[STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaja Soljanka" - BETA

Regulamin forum
Dział "Modyfikacje Gotowe" służy do dyskusji o modyfikacjach, które już są stworzone lub do zadawania pytań na ich temat. Znajdziemy tutaj również linki do ściągnięcia modyfikacji (które powinny, a raczej muszą być w pierwszym poście tematu danej modyfikacji).

Przy zadawaniu pytania związanego z problemem dotyczącym modyfikacji, prosimy o podawanie treści całego loga błędu - koniecznie w tagu [CODE].

Przy cytowaniu plików *.LTX stosować tag [SYNTAX="ini"], przy cytowaniu plików *.script [SYNTAX="lua"] a przy cytowaniu plików *.xml - [SYNTAX="xml"].

Lokalizacja logów:
Windows XP - C:\Documents and Settings\All Users\Moje dokumenty\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Windows Vista/7 - C:\Users\Public\Documents\STALKER-SHOC\logs\xray_nazwaużytkownika.log
Steam - X:\Program Files (x86)\Steam\SteamApps\common\Stalker Shadow of Chernobyl\_appdata_\logs

Pytania na temat modyfikacji zadajemy w wątku dla niej stworzonym lub tworzymy nowy, jeśli takowego nie ma.

Gdy chcemy założyć nowy wątek, obowiązkowe jest przeczytanie tego tematu.

Re: [STALKER Народная солянка] czyli "Narodnaya Soljanka"

Postprzez Pathetic_Ripper w 20 Lip 2010, 08:28

Czytam Panowie te Wasze posty i zastanawiam się O CO CHODZI? U mnie Solyanka zapieprza jak wściekła, wyloty mam naprawdę sporadyczne, bugów praktycznie brak... Czytam Wasze posty, m. in. post xKowkax - "słaby fps nawet z wgranym fixem" - przecież trąbią wszyscy że fps fix rozwala grę, to jak ma być dobrze? Nie zarzynajcie Solyanki sami żadnymi fixami, sryxami i pierdyxami! Niestety spolszczenie miesza w modzie, przetestowałem, porównałem z wersją rus (mam równolegle 2 gamedaty - polską i rosyjską, testowo uaktywniałem je naprzemiennie - polska wersja szwankuje, koniec i kropka). Rada ode mnie - czysta Solyanka, mod na 21 artów, spolszczenie, PRZYWRÓCENIE ORGINALNEGO HUD-a (bardzo ważne!), patch no_time_for_tasks, na końcu fixy @djcyca (te z pewnością niczego nie psują). NA TYM KONIEC!! ŻADNYCH MICROPATCHY CZY FPSFIXÓW CZY MODÓW NA WYPADANIE RZECZY Z PLECAKA (tylko ręczna edycja plików actor i inventory, max 300kg)!! I ważna sprawa - Solyanka (przynajmniej ta spolszczona, z orginałem nie ma większego problemu) nie pozwoli na wodotryski graficzne, niezależnie od konfigu kompa. Ja pomimo niezłego sprzetu mam ustawione 1024x768, bez dynamicznego oświetlenia, suwaki w lewo, nie wszystkie ale na pewno trawa i filtrowanie na zero, jakość textur na 1/3, wyłączony EAX. Userzy Windowsa 7 z pulpitem aero - prawy klawisz na XR_3DA - właściwości - zakładka "zgodność" - zaznaczyć "wyłącz kompozycje wizualne" i "wyłącz kompozycję pulpitu". Te posunięcia w dużej mierze zniwelują wyloty z out_of_memory. Wiem, mod traci na wyglądzie ale zyskujemy rzecz bezcenną - GRYWALNOŚĆ!!!
@djcycu a propos wojskowych przy monoliciarzu - pytasz skąd się wzięli - otóż powiem Ci, że za mną przyleźli z kordonu - zobaczyli mnie kiedy przechodziłem, ale myślałem, że nic się nie wydarzy. A tu niespodzianka.. Solyanka nie jest taka nielogiczna, jak może się wydawać i nie każde zaskakujące wydarzenie jest wynikiem bugu :)
Ostatnio edytowany przez Pathetic_Ripper, 20 Lip 2010, 10:52, edytowano w sumie 1 raz
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Dołączenie: 12 Lip 2010, 17:51
Ostatnio był: 13 Lis 2010, 09:42
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 64

Reklamy Google

Postprzez djcycu w 20 Lip 2010, 09:59

No dla mnie to nie bug. Poprostu po każdym patchu/nowej wersji moda twórcy urozmaicają rozgrywkę nowym spawnem. Np X16 w którym po wyłączeniu emitera spawnuje się tyle mutantów od szczurów aż po burery. Trochę to głupie bo te mutanty się zabijają na wzajem i w zasadzie nie wiem skąd by się tam świnia miała zmutowana znaleźć skoro laboratorium badało emisje a nie zwierzęta jak np w X18 (zapiski ze solianki tłumaczą wiele i same teksty z oryginalnej wersji). Twórcy napychają moda niepotrzebnie. Jak tak dalej pójdzie to nikt nie odpali go na dobrym kompie... Będzie zmulony na amen.
Szczegółowe mapy do S.T.A.L.K.E.R Zew Prypeci

In nomine Patris, et Filii, et Spiritus Sancti. Amen
Awatar użytkownika
djcycu
Monolit

Dołączenie: 17 Wrz 2009, 16:38
Ostatnio był: 12 Sty 2021, 21:51
Miejscowość: "Łosiek"
Frakcja: Samotnicy
Ulubiona broń: Tunder S14
Kozaki: 775

Postprzez jaras76 w 20 Lip 2010, 11:26

To jak narazie zainstalowac bez spolszczenia +najnowszy patch i poczekac na poprawione spolszczenie.
Image
jaras76
Tropiciel

Dołączenie: 21 Lip 2007, 21:14
Ostatnio był: 25 Kwi 2012, 21:35
Miejscowość: warszawa
Frakcja: Wojsko
Ulubiona broń: Akm 74/2U
Kozaki: 3

Postprzez portals w 20 Lip 2010, 11:36

Jedyna co zostało dodane do polonizacji to patch i HUD który z powodu problemów zostanie w nowych wersjach usunięty.Ale popieram Pathetic_Ripper im mniej dodatków tym lepiej
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony )
Projekt "Narodnaya Solyanka dla mas" wydana wersja RC3.
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacj - zapraszamy do odwiedzin.
Tu można podziękować Arharze, twórcy Soljanki
Projekt "Nowy Scenariusz 5 PL" pomyślnie zakończony
portals
Tropiciel

Dołączenie: 07 Sty 2008, 17:47
Ostatnio był: 25 Mar 2012, 11:30
Kozaki: 1

Postprzez Fenishi w 20 Lip 2010, 11:54

Podobnie jak xKowekx, ja również skończyłem ten męczący maraton z tym modo-podobnym czymś... wiecie co najlepiej byłoby zrobić? Wyciąć wszystkie fajne rzeczy, z powodu których większość grała w tego "moda", i zaimplementować w jakimś innym, stabilnym (IMO Oblivion Lost był chyba najstabilniejszym modem, w jakiego grałem...) a sam temat o NS wypierniczyć... bodajże również caleb59 wcześniej takie coś zaproponował. Być może jest jeszcze szansa na naprawę tych wszystkich perdół i paranoidalnych sytuacji - ale przyjdzie nam na nie poczekać baaaardzo długo :P Ja się zabieram za utAMK, bo jeszcze nie miałem z nim do czynienia - i jestem niemalże pewien, że dostarczy mi mnóstwa satysfakcji z gry :)

Uwagi moderatora:

Tak - to byłem ja i ciesze się, że w końcu zaczynacie dostrzegać to co powinniście widzieć od samego początku... - caleb59
"Tsurushita kuzuki koyoi de ikutsu...?"
Awatar użytkownika
Fenishi
Tropiciel

Dołączenie: 28 Maj 2010, 18:49
Ostatnio był: 14 Cze 2016, 18:46
Miejscowość: Zabrze
Ulubiona broń: Sniper Rifle SVDm2
Kozaki: 17

Postprzez portals w 20 Lip 2010, 12:28

tedyt kiedy ten błąd się pojawia?
Projekt "Zew Prypeci PL" pomyślnie zakończony )
Projekt "Narodnaya Solyanka dla mas" wydana wersja RC3.
Informacje na temat polonizacji Soljanki, Download, Poradniki, Zgłaszanie błędów w Polonizacj - zapraszamy do odwiedzin.
Tu można podziękować Arharze, twórcy Soljanki
Projekt "Nowy Scenariusz 5 PL" pomyślnie zakończony
portals
Tropiciel

Dołączenie: 07 Sty 2008, 17:47
Ostatnio był: 25 Mar 2012, 11:30

Postprzez tedyt w 20 Lip 2010, 13:38

Zaraz przy próbie odpalenia gry- ekran migocze na czarno wylot do pulpitu:(
tedyt
Kot

Dołączenie: 26 Mar 2008, 08:12
Ostatnio był: 26 Sie 2011, 07:08
Kozaki: 0

Postprzez putin555 w 20 Lip 2010, 14:35

Tak tylko że wcześniej mi zaliczało niektóre zadania ale musiałem się cofnąć w rozgrywce i jak się cofnąłem kilka kopi seva wstecz to spora część zadań jest nie do zaliczenia :| a gram już na tyle że jak ktoś by mi dał gwarancją że jak zacznę odnowa i stracę sporo czasu gry ale będzie git to spoko bo mod isensie nowej fabuły i zabawek jest tego wart jednak gwarancji takiej nie ma a czasu szkoda bo pogoda śliczna. Czy jest więc jakaś rada żeby coś z tym zrobić ?

PRZYWRÓCENIE ORGINALNEGO HUD-a (bardzo ważne!)

A gdzie to znaleźć może pomoże?
putin555
Stalker

Dołączenie: 19 Maj 2010, 17:49
Ostatnio był: 05 Lip 2016, 15:54
Ulubiona broń: Akm 74/2

Postprzez Pathetic_Ripper w 20 Lip 2010, 14:47

@putin555 Portals go wrzucił w którymś ze swoich postów, poszukaj.
Awatar użytkownika
Pathetic_Ripper
Łowca

Dołączenie: 12 Lip 2010, 17:51
Ostatnio był: 13 Lis 2010, 09:42
Frakcja: Monolit
Ulubiona broń: Big Ben
Kozaki: 64

Postprzez yozue w 20 Lip 2010, 14:48

tedyt napisał(a):Zaraz przy próbie odpalenia gry- ekran migocze na czarno wylot do pulpitu:(

Wklej loga!

Uwagi moderatora:

podał wcześniej :P - Matrix
Awatar użytkownika
yozue
Stalker

Dołączenie: 10 Lis 2008, 11:31
Ostatnio był: 30 Lis 2024, 09:49
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 34

Postprzez czeresniaczek1 w 20 Lip 2010, 17:17

Fenishi w unique weapons groza_m3 dodaj sobie do plików np za znalezienie gwiazdy wieczornej dla Sida.
Awatar użytkownika
czeresniaczek1
Tropiciel

Dołączenie: 08 Lut 2009, 01:15
Ostatnio był: 19 Sie 2020, 15:30
Ulubiona broń: TRs 301
Kozaki: 6

Postprzez stalkero001 w 20 Lip 2010, 18:29

Zaraz mnie coś trafi ; x Jestem w Dziczy walcze z tym chłamem co jest napchany po granice możliwości a tu nagle... pulpit :facepalm: Bez loga bez niczego... Nic ide do MW, zabili mnie, wgrywam save... pulpit (to samo z osobnego nie z quicksave :facepalm: ) Już trace cierpliwość z tym modem...
Awatar użytkownika
stalkero001
Stalker

Dołączenie: 31 Sty 2010, 17:01
Ostatnio był: 04 Wrz 2011, 17:48
Miejscowość: Kędzierzyn-Koźle . !
Ulubiona broń: Vintar BC
Kozaki: 0

PoprzedniaNastępna

Powróć do Cień Czarnobyla

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość