[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez Hairyguy w 24 Cze 2012, 18:22

duty prosił o rozwinięcie pomysłu awansowania we frakcji łącznie z przywilejami i możliwością kontroli oddziałów
No więc jeśli chodzi o oddziały:
Kot - żadnej kontroli
Swój - możliwość prośby o wsparcie (tak jak teraz) ale brak możliwości dowodzenia jednostkami (tak jak teraz jest "idźcie do X bo tu nie jesteście potrzebni").
?? - tu ewentualne miejsce na potencjalny miejsce w hierarchii które daje nam do bezpośredniej dyspozycji 1 oddział (bo nie każdy lubi latać po Zonie z trzema pomagierami, a do ataku na posterunki taki oddział się przydaje) - taka postać mogłaby nosić miano Oficera (wtedy ta najsilniejsza byłaby Generałem)
Oficer / Generał - możliwość dowodzenia jednostkami z widoku PDA (czyli zaznaczamy po prostu oddział i PPM wysyłamy go tam gdzie ma iść, można do tego dodać konieczność wykupienia radia dalekiego zasięgu - np. 10 000 RU)
A ponieważ są zwykle 3-4 klasy pancerza to wraz z rozwojem postaci mogą być dostępne lepsze pancerze. Ponadto o przywilejach mówiłem w poprzednim Moim poście, jako Kot mielibyśmy handel taki jak z samotnikami, jako Swój trochę lepszy a jako Oficer fair trade (albo zrobić fair trade już na etapie Swojego?).
Ponadto w tej chwili przewodnicy w obrębie frakcji są darmowi - Ja zrobiłbym tak że jako Kot cena się nie zmienia, jako Swój maleje o połowę a jako Oficer jest za darmo.
Może też się zmieniać dostępność ulepszeń. Wiadomo, że jak coś trudno zrobić (a ulepszenie za np. 7000 RU pewnie trudno ;) ) to takiemu byle komu - Kotu, powie się żeby spadał (bo jeden mechanik na frakcję pewnie ma dużo roboty), a wraz z rozwojem postaci lepsze ulepszenia byłyby dostępne.
No i ważne - klimat, czyli tak jak mówiłem, zmodyfikować trochę opcje dialogowe, żeby było czuć nieco inne traktowanie na różnych poziomach.
Takie zmiany (Moim zdaniem) dodałyby smaku grze i utrudniły ją (a na poziom trudności niektórzy narzekają). Poza tym gracz będzie czuł, że jego ranga rośnie i że naprawdę coś osiągnął (gdy NPC z "Czego?!" zmieniają ton na "Co jest, brachu?" albo "Tak, Sir?")
A jak taki "awans" przeprowadzać? Widzę trzy opcje
1) Według poziomu doświadczenia
2) Specjalne zadania służące tylko w celu awansu (dawane od dowodzącego frakcji, trochę Mnie boli że, np. w Powinności, z dowódcą frakcji rozmawiamy raz, może dwa)
3) Awans za przejęcie ważnego punktu albo siedziby wroga (to na pewno jest godne awansu a nie takie łatwe do wykonania)

Jeśli chodzi o rekrutowanie kompanów to najprościej chyba żeby handlarze o tym mówili (w końcu każdy musi choć raz odwiedzić handlarza), najlepiej wszyscy albo ci w miarę neutralni (np. ze Składu), coś w stylu "Wiesz, w Zonie ciężko przetrwać samemu, słyszałem że osoba X poszukuje kompana" i gotowe.

Jeśli chodzi o początek gry - jest on chyba najmniej ważną rzeczą do zmian ;) Moim zdaniem można dać Duradowi jeden zdezelowany Ppm z jednym, ewentualnie dwoma magazynkami. To żeby Łopata dawał Duradowi broń jest niezbyt rozsądnym wyjściem.

W sumie trochę nie rozumiem sensu i powodu istnienia Oporu...
"Nie mam przyjaciół: własny umysł czynię swym przyjacielem.
Nie mam wroga: lekkomyślność czynię swym wrogiem.
Nie mam zbroi: życzliwość i prawość czynię swym pancerzem.
Nie mam zamku: stały umysł czynię swą twierdzą. "
- anonimowy XIV-wieczny samuraj
Awatar użytkownika
Hairyguy
Kot

Dołączenie: 21 Cze 2012, 20:21
Ostatnio był: 19 Paź 2012, 18:05
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: IL 86
Kozaki: 1

Reklamy Google

Gdzie można znaleźć SVD w TFW v.3.7

Postprzez Haunted123 w 24 Cze 2012, 19:34

Witam, aktualnie gram w TFW 3.7, bardzo przepadam za karabinem snajperskim SVD, jednak nie mogę go nigdzie znaleźć. Sprawdzałem u wszystkich handlarzy, a także u specjalnych, niestety - na próżno.
Z góry dziękuje za każdą pomoc.
„Je­dynie człowiek praw­dzi­wie na­wie­dzo­ny nie ma nigdy
wątpli­wości co do swoich rac­ji czy powołania.” ~ Nawiedzony

„Oko za oko, kozak za kozaka.” ~ Haunted123 [...]

Haunted123
Wygnany z Zony

Dołączenie: 23 Cze 2012, 13:07
Ostatnio był: 29 Cze 2012, 13:52
Miejscowość: Unknown
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: -6

Re: Gdzie można znaleźć SVD w TFW v.3.7

Postprzez Rumcajs93 w 24 Cze 2012, 20:14

Opcja 1: Ustaw w opcjach TFW punkt "LOSOWA ZAWARTOŚĆ SCHOWKÓW" na TAK i licz na spore szczęście.
Opcja 2: Popraw stosunki z samotnikami - wtedy będziesz miał szanse na zakup tego działa.
Opcja 3: Edytuj pliki gry żeby któryś handlarz miał ją od razu w sprzedaży
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez Hexak w 24 Cze 2012, 20:57

Ja bym proponował zamiast tego oporu wojskowych stalkerów albo monolit albo jakiś renegatów monolitu coś jak ci z zewu prypeci ten opór nie zbyt mi pasuje po prostu. ;)
Awatar użytkownika
Hexak
Kot

Dołączenie: 10 Wrz 2011, 09:49
Ostatnio był: 20 Lis 2013, 18:48
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 0

Postprzez Hairyguy w 24 Cze 2012, 21:07

Monolit w tej części Zony zupełnie nie pasuje. Sam myślałem o wojskowych (w końcu Kordon), żeby mieli główną bazę w Centrum Wioski i posterunek przy moście, ale Juraszka nalegał na wstrzymaniu się z robieniem kolejnej frakcji
Awatar użytkownika
Hairyguy
Kot

Postprzez Haunted123 w 24 Cze 2012, 21:11

Rumcajs93 napisał(a):Opcja 1: Ustaw w opcjach TFW punkt "LOSOWA ZAWARTOŚĆ SCHOWKÓW" na TAK i licz na spore szczęście.
Opcja 2: Popraw stosunki z samotnikami - wtedy będziesz miał szanse na zakup tego działa.
Opcja 3: Edytuj pliki gry żeby któryś handlarz miał ją od razu w sprzedaży

Dziękuje za odpowiedź, jednak mam wątpliwości co do trzeciej opcji - nie wiem, w którym pliku mogę wyposażyć handlarza w takową broń.
„Je­dynie człowiek praw­dzi­wie na­wie­dzo­ny nie ma nigdy
wątpli­wości co do swoich rac­ji czy powołania.” ~ Nawiedzony

„Oko za oko, kozak za kozaka.” ~ Haunted123 [...]

Haunted123
Wygnany z Zony

Dołączenie: 23 Cze 2012, 13:07
Ostatnio był: 29 Cze 2012, 13:52
Miejscowość: Unknown
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: -6

Postprzez kubekpop w 24 Cze 2012, 21:13

http://mod.stalker.pl/index.php?title=Pliki_handlarzy Nazwa broni to wpn_svd... A który plik to który handlarz to ogarniesz z nazwy pliku.
Awatar użytkownika
kubekpop
Przewodnik

Dołączenie: 05 Sty 2011, 20:56
Ostatnio był: 05 Lut 2020, 11:37
Miejscowość: Warszawa
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: UDP Compact
Kozaki: 160

Postprzez Juraszka w 24 Cze 2012, 22:07

Hairyguy napisał(a):Monolit w tej części Zony zupełnie nie pasuje. Sam myślałem o wojskowych (w końcu Kordon), żeby mieli główną bazę w Centrum Wioski i posterunek przy moście, ale Juraszka nalegał na wstrzymaniu się z robieniem kolejnej frakcji

Napisałeś to tak jakbyś od roku minimum wypowiadał się w tym temacie...
Chcesz frakcji "Wojskowy stalker" a nie ma grywalnego Wojska? Większość domagała się Monolitu i/lub Wojska, Smoq się nie zgodził, więc teraz też raczej się nie zgodzi, szczególnie że WS otrzymali już rolę patroli...

Centrum Wioski to punkt zasobów i nie widzę innego miejsca, który mógłby go zastąpić...
Związki na odległość to ch*j, a czołgi same się nie zatankują, pamiętaj.
Wave

Zostawiasz wóz na parkingu pod Tesco i jedziesz do sąsiedniego miasta to ch*j wie co się z nim może stać.
Wave
Awatar użytkownika
Juraszka
Łowca

Dołączenie: 21 Cze 2010, 11:08
Ostatnio był: 21 Lut 2020, 16:06
Miejscowość: Gniezno
Kozaki: 70

Postprzez Hairyguy w 24 Cze 2012, 22:52

Juraszka napisał(a):
Hairyguy napisał(a):Monolit w tej części Zony zupełnie nie pasuje. Sam myślałem o wojskowych (w końcu Kordon), żeby mieli główną bazę w Centrum Wioski i posterunek przy moście, ale Juraszka nalegał na wstrzymaniu się z robieniem kolejnej frakcji

Napisałeś to tak jakbyś od roku minimum wypowiadał się w tym temacie...
Chcesz frakcji "Wojskowy stalker" a nie ma grywalnego Wojska? Większość domagała się Monolitu i/lub Wojska, Smoq się nie zgodził, więc teraz też raczej się nie zgodzi, szczególnie że WS otrzymali już rolę patroli...

Centrum Wioski to punkt zasobów i nie widzę innego miejsca, który mógłby go zastąpić...

Nie rozumiem troszkę tego wybuchu ;) Jeśli kogoś uraziłem, to przepraszam, ale z tego co się orientuje to:
1) Monolit przebywa w znacznie głębszych częściach Zony niż Kordon
2) Nie jest tak że "chcę frakcji "wojskowy stalker" " - po prostu zastanawiałem się nad tym. Jesteśmy (chyba?) kulturalnymi ludźmi i omawiamy różne opcje.
3) Poza tym podkreśliłem, że przynajmniej jedna osoba wypowiedziała się negatywnie o Moim pomyśle. Może powinienem bardziej podkreślić to, że to tylko takie "gdybanie".
4) Może się nie wypowiadam w tym temacie przez rok ale staram się przedstawiać swoje co lepsze pomysły żeby modderzy - wedle uznania - z ich skorzystali. Możesz się ze Mna nie zgadzać, możesz krytykować, tylko proszę - konstruktywnie :)

Za ten post Hairyguy otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Idek.
Awatar użytkownika
Hairyguy
Kot

Postprzez duty w 24 Cze 2012, 23:16

Nowych frakcji nie będzie koniec tematu, namiastkę tego będą patrole "Wojskowych Stalkerów" i "Naukowców", podobnie jak Wojska, czy Monolitu, frakcje Monolitu i Wojska nie będą grywalne ze względu na fabułę, kropka.

Prosiłem o rozwinięcie tematu :
http://forum.stalker.pl/viewtopic.php?f=48&t=9412&start=4836#p217746
-Awansowanie w frakcjach z wyjaśnieniem naszych przywilejów i możliwości zarządzania.
-Bardziej czytelne rekrutowanie kompanów

Jedynie Hairyguy się tym zajął ale trochę go poniosło, miałem na myśli coś skromniejszego np: Po zdobyciu nowego poziomu doświadczenia w frakcji, zostalibyśmy przywołani do dowódcy, gdzie w opcji dialogowej dowiadujemy się o otrzymanym awansie i możliwości zarządzania oddziałami przez radio.
Awansów nie musi być wiele od podoficera na oficera i zastępce dowódcy, zarządzanie oddziałami było by zależne od stopnia, na początek możliwe wzywanie tylko wsparcia, później zarządzanie wszystkimi oddziałami. Przydała by się też informacja od naszego dowódcy o przydzielonych nam kompanach a o chcącym się do nas przyłączyć "Mrówce" powinniśmy się dowiedzieć dodatkowo od handlarza w Składzie. Nie powinno to się wiązać z kombinezonami i innymi bonusami.

W sprawie zrezygnowania z sielanki w "Barze" i uczynienie tam wojny w mieście poparł mnie tylko Juraszka , co na ten temat myślicie, na prawde chcecie mieć tam Skład nr 2 ??
Awatar użytkownika
duty
Tropiciel

Dołączenie: 27 Lut 2011, 22:29
Ostatnio był: 15 Cze 2015, 18:31
Frakcja: Powinność
Ulubiona broń: Storming Obokan
Kozaki: 27

Postprzez Idek w 25 Cze 2012, 00:43

Im mniej neutralnych punktów tym więcej złomu do sprzedania więc patrząc z czysto grywalnego punktu widzenia wolałbym strefę śmierci jak oazę spokoju nr 2.
Idek
Tropiciel

Dołączenie: 10 Lut 2011, 22:06
Ostatnio był: 22 Lip 2014, 16:27
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 20

Postprzez Kieł w 25 Cze 2012, 05:29

Co do wojaków to ja widzę to tak:
-w ich posterunku w kordonie postawić im handlarza i mechanika,handlarz sprzedawał by itemy wojaków[+można by dodać jakiś exo,co ala z SGM]
-gdy mamy lepszą reputacje w zonie [4500exp , zielona relacja z samotnikami]możemy wejść na teren posterunku nie postrzelony
-[straszne]sny[krwawa mary :D ] by się przydały
-pamiętam że ktoś pisał czy można by dodać nowe kombinezony dla każdej frakcji.Czy masz takie plany Smoq2?
WTF?This is Sparta
Awatar użytkownika
Kieł
Stalker

Dołączenie: 01 Sty 2012, 00:30
Ostatnio był: 29 Sty 2015, 21:09
Frakcja: Najemnicy
Ulubiona broń: GP 37
Kozaki: 4

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości