0 tolerancji dla piratów

Miał już dość tego bezowocnego jazgotu i przepitych mord. Wyłączył transmisję z obrad sejmu.

Re: 0 tolerancji dla piratów

Postprzez Axideus w 25 Wrz 2010, 14:00

Jest to kwestia zależąca tylko od naszego sumienia. Idealista pójdzie do sklepu i kupi nawet najgorszy szajs za ponad 50 zł i będzie zadowolony, że jest uczciwy. Cynik wszystko z piraci bo nie chce pchać kasy do portfeli tych "demokratycznych świń". A ja mam podejście pomiędzy. Najpierw oglądam gameplaya i czytam dużo o grze. Słucham zdań graczy na jej temat. Później ide i albo w ciemno kupuje gierke [ jak stalkery :E ] albo pirace, testuje wszystko a potem załatwiam ze sklepu oryginała :) . Nie ma cudownego rozwiązania, każdy będzie inaczej postrzegał właściwe postępowanie. Fakt że gry zżerają potwornie czas, zdrowie [ja z dalekowidza zmieniłem się w krótkowidza :mad: ] i czasami wręcz nas demoralizują czy zmniejszają poczucie wartości. Ale cóż i tak gramy dalej i raczej nie zmieni się to szybko. W dzisiejszych czasach trzeba łączyć piracenie z grami oryginalnymi. Czemu? Ponieważ świat jest bardzo zróżnicowany i łatwo jest dzisiaj wdepnąć w coś nie ciekawego. Duża część producentów tworzy szajs w postaci filmów, gier czy muzyki i wciskają to w ładnym opakowaniu. Dorzucą jakiś kubek i bryloczek i już edycja kolekcjonerska. Bez jaj ludzie. Rozumiem że zarabiac firmy muszą i dlatego ja kupuje te wartościowe dla mnie gry. Ale prawdą jest że dziś pełno szajsu, który kupujemy przez napis "kup teraz" albo "promocja" lub przez bajerancki opis na stronie gry. Dziś trzeba uważać co się kupuje i czasami lepiej ściągnąć, przetestować niż kupić i żałować.
A tak przy okazji ja jeśli chodzi o gry do rzadko pirace [głównie żeby przetestować] ale już jeśli chodzi o filmy to ło jezu. Pobieram ogromne ilości filmów i jakoś mi z tym dobrze. Czemu? Ponieważ kocham kino. Niestety mieszkam w takim miejscu że i do kina i do wypożyczalni musze sie nieźle najeździć, więc to odpada. Kupienie oryginału za ponad 120 zł [ i to klasyki filmowej, o premierach nawet nie wspominam :mad: ] gdy mi na książki do szkoły brakuje. I co mam robić w między czasie grać w scrubla? Nie no bez przesady.
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lip 2010, 00:27
Ostatnio był: 21 Lis 2015, 17:08
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: VLA Special Assault Rifle
Kozaki: 46

Reklamy Google

Postprzez tk21211 w 25 Wrz 2010, 15:09

Filmy są zbyt drogie, dochodzi jeszcze ten Blu-Ray, ja mam zamiar niedługo kupić Metro 2033, bo już jest koło 60 zł w sklepie, biorę w ciemno, bo net 1 Mb/s nie pozwala na pobranie gry i jej testowanie, nie mam zwyczaju zostawiać kompa na długo, tego zwyczaju mam zamiar nie posiadać, dziwne, jak to CI bajeruje tanimi tekstami na pudełkach, jak i ich lipnym wyglądem, jakoś ludzie się na to łasili, dziwne, ale nie teraz, zepsuli sobie opinię na starcie, a na szczęście uratował ją Sniper Ghost Warrior, gra ma mniejsze w sumie wymagania niż Stalker, a i wygląda na zdecydowanie ładniejsza, wniosek? Polak chce, Polak potrafi. To "Rapidowanie" to właśnie jest piractwo, piractwo powinno być raczej postrzegane jako nielegalne rozpowszechnianie i branie korzyści z produktu bez zgody jego autora, różnie się ich postrzega, jeden myśli, że jak pobierze grę to nic się nie stanie, ale myślę, że i tak parę złotówek ubędzie producentowi.
Awatar użytkownika
tk21211
Stalker

Dołączenie: 21 Mar 2010, 19:30
Ostatnio był: 03 Paź 2010, 17:44
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 1

