przez Spyrok w 23 Paź 2011, 17:48
Najlepsze jak dla mnie rzeczy w Cieniu Czarnobyla:
- fabuła i misje główne
- 7 zakończeń gry (każde unikatowe i dopracowane)
- system zadań pobocznych
- mutanty (w tym wycięte takie jak chimera i kot)
- anomalie
- mnóstwo schowków w grze i możliwość uzyskiwania tych samych schowków co już mamy
- cała mini-mapa, menu ekwipunku, pda i ikony na dole
- artefakty (drobne- niewielkie właściwości, ale niekiedy potrzebne- uzbierane w dużej ilości bardzo przydatne)
- modele postaci
- wszystkie poziomy
- mnóstwo różnych klimatów jakie łączy ta część gry (wywiera bardzo duże wrażenie jak ktoś gra w tą część po raz pierwszy)
- zróżnicowanie broni
- nic w nadmiarze- trochę horroru, trochę samotnej wędrówki, trochę klimatu swojskości. Idealnie wszystko wymierzone
- doskonała ścieżka dźwiękowa
Jeśli chodzi o momenty to jednym z moich ulubionych momentów było przechodzenie Sarkofagu. Było tam bardzo tajemniczo i (gdy grałem po raz pierwszy) nie wiedziałem czym jest głos, który ciągle tam słychać. W każdym razie po ujrzeniu zakończenia "Chcę by Zona zniknęła" powiedziałem sobie, że to najlepsza gra w jaką miałem okazję grać i obiecałem sobie, że przejdę ją mnóstwo razy.
Innym bardzo ciekawym momentem było przechodzenie po raz pierwszy laboratorium x18. Wtedy właśnie po raz pierwszy zobaczyłem snorka i nibyolbrzyma i zrobiły te mutanty na mnie olbrzymie wrażenie. Laboratorium to jest bardzo klimatyczne i po jego przejściu zawsze kiedyś stwierdzałem, że ta gra jest "rewelacyjna".
Jak wie ktoś w jaki sposób zmodyfikować program acdc.pl tak aby otwierał all.spawn z "czystej gry" (to znaczy bez żadnych patchów) to niech napisze mi na pw. Opcjonalnie może być też podanie innej wersji acdc.pl, która mi otworzy ten spawn. Próbuję zespawnować mutanty, ale mam zamiar nie instalować patchów.