Tajniki fotografii cyfrowej

Chór Armii Czerwonej skończył się na Kill 'Em all - pomyślał rozczarowany Naznaczony.

Postprzez regnar w 26 Paź 2007, 00:14

Chyba jedynie ASP. A przede wszystkim szlifowanie warsztatu i publikacja fot na necie (krytyczne uwagi szybko uczą... wiem po sobie). Później szukając pracy jako fotograf w gazecie albo np ślubny wystarczy pokazać osiągnięcia na swoim portfolio i jeśli będziesz dobry i będziesz miał odrobinę szczęścia to sie gdzieś załapiesz. Ale na to nie ma recepty ;)
Awatar użytkownika
regnar
Stalker

Dołączenie: 28 Gru 2006, 12:25
Ostatnio był: 03 Cze 2011, 13:38
Kozaki: 0

Reklamy Google

Postprzez Chemical123 w 26 Paź 2007, 00:57

Regnar: Co masz za sprzecik? :> I jakim warsztatem dysponujesz? chodzi mi o filtry, konwertery itp :)
Awatar użytkownika
Chemical123
Stalker

Dołączenie: 30 Wrz 2007, 21:29
Ostatnio był: 17 Sty 2013, 21:39
Miejscowość: Zgorzelec
Kozaki: 1

Postprzez regnar w 26 Paź 2007, 02:14

Nikon D80 + 2kity 18-70 i 70-300
polar DHG Marumi
Cokin P, szara polowka (z Hitech'a)
Do tego dochodzi jeszcze Fuji s5600 z obiektywem Heliosa do macro i dyfuzorem
i pare dupereli ;)

Na dniach planuje zakup stałki do Nikona 50mm (przyda sie taki jasny obiektyw :D)
Awatar użytkownika
regnar
Stalker

Postprzez Chemical123 w 26 Paź 2007, 11:55

:o nie za dobrze Ci? Wiem, mozesz mi oddac nikona, a sobie zostaw fuji :D :P Jak sie nikonik sprawuje? :>
Awatar użytkownika
Chemical123
Stalker

Dołączenie: 30 Wrz 2007, 21:29
Ostatnio był: 17 Sty 2013, 21:39
Miejscowość: Zgorzelec
Kozaki: 1

Postprzez regnar w 26 Paź 2007, 14:22

Hehehe a pewnie ze dobrze :)
A Nikoś sprawuje sie baaaardzo dobrze :). Bardzo milo zaskoczyly mnie te kity (dla przykladu w tym samym przedziale cenowym Canon ze swoimi kitami pozostaje w tyle) :D
Awatar użytkownika
regnar
Stalker

Postprzez nagyatsu w 31 Paź 2007, 22:06

Kolejne pytanko :P Zamierzam kupić kartę do aparatu... I którą byście mi poradzili wziąć? Czy bardzo sie różni jakiej jest firmy? Zauważyłem, że najpopularniejsze są: FUJI, Olympus, Toshiba, Sandisk....

EDIT: Oczywiście mam na myśli karty xD Picture Card...
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2007, 21:25
Ostatnio był: 24 Sie 2015, 18:02
Miejscowość: krk city
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 2

Postprzez regnar w 31 Paź 2007, 23:27

FUJI, Olympus robi ta sama firma SanDisk choc pod pod roznymi i nazwami. Toshiby nie mialem w lapach wiec nie wiem jak sie zachowuje. Ale ogolnie bralbym Fuji (aparaty fiji z tej karty wyciskaja max predkosc)
Awatar użytkownika
regnar
Stalker

Postprzez nagyatsu w 01 Lis 2007, 12:16

No to kolejne pytanie od amatora :P Warto wierzyć w te ładowarki procesorowe co niby ładują baterie w np. 3 godziny? Gdzieś czytałem, że to ściema i nie wiem jaką mam kupić :) I jeszcze chciałem zapytać czy Filtr UV jest bardzo niezbędny do aparatu? Tak się składa, że mam troszkę kaski i chciałem kupić niezbędne akcesoria do aparatu... :)
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Postprzez Microtus w 01 Lis 2007, 12:28

Ładowarkę lepiej kupić normalną (taką co długo ładuje). I akumulatorki o możliwie najwyższej ilości mAh miliampero-godzin (są trochę droższe ale trzymają o wiele dłużej)
Filtr bardzo niezbędny nie jest ale na pewno sie przydaje.
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 106

Postprzez nagyatsu w 01 Lis 2007, 12:47

Mam nadzieję, że nie zrobię ciężkiej zbrodni zamieszczając linki do aukcji? :P Chce abyście doradzili, które aku najlepsze....

http://allegro.pl/item261689710_szybka_ ... eloop.html
(lub same Eneloopy)

http://allegro.pl/item259995014_panason ... a_krk.html

http://allegro.pl/item259995012_4x_aa_2 ... s_krk.html

http://allegro.pl/item259995006_4x_aa_2 ... c_krk.html
Awatar użytkownika
nagyatsu
Łowca

Postprzez Microtus w 01 Lis 2007, 12:58

Zdecydowanie sanyo mam takie (co prawda gorsze bo 2500) ii używam ich ze 3 lata.
Używałem ich głównie do czołówk (LED-y i normalne światło). Na trzech akumulatorkach 1,5 tygodnia chodzenia z włączoną czołówka po 5-6 godzin dziennie i jeszcze działały.
W aparacie też spoko mój aparat jest na 4 sztuki i na typowym wyjeździe robię koło 600 zdjęć bez zmiany baterii.

Mój kumpel ma energizery i jest z nich też zadowolony ale nie wiem jak z ich trwałością bo ma je dopiero pół roku.

Co do tych 2100 eneloop to nie wiem czy to nie jest lipa po prostu jeszcze nie ma nikt znajomy
War. War never changes...
Bury
zapraszam do lektury :)
Awatar użytkownika
Microtus
Legenda

Dołączenie: 18 Cze 2007, 14:31
Ostatnio był: 19 Sty 2019, 22:54
Miejscowość: łorsoł
Frakcja: Samotnicy
Kozaki: 106

Postprzez regnar w 01 Lis 2007, 13:42

nagyatsu napisał(a): Warto wierzyć w te ładowarki procesorowe co niby ładują baterie w np. 3 godziny? Gdzieś czytałem, że to ściema i nie wiem jaką mam kupić :)

Unikaj jak ognia ladowarek 2-3 czy 5 godzinnych. Naladujesz oczywiscie w ten sposob aku ale zywotnosc takiej baterii leci na leb na szyje. Ja mam 4x 3200 i MUSZE ladowac okolo 32 godzin do pelnego naladowania. Ogolnie najlepiej unikac ladowarek ponizej 100zł.

Pozwole sobie zacytowac usera Setek'a z Cyberfoto:
Kod: Zaznacz wszystko
"Ładowarka impulsowa to doskonały wybór, jednak sama nazwa to nie wszystko. Na co zwrócić uwagę:
1. ładowanie niezależne 1,2,3 lub 4 ogniw (bardzo wskazane nawet niejednakowych)
2. kontrola -deltaU (pod koniec procesu ładowania napięcie na ogniwie zaczyna spadać, to jest chwila gdy ładowarka powinna przejść w tryb podtrzymania)
3. dla ogniw R6 (AA) maksymalny prąd ładowania to 500mA (nawet gdy producent pozwala na więcej, zawsze ma to wpływ na ich trwałość. Co gorsza, częste ładowanie bardzo dużymi prądami np równymi pojemności, może powodować trwały wzrost rezystancji wewnętrznej ogniw, co w efekcie daje pozorny spadek pojemności w wypadku dużych obciążeń jakimi niewątpliwie są aparaty foto i lampy błyskowe. Więc:)
4. jak ognia unikać ładowarek: szybkich, błyskawicznych, godzinnych, półgodzinnych... itp...
5. kontrola temperatury (bardzo wskazana chociaż niekonieczna) i czasu (właściwie w tej klasie sprzętu średnio potrzebna)

Co wybrać? Biorąc do serca powyższe uwagi, proponuję wizytę na ALLEGRO, zarówno w dziale foto, jak i (co nie wszyscy wiedzą) AGD/RTV. Całkowicie wystarczy sprzęt z sygnalizacją diodową, te z wywietlaczami to często tylko gadżety (chlubnym wyjątkiem i klasą samą w sobie jest Techno Line IC-8800, ale to Mercedes i cena też "mercedesowa": 160PLN).
Dla ciekawskich; z racji wiedzy zawodowej (param się profesjonalną elektroniką od kilku dziesięcioleci), wybrałem właśnie IC-8800 i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.
Ze względu na spory wybór, nie będę proponował konkretnych ładowarek z ALLEGRO, jednak w miarę posiadanej wiedzy, chętnie podzielę się moimi opiniami o zaproponowanych przez Ciebie."

A aku to polecam Powerex, Sanyo, Energizer, GP.

nagyatsu napisał(a): I jeszcze chciałem zapytać czy Filtr UV jest bardzo niezbędny do aparatu? Tak się składa, że mam troszkę kaski i chciałem kupić niezbędne akcesoria do aparatu... :)

UV sprawdzi Ci sie w gorach przy silnym sloncu i wlasciwie tylko tam. UV na dobra sprawe robi tylko za osłone szkla obiektywu przed porysaniem :/ , wiec lepiej daruj sobie UV (ja mam juz fujika 2 lata bez filtra UV i ani jednej rysy (a uwierz mi ze nie oszczedzalem go :D). Jesli masz faktycznie kase to najlepiej zakup polara Marumi DHC (obenie najlepszy na rynku) albo Hoya HMC. Wydatek nie maly ale efekty swietne. I uprzedzajac pytanie: czemu nie kupic polara za 50zł? Bo te za 50zł baaardzo przyciemniaja obiektyw (przepuszczalnos swiatla spada prawie o 50% przez taki tani filtr. Dla porownania przepuszczalnosc swiatla polara Marumi to okolo 98% - widac roznice?). Druga sprawa te tanie polary nie redukuja tzw. flar, blików, rozbłysków spowodowanych swiatlem slonecznym (promieniami swiatla slonecznego mowiac scislej). Wiec jesli masz troche kasy to GORACO polecam polara Marumi. Zobaczysz ze zdjecia zaczna zupelnie inaczej wygladac (oczywiscie na +).
Awatar użytkownika
regnar
Stalker

PoprzedniaNastępna

Powróć do Multimedia

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość