[S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-STCS\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Clear Sky\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [S.T.A.L.K.E.R: The Faction War]

Postprzez jalkavaki w 29 Cze 2012, 19:58

Z tym stożkiem rozrzutu to nie taka prosta sprawa. Generalnie nie dzieliłbym tego na snajperów, kompanów i innych a na doświadczenie - rangę strzelca. Wiadomo, im wiekszy wyjadacz tym celniej strzela. Druga sprawą jest broń z jakiej strzela czyli długość lufy i amunicja jakiej używa (pistoletowa, pośrednia, karabinowa). Trzecia sprawa to z jakiej pozycji się strzela. Stojąc trudniej utrzymać broń w poziomie niż leżąc i ją podpierając. Dużo też zależy od tego czy strzelamy serią czy pojedyńczym ogniem. A strzały z biodra to wymysł filmów i z tego dalej niż kilkanaście metrów nie da się trafić.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Reklamy Google

Postprzez Prif w 29 Cze 2012, 20:40

@Jalkavaki
Prawda. Mimo to przeczytaj ze zrozumieniem jeszcze raz poprzednie posty, powiedzmy cała poprzednią stronę. Zauważ, że czynnik broni od samego początku w tym systemie jest uwzględniony.
Smoq2 napisał:
Moja propozycja jest taka, aby ustawić wszystkie wartości odchyleń strzału w plikach konfiguracyjnych na 0. Wtedy NPC będzie tak celny, jak celna jest broń.

Sprawa amunicji jest uwzględniona w parametrze celności broni (tu proszę mnie poprawić jeśli się mylę. Pewności rzeczywiście nie mam).
Przecież pozycje w jakich znajduje się strzelający zostały wypisane przez Smoqa, ne?
Ale rację masz co do doświadczenia strzelca. Z tym, że wtedy kompani tez musieliby nabijać xp, Jeśli to mozliwe to jestem za.

@Smoq2
Moja propozycja dla odległości 10m.
Kompani:

-Celowaniu kucając: 0,5m
-Celowaniu stojąc: 1m
-Strzelając "z biodra" stojąc: 3m
-Celowaniu idąc: 2m
-Strzelaniu "z biodra" idąc: 6m
-Strzelaniu biegnąc: 9m
Tutaj sugeruję się tym co napisał Jalkavaki, jakoby strzelanie z biodra było bujdą.

Snajperzy:

-Celowaniu kucając:0,15m
-Strzelając "z biodra" stojąc: 5m
-Celowaniu idąc: 4m
-Strzelaniu "z biodra" idąc: 8m
-Strzelaniu biegnąc: 12m
To snajperzy mają być, niech się oduczą biegać i strzelać naraz najlepiej.

Reszta:

-Celowaniu kucając: 0,7m
-Celowaniu stojąc: 1,2m
-Celowaniu idąc: 2,5m
-Strzelaniu "z biodra" idąc: 6m
-Strzelaniu biegnąc: 9m

Zastanawiam się czy za duże te wartości nie są? Szczególnie czy za bardzo nie nastawiłem się na kary za biodro i ruch. NPC lubią biegać / iść i strzelać naraz, czy takie parametry ich za bardzo nie ograniczą?

Prif
Wygnany z Zony

Dołączenie: 07 Lut 2011, 20:48
Ostatnio był: 05 Sie 2013, 15:09
Frakcja: Wolność
Ulubiona broń: SGI 5k
Kozaki: 11

Postprzez jalkavaki w 29 Cze 2012, 20:53

Dalej będę upierał się aby celność nie wynikała z klasy stalkera ale jego doświadczenia. Jeśli oczywiście jest to możliwe.
A "kary" za chodzenie i strzelanie jak najbardziej powinny być. Jak ktoś nie wierzy niech spróbuje przejść się w bok. do tyłu, do przodu kilkanaście metrów patrząc przed siebie i skupiając wzrok na jednym punkcie. I nie mówię tu o terenie, kóry znamy, typu własne mieszkanie.
Wojna jest zła. Ale gorsze są sukinsyny które nie mają nic za co byliby gotowi walczyć i umierać.
"Może nas wiedzie szalbierz chciwy paru groszy
Lecz lepsze to niż śmierć na wapniejących szańcach" - J. Kaczmarski, Stalker.
Awatar użytkownika
jalkavaki
Legenda

Dołączenie: 02 Kwi 2010, 11:20
Ostatnio był: 10 Cze 2025, 07:01
Miejscowość: Stetinum
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: TOZ34
Kozaki: 194

Postprzez Rumcajs93 w 29 Cze 2012, 22:49

No to może jeszcze dałoby się dodać jakiś mnożnik zmienny w miarę doświadczenia np:
2.0x Kot
1.4x Nowicjusz
1.0x Doświadczony
0.7x Weteran
0.5x Mistrz
Gdzie "X" jest to odchylenie wyliczone dla danej postaci w określonej pozycji.

A i moje oferta dla odległości 10m.

Kompani:
-Strzelaniu "z biodra" idąc: 5m
-Strzelaniu biegnąc: 4m

Snajperzy:
-Celowaniu kucając: 0m~0.2m
-Celowaniu stojąc: 0.7m
-Strzelając "z biodra" stojąc: -
-Celowaniu idąc: 1.5m
-Strzelaniu "z biodra" idąc: -
-Strzelaniu biegnąc: -
Snajperzy nie dopuszczają do sytuacji strzelania z biodra oraz strzelania w biegu gdyż w ich przypadku jest to marnotrawstwo amunicji - da się tak zrobić?

Stalkerzy zwykli:
-Strzelaniu "z biodra" idąc: 5m
-Strzelaniu biegnąc: 4m
Ci nie powinni się nic różnić od kompanów gdyż to Ci sami stalkerzy...

No te ustawienia są z według mnie realne, albo nawet trochę zwiększone, w końcu każdy kiedyś strzelał choćby z wiatrówki i wie że strzał na odległość 10m do tarczy (0.25Mx0.25M) nie jest trudny.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Swierzbią Paluszki. Co ??
Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Dołączenie: 22 Lip 2011, 19:32
Ostatnio był: 19 Lut 2023, 12:57
Frakcja: Czyste Niebo
Ulubiona broń: FT 200M
Kozaki: 86

Postprzez smoq2 w 30 Cze 2012, 00:52

Dziękuje za wartości, jeżeli ktoś chce się jeszcze dorzucić, to jak najbardziej zachęcam.

Generalnie nie dzieliłbym tego na snajperów, kompanów i innych a na doświadczenie - rangę strzelca

Do tej pory był to kulawy system, opierający się na jednej wartości, a teraz nagle mam uwzględniać wszystkie czynniki na około? :E Bardzo chętnie, ale pamiętajmy, że obliczenia będą wykonywane na każdy cykl procesora. Nie przeginajmy pały. :)
Nawet jeśli, to zrobiłbym to na zasadzie mnożników, tak jak sugeruje Rumcajs.

Druga sprawą jest broń z jakiej strzela czyli długość lufy i amunicja jakiej używa (pistoletowa, pośrednia, karabinowa).

Jest wzięte pod uwagę przy "rozrzucie" broni oraz w modyfikatorach amunicji, tak jak napisał Prif.

Stojąc trudniej utrzymać broń w poziomie niż leżąc i ją podpierając. Dużo też zależy od tego czy strzelamy serią czy pojedyńczym ogniem. Trzecia sprawa to z jakiej pozycji się strzela. A strzały z biodra to wymysł filmów i z tego dalej niż kilkanaście metrów nie da się trafić.

Stąd podział na pozycje. Wypisałem wszystkie dostępne animacje dla stalkerów.

Prif napisał(a):Zastanawiam się czy za duże te wartości nie są? Szczególnie czy za bardzo nie nastawiłem się na kary za biodro i ruch. NPC lubią biegać / iść i strzelać naraz, czy takie parametry ich za bardzo nie ograniczą?

Wydają się być całkiem wiarygodne. Przetestujemy i zobaczymy.

Rumcajs93 napisał(a):No to może jeszcze dałoby się dodać jakiś mnożnik zmienny w miarę doświadczenia np:
2.0x Kot
1.4x Nowicjusz
1.0x Doświadczony
0.7x Weteran
0.5x Mistrz
Gdzie "X" jest to odchylenie wyliczone dla danej postaci w określonej pozycji.

Dałoby się zrobić, jednak weź pod uwagę, że "doświadczenie", zakładam, że chodzi tu o "rangę", rośnie dla stalkerów frakcyjnych wraz z zasobami frakcji, czyli jak dołączamy do jakiejś frakcji, to jesteśmy otoczeni przez samych kotów, i wszystkie inne frakcje, też składają się z samych kotów, czyli wszyscy mieliby mnożnik 2x do odchylenia. Chyba sobie wyobrażasz jak by to wyglądało. Wtrącę tutaj jeszcze, że w twojej tabeli kompani mają takie same możliwości jak każdy inny stalker, a uważam, że powinni być o oczko lepsi, gdyż mają się do czegoś przydawać.

Snajperzy nie dopuszczają do sytuacji strzelania z biodra oraz strzelania w biegu gdyż w ich przypadku jest to marnotrawstwo amunicji - da się tak zrobić?

Zasadniczo to AI snajpera każe mu się jak najmniej ruszać, jednak nie jest wykluczone, że snajper czasem gdzieś się przebiegnie, a wtedy jakąś wartość musi użyć. Nie chce mi się już modyfikować tego AI żeby usilnie nie strzelał podczas biegu, więc wrzućmy coś autentycznego, i nie martwić się tym, że traci amunicję, bo jak pisałem kiedyś, ma jej nieskończoną ilość pod dostatkiem.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Dołączenie: 27 Cze 2010, 02:05
Ostatnio był: 09 Paź 2019, 06:35
Miejscowość: Wrocław/Zielona Góra
Ulubiona broń: Chaser 13
Kozaki: 497

Postprzez igla2008 w 30 Cze 2012, 08:10

Wszystko fajnie i pięknie (naprawdę ! :) ale wzięliście pod uwagę słabsze komputery graczy? Procesory starszych generacji mogą nie wyrobić z obliczeniami tych wszystkich parametrów gry.. i co Smoq przygotuje nową wersje tej TFW bez tych dodatków? Bo wszystko fajnie że mój komputer to uciągnie , Rumcajsa komp też wyciągnie ale pewnie cześć graczy nie będzie miała tak wypasionego sprzętu i kicha...
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.

Za ten post igla2008 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive Kieł, MrFler.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 48

Postprzez smoq2 w 30 Cze 2012, 08:21

@ igla2008 - Równie dobrze mogę zaprzestać pracę nad modem, bo każda nowa rzecz obciąża go jeszcze bardziej. Uwzględniam zawsze słabsze konfiguracje, ale zrobię z tego priorytetu.
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rumcajs93 w 30 Cze 2012, 10:34

Ale w przypadku frakcyjnych najniższą rangą byłby "doświadczony".
Frakcję nie rekrutowałyby były kotów ani nowicjuszy - małe doświadczenie w Zonie przekłada się na słabą użyteczność w walce. No a poza tym żeby zostać członkiem frakcji, stalker musi zdobyć szacunek, a z tym doświadczenie też przyszło.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez igla2008 w 30 Cze 2012, 10:44

Wiem Smoq że dbasz o wszystkich użytkowników i chwała ci za to. Ale tylko o tym przypominam. Bo z tego co piszesz to ten pomysł ze zmienną balistyką obciąży bardzo procesor ( chyba że jest inaczej wtedy sorry). A akurat to do rozgrywki nie jest jakoś koniecznie potrzebne.
http://forum.wojnyfrakcji.org/forum/index.php http://www.wojnyfrakcji.cba.pl/index.php :D Dziękuje dobranoc... znowu padło :D To już się robi tragiczne. Jak można cały czas tak nieudolnie tym zarządzać... Ale tak to jest jak cały czas te same osoby trzymają stołki choć dawno żadnych pomysłów już nie mają.
Awatar użytkownika
igla2008
Ekspert

Dołączenie: 20 Sty 2012, 00:45
Ostatnio był: 20 Lis 2024, 10:32
Miejscowość: Poznań
Frakcja: Wojsko
Kozaki: 48

Postprzez smoq2 w 30 Cze 2012, 11:50

No jest to jakaś myśl... Zobaczymy!

A tymczasem ciągle tworzą się nowe elementy UI handlu. Dzisiaj udało mi się dodać wyświetlanie dodatków założonych na broni, łącznie ze skalowaniem, oraz wskaźnik zainstalowanych modyfikacji.

Image Image Image
ImageImage

Za ten post smoq2 otrzymał następujące punkty reputacji:
Positive jalkavaki.
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

Postprzez Rumcajs93 w 30 Cze 2012, 12:18

Albo jeszcze teraz wpadła mi trochę inna opcja rozwiązania tego zagadnienia:
zamiast różnic w celności pomiędzy poszczególnymi rangami możnaby stworzyć odmienne wersje zachowań dla w/w rang:
Kot: Widzi stalkerów z średniej odległości, żeby rozpoznać wroga musi się sporo zbliżyć, strzela z biodra całymi magazynkami, bardzo nerwowo się zachowuje, osłon nie używa, nie używa granatów, w nocy walczy z latarką, biega po polu walki szukając najlepszej pozycji.
Nowicjusz: Widzi stalkerów z daleka, żeby rozpoznać wroga musi się trochę zbliżyć, strzela całymi magazynkami celuje idąc, często z biodra, nerwowo i niecelnie, osłon używa niezbyt często, rzadko używa granatów, w nocy walczy z latarką, krąży po polu walki szukając najlepszej pozycji.
Doświadczony: Widzi i rozpoznaje wrogów z średniej odległości, strzela seriami, dosyć celnie, wykorzystuje tylko solidne zasłony, rzuca granatami, korzysta z tłumika, w nocnych atakach wykorzystuje noktowizor, podczas walki porusza się powolnym marszem.
Weteran: Widzi i rozpoznaje wrogów z sporej odległości, strzela seriami albo nawet pojedyńczymi strzałami, celnie, wykorzystuje zasłony, celnie rzuca granatami, korzysta z tłumika, celownika, w nocnych atakach wykorzystuje noktowizor, podczas walki porusza się kucając.
Mistrz: Widzi i rozpoznaje wrogów z daleka, strzela krótkimi seriami, bardzo celnie, wykorzystuje zasłony, bardzo celnie rzuca granatami, korzysta z granatnika podlufowego, tłumika, w nocnych atakach wykorzystuje noktowizor, podczas walki porusza się bezszelestnie, może gonić uciekającego rywala.
Ja Tu Tylko Sprzątam
:

Awatar użytkownika
Rumcajs93
Łowca

Postprzez smoq2 w 30 Cze 2012, 13:15

No to mam napisać cały skrypt AI walki od nowa, tak? :E
ImageImage
Awatar użytkownika
smoq2
Legenda

PoprzedniaNastępna

Powróć do Czyste Niebo

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości