Easter Eggi, smaczki, ciekawostki itd.

Na trzeźwo to możemy dyskutować tylko o ogólnych sprawach, rzekł Naznaczony, wychodząc z baru.

Re: Easter Eggi, smaczki, ciekawostki itd.

Postprzez Realkriss w 24 Kwi 2012, 14:26

Miałam dokładnie ten sam pomysł, że to rosnące Poltergeisty, tak jak w "Obcym", poumieszczane w kapsułach.
Takie mi się z twarzy wydawały podobne.
Awatar użytkownika
Realkriss
Moderator

Dołączenie: 08 Lut 2011, 14:58
Ostatnio była: 08 Gru 2024, 16:26
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 882

Reklamy Google

Postprzez r4inb0wTM w 24 Kwi 2012, 21:38

Co do osoby przynoszącej Striełoka do Sidka. To jest Lis.

r4inb0wTM
Wygnany z Zony

Dołączenie: 12 Lut 2012, 08:30
Ostatnio był: 18 Maj 2012, 19:25
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: -5

Postprzez marcel w 24 Kwi 2012, 21:48

Skąd ta informacja, @r4inb0wTM?
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez r4inb0wTM w 24 Kwi 2012, 21:54

Chyba Traper opowiada o nim w CoP'ie. Poza tym również w CoP'ie znalazłem jego Wintarka :D

r4inb0wTM
Wygnany z Zony

Postprzez marcel w 24 Kwi 2012, 22:00

Owszem, Traper opowiada o Lisie, ale to jeszcze nie znaczy, że akurat on znalazł rozbitą trupiarkę. O dwóch myśliwych przeczytać możesz tutaj. Zwróć uwagę, że postać z intra nie jest kompletnie podobna do "kwadrotowoszczękiego" stalkera. GSC może i odwaliło fuszerkę w kilku punktach swojej produkcji, ale nie wątpię, że zadbałoby choć o minimalne podobieństwo. Inna rzecz - jeśli jest tak jak piszesz, to dlaczego Lis nie rozpoznaje Naznaczonego podczas oblężenia hali na Wysypisku?

@DOWN: O kurde, rzeczywiście. Mój błąd. Pomięszało mi się.
Ostatnio edytowany przez marcel, 24 Kwi 2012, 22:09, edytowano w sumie 1 raz
>>> Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput. <<< ~ Ernest Scribbler
marcel
Opowiadacz

Dołączenie: 31 Lip 2007, 17:48
Ostatnio był: 29 Paź 2020, 15:47
Kozaki: 193

Postprzez Rumcajs93 w 24 Kwi 2012, 22:07

Wątpię żeby stalkerem który przynosi Strieloka do Sida był Lis.
Mianowicie Lis wraca z wyprawy wgłąb Zony dopiero po wypadku trupiarki z Naznaczonym. A poza tym w cut-scenkach widzimy że stalker przynosi S. do bunkra Sidorowicza. Czyli jaki miałby być cel działania Lisa który po przyjściu do wioski wracałby za wiadukt kolejowy - skoro chciał on odpocząć po wyprawie to o wiele lepszym miejscem na to byłaby wyżej wymieniona wioska kotów a nie jakieś opuszczone ruiny gospodarstwa. A już nie będę wspomianał o róźnicach w ekwipunku tych postaci.

@Marcel
O ile dobrze pamiętam to Lisa spotykamy na Kordonie, a nie na wysypisku. W hangarze rządzi stalk o ksywce Sieryj.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez r4inb0wTM w 24 Kwi 2012, 22:27

Może w STALKERZE 2 się dowiemy kto go przyniósł.

r4inb0wTM
Wygnany z Zony

Postprzez djcycu w 24 Kwi 2012, 23:44

Sieryj a tak dokładnie Szary (nie przetłumaczyli ksywki) i Lis to bliźniaki o czym wiemy z samej gry... Co do nieznajomego stalkera to cóż. Gra się zmieniała wielokrotnie. Moim zdaniem to była by postać której pewnie byśmy się odwdzięczali gdyby tylko twórcy oraz pan z THQ nie pociachali gry. Intro też się zmieniało... W jednej z szerszych alph na intrze widać co to za samochód wiezie naszego bohatera. Samochód to Ził 130B i mówi o tym i napis na klapie oraz charakterystyczny biały grill. Nie zauważyliście że intro w vanilli ma już zmieniony wygląd samochodu? Czyżby brak licencji na ten wóz? :D

Easter eggiem jak ta lala jest Diegtiarow w Zewie :) Nazwisko dla fanów broni powinno być znajome na wskroś. RPD czyli Rucznoj Pulomiot Diegtiarowa. Jest to broń przypominająca RKM z tą różnicą że ma bębnowy magazynek i ciut inny chwyt. Mniejsza o to większość nazwisk i ksyw w tej grze nawiązuje do konstruktorów broni tak samo jak wspominany wcześniej Lebiediew :)

Ciekawym choć mało zauważalnym smaczkiem jest gówno... Tak! Nazwa tekstury govno a sam model widać wchodząc do podziemi Agropromu. Tuż pod włazem jest że tak powiem, nasrane do środka. Śmieszne może nie jest ale zabieg ciekawy i rozluźniający nieco. Niby te podziemia kryją tak wiele tajemnic a jakiś stalker poszedł i się wysrał na to miejsce...
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen

Za ten post djcycu otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive SkullDagger.
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez Voldi w 25 Kwi 2012, 20:04

Tak pomyślałem sobie swego czasu, hasając po polach wokół stacji Janów, że ciężarówka, która leży na dnie kamieniołomu, to ów słynna trupiarka z intra SoC? Nie wiemy, gdzie dokładnie się to miejsce (w intrze) znajduje, ale rzeźba terenu (Kamieniołom) i wygląd ciężarówki coś nam mówią. Czemu więc Striełoka nie zaniesiono do Janowa? A no, bo wydarzenia w CoP są "trochę" czasu, bo wydarzeniach z SoC.
Wymyśliłem dziwną teorię: może po wyłączeniu mózgozwęglacza stalkerzy ruszyli nie tylko wprost w kierunku CEJ, ale również na jej przyległości. Może wcześniej dotarcie do Janowa, Jupiteru i Kopaczi było zupełnie niemożliwe, z powodu monolitowców i zwęglacza? Co, jeśli Włóczęga i jego drużyna to dezerterzy, którzy uciekli z pola bitwy o elektrownię, którą pamiętamy z końcówki SoC? Przecież helikoptery spadające wokół kompleksu, to misja Ogończa. Nie pamiętam dokładnie czy wojownicy składają wyjaśnienia, co do powodu, dla jakiego znaleźli się nieopodal stacji kolejowej, ale jeśli nie? Mogłoby być tak jak piszę i byłoby to całkiem logiczne :)

Oczywiście, to tylko fikcja i moje domysły, niepoparte żadnymi dowodami. Gdybym miał więcej weny, zaraz dopisałbym resztę, z wyjaśnieniami i kilkoma innymi zagadkami, ale dziś już nie mam na to siły. :)
Image
Awatar użytkownika
Voldi
Ekspert

Dołączenie: 29 Gru 2011, 11:11
Ostatnio był: 30 Maj 2024, 11:26
Miejscowość: Kraków/Hajnówka
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 426

Postprzez djcycu w 25 Kwi 2012, 22:06

Nie... Ogończa była po walce o elektrownię. Tam całkowicie inna operacja trwała chyba chociaż może i masz rację. Striełok mógł walczyć w trakcie trwania tej akcji lecz w końcówce CoP mówi się o totalnej porażce czyli nic nie doleciało to elektrowni. Wychodzi na to że to że Tor Wodny był po zniszczeniu kapsuł przez Striełoka a nie w trakcie. Co do trupiarki z SoC to rozbiła się ona właśnie w Kordonie. Kordon z podstawowej wersji gry jest już zupełnie inny. Co prawda zarys lokacji jest prawie identyczny lecz topografia się zmieniła. Wyobraź sobie że te krzaczki, pozrywane linie, bagienka w dole obok drogi istniały! Były identyczne jak w intrze :) Nie widziałem jednak w tej alfie żadnego Ziła i wnioskuję że go nie zdążyli dodać. Może DezoWave zrobią uściślenie w LA. Co do miejsca to można go łatwo znaleźć. Oryginalny Kordon wgl się nie zgadza bo ciężarówka leży na boku, leży na wysokości drogi a obok nie ma żadnych bagienek i złomu. W starym Kordonie jest to miejsce! :E Leży za nasypem w kierunku Wysypiska.

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Postprzez Rumcajs93 w 25 Kwi 2012, 22:21

No tutaj cycu ma rację. Cała operacja Tor Wodny rozgrywa się po finalnej akcji w CEJ z SHOCa.
Nawet sam Kowalski wspomina o wcześniejszej akcji wojska na terenie elektrowni - Kpt. przy misji zdobycia nieznanej broni wspomina że podczas "Pierwszego Szturmu na CEJ" broń uwidoczniła się jako zabójczy karabin w rękach Monolitu. To miał być jeden z czynników porażki całej operacji.

Czyli krótko mówiąc - akcja Strieloka [SHOC] rozgrywa się podczas "pierwszego szturmu wojskowego na CEJ". Misja Ogończy jest późniejszą operacją Ukraińskiego Wojska.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez djcycu w 25 Kwi 2012, 22:33

Można nawet twierdzić że akcja Tor Wodny była profesjonalną akcją opracowywaną przez dobry tydzień zaś pierwsza operacja to jednodniowa prowizorka. Tor Wodny też miął inne kryptonimy a mianowicie Ogończa 1, 2, 3 itd. Pierwsza akcja składała się z kilku grup szturmowych które nosiły nazwy zwierząt chyba. Wiem że były po rosyjsku opisane a mapa operacji była w PDA. Widać to z resztą było że wojsko ruszyło od razu po wyłączeniu Mózgozwęglacza bo gdy pojawiamy się w Prypeci to leci już kilka śmigłowców. Wyglądało to bardziej na akcję grup szybkiego reagowania niż na zakrojoną akcję całkowitego przejęcia elektrowni. Tu bardziej chodziło o jak najbardziej możliwe opanowanie sytuacji czyli krócej mówiąc misja z pierwszego szturmu była misją samobójczą...

Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

PoprzedniaNastępna

Powróć do Ogólna dyskusja

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość