Według mnie Powinność jest dużo lepszą frakcją wykorzystuje dużo bardziej praktyczny sprzęt do warunków zony. Najczęściej pojawiającą się bronią w szeregach Powinności są karabinki OC14-4A Groza , AKM74S , AN94, strzelby SPAS12 i Amsel Protecta 12 oraz ukm PKM każda z tych broni ma bardziej praktyczny kaliber ( Groza 9x39mm , AK i AN 5,45x39mm PKM 7,62x54mm strzelby 12x70mm) mniej zawodny, pewny, oraz zadający dużo większe obrażanie niż broni używanej przez Wolność ( LR300, L85, SG550 5,56x45mm, SWD 7,62x54 NR {dobry kaliber ale po prostu w zonie brak miejsca na jego użycie za dużo krzaków pagórków lasów i innego chłamu}).
Ponadto Powinnością dowodzą byli doświadczeni oficerowie a dowodzą odpowiedni wyszkolonymi osobami wywodzącymi się głównie z szeregów armii a każdy wie że wyszkolenie działa cuda. Powinność ma też przewagę w zaopatrzeniu ( części i amunicje do AK znajdziesz szybciej na Ukrainie niż części do emko podobnych gówien dla zafajdanych jarających zielsko hipisów we fleckach) Dodatkowo jak ktoś się rozglądał po bazie Powinności na Agropromie zauważy bardzo przyjazne MI24D co daje Powinności dodatkowy atut ( szkoda że w grze nie używają miło by było popatrzeć jak S5 lecą na Dolinę Mroku
). Ponadto cele ideologiczne zniszczenie zony było by praktyczniejsze ze względu na to że jakiemuś załóżmy na to Ahmedowi wpadło do łba zrobić z artefaktów wiązkę to trochę przypał ( pozdro dla osób czytających W.Noczkina)
Ok to moje na ten temat podszedłem do tego trochę górnolotnie ale mnie nie skazujcie na syberiję
Nie przystępuj do bitwy jeżeli zwycięstwo w niej nie przyniesie ci żadnych korzyści -Erwin Rommel