycelować Prawym Przyciskiem Myszy {PPM}, i ze względu na prosty bieg postarać się trafić w głowę.
Charakterystyka:
Pojedynczy osobnik - Słaby
Stado - Średnie
Występowanie:
Okolice fabryki Jupiter: Częsty
Prypeć: Powszechny
Rodent/Chomik:
Ogólnie - Mutant o zerowym prawie pasku życia - ginie od byle wystrzału. Występuje w stadach, po kilka osobników.
Jak pokonać? - Najlepiej poczekać aż podejdą do nas, i wtedy kilka strzałów z shotguna załatwia sprawę.
Charakterystyka:
Jeden osobnik - Nieszkodliwy
Stado - Średnie
Występowanie:
Zaton: Rzadki
Tunel „Prypeć 1”: Częsty
Laboratorium X8: Wszechobecny
Nibypies, zwykły/psionicznyOgólnie - Zwykle występuje w stadach po 3-5 osobników, wtedy groźny. Psioniczny Nibypies występuje w pojedynkę, lecz potrafi on "przywoływać" swoje kopie.
Jak pokonać? - Polecam shotguna, i... jak zwykle - starać się celować w głowę!
Charakterystyka:
Zwykły:
Jeden osobnik - Przeciętny
Stado - Dość groźne
Psioniczny:
Występuje tylko w pojedynkę - Średni/groźny {zależy jak szybko zabijemy oryginał}
Występowanie, zwykłego:
Zaton: Rzadki
Prypeć: Rzadki
Występowanie, psionicznego:
Zaton: Nie występuje
Okolice fabryki Jupiter: Bardzo rzadki
Chimera:
Ogólnie - Bardzo silny mutant, ale także rzadko spotykany.
Jak pokonać? - Przede wszystkim - broń o dużej sile rażenia. Chimera wykonuje wyjątkowo dalekie skoki - potrafi przeskoczyć nawet 15-20 metrów! Trzeba w momencie wyskoku Chimery, starać się odskoczyć, gdyż atak Chimery z wyskoku potrafi zabrać nam nawet ok. 50% punktów życia. Ale w późnym etapie gry, gdy mamy karabin Gaussa, radzę go używać na tego mutanta - Chimera schodzi po jednym strzale w głowę.
Charakterystyka:
Występuje tylko pojedynczo - Bardzo groźna
Występowanie:
Zaton: Bardzo rzadki
Snork:
Ogólnie - Mutant dość silny... i skoczny. Wykonuje skoki na odległość ok. 5 metrów. Trochę irytujący, bo ciężko go trafić.
Jak pokonać? - shotgun, lub inna broń o dość dużej sile rażenia. Czekamy aż się zbliży na kilka metrów, i celne strzały w głowę.
Charakterystyka:
Jeden osobnik - Średni
Stado - groźny
Występowanie:
Tunel „Prypeć 1”: Wszechobecny
Laboratorium X8: Powszechny
Burer:
Ogólnie - Wygląda na bezbronnego krasnoluda - ale nim nie jest.
Jak pokonać? :
Pojedynczy osobnik - Najlepiej nożem gdyż Burer potrafi "wyrwać" broń z ręki, po czym rzuca ją na ziemię. Noża nie jest w stanie wyrwać... bo nie jest to broń "w slocie".
Stado - Po raz pierwszy Burery spotykamy we wschodnim tunelu w Janowie. Są od siebie dość daleko - dzięki czemu możemy użyć noża. Gorzej jest w pewnym pokoju w laboratorium X8 w Prypeci. Są tam aż trzy osobniki, lecz stoją obok siebie... lecz na tym etapie gry mamy już karabin Gaussa, więc zróbcie z niego użytek
Charakterystyka:
Jeden osobnik - Niebezpieczny
Stado - Szykuj się na śmierć
Występowanie:
Zaton: Nie występuje
Jupiter - Dwie sztuki we wschodnim tunelu.
Laboratorium X8: Częsty
Kontroler:
Ogólnie - Krótko mówiąc - mocny.
Jak pokonać? - Ja osobiście mam trzy metody:
1. Podbiegamy, i dźgamy mutanta nożem.
2. Podbiegamy na tyle żeby Kontroler nie mógł: ani uderzyć nas pięścią, ani użyć ataku psionicznego. I seria z automatu w głowę.
3. Tylko jeśli mamy się za czym schować. Wychylamy się zza osłony i strzelamy w głowę.
Charakterystyka:
Występuje tylko w pojedynkę - Bardzo silny
Występowanie:
Zaton: Jeden osobnik w pewnej jaskini, która jest na północny/wschód od Spalonego Gospodarstwa.
Okolice fabryki Jupiter: Rzadki
Laboratorium X8: Jeden osobnik gdy wychodzimy z laboratorium. { tylko jeśli zbierzemy wszystkie dokumenty }
Pijawka:
Ogólnie - Bardzo szybki mutant, przez co trudno w niego wcelować.
Jak pokonać? - Pijawka jest potwornie szybka, zatacza kręgi wokół nas i stara się podejść od tyłu. Jakby tego było mało - potrafi stawać się niewidzialna... Najlepiej cały czas się wycofywać tyłem, jednocześnie robiąc ciasne koło - i jednocześnie przesuwać myszkę w jedną ze stron - wtedy mutant nie zajdzie nas od tyłu.
Charakterystyka:
Jeden osobnik - Średni ( według mnie pojedyncza Pijawka jest raczej "upierdliwa" niż groźna...}
Stado - Bardzo groźne
Występowanie:
Okolice fabryki Jupiter: Częsty
Poltergeist, Telekinetyczny/Ogniowy:
Ogólnie - Trudne do zauważenia latające kule. Jeśli one nas widzą - to obraz robi się niebieski.
Jak pokonać? - Po prostu postarać się kilka razy trafić w środek kuli... Poza tym jak zastygniemy w bezruchu, przestają nas widzieć - reagują na ruch.
Charakterystyka: { oba rodzaje występują tylko w pojedynkę }
Telekinetyczny - Słaby
Ogniowy - Średni
Występowanie Telekinetyczny:
Zaton: Bardzo rzadki
Okolice fabryki Jupiter: Nie występuje
Laboratorium X8: Częsty
Występowanie Ogniowy - Tylko w anomalii cyrk w Zatonie.
Nibyolbrzym:
Ogólnie - Żywy czołg...
Jak pokonać? - Po prostu - zachować dystans i strzelać w głowę, a najlepiej {o ile to możliwe} wejść na jakieś wysokie miejsce, i stamtąd go zabić. Albo strzelić mu z RPG-7...
Trzeba uważać na to, że Nibyolbrzym potrafi "tupnąć", przed czym możemy się uchronić, podskakując w odpowiednim momencie.
Charakterystyka: {tylko w pojedynkę}
Bardzo Groźny
Występowanie:
Zaton: Bardzo rzadki - jeden osobnik w pewnych podziemiach, pod anomalią "Żelazny Las"
Prypeć: Nie występuje
Bibliografia:
- Ja sam.
- clearsky.pl - występowanie mutantów - { nie chciało mi się przypominać - gdzie co konkretnie jest...
Uff... 2 godziny mi zeszło... Jutro dodam jeszcze: siłę ataku, życie itp, oraz poprawię czytelność. Aha, i proszę Admini - Nie usuwajcie mojego spisu mutków - To jest bardziej poradnik, a nie spis ze strony głównej...
Pijawol 26.01.11.