Zapraszam do przeczytania tego posta:) Zainteresowany zacząłem szperac po internecie i oto owoce kilkunastu godzin. Tak naprawdę moskiewskie metro nie wiele rożni się od metra w Mińsku, Kijowie, St Petersburgu czy Charkowie itp. Zainteresowanych "filmami o systemach metra" odsyłam na dól posta. Tak dla waszej wiadomości każdy system metra to obiekt strategiczny o znaczeniu wojskowym, pilnie strzeżony przez specjalne służby, okablowany monitoringiem, czujnikami i sensorami ruchu. W zabezpieczeniu przed terrorystami jak malarzami i nawet złomiarzami.
Metro moskiewskie (ros. ГУП Московский метрополитен) liczy łącznie 292,2 km, składa się z 12 linii na których znajduje się 177 stacji. Jest najbardziej obciążonym metrem Europy, a także na świecie. Do metra w Moskwie wsiada codziennie 2.528.700 pasażerów (2007). Metro moskiewskie wyróżniają przede wszystkim stacje, których część uważana jest za wzorcowy przykład architektury socrealizmu, wnętrza stacji przypominają pałace, pod sufitami wiszą misterne żyrandole. Plan linii metra: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f0/Mosmetro2009.png Tutaj klimatyczne fotografie:
A tutaj filmy o których pisałem wyżej jeżeli zaciekawią was to mogę poszukać więcej:
Jest to polsko/ruska produkcja, świetny film z lektorem,niestety nie ma go na YT.
Jeżeli filmy łamią regulamin forum proszę wyciąć linki a temat myślę, że jest ciekawy! Jechaliście kiedyś metrem? Osobiście fajnie byłoby tak sobie połazić i porobić takie foty...
Edit. trochę uprzątnięte Panie moderatorze
Uwagi moderatora:
Ano łamią... I ta reklama warezu... Warn za propagowanie treści niezgodnych z regulaminem - atikabubu
A słyszał ktoś o "Metrze-2" (znanym tez jako "D-6")? Tajnej sieci metra w Moskiwe nie powiązanej z siecią publiczną, która służyła (służy?) jako środek transportu dla służb specjalnych i członków aparatu rządowego. Prawdopodobnie do dnia dzisiejszego istnieją 3 linie przebiegające pod kluczowymi miejscami Moskwy, linie są jednotorowe, obok toru biegnie droga, pozwalająca na pokonywanie tuneli również samochodem. Tabor "Metra-2" stanowią wagony przystosowane do zasilania klasycznego ("trzecia szyna") jak i akumulatorowego oraz kilka lokomotyw spalinowych.
Metro-2 zostało najprawdopodobniej użyte m.in. do ewakuacji członków tzw "Puczu Rosyjskiego" w 1991 roku.
Pijany listonosz ze świata modliszek Przywozi mi listy, i niszczy mi ciszę, Której nie ma i tak; Bo jest dziecko moje i sny atomowe, I myśli myśliwce co są odrzutowe - Ich huk - to dla mnie - znak.
Całkiem prawdopodobne że tak, wiele tuneli i stacji było budowanych w czasach zimnej wojny. Myślę że Rosjanie o tym pomyśleli, Dmitry Glukhovsky też chyba ot tak sobie nie zmyślił tej historii. Sam autor jako nastolatek w drodze do szkoły spędził w metrze wiele czasu. Chciałbym pojechać kiedyś do Moskwy i zobaczyć to wyjątkowe metro na własne oczy
Myślę że nie wszystkie stacje metra są u nich zadbane, wyczyszczone i lśniące..jestem niemal tego pewien..to jest nie możliwe..mój ojciec był kiedyś w Moskwie i wspominał trochę o metrze, szczególnie stacje jak to wyglądają i tp. poza tym u nich metro może służyć jako ''schrony'' w czasie wojny, coś jak w wielkiej Brytanii. A co do ciekawostek to znam jedną, otóż po upadku ZSRR..była bieda i zostało wiele ludzi bez dachu nad głową, nawet dzieci...który ''zamieszkały'' właśnie na słynnych moskiewskich stacjach metra, oto filmik z youtube, są 4 części a podam na razie pierwszą, resztę znajdziecie. http://www.youtube.com/watch?v=xW4yyekeCDU