Postprzez Axideus w 25 Wrz 2010, 20:50

Tk a streściłbyś ten chaos w swoim poście i przekonwertował z języku myślowego na polski :E . Ja powiem tak piractwo, każdy inaczej postrzega. Ja uważam że jest to sposób na przetestowanie gry, a następnie udany zakup.
Zaś jeśli chodzi o filmy to jak dla mnie piractwo to jedyny sposób na obejrzenie czegoś na własną rękę [Ceny plus moje położenie uniemożliwiające dojazd częsty do kina czy do wypożyczalni].
Image
Awatar użytkownika
Axideus
Tropiciel

Dołączenie: 30 Lip 2010, 00:27
Ostatnio był: 21 Lis 2015, 17:08
Kozaki: 46

Postprzez jaras76 w 27 Wrz 2010, 01:57

Piractwo to forma kradzieży nie pochwalam tego bo nikt nie lubi jak zabiera się czyjąmś właśność. Z drugiej strony nie wszystkich stać na kupno oryginlnej gry,filmu bądź programu,takie osoby w ten sposób zdobywają to co chcą.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez Iłja w 30 Sty 2011, 17:49

Przyznam się, pierwotnie miałem SoC pirata w wersji ENG, ale po przejściu gry uznałem że tak wspaniała gra zasługuje na coś więcej i kupiłem oryginała. (a poza tym dość miałem ciągłych errorów i wersji angielskiej tak skopanej, że się grać nie dało) CS i CoP miałem już oryginały od początku... ja w ogóle mam 99% oryginałów (preferuję jakość i stabilność działania nad oszczędność pieniędzy, mimo że pieniążków dużo nie mam). Ten 1% stanowią gry tak stare, że już praktycznie niesprzedawane i nie do zdobycia w inny sposób.
Drzewa się czerwienią, ptaszki wesoło podszczekują... wiosna w Czarnobylu wita :D

http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?p=247117#p247117 -> Moja cud-miód frakcja :D

http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=97&t=6947&p=324670#p324670 -> Moje cud-miód potworki :D
Awatar użytkownika
Iłja
Stalker

Dołączenie: 30 Lip 2010, 16:56
Ostatnio był: 02 Wrz 2015, 23:40
Kozaki: 24

Postprzez Rophoe w 26 Mar 2011, 21:30

Jeśli chodzi o filmy to słyszałem w audycji w radiu na Radio Zet :), że film można ściągnąć, ale trzeba go usunąć w ciągu doby.
STALKERA jak pewnie większość mam pirata. Ale czy jest sens kupować jak mi ona strasznie tnie. Oczywiście jak znajdę ją po niskiej cenie to na pewno kupię. A jak nie, i gra będzie dalej mnie ekscytować i będę miał lepszy sprzęt to oczywiście kupię.

Uwagi moderatora:

Może i ma, może nie, ale nie jest takimi głuptakami żeby o tym pisać... Ban i miłych zakupów życzę :F

Rophoe
Wygnany z Zony

Dołączenie: 19 Mar 2011, 22:14
Ostatnio był: 01 Paź 2011, 16:34
Kozaki: 0

Postprzez jongwa w 26 Mar 2011, 23:16

Szczerze powiem tak:
- Stalker (3 części)- orginał.
- Gry (inne)- Plants vs. Zombie pirackie tylko ale to gra doskonała :D
- Filmy (mało) większość piracka ale tam raz ogłądne i tyle. Zacząłem oglądać filmy online.
- Muzyka- niemal wszystko pirackie. Może 6 starych płyt to orginał :)
Przyznałem się do grzechu i powiem tak. 60 Zł nie wydam na płytę z muzyką która ma 20 utworów, o nie! Gry są bardziej warte uwagi no chyba że wspomnieć o cenie alien vs. predator. To już przesada :)

Uwagi moderatora:

warn...
"Мудрый человек однажды сказал: Тот, кто находится в состоянии войны с любовью к другим, это будет поражение врага я был ведущих войну, чтобы защитить семью защитить свой ​​дом-метро. Мы победили..."
Image

jongwa
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Paź 2010, 09:25
Ostatnio był: 10 Kwi 2011, 13:55
Miejscowość: Okolice Tomaszowa Lubelskiego
Frakcja: Bandyci
Ulubiona broń: SPSA14
Kozaki: -2

Postprzez meJKu w 16 Maj 2012, 11:17

Z tematu: viewtopic.php?f=14&t=1630&start=120#p214031
xKoweKx napisał(a):mejku, caleb, a to moja wina, że tak jest? To nie jest moje osobiste zdanie, tylko brutalna prawda.

Jaka brutalna prawda? Typowe głupie gadanie, że liczba spiraconych kopii = ilość utraconej sprzedaży. Sam po premierze Wiedźmina 2 (kupnie edycji kolekcjonerskiej) ściągnąłem z torrentów wersję GoGową, bo znacznie lepiej chodziła, niż to co instalowało mi się z płyty (wina DRM). Czy to znaczy, że w tym momencie powinienem posiadać dwie kopie Wiedźmina 2 na półce w domu? To ile razy gra została ściągnięta z torrentów nie można w żadnym wypadku przekładać na to co ma się sprzedać według wydawcy, bo jestem pewien, że większość tych osób i tak by tej gry nie kupiła, gdyby nie mogła jej ściągnąć.

Wydawcy widząc statystyki z torrentów myślą se pewnie "omg, tyle straciliśmy, udupimy ich następnym razem". I potem te udupianie się kończy na tym, że sprzedaż maleje, a statystyki na torrentach rosną. Dlaczego? Bo piraci są mistrzami w dystrybucji gier. Oczywiście nie bronię tych osób, staram się tylko na to wszystko trzeźwo patrzeć.

Wystarczy popatrzeć ostatnio na przykład Portala 2. Valve zrobiło kawał dobrej gry, obiecało świetny serwis i darmowe dodatki po premierze i co? Mamy ponad 4 miliony sprzedanych kopii, a z tego większość sprzedała się na PC. Gdzie ci piraci?

Ps. W trochę dziwnym miejscu jest ten temat o piractwie ; )
Awatar użytkownika
meJKu
Weteran

Dołączenie: 04 Gru 2007, 22:21
Ostatnio był: Dzisiaj, 08:58
Ulubiona broń: Akm 74/2
Kozaki: 111

Postprzez paintball_0 w 16 Maj 2012, 17:01

Pirat to nie jest osoba, która kupiła grę i teraz musi pobrać ją ponownie, bo wersja z płyty nie chce działać. Taka osoba to klient zrobiony w ch**a.

Pirat nie kupuje gier. I jakby nie można było grać w ściągnięte za darmo gry, to by nie grał wcale.

Dlaczego na konsolach gracze używkowi są obwiniani o wszelkie zło w branży? Bo kupują gry od innych graczy. Bo takie kupione od innych graczy gry są tańsze. Wniosek wydaje się oczywisty: gracz kupuje używkę, bo uważa, że cena sklepowa jest dla niego zbyt wysoka i nie ma zamiaru przepłacać. To zjawisko świadczy jedynie o jakości gier, a nie o tym, że każdy człowiek jest w głębi duszy kryminalistą i złodziejem.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

Postprzez impulse_101 w 16 Maj 2012, 18:47

Tylko ze ten co sprzedał stara grę to za zarobione w ten sposób pieniądze kupi nowa. Na jedno wyjdzie :E
Image
Awatar użytkownika
impulse_101
Legenda

Dołączenie: 20 Sty 2009, 16:47
Ostatnio był: 08 Lut 2020, 16:44
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Viper 5
Kozaki: 275

Postprzez iwan-iwanowicz w 16 Maj 2012, 19:36

Wiecie co swego czasu kupiłem grę '' Legendary'' (gra taka sobie) a że mam dobre serce to pożyczałem znajomym, ale zapomniałem o jednym szczególe SECUROM i teraz dupa gra do wyj... Powód możliwość rejestracji tylko trzykrotnie wniosek niektóre gry lepiej ściągnąć, pograć, skasować jak pisze pewien "Cracer" instaluj, graj, jak ci się spodoba to kup. Jestem za kupowaniem nie piraceniem :P
Awatar użytkownika
iwan-iwanowicz
Stalker

Dołączenie: 25 Lut 2010, 22:29
Ostatnio był: 23 Gru 2014, 23:09
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: "Tunder" 5.45
Kozaki: -3

Postprzez paintball_0 w 16 Maj 2012, 20:17

@impulse_101, bynajmniej. Skoro sprzedaje, to nie jest kolekcjonerem. Pójdzie i kupi używkę, bo tańsza i po przejściu sprzeda dalej.

Na używkach producent, wydawca itd traci więcej niż na piratach. Pirat "kradnie", gracz "używkowy" legalnie kupuje. Nie czuje się więc winny. Wręcz usprawiedliwiony. ;) Producent (itd) traci podwójnie. Raz że pieniądze, dwa że atakując rynek używek traci renomę i poważanie wśród graczy.
Awatar użytkownika
paintball_0
Legenda

Dołączenie: 18 Wrz 2008, 15:12
Ostatnio był: 30 Sty 2017, 23:03
Ulubiona broń: Akm 74/2U Special
Kozaki: 184

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości