Ciekawość potrafi być zabójcza

Twórczość nie związana z uniwersum gry S.T.A.L.K.E.R.

Moderator: Realkriss

Re: Ciekawość potrafi być zabójcza

Postprzez Universal w 06 Mar 2016, 19:15

Gryf napisał(a):Pisanie to to co lubie. [...] Kiedyś napisze powieść ale na razie ćwiczę takimi małymi projektami.

Od poprzedniego tekstu minął rok, a nie ma żadnej poprawy. To, że ją niby widzisz, nie znaczy że ona faktycznie jest. Kiedy chcesz to napisać? Nie jesteś Adamem i Ewą, nie będziesz żył kilkuset lat. Żeby szlifować talent, trzeba go mieć. Talent - "wrodzone predyspozycje w dziedzinie intelektualnej, ruchowej lub artystycznej przejawiające się ponadprzeciętnym stopniem sprawności w danej dziedzinie lub zdolnością do szybkiego uczenia się jej". Nie masz ponadprzeciętnej sprawności w temacie pisania (piszesz poniżej poziomu, zarówno pod względem treści, jak i formy, nie zachowując żadnych prawideł), ani też - co widać na podstawie porównania obu tekstów - zdolności szybkiego uczenia się tego (bo poprawy nie ma praktycznie żadnej).

Rozumiem, że pisanie może sprawiać przyjemność nawet pomimo braku efektów, ale skończy się to następująco: napiszesz jakiś tekst, pójdziesz do wydawnictwa typu vanity. Oni zażądają kilku tysięcy za wydanie powieści, której nikt nie kupi. Żadne wydawnictwo które wydaje "bezpłatnie" (czyli wyłącznie licząc na zysk ze sprzedaży) nie wyda takiego tekstu. Mojego nie wyda, a co dopiero czegoś takiego.

Ale chyba rzucam grochem w ścianę. Co nie zmienia faktu, że czerpię jakąś dziwną przyjemność z odpisywania, także jebniem łbem w ścianę razem.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 26 Lut 2025, 20:23
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 1052

Reklamy Google

Postprzez KOSHI w 06 Mar 2016, 19:26

Takich opowiadań nam trzeba! Czuję w nim erotyczne napięcie. Jest ku*wa MOC i to się chwali. Tera krótki prolog, co do tekstu i dalej już korekszyn.

Gryf napisał(a):Postanowiłem narazie odejść od uniwersum stalkera bo jest ono dla mnie troche trudne

Obawiam się po tym tekście, że nawet napisanie dla ciebie instrukcji użytkowania srajtaśmy mogło by być MOTZNO TRÓDNE.

lukebuka napisał(a):Bo to pewnie wiersz biały. :P

Nie. To jest na poziomie haiku Konia z Lalamido - Kibice Arki tak lubią mecze, że już pod stadionem 3 suki płoną...

KOREKSZYN

Gryf napisał(a):Dobrze się uczyłem i miałem kilku wiernych znajomych

Gryf napisał(a):Ta pasja sprawiła że teraz ledwo żyje i umieram

pierdo*ony, jaki niezdecydowany...

Gryf napisał(a):Odszedłem od kolegów i skręciłem w zaułek z którego dobiegł głos. Szedłem tak dobre 20 minut

Zaułek wielkości dzielnicy. Jpr...

Gryf napisał(a):Po dłuższej chwili moim oczom ukazało się sklep. Był obrośnięty pajęczyną, czyli był dość stary

Image

Taaa, a za ladą stał podejrzany 40 letni Czesiek. Nie wierzę ku*wa w to, co czytam...

Gryf napisał(a):Podszedłem do wiekowych drzwi i zapukałem

To on ku*wa trafił wreszcie po GS, czy doszedł pod Notre Dame?

Gryf napisał(a):Odwróciłem się i zobaczyłem wysokiego mężczyzne w czarnym płaszczu w czarnym
kapeluszu i czarnych włosach. Spojrzałem w jego oczy. Czarne. Był cały czarny. Naprawdę przerażający człowiek

Image

Gryf napisał(a):Chodź za mną. - odpowiedział, odwrócił się i wszedł do sklepu.

Poszedłem za nim

Tera już wiem. To nie był Czarny Olek, ale Wojtek Gil, który spie*dolił z Dominikany. Kapnąłem się po czarnej sutannie.

Gryf napisał(a):Z księgi zaczęła wylewać się straszna krew, bulgocząca i lepka. Zaczęła wypełniać pomieszczenie. Krzyczałem i krzyczałem, ale nic nie pomagało. Wchodziłem coraz wyżej, ale potknąłem się i wpadłem do jeziora
krwi...

Image

Dobrze, że ten pokój zalała krew, a nie co innego...

Gryf napisał(a):To było straszne. Po chwili zauważyłem kilkaset wchłochatych istot. Każda miała wypalony żelazem
na czole krwawy pętagram. Ustawiły się w kręgu dokoła nas. Wtedy wprowadzono moich rodziców...

W domu wszystko ok? Może jednak lepsza niebieska linia będzie zamiast killować ojczulka z maminką na forumie :caleb: ?

Image

Gryf napisał(a):Teleportowali się by niszczyć inne światy....

No. A ja w 2026r roku wróżę inwazję na Ziemię rozpasanych Producentów Garmażerki z mgławicy Magellana.

KONIEC KOREKSZYN

PODSUMOWANIE:

Image

MASZ KURWAA KOZACZKA I PISZ DALEJ. NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ!
Image

Za ten post KOSHI otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Tajemniczy.
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Dołączenie: 16 Paź 2010, 13:13
Ostatnio był: 22 Sty 2025, 10:25
Kozaki: 649

Postprzez Gryf w 07 Mar 2016, 00:30

Cóż widzę, że muszę troche się poprawić. Skoro błędy są problemem to swoje prace dam przed wrzuceniem koledze co zna się na języku i poprawi. A treścią niby nie fajne ale ja nie pisze bzdur bo w nieopublikowanej części marka i lysego opisałem ratowania świata i było ciekawie. No ale dziękuję wszystkim za krytykę tylko zwrócę się do koshniego który się wyraźnie nasmiewal a to trochę nie na miejscu... Do innych nie mam żalu napisali co sądzili i uargumętowali a ty się śmiejesz... w domu w porządku chociaż nie mam ojca... wiem ze nie mogłeś wiedzieć ale tak się nie pisze. Ktoś napisał w kozaku ze mam pisać to jako śmieszne ale ja wolę poważne. Następna prace sprawdzi kolega za nim wam dam i będzie dłużej ciekawiej i dopracowaniej. W każdym razie pozdrawiam i dziękuję za komentarze
Gryf
Kot

Dołączenie: 17 Lut 2015, 17:35
Ostatnio był: 07 Cze 2018, 22:36
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 3

Postprzez trolololo w 07 Mar 2016, 16:26

A treścią niby nie fajne ale ja nie pisze bzdur bo w nieopublikowanej części marka i lysego opisałem ratowania świata i było ciekawie.

PLS Opublikuj to! PSL! Mówię całkowicie serio. Niby chcesz na poważnie, ale może rozbawianie ludzi wychodzi ci lepiej?
Deszczyk pada , RAM mi zjada...
trolololo
Legenda

Dołączenie: 25 Wrz 2013, 13:03
Ostatnio był: 24 Mar 2023, 18:36
Miejscowość: Na granicy LTE
Frakcja: Wojskowi Stalkerzy
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: 118

Postprzez Gryf w 07 Mar 2016, 16:29

To dziwne no ale jak chcesz to moge opublikować. To stare i gorsze od tego bo to pisałem rok temu po hejtach na forum. Narazie nie dokończyłem ale w razie czego...

[PRACA WRZUCONA DO DZIAŁU OPOWIEŚCI W ODCINKACH]
Gryf
Kot

Postprzez KOSHI w 07 Mar 2016, 20:24

Gryf, kto jak kto, ale sorry, sam robisz z siebie pośmiewisko. Chcesz pisz, nie chcesz, nie pisz. wyje*ane mam na to. Jakbyś był bardziej ogarnięty, to jorgnąłbyś się, że inni też cię cisnęli, więc ciesz się, że Uni nie miał weny, po nie takie opki recenzował i je masakrował. Leń jesteś, jak ktoś ci napisał, bo nawet nie sformatowałeś tekstu ani nie wrzuciłeś do worda przed publiszyn, więc tak, należy ci się karny k*tas, boś się nic nie nauczył od ostatniego razu. Masz tu linka do recenzji swego dzieła, to zobaczysz, jak można kogoś cisnąć. Ja tylko delikatnie zwróciłem ci uwagę na pewne niedoróbki. Za gramatykę się nie brałem, bo nie lubię tęczowego music boxa. Brawo, jesteś sławny. Znajdź się gdzieś tam, to może się obudzisz, co odpie*dalasz :E

https://www.facebook.com/Chujowerecenzje

Stronka nie jest moja jakby co.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Postprzez Gryf w 07 Mar 2016, 21:22

Ale tutaj nie ma recenzji mojego. Ehh. No nic. Swoją następną pracę ostro dopracuje do ostatniego kawałka tak że nikt sie nie będzie miał do czego przyczepić i to będzie najlepsze opko na forum. Jeszcze zobaczycie.
Gryf
Kot

Postprzez KOSHI w 07 Mar 2016, 22:00

Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

Postprzez Universal w 07 Mar 2016, 22:14

https://www.facebook.com/Chujowerecenzj ... 3780936809
Zalinkuję, bo Koshi jest pałą i nie potrafi.

Wyróżnię ponadto jeden z komentarzy:
to opowiadanie to jest bliskie średniego poziomu tego co napływało [na antologię - Uni], tak BTW

PS Zazdroszczę wiadomo kogo.
Awatar użytkownika
Universal
Monolit

Dołączenie: 21 Lip 2010, 17:54
Ostatnio był: 26 Lut 2025, 20:23
Miejscowość: Poznań
Kozaki: 1052

Postprzez Gryf w 07 Mar 2016, 22:17

Nikt nie mówił że ma im sie podobać nie lubi to nie chociaż więcej osób przeczytało i może sie komuś spodobało więc w sumie to dobrze
Gryf
Kot

Postprzez Mito w 08 Mar 2016, 20:17

pętagram
:terminus: :terminus: :terminus: :terminus: :terminus: :terminus: :terminus:
pęta - gram
gram pęta
Ale jakiego? Takiego pęta kiełbasy, czy takich pęt do wiązania?

Poważnie, nawet nie chciało mi się tego czytać. Widzę jednak, że - niestety - opowiadanie prezentuje sobą zdecydowanie niezadowalająco niski poziom (to widać po samym formatowaniu, do tego jeszcze dochodzi masa wyłowionych z tekstu za pierwszym pobieżnym przelotem oka bubli). Być może piszę to specjalnie po to, żeby się z resztą osób w tej dyskusji nie zgodzić, cały ja, ale: chcesz pisać, lubisz to. To dobrze. Ale problem w tym, że nie masz umiejętności - a człowiek bardzo wiele może się nauczyć naśladując działania innych. Dlatego polecam ci, zamiast pisać (bo od razu widać, że na chwilę obecną próby takie nie będą dawać żadnego efektu), zacząć pracować nad swoimi umiejętnościami w zakresie pisania jakimiś innymi sposobami. Od razu powinieneś zacząć czytać dużo książek, najlepiej różnych uniwersów (mógłbym parę tytułów podrzucić ;)), dzięki temu możesz zaczerpnąć kilku pomysłów, popatrzeć jak autorzy tworzą klimat, postacie tak, żeby nie było nudno i bezsensownie. Możesz także wytrenować poprawne pisanie poprzez wypowiadanie swoich wypowiedzi na jakiś temat - nie mówię tu o jakichś profesorskich fakultetach, wystarczy, żebyś zaczął tam, gdzie (powiedzmy) piszesz "haha fajne xD", powiedział coś bardziej po polsku i także konstruktywnego. Np. jeżeli przejdziesz jakąś grę, możesz to sobie skomentować na jakimś forum, napisać, co się ci w niej podoba, a co nie i dlaczego. Albo coś na temat książek, które przeczytasz. Jeżeli piszesz jakieś wypracowanie na język polski i masz ciekawy temat, na który możesz coś napisać, to tak zrób, próbując go wyczerpać całkowicie. Rozumiem, często zagadnienia są skrajnie badziewne, ale jak coś ciekawszego się trafi, to wykorzystaj okazję. Na lekcjach j. polskiego możesz też zapunktować takimi "mini-recenzjami" książek, które przeczytasz.
Pomimo oczywistego braku talentu możesz swoje umiejętności wywindować do dość dobrego poziomu. Wystarczy się trochę postarać i podejść do tego poważnie, możliwości jest wiele.
Spolszczenie do Misery: The Armed Zone (Ja & Imienny)
Ciekawe kiedy ilość moich kozaczków przekroczy moje IQ Image
Awatar użytkownika
Mito
Legenda

Dołączenie: 17 Sie 2014, 21:21
Ostatnio był: 29 Mar 2019, 02:46
Kozaki: 271

Postprzez KOSHI w 08 Mar 2016, 21:36

Liście lecą z drzeeeewwwwww!

ku*wa, ale się naje*ałem... Uni, weź się wypałuj. Miałem zły dzień, bo życie mnie boli i zrobiłem 100% fail. A teraz ruszaj podbić Macedonię.
Image
Awatar użytkownika
KOSHI
Opowiadacz

PoprzedniaNastępna

Powróć do Zero z Zony

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości