nagyatsu napisał(a): Warto wierzyć w te ładowarki procesorowe co niby ładują baterie w np. 3 godziny? Gdzieś czytałem, że to ściema i nie wiem jaką mam kupić
"Ładowarka impulsowa to doskonały wybór, jednak sama nazwa to nie wszystko. Na co zwrócić uwagę:
1. ładowanie niezależne 1,2,3 lub 4 ogniw (bardzo wskazane nawet niejednakowych)
2. kontrola -deltaU (pod koniec procesu ładowania napięcie na ogniwie zaczyna spadać, to jest chwila gdy ładowarka powinna przejść w tryb podtrzymania)
3. dla ogniw R6 (AA) maksymalny prąd ładowania to 500mA (nawet gdy producent pozwala na więcej, zawsze ma to wpływ na ich trwałość. Co gorsza, częste ładowanie bardzo dużymi prądami np równymi pojemności, może powodować trwały wzrost rezystancji wewnętrznej ogniw, co w efekcie daje pozorny spadek pojemności w wypadku dużych obciążeń jakimi niewątpliwie są aparaty foto i lampy błyskowe. Więc:)
4. jak ognia unikać ładowarek: szybkich, błyskawicznych, godzinnych, półgodzinnych... itp...
5. kontrola temperatury (bardzo wskazana chociaż niekonieczna) i czasu (właściwie w tej klasie sprzętu średnio potrzebna)
Co wybrać? Biorąc do serca powyższe uwagi, proponuję wizytę na ALLEGRO, zarówno w dziale foto, jak i (co nie wszyscy wiedzą) AGD/RTV. Całkowicie wystarczy sprzęt z sygnalizacją diodową, te z wywietlaczami to często tylko gadżety (chlubnym wyjątkiem i klasą samą w sobie jest Techno Line IC-8800, ale to Mercedes i cena też "mercedesowa": 160PLN).
Dla ciekawskich; z racji wiedzy zawodowej (param się profesjonalną elektroniką od kilku dziesięcioleci), wybrałem właśnie IC-8800 i nie żałuję ani jednej wydanej złotówki.
Ze względu na spory wybór, nie będę proponował konkretnych ładowarek z ALLEGRO, jednak w miarę posiadanej wiedzy, chętnie podzielę się moimi opiniami o zaproponowanych przez Ciebie."
nagyatsu napisał(a): I jeszcze chciałem zapytać czy Filtr UV jest bardzo niezbędny do aparatu? Tak się składa, że mam troszkę kaski i chciałem kupić niezbędne akcesoria do aparatu...
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość